Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


IAS 35 - ACTIVITATI IN CURS DE INTRERUPERE

Contabilitate

+ Font mai mare | - Font mai micIAS 35 - ACTIVITATI IN CURS DE INTRERUPERE

Obiectiv si arie de aplicabilitateIAS 35 stabileste principiile de raportare a informatiilor privind activitatile in curs de intrerupere. Separarea informatiilor referitoare la activitatile in curs de intrerupere de informatiile referitoare la activitatile continue, permite utilizatorilor sa realizeze o mai buna estimare a capacitatii de generare de castiguri si a fluxurilor de numerar ale entitatii.

Acest standard se aplica pentru toate activitatile in curs de intrerupere pentru toate tipurile de entitati.

IAS 35 este in exclusivitate un standard de prezentare de informatii. In el se accentueaza faptul ca pentru recunoasterea si evaluarea veniturilor / cheltuielilor si activelor / datoriilor aferente unei activitati in curs de intrerupere trebuie utilizate principiile din celelalte IAS, standardele relevante fiind IAS 36 (Deprecierea activelor) si IAS 37 (Provizioane, datorii si active contingente).

Definitii

Activitatile in curs de intrerupere sunt o componenta a activitatii unei intreprinderi:

1. pe care intreprinderea conform unui singur plan:

(a) o instraineaza in intregime intr-o tranzactie unica (de exemplu prin vanzare sau prin renuntarea la dreptul de proprietate de catre actionari) sau prin vanzare pe bucati (de exemplu prin vanzarea sau decontarea individuala a activelor, respectiv datoriilor componentei); sau

(b) o lichideaza prin abandon.

2. care reprezinta o linie de activitate majora separata sau o arie geografica majora de exploatare si care poate fi evidentiata distinct din punct de vedere operational, cat si in scopuri de raportare financiara. (de exemplu un segment - vezi IAS 14).

Termenul "activitate in curs de intrerupere" nu se refera in mod neaparat necesar:

- la renuntarea la anumite facilitati,

- bandonarea fabricarii unor produse sau abandonarea de linii de productie, sau

- modificari ale fortei de munca, pe care o entitate le efectueaza ca raspuns la factorii pietei.

Cu toate acestea, adesea aceste tipuri de lichidari care nu sunt in general prin ele insele activitati in curs de intrerupere, pot aparea in relatie cu o activitate care este clasificata ca si "activitate in curs de intrerupere".

Standardul interzice folosirea termenului "activitate in curs de intrerupere", daca restructurarea, inchiderea sau evenimentul respectiv, etc. nu satisface definitia de mai sus.

Exemplu

O societate de vanzare cu amanuntul are doua lanturi de magazine - amplasate in doua mari orase din Romania si Bulgaria.

Unul din lanturile de magazine desface articole de uz casnic si feronerie, celalalt articole vestimentare. Vor fi urmatoarele activitati considerate activitati in curs de intrerupere in conformitate cu IAS 35?

1. Inchiderea magazinului de articole de uz casnic din Timisoara

Inchiderea unui singur magazin dintr-un lant de magazine nu va fi clasificata ca o activitate in curs de intrerupere. Este putin probabil ca activitatea unui singur magazin sa poata fi considerata o "linie de activitate majora separata sau o arie geografica majora de exploatare ".

2. Inchiderea atat a magazinului de articole vestimentare, cat si a celui de articole de uz casnic din Timisoara.

Incetarea tuturor activitatilor desfasurate in Timisoara nu va fi clasificata ca o activitate in curs de intrerupere. Este putin probabil ca magazinele din Timisoara sa fie considerate ca o "arie geografica majora de exploatare".

3. Retragerea de la vanzare a tuturor articolelor de curatat din magazinele ce desfac produse de uz casnic.

Retragerea de la vanzare a acestor produse nu va fi clasificata ca o activitate in curs de intrerupere. Aceste articole reprezinta o linie de produse si nu o "linie de activitate majora separata".4. Vanzarea magazinului de articole vestimentare din Bulgaria unei alte societati.

Vanzarea tuturor magazinelor de articole vestimentare din Bulgaria nu va probabil clasificata ca o activitate in curs de intrerupere. Societatea nu inchide o linie de activitate majora (inca mai are magazine de haine in Romania) si nici nu isi inceteaza activitatea intr-o arie geografica majora de exploatare inchide (inca mai are in Bulgaria magazinele de articole de uz casnic).

5. Inchiderea tuturor magazinelor de articole de uz casnic in ambele tari.

Inchiderea tuturor magazinelor de acest tip va fi clasificata ca o operatie in curs de intrerupere. Societatea inchide o line de activitate majora - activitatea de vanzare a articolelor de uz casnic.

6. Retragerea completa de pe piata bulgara

Inchiderea tuturor magazinelor din Bulgaria va fi clasificata ca o activitate in curs de intrerupere. Societatea isi termina activitatea intr-o arie geografica majora de exploatare - activitatile desfasurate in Bulgaria.

Prezentarea de informatii initiala

Punctul de pornire pentru aceasta prezentare il reprezinta "evenimentul prezentarii initiale" care este definit in standard.

Acesta se refera la aparitia uneia din urmatoarele situatii oricare s-ar produce prima:

(a) incheierea unui contract de vanzare sau

(b) aprobarea sau anuntarea unui plan detaliat de intrerupere a activitatii.

De la aceasta data, entitatea trebuie sa prezinte in situatiile financiare informatiile cerute.

Daca evenimentul ce trebuie prezentat initial are loc dupa data bilantului, dar inainte ca situatiile financiare pentru exercitiul respectiv sa fie finalizate si aprobate (de exemplu, daca anuntul este facut dupa sfarsitul anului), acele situatii financiare trebuie sa includa prezentarile de informatii cerute.

Prezentarile de informatii cerute pentru activitatile in curs de intrerupere sunt stabilite in paragraful 27 din standard si implica prezentari natative si prezentari cifrice.

Prezentarile narative includ:

o descriere a activitatii in curs de intrerupere;

- segmentul de activitate sau segmentul geografic in care se raporteaza (in conformitate cu IAS 14);

- data si natura evenimentului prezentarii initiale;

- data sau perioada in care se preconizeaza ca intreruperea sa fie finalizata.

Prezentarile numerice de informatii contin:

- valorile contabile, la data bilantului, ale activelor si datoriilor totale ce trebuie cedate;

- valorile veniturilor, cheltuielilor, profitului sau pierderii inainte de impozitare

- cheltuielilor cu impozitul pe venit atribuibile activitatii in curs de intrerupere pe durata perioadei financiare curente *;

- fluxurile de numerar din activitatile de exploatare, finantare si investitii, atribuibile activitatii in curs de intrerupere in cursul perioadei financiare curente *.
Toate prezentarile de informatii mentionate trebuie prezentate fie in situatiile financiare fie in note.

Totusi, IAS incurajeaza ca prezentarile marcate * sa fie facute in contul de profit si pierdere si, respectiv, situatia fluxului de numerar.

Cedarea efectiva sau incheierea unui contract de vanzare

Atunci cand are loc o cedare efectiva de active, o stingere a unor obligatii sau incheierea unui contract de vanzare (acestea ar putea apare in acelasi moment cu evenimentul initial de prezentare, in acelasi exercitiu financiar, sau in anul ulterior), entitatea trebuie sa cuprinda urmatoarele informatii in situatiile sale financiare pentru acea perioada:

- valoarea castigurilor sau pierderilor inainte de impozitare recunoscute la cedare**;

- valoarea cheltuielilor cu impozitul pe profit aferente castigului sau pierderii;

- pretul de vanzare net, sau un interval al preturilor de vanzare, dupa costurile de cedare ale acelor active nete pentru care exista un contract de vanzare,

- momentul asteptat al aparitiei acelor fluxuri de numerar si

- valoarea contabila a acelor active nete.

** Desi majoritatea prezentarilor cerute de IAS pot aparea fie in situatiile financiare fie in note, valoarea castigului sau pierderii inainte de impozitare recunoscute la cedare trebuie prezentata in contul de profit si pierdere.

Perioadele ulterioare

Aceste prezentari trebuie facute in continuare in toate situatiile financiare ulterioare, pana la perioada in care se finalizeaza intreruperea (atunci cand planul de intrerupere este finalizat sau abandonat).

In plus fata de prezentarile de mai sus, situatiile financiare pentru perioadele ulterioare trebuie sa includa prezentari actualizate, cum ar fi:

descrierea modificarilor semnificative privind activele si

datoriile ce urmeaza a fi instrainate (ex: modificari ale valorii si momentului aparitiei fluxurilor de numerar aferente activelor si datoriilor ce urmeaza a fi instrainate, detalii privind noile contracte de vanzare).

Daca o entitate abandoneaza un plan privind intreruperea activitatii, despre care s-a raportat anterior faptul respectiv si efectele sale trebuie prezentate.

Alte aspecte

Cifrele comparative prezentate in situatiile financiare intocmite dupa evenimentul cu prezentare initiala trebuie retratate in vederea separarii activelor, obligatiilor, veniturilor cheltuielilor si fluxurilor de numerar continue si intrerupte.

De aceea, prezentarile comparative ale activitatilor intrerupte includ activitatile clasificate ca intrerupte in exercitiul anterior si activitatile care erau continue in exercitiul precedent dar care sunt clasificate drept intrerupte in exercitiul curent.

Trebuie retinut ca toate prezentarile de informatii cerute de IAS trebuie efectuate separat pe fiecare activitate intrerupta.

Deciziile privind intreruperea activitatilor sunt la latitudinea managementului. Astfel, efectele intreruperii unei activitati nu trebuie prezentate ca elemente extraordinare.

Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 803
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2023 . All rights reserved