Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


Contabilitatea T.V.A-ului

Contabilitate



+ Font mai mare | - Font mai mic



Colegiul tehnic "TRANSILVANIA",ORADEA

Profilul:Servicii

Domeniul:Tehnician in activitati economice si financiare



Lucrare:

ATESTAREA CUNOSTINTELOR PROFESIONALE

Tema:

Cuprins:

Capitolul I Argument

Capitolul II Prezentarea S.C. QATRO S.R.L

2.1 Forma de organizre si obiectul de activitate

Capitalul social al societatii comerciale

2.3 Administrarea societatii comerciale

2.4 Activitatea economica a societatii

2.5 Organigrama

Capitolul III    Fundamentarea teoretica a T.V.A-ului

3.1 Definirea conceptului de T.V.A

Baza de impozitare si faptul generator

Operatiuni scutite de plata TVA-ului

Capitolul IV Contabilitatea T.V.A-ului

4.1 Sistemul de conturi

4.2 Documente privind TVA-ul

4.3 Studiul monografic

Bibliografie

Anexe

I. Argument

Impactul taxei pe valoarea adaugata asupra economiei a avut loc pentru prima data in Franta la initiativa lui Maurice Laure in anul 1954.

Ulterior acest impozit indirect a fost introdus si in alte tari din Europa, Asia, Africa si America Latina.

Fundamentul introducerii taxei pe valoarea adaugata si-a gasit motivatia in substituirea diverselor taxe practicate asupra cifrei de afaceri si folosirea ei ca taxa unica perceputa in diferitele stadii ale productiei de catre producatori. Fiecare producator era indreptatit prin lege sa deduca taxa pe valoarea adaugata suportata anterior in procesul de productie propriu.

Pe continentul european in anul 1967 dupa 10 ani de la semnarea Tratatului de la Roma, in cadrul Comunitatii Economice Europene, au fost adoptate o serie de directive care au pus bazele legislative ale acestui tip de impozit indirect.

In prima etapa organele de decizie ale CEE au mers pe linia armonizarii legislatiei tarilor comunitare pe linia taxei pe valoarea adaugata iar in momentul de fata toate tarile comunitare sunt obligate sa foloseasca acest impozit indirect.

TVA-ul nu s-a numit intotdeauna TVA. Cand era mic si . comunist, i se spunea ICM (Impozit pe Circulatia Marfurilor) si, desi era spaima gestionarilor dornici sa faca si ei ,,un ban cinstit'', nu beneficia de mediatizarea postdecembrista.

In conditiile trecerii la economia de piata, impozitul pe circulatia marfurilor ce functiona in economie ca un impozit indirect nu-si mai justifica mentinerea.

Introducerea TVA-ului in locul impozitului pe circulatia marfurilor a reprezentat un moment de cotitura in perfectionarea sistemului fiscal si in acelasi timp primul pas facut pe linia reformei fiscale din tara noastra.

Totodata aceasta a constituit o cerinta pentru trecerea la economia de piata si alinierea la standardele europene.

Dar pentru introducerea taxei pe valoarea adaugata trebuiau intreprinse o serie de masuri pe linia impozitului pe circulatia marfurilor care trebuia inlocuit.

Inainte de implementarea TVA-ului s-a cautat sa se extinda campul de aplicare a impozitului pe circulatia marfurilor la unele produse si prestari de servicii ca de exemplu la produsele agricole, activitatea de posta si telecomunicatii, transportul de calatori si de marfuri.

Totodata implementarea taxei pe valoarea adaugata necesita apoi o buna cunoastere a mecanismului functionarii ei, trebuiau cadre pregatite si instruite temeinic pentru a asigura initierea agentilor economici si a personalului din economie pe aceasta linie si nu in ultimul rand tehnica de calcul si formularistica necesara evidentierii colectarii si platii ei la bugetul de stat.

Asa cum a fost stabilita aceasta taxa reprezinta un impozit indirect care spre deosebire de impozitul pe circulatia marfurilor se aplica pe intreg circuitul economic, pana la utilizatorul final al produselor sau serviciilor insa numai la valoarea adaugata in fiecare faza a acestui circuit.

Obiectul impozabil este reprezentat de valoarea bunurilor, a lucrarilor si a serviciilor la preturile de facturare.

Materia impozabila este suma globala a vanzarii.

Suportatorul este consumatorul final.

TVA-ul are o mare elasticitate fata de procesele economice in sensul ca, daca afacerile se dezvolta si TVA colectata, respectiv TVA de plata vor fi mai mari. Daca vanzarile stagneaza si cuantumul TVA va fi mai mic, in consecinta si incasarile statului vor fi mai mici.

TVA este un impozit cu un randament fiscal ridicat, insa ca orice impozit indirect este inechitabil. Acest lucru se traduce prin aceea ca devine regresiv in raport cu cresterea veniturilor si nici nu se preteaza la un minim neimpozabil.

Astfel, TVA afecteaza mai pronuntat persoanele cu venituri mici si pe cele care isi repartizeaza o mare parte a veniturilor lor pentru cheltuielile de consum (de multe ori independent de vointa lor fiind vorba de cheltuieli de stricta necesitate).

In tara noastra TVA-ul a fost introdus din urmatoarele considerente:

o       necesitatea inlocuirii formulei anacronice a fostului impozit pe circulatia marfurilor;

o       pentru cresterea resurselor statului;

o       din ratiuni de compatibilitate cu sistemele fiscale din tarile europene.

In acest context calitatea de platitor confera o mai mare siguranta partenerilor de afaceri, aceasta demonstrand implicit nivelul afacerilor derulate

II.Prezentarea S.C. QATRO S.R.L.

2.1 Forma de organizare si obiectul de activitate

Denumirea este S.C. QATRO S.R.L., in toate documentele si publicatiile care emana de la societate, denumirea acesteia va fi urmata de initialele S.R.L. - semnificand forma juridica de societate cu raspundere limitata, cu indicarea numarului de ordine de la Registrul Comertului, a capitalului social si a adresei sediului social.

In cazul in care AGA va hotara transformarea formei juridice a societatii, aceasta transformare va determina in mod obligatoriu modificarea din societate cu raspundere limitata in cea dorita, precum si indeplinirea formalitatilor de autorizare, publicitate, inmatriculare si inregistrare, impuse de lege pentru infiintarea societatii.

Constituirea societatii:

Societatea este persoana juridica romana la data inmatricularii sale in Registrul Comertului si se considera legal constituita odata cu inregistrarea sa la Administratia Financiara.

S.C. QATRO S.R.L s-a infiintat in anul 2006, avand nr. de inmatriculare in Registrul Comertului/anul: j40/264/2006 din 19.01.2006, si codul fiscal: R24390426 din 19.01.2006.

Sediul social al societatii:

Sediul social al societatii comerciale QATRO S.R.L. este in Oradea, Strada B-dul. Dacia , Nr.9, bloc 5, ap 26 ,judetul Bihor.

Durata societatii:

Societatea se constituie pentru o durata de functionare nelimitata, cu incepere de la data inmatricularii la Registrul Comertului. Durata societatii va putea fi determinata pe parcursul functionarii, cu respectarea dispozitiilor legale.

Obiectul de activitate al societatii

Conform nomenclatorului privind clasificarea activitatilor din economia nationala - CAEN, domeniul principal de activitate este:

(Cod CAEN Diviziunea 281) - Constructii metalice

Activitatea principala este ,,Structuri si tamplarii metalice"- cod CAEN 2812.

Societatea este micro intreprindere si a fost impozitata pana la data de 31.12.2008 cu 1,5%, iar incepand cu data de 01.01.2007 conform legislatiei in vigoare societatea este impozitata cu 3%. Societatea isi desfasoara activitatea cu cei trei salariati incadrati cu contracte de munca individuale pe perioada nedeterminata cu fractiune de norma.

2.2Capitalul social al societatii

La constituire, capitalul social subscris si varsat integral de catre asociatul unic este de 200RON , impartit in 20 parti sociale egale intre ele si indivizibile, fiecare avand o valoare nominala de 10 RON, subscrise si varsate integral de totii la data constituirii societatii. Capitalul social este asigurat de asociat prin aporturi in numerar sau/si, dupa caz, in natura. Societatea este condusa de asociatul unic Gheorghe Visan. Asociatul va decide ulterior, in conditiile legii si ale actului constitutiv, cu privire la majorarea sau diminuarea capitalului social, dupa caz.

Majorarea capitalului social se va putea face in urma deciziei Adunarii Generale a Asociatilor, prin subscriere si varsare de noi parti sociale, prin includerea de noi asociati, prin incorporarea de rezerve sau beneficii in capitalul social sau in alte forme legale.

Reducerea capitalului social nu se va putea face prin retragerea de parti sociale subscrise sau varsate.

Cesiunea partilor sociale intre asociati este permisa in urma deciziei Adunarii Generale a Asociatilor.

A.G.A. este organul suprem de conducere a societatii care poate decide asupra oricaror probleme privind societatea.

A.G.A. are urmatoarele atributii principale:

aproba sau modifica bilantul, contul de profit si pierdere, bugetul de venituri si cheltuieli;

repartizarea si distribuirea beneficiilor;

decide urmarirea, revocarea, salarizarea administratorilor, cenzorilor, personalului angajat;

decide marirea, respectiv reducerea capitalului social;

decide cesiunea partilor sociale;

decide contractarea de imprumuturi;

decide infiintarea, respectiv desfiintarea de sucursale, filiale, agentii sau birouri comerciale.

A.G.A. se convoaca de oricare dintre asociati ori de cate ori este nevoie.

Administrarea societatii comerciale

Conducerea societatii este asigurata de Administratorul Societatii si anume Gheorghe Visan.

Administratorul societatii are si calitatea de director general, calitate in care:

- coordoneaza activitatea societatii

- asigura reprezentarea ei in raporturile cu tertii

- angajeaza patrimonial societatea in limitele prevazute de lege, de    Actul constitutiv

- are drept de semnatura in banca

- are raspundere nelimitata dar si solidara

- precum si orice alta insarcinare stabilita de Adunarea generala.

In cazul decesului unuia dintre asociati, partile detinute de catre acesta revin de drept mostenitorilor legali sau testamentari.

Dizolvarea si lichidarea societatii se va face in cazurile si conditiile prevazute de legea nr.31/1990.

2.4 Activitatea economica a societatii

Exercitiul economico-financiar - incepe la 1 ianuarie si se termina la 31 decembrie a fiecarui an. Primul execitiu va incepe la data inmatricularii societatii in Registrul Comertului.

Personalul societatii - schema de organizare si de personal se aproba de Adunarea Generala a Asociatilor. Angajarea personalului se face de catre directorul general pe baza contractelor individuale de munca si a altor acte juridice prevazute de lege. Plata salariilor personalului societatii - inclusiv a salariilor stabilite pentru directorul general, precum si a celorlalte drepturi salariale se va face potrivit legislatiei in vigoare.

Conturile societatii - atat in lei cat si in valuta, se vor deschide la bancile autorizate din Romania. Alimentarea conturilor se face din aportul de capital social subscris, din incasarile societatii, din imprumuturi, credite, precum si din alte surse potrivit legii.

Evidenta contabila a societatii, inclusiv bilantul contabil si contul de profit si pierdere, se vor tine in lei si in limba romana. Orice operatiune patrimoniala se consemneaza in momentul efectuarii ei, inscrisuri care vor sta la baza inregistrarilor in contabilitate, dobandind astfel calitatea de documente justificative. Evidenta contabila se organizeaza si se conduce potrivit legii si normelor metodologice elaborate de Ministerul Finantelor. Bilantul contabil, contul de profit si pierderi precum si raportul de gestiune se vor intocmi in mod obligatoriu anual, precum si in situatia lichidarii societatii, acestea sunt supuse Adunarii Generale.

Calcularea si repartizarea profitului - Adunarea Generala poate stabili cota-parte din profit pentru constituirea de fonduri pentru dezvoltare, investitii, reparatii capitale si alte fonduri prevazute de lege. Profitul rezultat constituie baza de calcul pentru stabilirea impozitului datorat bugetului de stat. Dupa deducerea impozitului legal datorat bugetului de stat, profitul realizat se stabileste pe cote-parti, sub forma dividendelor ce se platesc acociatului. In cazul in care societatea inregistreaza pierderi, asociatul este obligat sa analizeze cauzele si sa ia masurile ce se impun.

III Fundamentarea teoretica a T.V.A-ului

3.1 Definirea conceptului de T.V.A

Taxa pe valoarea adaugata este un impozit indirect datorat la bugetul statului si care este colectat conform prevederilor prezentului titlu.

In aplicarea prezentului titlu se definesc urmatoarele:
a) "achizitie' reprezinta bunurile si serviciile obtinute sau care urmeaza a fi obtinute de o persoana impozabila prin urmatoarele operatiuni: livrari de bunuri si/sau prestari de servicii efectuate sau care urmeaza a fi efectuate de alta persoana catre aceasta persoana impozabila,achizitii intracomunitare si importurile de bunuri;
b) "active corporale fixe' reprezinta orice activ detinut pentru a fi utilizat in productia sau livrarea de bunuri, ori in prestarea de servicii, pentru a fi inchiriat tertilor sau pentru scopuri administrative, daca acest activ are o durata normala de utilizare mai mare de 1 an si are o valoare mai mare decat limita prevazuta prin Hotarare a Guvernului sau prin prezentul titlu.
c) 'activitate economica' are intelesul atribuit in art. 127 alin. (2). Atunci cand o persoana desfasoara mai multe activitati economice, prin activitate economica se inteleg toate activitatile economice desfasurate de aceasta;
d) 'baza de impozitare' reprezinta contravaloarea unei livrari de bunuri sau prestari de servicii impozabile, sau a unui import impozabil stabilita conform art. 137, 1381 sau 139, dupa caz.
e) "bunuri' inseamna bunuri corporale mobile si imobile, prin natura lor sau prin destinatie. Energia electrica, energia termica, gazele naturale, agentul frigorific si altele de aceasta natura se considera bunuri corporale mobile.
f) 'bunuri accizabile' reprezinta bunurile descrise mai jos care sunt supuse la plata accizelor conform legislatiei in vigoare privind accizele:

  1. uleiuri minerale;
  2. alcool si bauturi alcoolice;

3. tutun prelucrat.

In sfera de aplicare a taxei pe valoarea adaugata se cuprind operatiunile care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:

constituie o livrare de bunuri sau o prestare de servicii efectuate cu plata.

locul de livrare a bunurilor sau de prestare a serviciilor este considerat a fi in Romania.

livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor este realizata de o persoana impozabila.

livrarea bunurilor sau prestatea serviciilor sa rezulte din una dintre activitatile economice desfasurata de societate.

3.2 Baza de impozitare si faptul generator

Baza de impozitare a taxei pe valoarea adaugata se ajusteaza in urmatoarele situatii:

daca au fost emise facturi fiscale si, ulterior, operatiunea este anulata total sau partial, inainte de livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor;

in cazul refuzurilor totale sau partiale privind cantitatea, calitatea sau preturilor bunurilor livrate sau a serviciilor prestate;

in situatia in care reducerile de pret, sunt acordate dupa livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor, precum si in cazul majorarii pretului ulterior livrarii sau prestarii;

contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate nu se poate incasa din cauza falimentului beneficiarului; ajustarea este permisa incepand cu data de la care se declara falimentul;

in cazul in care cumparatorii returneaza ambalajele in care s-a expediat marfa, pentru ambalajele care circula prin facturare.

Reguli generale:

Faptul generator al taxei reprezinta faptul prin care sunt realizate conditiile legale, necesare pentru exigibilitatea taxei.

Taxa pe valoarea adaugata devine exigibila atunci cand autoritatea fiscala devine indreptatita, in baza legii, la un moment dat, sa solicite taxa pe valoarea adaugata de la platitorii taxei, chiar daca plata acesteia este stabilita prin lege la o alta data.

Faptul generator al taxei intervine si taxa devine exigibila, la data livrarii de bunuri sau la data prestarii de servicii.

Exigibilitatea taxei pe valoarea adaugata este anticipata faptului generator si intervine:

la data la care este emisa o factura fiscala, inaintea livrarii de bunuri sau a prestarii de servicii

la data incasarii avansului, in cazul in care se incaseaza avansuri inaintea livrarii de bunuri sau a prestarii de servicii. Se excepteaza de la aceasta prevedere avansurile incasate pentru plata importurilor si a drepturilor vamale stabilite, potrivit legii, si orice avansuri incasate pentru operatiuni scutite de taxa pe valoarea adaugata sau care nu sunt in sfera de aplicare a tazei. Prin avansuri se intelege incasarea partiala sau integrala a contravalorii bunurilor sau serviciilor, inaintea livrarii, respectiv a prestarii de servicii

Procedura de amanare a exigibilitatii taxei pe valoarea adaugata pentru operatiunile derulate dupa data de 1 ianuarie 2004 privind taxa pe valoarea adaugata, republicata, care raman valabile pana la data expirarii perioadelor pentru care au fost acordate, se realizeaza astfel:

a) beneficiarii au obligatia sa achite in numele furnizorului taxa pe valoarea adaugata direct la bugetul statului, la data punerii in functiune a investitiei, dar nu mai tarziu de data inscrisa in certificatul de amanare a exigibilitatii T.V.A. Taxa pe valoarea adaugata achitata devine deductibila si se inscrie in decontul de taxa pe valoarea adaugata din luna respectiva. Cu suma achitata se va diminua corespunzator datoria fata de furnizor. Beneficiarii certificatelor de amanare a exigibilitatii T.V.A. vor fi obligati sa plateasca dobanzi si penalitati de intarziere in cuantumul stabilit pentru neplata obligatiilor fata de bugetul de stat in cazul neachitarii la termen a taxei pe valoarea adaugata

b) furnizorii vor inregistra ca taxa neexigibila taxa pe valoarea adaugata aferenta livrarilor catre beneficiarii care au obtinut certificate de amanare a exigibilitatii T.V.A., pentru care nu mai au obligatia de plata la bugetul de stat. In luna in care beneficiarii achita taxa pe valoarea adaugata respectiva, taxa devine exigibila, dar furnizorii isi vor reduce corespunzator suma taxei colectate si concomitent vor reduce datoria beneficiarilor consemnati in conturile de clienti. Furnizorii nu vor fi obligati la plata de dobanzi si penalitati de intarziere pentru neplata in termen de catre beneficiari a sumelor reprezentand taxa pe valoarea adaugata a carei exigibilitate a fost amanata.

Furnizorii sunt obligati sa dea o declaratie pe propria raspundere, semnata de persoana care angajeaza legal unitatea, pe care o transmit beneficiarului, din care sa rezulte ca bunurile furnizate au fost produse cu cel mult un an inaintea vanzarii si nu au fost niciodata utilizate.

Amanarea exigibilitatii taxei pe valoarea adaugata se justifica de catre furnizori pe baza copiei legalizate de pe certificatul de amanare, obtinuta de la beneficiari.

Bunurile respective nu pot face obiectul comercializarii pe perioada acordarii facilitatii prevazute de lege. In situatia nerespectarii acestei prevederi, exigibilitatea taxei pe valoarea adaugata intervine la data efectuarii livrarii pana la data platii efective se datoreaza penalitati de intarziere si dobanzi pentru neplata in termen a obligatiilor bugetare.

In caz de divizare, fuziune, lichidare, dizolvare fara lichidare, unitatile care beneficiaza de amanarea exigibilitatii taxei pe valoarea adaugata au obligatia de a achita taxa pe valoarea adaugata inainte de declansarea acestor operatiuni si de a anunta concomitent organul fiscal care a emis certificatul de amanare a exigibilitatii taxei pe valoarea adaugata.

Exgibilitatea pentru importul de bunuri

In cazul unui import de bunuri, taxa pe valoarea adaugata devine exigibila la data cand se genereaza drepturi de import pentru bunurile respective, conform legislatiei vamale in vigoare.

Se cuprind in baza de impozitare a taxei pe valoarea adaugata:

impozitele, taxele, daca prin lege nu se prevede astfel, exclusiv taxa pe valoarea adaugata;

cheltuielile accesorii, cum ar fi: comisioanele, cheltuielile de ambalare, transport si asigurare, decontate cumparatorului sau clientului.

Nu se cuprind in baza de impozitare a taxei pe valoarea adaugata

urmatoarele:

rabaturile, remizele, risturnele, sconturile sau alte reduceri de pret acordate de furnizori direct clientilor;

sumele reprezentand daune-interese stabilite prin hotarare judecatoreasca definitiva, penalizarile si orice alte sume solicitate pentru neindeplinirea totala sau partiala a obligatiilor contractuale, daca sunt percepute peste preturile si/sau tarifele negociate. Nu se exclud din baza de imopzitare orice sume care, in fapt, reprezinta contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate;

dobanzile percepute pentru: plati cu intarziere, livrarile cu plata in rate, operatiuni de leasing;

valoarea ambalajelor care intre furnizorii de marfa si clienti, prin schimb, fara facturare;

sumele achitate de furnizor sau prestator in contul clientului si care apoi se deconteaza acestuia;

taxa de reclama si publicitate si taxa hoteliera care sunt percepute de catre autoritatile publice locale prin intermediul prestatorilor.

Prestarile de servicii cuprind operatiuni cum sunt:

- inchirierea de bunuri sau transmiterea folosintei bunurilor, in cadrul unui contract de contract de leasing;

- transferul si/sau transmiterea folosintei drepturilor de autor, brevetor, licentelor, marcilor comerciale si a altor drepturi similare;

- angajamentul de a nu desfasura o activitate economica, de a nu concura cu    alta persoana sau de a tolera o actiune ori o situatie;

- prestarile de servicii efectuate in baza unui ordin emis de/sau in numele unei autoritati publice sau potrivit legii;

- intemeierea efectuata de comisionari, care actioneaza in numele si in control comitetului, atunci cand intervin intr-o livrare de bunuri sau o prestare de servicii.

Locul livrarii de bunuri

Se considera a fi locul livrarii de bunuri:

a) locul unde se gasesc bunurile in momentul cand incepe expedierea sau transportul, in cazul bunurilor care sunt expediate sau transportate de furnizor, de beneficiar sau de un tert;

b) locul unde se efectueaza instalarea sau montajul, in cazul bunurilor care fac obiectul unei instalari sau montaj, indiferent daca punerea in functiune este efectuata de catre furnizor sau de alta persoana in contul sau;

c) locul unde se gasesc bunurile in care are loc livrarea, in cazul bunurilor care nu sunt expediate sau transportate;

d) locul de plecare al transportului de pasageri, in cazul in care livrarile de bunuri sunt efectuate la bordul unui vapor sau avion;

e) locul de plecare al transportului de pasageri, in cazul in care livrarile de bunuri sunt efectuate intr-un autocar sau tren, si pe partea din parcursul transportului de pasageri efectuat in interiorul tarii.

Locul prestarii de servicii este considerat a fi locul unde prestatorul isi are stabilit sediul activitatii economice sau un sediu permanent de la care serviciile sunt efectuate sau, in lipsa acestora, domiciliul sau resedinta sa obisnuita.

Prin exceptie pentru urmatoarele prestari de servicii, locul prestarii este considerat a fi:

locul unde bunul imobil este situat, pentru prestarile de servicii efectuate in legatura directa cu un bun imobil, inclusiv prestarile agentiilor imobiliare si de expertiza, ca si prestarile privind pregatirea sau coordonarea executarii lucrarilor imobiliare, cum ar fi, prestatiile furnizate de arhitecti, serviciile de supervizare

locul unde se efectueaza transportul, in functie de distantele parcurse, in cazul transportului de bunuri si de persoane

sediul activitatii economice sau sediul permanent al beneficiarului pentru care sunt prestate serviciile sau, in absenta acestora, domiciliul sau resedinta obisnuita a beneficiarului in cazul urmatoarelor servicii:

inchirierea de bunuri mobile corporale

operatiunile de leasing avand ca obiect utilizarea bunurilor mobile corporale

transferul sau transmiterea folosintei drepturilor de autor, brevetelor, licentelor, marcilor comerciale si al altor drepturi similare

serviciile de publicitate si marketing

serviciile de consultanta, de inginerie, juridice si de avocatura, serviciile contabililor si expertilor contabili, ale birourilor de studii si alte servicii similare

prelucrarea de date si furnizarea de informatii

operatiunile bancare, financiare si de asigurari, inclusiv de reasigurari, cu exceptia inchirierii de seifuri

punerea la dispozitie de personal

telecomunicatiile - sunt considerate servicii de telecomunicatii serviciile avand ca obiect transmiterea, emiterea si receptia de semnale, inscrisuri, imagini si sunete sau informatii de orice natura prin cablu, radio, mijloace optice, inclusiv cedarea dreptului de utilizare a mijloacelor pentru astfel de transmisii, emiteri sau receptii; serviciile de telecomunicatii cuprind si furnizarea accesului la reteaua mondiala de informatii

serviciile de radiofuziune si de televiziune

serviciile furnizate pe cale electronica; sunt considerate servicii furnizate pe cale electronica: furnizarea si conceperea de site-uri informatice, mentenanta la distanta a programelor si echipamentelor, furnizarea de programe informatice - software - si actualizarea acestora, furnizarea de imagini, de texte si de informatii si punerea la dispozitie de baze si date, furnizarea de muzica, de filme si de jocuri, inclusiv jocuri de noroc, transmiterea si difuzarea de emisiuni si de evenimente politice, culturale, artistice, de divertisment si furnizarea de servicii de invatamant la distanta. Atunci cand furnizorul de servicii si clientul sau comunica prin curier electronic, serviciul furnizat nu reprezinta un serviciu electronic

obligatia de a se abtine de la realizarea sau exercitarea, total sau partial, a unei activitati economice

prestarile de servicii efectuate de intermediari care intervin in furnizarea prestarilor de servicii

locul unde sunt prestate serviciile, in cazul urmatoarelor servicii:

a)       culturale, artistice, sportive, stiintifice, educative, de divertisment sau similare, inclusiv serviciile de accesorii si cele ale organizatorilor de astfel de activitatii

b)       prestarile accesorii transportului, cum sunt: incadrarea, descarcarea, paza si depozitarea bunurilor si alte servicii asimilate

c)       expertize privind bunurile mobile corporale

d)       prestarile efectuate asupra bunurilor mobile corporale

3.3 Operatiuni scutite de plata TVA-ului

Scutiri pentru operatiunile din interiorul tarii

Urmatoarele operatiuni de interes general sunt scutite de taxa pe valoarea adaugata:

spitalizarea, ingrijirile medicale, inclusiv veterinare, si operatiunile strans legate de acestea, desfasurate de unitati pentru astfel de activitatii, indiferent de forma de organizare, precum spitale, sanatorii, centre de sanatate rurale sau urbane, dispensare, cabinete si laboratoare medicale, centre de ingrijire medicala si de diagnostic, baze de tratament si recuperare, statii de salvare si alte unitati autorizate sa desfasoare astfel de activitatii, cantinele organizate pe langa aceste unitati, serviciile funerare prestate de unitatile sanitare;

prestarile de servicii efectuate in cadrul profesiunii lor catre stomatologi si tehnicieni dentari precum si livrarea de proteze dentare efectuata de stomatologi si de tehnicienii dentari;

prestarile de ingrijire si supraveghere efectuate de personal medical si paramedical;

transportul bolnavilor si al persoanelor accidentate, in vehicule special amenajate in acest scop;

livrarile de organe, de sange si de lapte, de provenienta umana;

activitatea de invatamant prevazuta de Legea invatamantului, cu modificarile si completarile ulterioare, desfasurate de unitatile autorizate, inclusiv activitatea caminelor si a cantinelor organizate pe langa aceste unitati, formarea profesionala a adultilor, precum si prestarile de servicii livrarile de bunuri strans legate de acestea, efectuate de catre institutiile publice sau de catre alte entitati recunoscute, care au aceste obiective;

prestarile de servicii si/sau livrarile de bunuri strans legate de asistenta si/sau protectia sociala efectuate de institutiile publice sau alte entitati recunoscute ca avand caracter social; serviciile de cazare, masa si tratament, prestate de persoane impozabile care isi desfasoara activitatea in statiuni balneoclimaterice, daca au inchiriat contracte cu Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale si contrvaloarea este decontata pe baza de bilet de tratament;

Alte operatiuni scutite de taxa pe valoarea adaugata:

activitatile de cercetare-dezvoltare si inovare pentru realizarea programelor, subprogramelor si proiectelor, precum si a actiunilor cuprinse in Planul national de cercetare-dezvoltare si inovare, in programele-nucleu si in planurile sectoriale

livrarile de bunuri si prestarile de servicii efectuate de producatorii agricoli individuali si asociatiile fara personalitate juridical a acestora.

Scutiri la import

Sunt scutite de taxa pe valoarea adaugata:

importul de bunuri a caror livrare in Romania este scutita de taxa pe valoarea adaugata

bunurile introduse in tara de calatori sau de alte persoane fizice cu domiciliul in tara ori in strainatate, in conditiile si in limitele stabilite potrivit reglementarilor legale in vigoare, pentru regimul vamal aplicabil persoanelor fizice

bunurile importate destinate comercializarii in regim duty-free, precum si in magazinele pentru servirea in exclusivitate a reprezentantelor diplomatice si al personalului acestora

importul de bunuri de catre misiunile diplomatice si birourile consulare, precum si de catre cetatenii straini cu statutul diplomatic sau consular in Romania, in conditiile de reciprocitate, potrivit procedurii stabilite prin norme

importul de bunuri efectuat de reprezentantele organismelor internationale si interguvernamentale acreditate in Romania, precum si de catre cetatenii strainii angajati ai acestor organizatii, in limitele si in conformitate cu conditiile precizate in conventiile de infiintare a acestor organizatii, potrivit procedurii stabilite prin norme

importul de bunuri de catre fortele armate ale statelor straine membre NATO pentru uzul acestora sau al personalului insotitor ori pentru aprovizionarea popotelor sau cantinelor, in cazul in care aceste forte sunt destinate efortului comun de aparare

importul de suporturi materiale, cum ar fi pelicule, benzi magnetice, discuri, pe care sunt inregistrate filme sau programe de radio sau televiziune, cu exceptia celor de publicitate

importul de bunuri primite in mod gratuit cu titlu de ajutoare sau donatii destinate unor scopuri cu caracter religios, de aparare a sanatatii, de aparare a tarii sau sigurantei nationale, artistic, sportiv, de protectie si ameliorare a mediului, de protectie si conservare a monumentelor istorice si de arhitectura, in conditiile stabilite prin norme

importul de bunuri finantate din imprumuturi nerambursabile acordate de guverne straine, organisme internationale si nonprofit din strainatate si din tari, in conditiile stabilite prin norme

importul urmatoarelor bunuri: bunuri de origine romana, bunuri straine care, potrivit legii, devin proprietatea statului, bunurile reparate in strainatate sau bunurile care le inlocuiesc pe cele necorespunzatoare calitativ, returnate partenerilor externi in perioada de garantie, bunuri care se inapoiaza in tara ca urmare a unei expedieri eronate, echipamentele pentru protectia mediului, stabilite prin hotarare a Guvernului.

IV Contabilitatea T.V.A-ului

4.1 Sistemul de conturi

Contul 442 ,,Taxa pe valoarea adaugata"

Cu ajutorul acestui cont se tine evidenta decontarilor cu bugetul statului privind taxa pe valoarea adaugata.

Contul 442 ,,Taxa pe valoarea adaugata" este un cont bifunctional.

Pentru evidentierea distincta a taxei pe valoarea adaugata se utilizeaza urmatoarele conturi sintetice de gradul II:

4423-,,TVA de plata"

4424-TVA de recuperat"

4426-,,TVA deductibila"

4427-,,TVA colectata"

4428-TVA neexigibila"

Contul 4423-,,Taxa pe valoarea adaugata de plata"

Cu ajutorul acestui cont se tine evidenta taxei pe valoarea adaugata de platit la bugetul statului.

Contul 4423 este un cont de pasiv.

In creditul contului inregistram:

- diferentele rezultate la finele perioadei intre taxa pe valoarea adaugata colectata mai mare si taxa pe valoarea adaugata deductibila (4427).

In debitul contului inregistram:

- platile efectuate catre bugetul statului, reprezentand taxa pe valoarea adaugata (5121)

- taxa pe valoarea adaugata de recuperat, compensata (4424)

- datorii anuale (758).

Soldul contului reprezinta taxa pe valoarea adaugata de plata.

Contul 4424-,,Taxa pe valoarea adaugata de recuperat"

Cu ajutorul acestui cont se tine evidenta taxei pe valoarea adaugata de recuperat de la bugetul statului.

Contul 4424 este un cont de activ.

In contul debitului inregistram:

- diferentele rezultate la sfarsitul perioadei intre taxa pe valoarea adaugata deductibila mai mare si taxa pe valoarea adaugata colectata (4428)

In creditul contului inregistram:

- taxa pe valoarea adaugata incasata de la bugetul statului sau taxa pe valoarea adaugata de recuperat in perioadele urmatoare cu taxa pe valoarea adaugata de plata (512, 4423)

Soldul contului reprezinta taxa pe valoarea adaugata de recuperat de la bugetul statului.

Contul 4426-,,Taxa pe valoarea adaugata deductibila"

Cu ajutorul acestui cont se tine evidenta taxei pe valoarea adaugata deductibila, potrivit legii.

Contul 4426 este un cont de activ.

In debitul contului se inregistreaza:

- sumele reprezentand taxa pe valoarea adaugata deductibila (401, 404, 512, 514)

- sumele reprezentand taxa pe valoarea adaugata evidentiata anterior ca amanata de plata(4428)

In creditul contului se inregistreaza:

- sumele compensate din taxa pe valoarea adaugata colectata (4427)

- diferentele rezultate la sfarsitul perioadei intre TVA deductibila si cea colectata (4424)   

- prorata din taxa pe valoarea adaugata deductibila devenita nedeductibila(635)

Contul 4427-,,Taxa pe valoarea adaugata colectata

Cu ajutorul acestui cont se tine evidenta taxei pe valoarea adaugata colectata

Contul 4427 este un cont de pasiv.

In creditul contului inregistram:

- taxa pe valoarea adaugata colectata aferenta vanzarilor de bunuri, lucrarilor executate si serviciilor prestate (411, 428, 461, 531).

- taxa pe valoarea adaugata aferenta lipsurilor imputate (428, 461)

- taxa pe valoarea adaugata neexigibila devenita exigibila (4428)

- taxa pe valoarea adaugata aferenta bunurilor si serviciilor utilizate pentru consumul propriu sau predate cu titlu gratuit, cea aferenta lipsurilor neimputabile, precum si cea aferenta bunurilor si serviciilor acordate personalului sub forma avantajelor in natura (635)

- taxa pe valoarea adaugata aferenta avansurilor incasate (512, 411)

In debitul contului inregistram :

- taxa pe valoarea adaugata de plata, datorata bugetului statului (4423)

- sumele reprezentand taxa pe valoarea adaugata deductibila (4426)

- taxa pe valoarea adaugata aferenta garantiilor pentru buna executie a lucrarilor, retinute de catre beneficiari (4428)

- decontarea taxei pe valoarea adaugata aferenta avansurilor incasate (411)

La sfar[itul perioadei contul nu prezint sold.

Contul 4428-,,Taxa pe valoarea adaugata neexigibila"

Cu ajutorul acestui cont se tine evidenta TVA neexigibila.

Contul 4428 este un cont bifunctional.

In creditul contului inregistram:

- taxa pe valoarea adaugata aferenta livrarilor de bunuri, prestarilor de servicii si executarilor de lucrari cu plata in rate (411).

- taxa pe valoarea adaugata aferenta livrarilor de bunuri, prestarilor de servicii si executarilor de lucrari pentru care nu s-a intocmit factura (418)

- taxa pe valoarea adaugata aferenta garantiilor pentru buna executie, retinuta de beneficiarii lucrarilor (4427)

- taxa pe valoarea adaugata aferenta cumpararilor efectuate cu plata in rate, precum s cea aferenta facturilor sosite devenita deductibila (4426)

in debitul contului inregistram :

- taxa pe valoarea adaugata aferenta cumpararilor efectuate cu plata in rate(401 414)

- taxa pe valoarea adaugata aferenta vanzarilor de marfuri din unitatile comerciale cu amanuntul (371)

- taxa pe valoarea adaugata aferenta vanzarilor de bunuri si servicii sau prestatorilor de lucrari cu plata in rate, devenita exigibila in cursul exercitiului (4427)

- taxa pe valoarea adaugata amanata la plata (446)

Soldul contului reprezinta taxa pe valoarea adaugata neexigibila.

4.2 Documente privind TVA-ul

Document cu regim special - cele tiparite, complectate, folosite si pastrate conform unor dispozitii legale speciale. Ele sunt inseriate, numerotate la tipografie sau in cadrul unitatii care le foloseste si contin mentiunea regim special. Documentele cu regim special(exemplu - chitanta) trebuie tinute in evidenta si justificate ca formulare, atat cele folosite cat si cele nefolosite.

Document fara regim special - tipizate sau netipizate, se deosebesc de cele cu regim special prin aceea ca nu sunt strict socotite, nu trebuie justificate formular cu formular atunci cand nu sunt completate(exemplu - nota de contabilitate) Ele se intocmesc cu respectarea normelor generale cu privire la intocmirea si circuitul documentelor.

1.Factura fiscala - este un formular cu regim special de inscriere si numerotare ce serveste ca: document pe baza caruia se intocmeste instrumentul de decontare a produselor si marfurilor livrate, a lucrarilor executate sau a serviciilor prestate, ca document de insotire a marfii pe timpul transportului, ca document justificativ de inregistrare in contabilitatea furnizorului si a cumparatorului.

Pentru livrarea de bunuri factura fiscala se emite la data livrarii de bunuri, iar pentru prestarile de servicii cel mai tarziu pana la data de 15 a lunii urmatoare celei in care prestarea a fost efectuata.

Operatiunile de leasing extern se autofactureaza de catre beneficiarii din Romania, inregistrati ca platitori de taxa pe valoarea adaugata, la data stabilita in contract pentru plata ratelor de leasing si/sau la data platii de sume in avans.

Regimul fiscal al facturilor fiscale emise prin autofacturare se stabileste prin norme.

Factura fiscala trebuie si cuprinda obligatoriu urmatoarele informatii:

1. seria si numarul facturii

2. data emiterii facturii

numele, adresa si codul de inregistrare fiscala al persoanei care emite factura

numele, adresa si codul de inregistrare fiscala, dupa caz, al beneficiarului de bunuri sau servicii

denumirea si cantitatea bunurilor livrate, denumirea serviciilor prestate

valoarea bunurilor sau serviciilor, exclusiv taxa pe valoarea adaugata

cota de taxa pe valoarea adaugata sau mentiunea scutit cu drept de deducere, scutit fara drept de deducere, neimpozabil sau neinclus in baza de impozitare, dupa caz

valoarea taxei pe valoarea adaugata, pentru operatiunile taxabile.

2.Registru-jurnal - este un document contabil obligatoriu in care se inregistreaza sub forma articolelor(formulelor) contabile toate operatiile patrimoniale fie in ordinea cronologica a intocmirii documentelor justificative, fie in ordinea intrarii lor in unitatea patrimoniala.

3.Balan]a de verificare - este un procedeu al metodei contabilitatii, de verificare a exactiatii inregistrarilor si de centralizare a conturilor, bazat pe principiul dublei inregistrari.

4.Nota de contabilitate - este un document de inregistrare prin care se inregistreaza o anumita operatie ce nu are le baza alt document justificativ.

5.Monetar - formular cu regim special de tiparire, inscriere si numerotare. Formularul este tiparit in carnete de 100 de file.

a) Serveste ca:

- document justificativ pentru evidentierea la sfarsitul zilei a numerarului existent in carierie corespunzator marfurilor comercializate;

- document justificativ de inregistrare in contabilitate;

- document justificativ pe baza caruia se preda contribuabilului numerarul incasat prin casier, respective de catre vanzator.

Monetarul se utilizeaza numai in cazul vanzarii marfurilor cu amanuntul. Potrivit reglementarilor in vigoare, in conditiile utilizarii aparatelor de marcat electronice fiscale, suma inscrisa in monetar trebuie sa coincida cu suma din registrul de casa emis de aceste aparate, inclusive cu suma inregistrata de mana in registrul de casa, in cazul defectarii aparatelor de marcat electronice fiscale.

Valoarea inscrisa in monetar trebuie sa corespunda cu valoarea inscrisa in raportul de gestiune.

b) Se intocmeste in doua exemplare de catre casier sau de catre persoana imputernicita, la sfarsitul zilei, prin inventarierea numerarului pe categorii de bancnote si de monede.

c) Circula:

- exemplarul 1, pentru inregistrarea in Registru-jurnal de incasari si plati.

- exemplarul 2, ramane in carnet.

6.Bon de comanda - formular cu regim special de tiparire, inscriere si numerotare ce serveste ca document pentru contractarea serviciilor, confirmarea primirii si evaluarii obiectului de executat sau de reparat, dupa caz, incasarea sumei de la client, determinarea volumului serviciilor prestate si a materialelor consumate.

Chitanta - document de executie prin care se consemneaza incasarea unei sume la casieria unitatii.

4.3 Studiu monografic



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 940
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved