Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


STANDARDE SI REGLEMENTARI CONTABILE PRIVIND ACTIVELE IMOBILIZATE

Contabilitate+ Font mai mare | - Font mai micSTANDARDE SI REGLEMENTARI CONTABILE PRIVIND ACTIVELE IMOBILIZATE

1 Standardul international de contabilitate nr.16 (IAS 16) -" Imobilizari corporale "

Obiectiv: descrierea tratamentului contabil pentru imobilizarile corporale astfel incat utilizatorii situatiilor financiare sa fie informati cu privire la investitiile companiei in active corporale.Problemele principale care sunt atinse in acest Standard sunt:

Ø            valoarea la care se recunosc activele in patrimoniul societatii beneficiare la momentul initial al achizitiei;

Ø            modalitatea de amortizare a activului in functie de beneficiile viitoare;

Ø            modificarea valorii activului in functie de evenimentele ulterioare (reparatii, inlocuiri de elemente, reevaluare, schimb de active)

Aria de aplicabilitate :

Acest standard trebuie aplicat in contabilitatea imobilizarilor corporale, exeptand cazul in care un alt IAS prevede sau permite o abordare contabila diferita.

Definitii :

Urmatorii termeni sunt folositi in acest Standard cu semnificatia specificata :

. Imobilizarile corporale sunte acele active care sunt detinute de intreprindere pentru a fi utilizate in productia de bunuri sau prestarea de servicii, este posibil a fi utilizate pe mai multe perioade.

2. Costul activului: reprezinta suma platita in numerar sau echivalente de numerar, ori valoarea justa a altor contraprestatii efectuate pentru achizititionarea unui activ, la data achizitiei sau a constructiei acestuia.

. Amortizarea: este alocarea sistematica a valorii amortizabile a unui activ pe intreaga sa durata utila de viata.

4. Valoarea realizabila a Entitatii: reprezinta valoarea actualizata a fluxurilor de numerar pe care intreprinderea estimeaza sa le obtina din utilizarea continua a activului.

5. Valoarea justa: reprezinta suma pentru care un activ ar putea fi schimbat de bunavoie intre doua parti aflate in cunostinta de cauza.

6. Valoarea reziduala: reprezinta valoarea neta pe care intreprinderea estimeaza ca o va obtine pentru pentru un activ la sfarsitul durtei de viata utila a acestuia dupa deducerea prealabila a costurilor de cedare estimate, daca acele active au vechimea si indeplinesc conditiile scontate la sfarsitul duratei de viata.

7. Durata de viata utila: reprezinta perioada pe parcursul careia se estimeaza ca intreprinderea va utiliza activul supus amortizarii si numarul unitatilor de produse sau a unor unitati similare ce se estimeaza ca vor fi obtniute de intreprindere prin folosirea activului respectiv.

2 Standardul international de contabilitate 38 (IAS 38) -"Imobilizari necorporale"

Obiectiv. Acest standard se ocupa de tratamentul contabil aplicabil imobilizarilor necorporale. In conformitate cu acest Standard, o entitate trebuie sa recunoasca o imobilizare necorporala daca si numai daca sunt indeplinite criteriile specificate. Standardul mai specifica cum se calculeaza valoarea contabila a imobilizarilor necorporale si impune prezentari specifice cu privire la imobilizari necorporale.

Aria de aplicabilitate. Acest standard este aplicabil contabilizarii imobilizarilor necorporale cu exeptia :

a)      imobilizarilor necorporale care cad sub incidenta altui standard;

b)      activelor financiare, asa cum sunt definite in IAS 39;

c)      drepturilor privind minereurile si cheltuielilor cu exploatarea, dezvoltarea si extragerea de minereuri, petrol, gaze naturale si alte resurse similare neregenerabile .

Definitii: Conform IAS 38, privind imobilizarile corporale:

O piata activa este o piata in care exista toate conditiile urmatoare:

a)      elementele comercializate in cadrul pietei sunt omogene;

b)      cumpaatorii si vanzatorii interesati pot fi gasiti in permanenta;

c)      preturile sunt disponibile publicului;

Dezvoltarea este aplicarea rezultatelor cercetarii sau a altor cunostinte intr-un process de planificare sau proiectare, in scopul productiei materiale, aparate, produse, procese, sisteme sau servicii noi sau inbunatatite substantial, inaintea stabilirii productiei de serie sau utilizarii.

Cercetarea este o investitie originala si planificata, efectuata in perspectiva castigului de noi cunostinte stiintifice sau tehnologice, precum si a unei mai bune intelegeri.

Valoarea reziduala a unei imobilizari necorporale este suma estimata pe care o entitate ar putea sa o obtina in momentul actual din cedarea unui activ dupa deducerea costurilor estimate ale cedarii, daca activul ar degaja la varsta si in forma preconizate pentru finalul duratei de viata utila.

3 Standardul International de Contabilitate nr.39 (IAS 39 "Instrumente financiare : recunoastere si evaluare".

Acest Standard defineste patru categorii de active financiare:

*Active financiare detinute in scopul tranzactionarii: sunt achitionate cu scopul de a genera profit pe termen scurt din fluctuatii ale pretului sau ale marei de intermediere.

*Plasamentele detinute pana la scadenta: sunt achizitionate cu intentia ferma de a fi pastrate pana la scadenta pentru a beneficia de plati fixe sau determinabile. Sunt clasificate ca active financiare pe termen lung sau scurt, in functie de data decontarii.

*Creante si imprumuturi emise : sunt active financiare detinute in urma remiterii directe catre debitor a unor sume de bani, bunuri sau servicii si pentru care nu exista intentia de tranzactionare imediata. Sunt clasificate ca active financiare pe termen lung sau scurt in functie de data decontarii;

*Activele financiare disponibile pentru vanzare: orice activ financiar care nu se incadreaza in categoriile de mai sus. Reprezinta active financiare pe termen lung.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1081
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved