Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


Costuri variabile

Contabilitate+ Font mai mare | - Font mai micCosturi variabile

Cheltuieli ca salariile, combustibilii, intretinerea camioanelor si aprovizionarea firmei vor fi legate de valoarea afacerii pe care o desfasoara operatiunea "nisip si pietris".

Costurile variabile (CV) sunt costuri asumate atunci cand o firma produce, ele variaza in functie de nivelul de productie.Orice costuri starnite doar cand o firma produce sunt costuri variabile. Sa consideram datele afacerii tale cele din tabelul 2 si figura 2. Munca este singura resursa variabila pe timp scurt si vom presupune ca poti angaja cati muncitori ai nevoie la 50$ fiecare pentru o tura de 8 h (oferta de muncitori este perfect elastica). Toate celelalte resurse si costuri sunt presupuse constante si costurile totale fixe (CTF) presupunem ca sunt de 100$ pe zi.

Tabelul 2: Productia totala, costuri totale, fixe si variabile (exemplu: nisip si pietris)

Munca

(muncitori in schimbul de 8 ore)

(L)

Productia

(tone de nisip si pietris scoase zilnic)

(Q)

Salarii pe muncitor (8 h zilnic)

(W)

Costuri variabile totale

(LxW)

(CTV)

Costuri fixe totale

(CTF)

Costuri

Totale

(CT=CFT+CVT)

Curba costurilor totale si cea a costurilor variabile sunt "paralele" pentru ca diferenta dintre ele sunt costurile fixe care sunt constante indiferent de nivelul productiei. Dar CT si CVT cresc usor la inceput, deoarece produsul total (din Figura 1) initial creste la o rata a cresterii. Apoi, in timp ce produsul total continua sa creasca, dar la o rata a scaderii, CT si CVT cresc la o rata a cresterii.

 

Costurile produsului total (TP) in figura 1 arata cantitatea de munca (L) necesara variatelor nivele de productie. Atunci cand inmultim axa orizontala (munca) din figura 1 cu rata salariilor (W) rezulta nota salariului total. (Relatiile de baza sunt neschimbate atunci cand o functie este inmultita cu o constanta). Salariile sunt singurele costuri variabile ale productiei, deci nota salariului este egala cu costurile variabile totale (CVT sunt coloana 4 in tabelul 2). Astfel relatia dintre cantitatea de productie si costurile variabile totale este curba costurilor totale din figura 2.

Cand costurile fixe totale sunt adaugate vertical la curba costurilor variabile totale (nota salariului) avem o imagine asupra variatiei costurilor totale (CT) cu productia. Costurile fixe totale nu sunt afectate de productie (ele fiind constante - 100$). Trebuie sa cercetam costurile un pic mai mult, dar totusi, inainte de a ne lansa in punerea in practica a deciziilor.

Observati ca in figura 2 intoarsa intr-o parte oglindeste aproximativ panoul A din figura 1. Costurile variabile reflecta salariile pentru munca angajata determina productia, mai precis cantitatea productiei, deci exista si cantitatea de munca angajata. Acum vom cerceta alte costuri care sunt intr-o stransa legatura cu munca medie si cu produsele marginale.

Costuri medii

Unele definitii ne vor da posibilitatea sa examinam costurile intr-un mod mult

mai complet. Costurile totale medii (CTM) sunt costurile totale (CT) pe unitatea de productie, uneori fiind folositi si termeni ca costurile unei unitati, sau mai simplificat cost mediu.

Costurile totale medii sunt egale cu raportul dintre costurile totale si productie.

CTM=CT/2

Costurile totale sunt compuse din costurile fixe si costurile variabile, astfel costul total mediu este egal cu costul fix mediu adunat cu costul variabil mediu. Dupa datele costurilor pentru excavare, diferite cantitati de pamant au fost colectate, pentru

a calcula fiecare tip de cost mediu, este necesara doar dividerea fiecarui cost cu nivelul productiei.

Tabelul 3: Costuri totale medii, costuri fixe medii, costuri variabile medii si costul marginal (CM).

(L)

Munca (muncitori in tura de 8 h )

(Q)

Productia

(tone de nisip si de pietris)

(CVT)

Costuri variabile totale

(WxL)

(CFT)

Costuri fixe totale

(CVM)

Costuri variabile medii

(CFM)

Costuri fixe medii

(CTM)

Costuri totale medii

(CM)

Cost marginal

D D¾

¾

Costul fix mediu este egal cu raportul dintre costul fix si productie.

CFM=CF/Q

Costul variabil mediu este egal cu raportul dintre costul variabil si productie.

CVM=CV/Q

Costul fix mediu-doar pentru ca costul fix total nu variaza cu productia, aceasta nu inseamna ca curba costului fix mediu este orizontala.

CFM=CF/Q    unde costul fix e constant. Figura 3 arata cum costurile fixe medii sunt legate de productia operatiei realizate, calculate in coloana 6 a tabelului 3. Costurile fixe sunt constante, astfel cu cat productia creste cu atat costurile fixe pe unitatea de productie scad, proces pe care multi manageri il descriu ca o expansiune completa de mare volum pe deasupra.

 


Costul variabil mediu-managerii pot tine sub control costul variabil schimband nivelul productiei. Cu cat productia creste, initial costurile variabile medii tind sa scada, dar in cele din urma diminuand rezultatele marginale ele vor creste. Vazand de ce aceasta situatie necesita un pic de intelegere a costului marginal, care este cel mai important concept de cost dintre toate pentru punerea in practica a deciziilor.

Costuri marginale

Costurile extra-productionale sunt vitale pentru deciziile de schimbare a nivelului de productie.

Costul marginala este schimbarea din costul total asociata cu producerea unei unitati aditionale de productie.

Daca CT=CF+CV, orice schimbare a costului total reflecta schimbari in costul variabil, costul fix nedepinzand de nivelul marginal care este egal cu schimbarea din costul total (a) sau cu schimbarea din costul variabil (b). Costul marginal al firmei este prezentat in coloana 8 a tabelului 3.

Figura 4 arata cum costul variabil mediu se schimba in timpul procesarii mai multor cantitati de pamant. De ce aceste curbe au forma de "U" ? Aminteste-ti ca produsul fizic marginal al muncii (PFML) initial "roz" cand ai angajat mai multi lucratori, dar apoi a scazut cand te-ai ciocnit de diminuarea rezultatelor marginale. Aceasta inseamna ca costurile cu munca pentru o productie mai mare (in acest caz este vorba de costul marginal) la inceput scad, dar in cele din urma diminuand rezultatele are loc cresterea costului marginal in timp ce muncitorii aditionali sporesc din ce in ce mai putin productia totala. In mod similar produsul mediu fizic al muncii la inceput "roz", iar mai apoi scazand cu cat mai multi lucratori au fost angajati, fapt ce cauzeaza forma de "U" a curbei costului variabil mediu.

Curba CVM scade atunci cand CM este subea si creste cand CM intrece CVM. CVM e minim cand CVM=CM. Amandoua curbele au forma de "U" deoarece initial profiturile din Specializare imping CVM si CM in jos. Dar in cele din urma cand productia e marita sunt intalnite diminuari ale rezultatelor si atat curba CVM cat si cea a CM cresc.

 

Relatiile dintre nivelul productiei si costuri vor fi detailate in cele ce urmeaza. Atata timp cat CM e sub CTM sau CVM, atunci CTM si CVM vor scadea atunci cand productia creste. Cand CM depaseste CVM sau CTM atunci CVM respectiv CTM vor creste cand productia e marita. Curbele CTM si CVM au in general forma de "U". Castigurile din specializare in cele din urma sunt intrecute de rezultatele diminuate, deci CTM, CVM si CM au curbe in forma de "U". Curba CFM este intr-o continua scadere.

De observat: Curba CM se intersecteaza cu CTM si CVM in punctele lor minime.

 


Retrospectiva grafica a costurilor medii.

In figura 5 am pus provizoriu o curba a costului fix pe un grafic cu o forma tipica "U" a curbelor costului marginal si costului variabil mediu. Rezumand pe verticala costul variabil mediu si costul fix mediu cu fiecare nivel de productie curba costului total este cea aratata. De retinut este faptul ca, cu cat productia creste, diferentele dintre curbele costului variabil mediu si costul total mediu se micsoreaza. Costul total mediu si costul variabil mediu se concentreaza, deoarece diferentele lor verticale sunt egale cu costul fix mediu, care scade cu cat productia creste. Acum vom arunca o privire asupra legaturii dintre costuri si productie.

Inrudind costurile cu productia

Nu este nici o coincidenta faptul ca produsul total si costul total sunt in stransa legatura si faptul ca figura 2 cand este intoarsa intr-o parte are o forma similara cu panoul A al figurii 1. In mod similar costul variabil mediu este in stransa legatura cu produsul fizic mediu , si costurile marginale in legatura cu produsul fizic marginal. Dar sa vedem si de ce.

Sa presupunem pentru un moment ca incepem o noua operatie fara costuri fixe si angajam un muncitor cu 10$/h pentru a transforma gunoiul in podoabe, fleacuri care apoi sa fie vandute turistilor. (Munca este singura cheltuiala deoarece gunoiul este gratis). Daca acest muncitor realizeaza 2 podoabe pe ora costul variabil mediu fiind de 5$/podoaba (10$/salar/2 podoabe=5$/podoaba). Astfel produsul fizic mediu e legat de costul variabil mediu prin formula CVM=CV/PFML atunci cand munca este singurul cost variabil.
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2795
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved