Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


Definitia, parametrii contabili ai amortizarii imobilizarilor

Contabilitate+ Font mai mare | - Font mai micDefinitia, parametrii contabili ai amortizarii imobilizarilor

Recuperarea treptata a valorii imobilizarilor aflate in patrimoniul entitatilor ca urmare a deprecierii ireversibile a acestora, se face prin amortizare .Amortizarea reprezinta operatiunea prin care agentii economici si persoanele juridice fara scop lucrativ, care imobilizeaza capital in active corporale si active necorporale supuse deprecierii prin utilizare sau in timp vor calcula, vor inregistra in contabilitate si vor recupera uzura fizica si morala a acestora..

In literatura de spacialitate franceza, prin amortizare se intelege ,,constatarea contabila" a scaderii valorii imobilizarilor datorita uzurii, trecerii timpului, progresului tehnic sau altor cauze. Acesta are rol de a rectifica valoarea imobilizarilor cu totalul deprecierilor pe care le-au suferit in timpul exercitiului si totodata de a imputa totalul acestor deprecieri asupra cheltuielilor exercitiului si implicit asupra rezultatul exercitiului respectiv.

Privita in timp, amortizarea constituie procesul de repartitie a pretului de

achizitie a imobilizarilor pe mai multe exercitii, in functie de durata de utilizare.

Ea se refera la:

- reducerea valorii mijloacelor fixe ca urmare a uzurii lor

- trecerea esalonata pe cheltuieli a imobilizarilor necorporale

Din acestea rezulta ca amortizarea presupune doua aspecte: economic si financiar.

aspectul economic se refera la includerea in cheltuielile fiecarui exercitiu a sumei reprezentand deprecierile suferite de imobilizari.

din punct de vedere financiar prin recuperarea amortizarii la incasarea pretului produselor vandute se constituie fondurile pentru a inlocui imobilizarile depreciate.

Amortismentul are un statut juridic, fiscal; amortizarea este o obligatie ce decurge din principiul prudentei, intrucat unitatea care nu amortizeaza imobilizarile isi    supraestimeaza activul si rezultatul .

Obligatia de a amortiza este relevata de dreptul financiar care considera lipsa amortismentului ca un delict, iar dreptul fiscal impune sub pedeapsa cu amenda, un amortisment minim.

Sunt supuse amortizarii imobilizarile necorporale si corporale; fondul comercial se amortizeaza numai in mod exceptional, iar terenurile, cu exceptia amenajarilor la terenuri si imobilizarilor financiare.

Pentru calcularea amortizarii imobilizarilor necorporale si corporale se tine seama de urmatoarele elemente:

- valorile de intrare a imobilizarilor

- duratele de utilizare normala a imobilizarilor

- regimul sau metoda de amortizare utilizata

Valoarea de intrare a imobilizarilor (de amortizat) se refera la pretul de achizitie, de productie, fiind numita si valoare de origine.

Durata normala de utilizare este mai redusa decat durata de viata fizica a activului respectiv.

1Amortizarea imobilizarilor

Deprecierea imobilizarilor necorporale opereaza sub actiunea unor factori specifici; in relatie cu timpul, tehnologia de productie, produsele proiectate si asimilate, utilajele folosite evolueaza, se invechesc, chiar dispar, factori care contribuie la scurtarea duratei de viata a produselor, tehnologiilor,ceea ce impune investirea unor noi mijloace materiale si banesti.

Cheltuielile de constituire (cheltuieli de stabiliment sau de organizare) efectuate la infiintarea societatilor comerciale pentru emisiunea de actiuni, inmatriculare,taxe, publicitate, prospectarea pietei; se amortizeaza in maxim 5 ani.

Cheltuileile de dezvoltare se amortizeaza pe perioada contractului sau pe durata de utilizare, dupa caz.

Concesiunile, brevetele, licentele, marcile, drepturile si valorile similare, cuprinzand valoarea cheltuielilor efectuate pentru a dobandi dreptul de a exploata un bun, pentru a dobandi dreptul de autor, dreptul de a utiliza un brevet; in structura drepturilor si valorilor similare se includ: know-how-urile reprezentand un drept de utilizare a inteligentei, cunostintelor comercializate cu caracter secret; se amortizeaza pe toata durata contractelor respective.

Fondul comercial cuprinde cheltuielile efectuate, platite suplimentar, pentru: clientela, vad comercial, renume, segment de piata, prin care se mentine sau dezvolta potentialul economic al unitatii patrimoniale; se determina numai la achizitie; amortizarea se face in maxim 20 de ani de la data achizitiei.

Cheltuielile aferente achizitionarii sau producerii programelor informatice se recupereaza prin intermediul deducerilor de amortizare liniara pe o perioada de 3 ani.

Imobilizarile corporale isi pierd o parte din valoare, pe masura utilizarii lor in procesul de productie, valoare pe care o transmit asupra cheltuielilor efectuate cu productia sau vanzarea marfurilor.

Pierderea treptata a caracteristicilor tehnico-functionale poarta denumirea de uzura. Expresia valorica a uzurii se include in cheltuielile de exploatare sub forma de amortizare; amortizarea se stabileste prin aplicarea cotelor de amortizare asupra valorii initiale a imobilizarilor corporale.

Duratele normale de functionare, precum si clasificatia imobilizarilor corporale se aproba prin hotararea Guvernului.

La determinarea lor se va tine seama de parametrii tehnico-economici stabiliti de proiectanti si producatori, prin cartile sau documentatiile tehnice ale mijloacelor fixe respective, precum si de efectele uzurii morale.

Aceste durate vor fi revizuite periodic, dar nu mai tarziu de 5 ani.

Amortizarea se stabileste prin aplicarea cotelor de amortizare asupra valorii de intrare a imobilizarilor corporale si se include in cheltuielile de exploatare.

Cota de amortizare se calculeaza astfe l:

CA = 100 / Durata normala de utilizare din catalog (ani)

In cazul reevaluarii imobilizarilor corporale in baza unor acte normative, cota de amortizare se va calcula astfel :

CA = 100 / Durata normala de utilizare ramasa (ani)

Cota astfel calculata se va aplica asupra valorii ramase, actualizata.

Amortizarea fiscala se calculeaza incepand cu luna urmatoare celei in care mijlocul fix amortizabil se pune in functiune.

Data punerii in functiune, in vederea calcularii se stabileste astfel :

a)      imobilizarile corporale independente, care nu necesita montaj si nici probe tehnologice (utilaje pentru interventie, unelte, accesorii de productie, mijloace de transport auto, animale) se considera puse in functiune la data achizitionarii lor, pe baza Procesului-verbal de receptie

b)      utilaje care necesita montaj, dar care nu necesita probe tehnologice, precum si cladirile si constructiile speciale care nu deservesc procese tehnologice se considera puse in functiune la data terminarii montajului, respectiv la data terminarii constructiei pe baza Procesului-verbal de receptie provizorie

c)      utilajele si instalatiile care necesita montaj si probe tehnologice, precum si cladirile si constructiile speciale care deservesc procese tehnologice, se considera puse in functiune la terminarea probelor tehnologice, pe baza Procesului-verbal de punere in functiune.

Amortizarea fiscala pentru cheltuielile cu investitiile efectuate pentru amenajarea terenurilor se calculeaza liniar, pe o perioada de 10 ani.

Amortizarea cladirilor si a constructiilor minelor, salinelor cu extractie in solutie prin sonde, carierelor, exploatarilor la zi, pentru substante minerale solide si cele din industria extractiva de petrol, a caror durata de folosire este limitata de durata rezervelor si care nu pot primi alte utilizari dupa epuizarea rezervelor, precum si a investitiilor pentru descoperta, se calculeaza pe unitate de produs, in functie de rezerva exploatabila de substanta minerala utila.

Amortizarea pe unitatea de produs se recalculeaza :

din 5 in 5 ani la mine, cariere, extractii petroliere, precum si la cheltuieli de investitii pentru descoperta

din 10 in 10 ani la saline

Mijloacele de transport pot fi amortizate si in functie de numarul de kilometri sau numarul de ore de functionare prevazut in cartile tehnice, pentru cele achizitionate dupa data de 1 ianuarie 2004.

Pentru locuintele de serviciu, amortizarea este deductibila fiscal pana la nivelul corespunzator suprafetei construite prevazute la legea locuintei.

Amortizarea fiscala se calculeaza numai pentru autoturismele folosite de angajatii cu functii de conducere si de administrare ai persoanei juridice.

Amortizarea bunului care face obiectul unui contract de leasing se face de catre utilizator, in cazul leasing-ului financiar, si de catre locator, in cazul leasing-ului operational, cheltuielile fiind deductibile fiscal.

Agentii economici, persoanele fizice si asociatiile fara personalitate juridica, care desfasoara activitati in scopul realizarii de venituri, sunt scutiti de la calculul amortizarii in situatii justificative, cu avizul directiei generale a Finantelor publice si a controlului financiar.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1316
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved