Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


Contabilitatea si finantele entitatilor cu profil agricol si agroalimentar

Contabilitate

+ Font mai mare | - Font mai micContabilitatea si finantele entitatilor cu profil agricol si agroalimentar1.Rolul contabilitatii si finantelor

Procesul managerial al oricarei entitati nu este de conceput fara informatii, iar principala sursa de informatii atat structurate cat si sistematice este contabilitatea. Informatiile contabile se completeaza cu informatiile oferite de piata financiara, adica, piata monetar-valutara, cea de capital, de asigurari si cea imobiliara.

Constituirea si dezvoltarea entitatilor cu profil agricol, a activitatilor ei curente , chiar si cele extraordinare, genereaza informatii pe care exploatatia le produce si le utilizeaza in mod obisnuit, dar si cu frecvente diferite.

Contabilitatea este un proces de colectare, de clasificare si de comunicare a informatiilor privind tranzactiile economice si financiare, inregistrate prin imagini codificate, cu ajutorul unui limbaj specific ,care prezinta averea si activitatile diverse ale exploatatiei agricole.

Entitatea agricola este:

spatiul economico-social in care se organizeaza contabilitatea , caracterizat prin urmatoarele elemente:

-existenta unui centru de decizie care foloseste informatia contabila;

-activitatea acesteia are la baza o autonomie functionala;

-detine un patrimoniu

are o tripla reprezentare: juridica, economica si sociala.

Entitatea juridica este detinatoarea unui patrimoniu si este angajata intr-un raport juridic complex de drepturi si obligatii ce privesc constituirea si dezvoltarea patrimoniului acesteia.

Entitatea economica este reprezentata de unitatea economica detinatoare de patrimoniu care aloca si utilizeaza factorii de productie cu scopul obtinerii de profit.

Entitatea sociala reprezinta o unitate detinatoare de patrimoniu ce utilizeaza resurse umane cu scopul atingerii unui scop social.

Organizarea si conducerea contabilitatii

Raspunderea pentru organizarea si conducerea contabilitatii oricarei entitati revine administratorului, ordonatorului de credite sau altei persoane care are obligatia gestionarii unitatii respective, potrivit legislatiei in vigoare (Legea contabilitatii nr.82/1991, actualizata si republicata).

Persoanele juridice organizeaza si conduc contabilitatea, de regula, in compartimente distincte, conduse de catre directorul economic, contabilul-sef sau alta persoana imputernicita sa indeplineasca aceasta functie. Aceste persoane trebuie sa aiba studii economice superioare si raspund impreuna cu personalul din subordine de organizarea si conducerea contabilitatii, in conditiile legii.

Contabilitatea poate fi organizata si condusa pe baza de contracte de prestari de servicii in domeniul contabilitatii, incheiate cu persoane fizice sau juridice autorizate in conditiile Ordonantei Guvernului nr.65/1994<LLNK 11994 65130 301 0 33> privind organizarea activitatii de expertiza contabila si a contabililor autorizati, cu modificarile si completarile ulterioare, care raspund, potrivit legii.

La persoanele juridice la care contabilitatea nu este organizata in compartimente distincte, care nu au personal calificat incadrat, potrivit legii, sau contracte de prestari de servicii in domeniul contabilitatii, incheiate cu persoane fizice sau juridice autorizate in conditiile actualei legislatii <LLNK 11994    65130 301 0 33>si care au inregistrat o cifra de afaceri anuala de pana la echivalentul in lei a 50.000 euro, raspunderea pentru tinerea contabilitatii, potrivit legii, revine administratorului sau altei persoane care are obligatia gestionarii unitatii respective.

Informatiile furnizate de contabilitate sunt instrumente ale managerului, in procesul luarii deciziilor, al planificarii operationale si strategice. De asemenea aceste informatii sunt utilizate si in procesul de control si audit..Informatiile produse de entitatile agricole pot fi clasificate in patru categorii:

informatii operationale

informatii privind contabilitatea financiara

informatii privind contabilitatea de gestiune

informatii contabile privind satisfacerea necesitatilor fiscale

Informatiile operationale sunt cerute de conducerea zilnica a activitatilor entitatii, spre exemplu:produsele recoltate si pregatite pentru vanzare, masura in care clientii nu isi achita facturile la timp, sumele datorate si de plata salariatilor, retinerile din veniturile salariale,etc.Ele stau la baza alimentarii cu informatii a celorlalte categorii de informatii amintite.

Informatiile privind contabilitatea financiara sunt necesare atat pentru utilizatorii interni cat si pentru cei externi entitatii. Cel mai frecvent utilizator intern este managerul intreprinderii, iar din suita utilizatorilor externi amintim: investitorii actuali , dar si cei potentiali, finantatorii bancari , dar si alti creditori, puterea publica(agentiile guvernamentale), consilieri si analisti finaciari, partenerii comerciali, salariatii, iar uneori –publicul.

Oferta informatiilor din partea entitatilor, poate fi pusa sub presiune de diferiti utilizatori, dar in virtutea existentei principiului unicitatii ofertei de informatii, asigurat prin acelasi set de reguli contabile, va permite diversilor utilizatori externi realizarea unei comparabilitati intre pachetele de informatii puse la dispozitie de doua sau mai multe entitati, poate chiar concurente.

Informatiile privind contabilitatea de gestiune satisfac nevoia de informatii numai la nivelul managerilor.

Informatiile furnizate de contabilitatea financiara nu sunt suficiente pentru deciziile manageriale, prin urmare contabilitatea de gestiune isi atinge obiectivele sale prin:

determinarea costurilor pe unitate de produs recoltat, pe serviciu prestat, pe activitati, dar si pe centre de responsabilitate (ferma, locatie, punct de lucru,etc), furnizarea informatiilor pentru masurarea performantelor etc. Acest tip de informatii sunt utilizate pentru realizarea functiilor manageriale cum sunt: planificarea, implementarea si controlul.

Cele prezentate nu tin sa sublinieze ca scopul contabilitatii este doar de a pregatii informatia pentru un proces decizional pertinent si fiabil, contabilitatea isi asuma si raspunderea pentru cea mai buna calitate a informatiei contabile, fenomen verificat de auditul financiar.

Sistemul contabil romanesc este in plin proces de armonizare si convergenta cu normele contabile internationale.

Armonizarea contabila este determinata in principal de posibilitatea compararii situatiilor financiare anuale nu numai pe plan intern, ci si extern, astfel in contextul globalizarii economice, obiectivele contabilitatii nu mai sunt doar un raspuns al teoriei contabile ci si a intereselor principalelor grupuri de utilizatori si a normelor contabile regionale si internationale.

Primele entitati, respectiv societatile mari, cotate la Bursa de Valori Bucuresti sunt cele care au facut primul pas spre armonizarea contabilitatii romanesti cu Directiva a IV-a a Comunitatii Economice Europene si cu Standardele Internationale de Contabilitate. Pentru acest tip de unitati economice , incepand cu 1 ianuarie 2007 se va trece la Normele Internationale de Raportare Financiara(I.F.R.S.), cea ce reprezinta o noua etapa in armonizarea si convergenta contabila internationala.

Incepand cu 1 ianuarie 2006 toate entitatile economice folosesc reglementari contabile in conformitate cu Directivele Comunitatii Economice Europene, conform legislatiei in vigoare emisa in acest scop, OMFP nr.1752/17.11.2005, pentru aprobarea Reglementarilor contabile conforme cu directivele europene, fiind impartite in doua categorii:o       entitati mari si foarte mari;

o       entitati mijlocii si mici.

Criteriul de departajare al acestor entitati este urmatorul prag de semnificatie:

total active : 3.650.000euro

cifra de afaceri: 7.300.000euro

numarul mediu de salariati in cursul exercitiului financiar : 50

Pentru societatile care la data bilantului depasesc limitele a doua dintre aceste criterii de normare:

o       conduc contabilitatea conform cu directivele europene;

o       intocmesc situatiile financiare de baza, format din 5 componente;

o       sunt auditate de auditori financiari autorizati.

Pentru societatile care la data bilantului, nu depasesc limitele a doua dintre criteriile de normare:

o       conduc contabilitatea conform cu directivele europene;

o       intocmesc situatiile financiare anuale simplificate , adica 3 componente obligatorii,celelalte doua sunt facultative;

o       situatiile financiare anuale sunt certificate potrivit legii, de cenzorii alesi si aprobate de adunarea generala.

Finantele au menirea de a pregatii procesul decizional prin analiza financiara si sa fundamenteze planificarea-economico financiara, deciziile de finantare precum si finantarea pe termen lung., toate avand ca scop major cresterea averii proprietarilor de capital a intreprinderii.

Finantele fac parte din procesul managerial si se concretizeaza in alocarea eficienta a capitalurilor spre maximizarea profiturilor cuvenite investitorilor.

Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 714
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2023 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site