Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


Creante si datorii comerciale

Contabilitate+ Font mai mare | - Font mai micCreante si datorii comerciale

Creantele si datoriile comerciale reflecta relatiile intreprinderii cu alte intreprinderi legate de aprovizionarea si desfacerea de bunuri si servicii.v     Creante comerciale

Creantele comerciale reflecta drepturile intreprinderii fata de alte persoane fizice sau juridice, determinate de vanzari de bunuri, executari de lucrari si prestari de servicii, pentru care aceasta trebuie sa primeasca un echivalent valoric sau o contraprestatie. Din categoria creantelor comerciale fac parte:

creantele rezultate din vanzarea de bunuri, prestarea de lucrari sau servicii ce fac obiectul de activitate al intreprinderii;

creantele pentru efectele de credit (comerciale);

creantele legate de lipsurile de bunuri, de natura stocurilor sau de alta natura, descoperite la efectuarea receptiei acestora si care se imputa;

Aceste creante sunt evidentiate in contabilitate cu ajutorul contului Clienti. Dupa functia contabila, contul Clienti este un cont de activ, iar dupa continutul economic este cont de active circulante de natura creantelor. Se debiteaza cu drepturile fata de client pentru livrarea bunurilor, lucrarilor sau serviciilor evaluate la nivelul pretului de vanzare la care se adauga si taxa pe valoare adaugata aferenta. Se crediteaza in momentul incasarii contravalorii bunurilor, lucrarilor sau serviciilor vandute prin debitul conturilor de mijloace banesti sau de efecte comerciale sau, in cazul in care clientul prezinta risc de neincasare, prin trecerea acestuia din categoria clientilor certi (obisnuiti) in categoria clientilor incerti.

Tot in categoria creantelor comerciale intra si efectele comerciale. Acestea sunt titluri de credit de forma cambiei, biletului la ordin sau cecului care circula intre intreprinderi si atesta angajamentul debitorului de a efectua o plata, la o data ulterioara, numita scadenta, inscrisa pe efect. Diferenta intre cambie si bilet la ordin este in legatura cu persoana care are initiativa emiterii efectului comercial. In cazul cambiei, creditorul (tragatorul) da un ordin debitorului (trasul) de a efectua o plata catre creditor sau un tert desemnat de creditor. In cazul biletului la ordin, debitorul emite efectul comercial, angajandu-se ca va efectua plata la scadenta.

Tot in categoria creantelor comerciale poate fi inclus si contul Furnizori-debitori, cont de activ care inregistreaza avansurile acordate de intreprindere furnizorilor sai. Aceste avansuri constituie creante din momentul acordarii lor si pana in momentul aparitiei documentelor justificative ce atesta transferul dreptului de proprietate al bunului, lucrarii sau serviciului. Se debiteaza cu avansul acordat furnizorilor de bunuri, lucrari sau servicii, prin creditul conturilor de mijloace banesti si se crediteaza in momentul aparitiei datoriei fata de furnizori. Soldul contului este debitor si reprezinta avansurile acordate.

v     Datorii comerciale

Datoriile comerciale se refera la obligatiile intreprinderii fata de terte persoane fizice sau juridice, rezultate din achizitia de bunuri sau utilizarea serviciilor. Datoriile comerciale se impart in mai multe categorii, astfel:

  • datorii fata de furnizorii de stocuri, lucrari si servicii;
  • datorii fata de furnizorii de imobilizari corporale si necorporale;
  • datorii pentru efectele comerciale.

Aceste datorii se refera la bunurile, lucrarile si serviciile achizitionate de intreprindere, ca exemplu, materii prime, materiale, marfuri, reparatii la bunurile de folosinta indelungata, servicii telefonice, postale etc.

Evidenta acestor datorii se tine cu ajutorul contului Furnizori, care este un cont de pasiv, de datorii comerciale pe termen scurt. Se crediteaza cu valoarea nominala a datoriei intreprinderii fata de furnizori, valoare ce cuprinde costul de achizitie al bunului, lucrarii sau serviciului la care se adauga TVA aferenta. Se debiteaza cu decontarea contravalorii bunurilor, lucrarilor si serviciilor. Soldul contului este creditor si reflecta valoarea bunurilor, lucrarilor si serviciilor nedecontate. Contul Furnizori se dezvolta in analitice pe fiecare furnizor.

Pentru reflectarea achizitiei de active imobilizate se utilizeaza contul Furnizori de imobilizari, care functioneaza similar contului Furnizori.

Datoriile pentru efectele comerciale se constituie in situatia in care intreprinderea achita o datorie fata de furnizori printr-un bilet la ordin sau cec, pana la achitarea efectului la scadenta. Conturile utilizate pentru reflectarea acestor datorii sunt: Efecte de platit si Efecte de platit pentru imobilizari.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2397
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved