Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


Contabilitatea rezultatului exercitiului

Contabilitate+ Font mai mare | - Font mai micContabilitatea rezultatului exercitiului

Printre indicatorii contabilitatii moderne alaturi de valoarea adaugata (VA), excedentul brut din exploatare (EBE), capacitatea de autofinantare (CAF), rezerva manageriala (RM) se prevede si rezultatul exercitiului (Re), care exprima performanta intreprinderii. Rezultatul exercitiului unei entitati economice exprima generic diferenta dintre veniturile obtinute si cheltuielile aferente. Ca urmare, rezultatul exercitiului se poate concretiza in profit, daca V > C, sau pierdere daca V < C, si este redat structural prin continutul contului de profit sau pierdere, in calitate de componenta a situatiilor financiare.Pentru contabilizarea rezultatului exercitiului s-a rezervat grupa de conturi 12 "Rezultatul exercitiului" in cadrul careia s-au instituit si nominalizat doua conturi, si anume:

. Contul 121 "Profit sau pierdere", cont operational, bifunctional, care tine evidenta profitului sau pierderii inregistrate intr-un exercitiu financiar si care poate prezenta sold debitor sau creditor, inscriindu-se in postul bilantului cu semnal plus sau minus;

In functionarea contului 121 "Profit si pierdere" se distinge momentul de inchidere a conturilor de venituri si cheltuieli, definitiv, la sfarsitul anului si momentul de inchidere propriu-zisa a contului, in exercitiul financiar urmator, de obicei, dupa aprobarea bilantului de catre adunarea generala a actionarilor sau asociatilor.

. Contul 129 "Repartizarea profitului", cont sintetic de gradul I, operational, cont de activ, cu ajutorul caruia se conduce evidenta repartizarii profitului realizat in exercitiul financiar, fiind recunoscut in pasivul bilantului in structura capitalurilor proprii, la o pozitie distincta.

In legatura cu operatiunile contabile generate de folosirea 121 "Profit si pierdere" pot interveni urmatoarele inregistrari:

. Inchiderea conturilor de venituri la sfarsitul fiecarei luni, cu soldul creditor al acestora, prin inregistrarea:

x -------- ----- ------ ----------

% = 121 "Profit si pierdere"

"Venituri din vanzarea produselor finite"

"Venituri din vanzarea marfurilor"

"Venituri din provizioane privind

activitatea de exploatare"

"Venituri din provizioane pentru

deprecierea activelor circulante"

-------- ----- ------ ----------

. Inchiderea conturilor de cheltuieli la sfarsit de luna cu soldurile debitoare ale acestora, prin inregistrarea:

x -------- ----- ------ ----------

"Profit si pierdere" = %

601 "Cheltuieli cu materiile prime"

698 "Alte cheltuieli cu impozitele care nu apar in elementele de mai sus"

-------- ----- ------ ----------

In creditul contului se mai inregistreaza, pierderea contabila reportata, prin inregistrarea:

x -------- ----- ------ ----------

"Rezultatul reportat" = 121 "Profit si pierdere"

-------- ----- ------ ----------

In debitul contului se mai inregistreaza la sfarsitul anului, profitul net realizat in exercitiul precedent si nesupus repartizarii, reflectat prin inregistrarea:

x -------- ----- ------ ----------

"Profit si pierdere" = 117 "Rezultatul reportat"

-------- ----- ------ ----------

De asemenea, se inregistreaza in debit, profitul net realizat in exercitiul precedent, care a fost repartizat pe destinatii, prin inregistrarea:

x -------- ----- ------ ----------

"Profit si pierdere" = 129 "Repartizarea profitului"

-------- ----- ------ ----------

Referitor la repartizarea profiturilor realizate trebuie avut in vedere ca aceasta se face conform prevederilor din contractul si statutul de societate, sau in lipsa precizarilor din acestea, conform hotararii adunarii generale ordinare a actionarilor sau asociatilor, pentru societatile cu capital privat sau majoritar privat (Legea nr. 31/1990, republicata), iar regiile autonome, societatile comerciale, companiile nationale si societatile cu capital integral sau majoritar de stat, conform O.G.R. nr. 64/2001, respectiv:

pentru constituirea rezervei legale, conform prevederilor actului normativ mentionat;

pentru acoperirea pierderilor contabile din anii precedenti;

pentru constituirea altor rezerve ca surse proprii de finantare, aferente profitului rezultat din vanzari de active, respectiv facilitati fiscale la impozitul pe profit;

pentru alte repartizari prevazute de lege;

pana la 10% pentru participarea salariatilor la profit;

minim 50% din profitul contabil net ca varsaminte la bugetul de stat, in cazul regiilor autonome, ori sub forma de dividende in cazul societatilor ori companiilor nationale si societatilor comerciale cu capital integral sau majoritar de stat;

profitul repartizat pentru rezervele legale (1) si cel privind varsamintele la buget in cazul regiilor autonome, ori dividende in cazul societatilor ori companiilor nationale, ori cele ale societatilor cu capital integral sau majoritar de stat, se repartizeaza la alte rezerve si se constituie cu surse proprii de finantare.

Avand in vedere repartizarile posibile de efectuat ale profiturilor realizate, in legatura cu contul 129 "Repartizarea profitului" se pot face urmatoarele inregistrari contabile:

w        constituirea rezervelor, conform prevederilor legale si a hotararilor adunarilor generale ale actionarilor sau asociatilor, se inregistreaza:

x -------- ----- ------ ----------

129 "Repartizarea profitului" = %

1061 "Rezerve legale"

1062 "Rezerve pentru actiuni proprii"

1063 "Rezerve statutare sau contractuale

1068 "Alte rezerve"

-------- ----- ------ ----------

w        contabilizat acoperirea pierderilor contabile realizate in exercitiile precedente din profitul realizat in exercitiul curent, conform inregistrarii:

x -------- ----- ------ ----------

129 "Repartizarea profitului" = 117 "Rezultatul reportat"

-------- ----- ------ ----------

w        contabilizarea repartizarii profiturilor participarii salariatilor la profit, dividende, varsaminte la bugetul de stat din profitul net al regiilor autonome, pentru sursele de finantare, se reflecta, prin inregistrarea:

x -------- ----- ------ ----------

129 "Repartizarea profitului" = 117 "Rezultatul reportat"

-------- ----- ------ ----------

In creditul contului 129 "Repartizarea profitului" se inregistreaza profitul net realizat in exercitiul precedent, ce a fost repartizat pe destinatii, prin inregistrarea:

x -------- ----- ------ ----------

"Profit si pierdere" = 129 "Repartizarea profitului"

-------- ----- ------ ----------

Din contul 117 "Rezultatul reportat", dupa aprobarea repartizarilor efective a profiturilor in adunarile generale ale actionarilor sau asociatilor se face inregistrarea contabila:

x -------- ----- ------ ----------

"Rezultatul reportat" = %

424 "Participarea personalului la profit

446 "Alte impozite, taxe si varsaminte asimilate"

457 "Dividende de plata"

1068 "Alte rezerve"

-------- ----- ------ ----------

In cazul societatilor comerciale care aplica O.M.F.P. nr. 94/200, profiturile nerepartizate se reflecta cu contul 1171 "Rezultatul reportat", reprezentand profitul nerepartizat, respectiv pierderea neacoperita".Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1351
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved