Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


Conturi privind trezoreria intreprinderii

Contabilitate+ Font mai mare | - Font mai micConturi privind trezoreria intreprinderii

v     CaracterizarePrin Conturi curente la banci se evidentiaza disponibilitatile in lei si in valuta ale intreprinderii existente in conturile bancare. Din punct de vedere al continutului economic este un cont de activ, iar din punct de vedere al functiei contabile, un cont bifunctional. In debitul acestui cont sunt evidentiate intrarile de numerar (incasari de creante de la clienti sau debitori diversi; depuneri de aport in numerar; depuneri de numerar aflat in casieria intreprinderii; primirea unui credit bancar etc.). In creditul contului sunt reflectate toate tranzactiile ce genereaza plati (datorii fata de furnizori, creditori diversi, bugetul statului; transferuri de numerar; rambursari de rate aferente unor imprumuturi etc.). Soldul final al contului este in mod curent debitor, reprezentand disponibilul existent la un moment dat. Din punct de vedere al functiei contabile acest cont este bifunctional, ceea ce inseamna ca poate avea si sold final creditor. Aceasta situatie indica faptul ca banca a efectuat plati in numele si pentru societatea titulara a contului bancar respectiv, peste limita de suma existenta in contul de disponibilitati al intreprinderii respective. Soldul creditor poate persista o perioada scurta de timp si doar in limita unui anumit plafon.

Sumele evidentiate in extrasul de cont, document ce atesta tranzactiile cu disponibilitati, sunt privite din doua puncte de vedere: al intreprinderii ce are deschis contul la o banca (aspect ce il dezbatem in continutul acestei carti) si al bancii unde exista un cont deschis de o intreprindere. Trebuie sa remarcam ca cele doua optici sunt diametral opuse: ceea ce pentru intreprindere reprezinta o incasare (intrare), la nivelul bancii este perceput ca o plata (iesire) si viceversa. Extrasul de cont, fiind emis de banca, va reprezenta punctul de vedere al acesteia. Astfel, in extrasul de cont o suma in dreptul careia este scris debit va reprezenta o plata efectuata de intreprindere, iar o suma in dreptul pozitiei credit va reprezenta o intrare de disponibilitati in cont.

Evidentierea tranzactiilor privind disponibilitatile in numerar se realizeaza prin contul Casa. Are functie contabila de activ. In debitul contului sunt evidentiate intrarile de numerar in casieria intreprinderii (incasari de creante de la clienti sau debitori diversi; depunerea aportului in numerar la capitalul social; ridicare de disponibil din banca; incasari ale chiriilor, valoarea marfurilor vandute etc.). In creditul contului sunt reflectate toate tranzactiile ce genereaza iesiri de numerar (plata datoriilor fata de furnizori; depunerea numerarului in contul curent de la banca; plata taxelor pentru constituirea societatii comerciale; plata chiriei datorate, a despagubirilor, a amenzilor etc.). Soldul final al contului este debitor, reprezentand disponibilul existent in casieria intreprinderii la un moment dat. Contul sintetic de gradul I Casa este detaliat in doua conturi sintetice de gradul II, Casa in lei si Casa in valuta.

Tranzactiile sunt contabilizate in lei sau in lei si devize, dupa caz. In cadrul contului Casa in valuta sunt deschise analitice pentru fiecare tip de valuta cu care se lucreaza. Aceste sume sunt inregistrate in lei la cursul zilei in care are loc incasarea sau plata.

Transferurile de disponibilitati banesti intre conturile de trezorerie se realizeaza prin intermediul contului Viramente interne. Potrivit functiei contabile, este un cont de activ. In debitul contului se inregistreaza sumele transferate dintr-un cont de trezorerie in alt cont de trezorerie (in acest caz, contul de trezorerie care cedeaza scade cu suma virata, iar contul Viramente interne creste cu aceeasi suma, aflata in tranzit). In creditul contului se inregistreaza sumele intrate intr-un cont de trezorerie din alt cont de trezorerie (in acest caz contul de trezorerie care primeste creste cu suma virata, iar contul Viramente interne scade cu aceeasi suma). Fiind un cont de tranzit, acesta nu prezinta sold.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1024
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved