Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


DECONTARI CU TERTII

Contabilitate

+ Font mai mare | - Font mai micDECONTARI CU TERTIIContabilitatea tertilor asigura evidenta datoriilor si creantelor institutiei in relatiile acesteia cu furnizorii (1.), clientii (2.), personalul (3.), bugetul statului, bugetele locale, bugetul asigurarilor sociale de stat (4.), asigurari sociale, protectie sociala (), Comunitatea Europeana (decontarile pentru fondurile PHARE, ISPA, SAPARD etc.) (6.), cu debitorii si creditorii diversi, debitori si creditori ai bugetelor (7.), decontarile intre institutii publice (8.), precum si evidenta operatiilor ce necesita clarificari ulterioare si alte decontari (9.).

1. Furnizori

In contabilitatea furnizorilor se inregistreaza operatiunile privind achizitiile de bunuri, lucrari executate si servicii prestate (conturile 401 si 404).

Avansurile acordate furnizorilor[1] se inregistreaza in contabilitate in conturi distincte.

Bunurile cumparate, lucrarile executate si serviciile prestate pentru care nu s-au primit facturi se evidentiaza distinct in contabilitate.

Datoriile in valuta se inregistreaza in contabilitate atat in lei, la cursul de schimb de la data efectuarii operatiunilor, comunicat de Banca Nationala a Romaniei, cat si in valuta. Operatiunile in valuta trebuie inregistrate in momentul recunoasterii initiale in moneda de raportare (leu), aplicandu-se sumei in valuta cursul de schimb dintre moneda de raportare si moneda straina, la data efectuarii tranzactiei.

Contabilitatea furnizorilor se tine pe fiecare persoana fizica sau juridica.

In contabilitatea analitica furnizorii se grupeaza astfel: interni si externi, iar in cadrul acestora pe termene de plata.

2. Clienti

In contabilitatea clientilor se inregistreaza operatiunile privind livrarile de marfuri si produse, lucrarile executate si serviciile prestate.

Creantele incerte se inregistreaza distinct in contabilitate.

Bunurile vandute, lucrarile executate si serviciile prestate pentru care nu s-au intocmit facturi, se evidentiaza distinct in contabilitate.

Avansurile primite de la clienti se inregistreaza in contabilitate intr-un cont distinct.

Creantele in valuta se inregistreaza in contabilitate atat in lei, la cursul de schimb de la data efectuarii operatiunilor, comunicat de Banca Nationala a Romaniei, cat si in valuta.

Operatiunile in valuta trebuie inregistrate in momentul recunoasterii initiale in moneda de raportare (leu), aplicandu-se sumei in valuta cursul de schimb dintre moneda de raportare si moneda straina, la data efectuarii tranzactiei.

Contabilitatea clientilor se tine pe categorii, precum si pe fiecare persoana fizica sau juridica.

In contabilitatea analitica clientii se grupeaza astfel: clienti interni si externi, iar in cadrul acestora pe termene de incasare.

3. Personal

Contabilitatea decontarilor cu personalul evidentiaza drepturile salariale, sporurile, premiile, indemnizatiile pentru concediile de odihna, precum si cele pentru incapacitate temporara de munca, platite din fondul de salarii si alte drepturi in bani si/sau in natura datorate de institutia publica personalului pentru munca prestata.

Contabilitatea decontarilor cu pensionarii evidentiaza drepturile de pensie si alte drepturi prevazute de lege, cuvenite pensionarilor conform legii.

Ajutoarele si indemnizatiile datorate evidentiaza ajutoarele de boala pentru incapacitate temporara de munca, ingrijirea copilului, ajutoare de deces si alte ajutoare acordate.

Contabilitatea decontarilor cu somerii evidentiaza indemnizatiile de somaj datorate somerilor, potrivit legii.In contabilitate se inregistreaza distinct alte drepturi acordate care, potrivit reglementarilor in vigoare, nu se suporta din fondul de salarii.

Avansurile acordate personalului evidentiaza indemnizatiile pentru concedii de odihna acordate ca avans.

Drepturile de personal neridicate in termenul legal se inregistreaza intr-un cont distinct, deschis pe fiecare persoana.

Retinerile din salariile personalului pentru cumparari cu plata in rate, chirii sau pentru alte obligatii ale salariatilor, datorate tertilor (popriri, pensii alimentare si altele), se efectueaza numai in baza unor titluri executorii sau ca urmare a unor relatii contractuale.

Sumele datorate si neachitate personalului (concediile de odihna si alte drepturi de personal) aferente exercitiului in curs se inregistreaza ca alte datorii in legatura cu personalul.

Debitele provenite din avansuri de trezorerie nedecontate, din distribuiri de uniforme si echipamente de lucru, precum si debitele provenite din pagube materiale, amenzile si penalitatile stabilite in baza unor hotarari ale instantelor judecatoresti, si alte creante fata de personalul unitatii, se inregistreaza ca alte creante in legatura cu personalul.

4. Bugetul statului, bugetele locale, bugetul asigurarilor

sociale de stat

In cadrul decontarilor cu bugetul statului, bugetele locale si alte bugete se cuprind: taxa pe valoarea adaugata, impozitul pe venituri de natura salariala, impozitul pe cladiri, taxa asupra mijloacelor de transport si alte impozite, taxe si varsaminte asimilate.

Taxa pe valoarea adaugata datorata bugetului de stat se stabileste ca diferenta intre valoarea taxei exigibile aferente bunurilor livrate sau serviciilor prestate si a taxei deductibile pentru cumpararile de bunuri si servicii.

Impozitul pe venituri din salarii si din alte drepturi cuprinde totalul impozitelor individuale, calculate potrivit legii. Acesta trebuie recunoscut ca o datorie in limita sumei neplatite. Daca suma platita depaseste suma datorata, surplusul trebuie recunoscut drept creanta.

Alte impozite, taxe si varsaminte cuprind sumele datorate bugetului de stat (taxe vamale, accize) sau bugetelor locale (impozitul pe cladiri, impozitul pe terenuri) sau alte impozite si taxe datorate, potrivit legii. Acestea se inregistreaza in contabilitatea analitica pe feluri de impozite, taxe si varsaminte datorate bugetului de stat sau bugetelor locale.

Alte datorii si creante cu bugetul statului cuprind: drepturile de personal neridicate, prescrise, datorate bugetului statului potrivit legii, sumele datorate creditorilor, cuvenite bugetului statului dupa prescrierea lor, plusul de numerar din casierie, amenzi si penalitati, varsaminte efectuate in plus la buget si altele, precum si sumele datorate bugetului de catre institutiile finantate de la buget reprezentand venituri realizate in conditiile legii.

Asigurari sociale, protectia sociala

Contabilitatea decontarilor privind asigurarile sociale evidentiaza contributiile angajatorilor - institutii publice - pentru asigurari sociale de stat, asigurari sociale de sanatate, accidente de munca si boli profesionale, asigurari pentru somaj, precum si contributiile asiguratilor (salariati) pentru asigurari sociale de stat, asigurari sociale de sanatate si asigurari pentru somaj.

Alte datorii sociale reprezinta sume datorate altor categorii de persoane, cum ar fi: drepturi pentru donatorii de sange, alocatii si alte ajutoare pentru copii, alocatia suplimentara pentru familiile cu mai multi copii, ajutoare sociale, indemnizatii pentru persoanele cu handicap si altele.

6. Decontari cu Comunitatea Europeana (PHARE, ISPA,

SAPARD etc.)

Sumele primite din contributia financiara nerambursabila a Comunitatii Europene (PHARE, ISPA, SAPARD) se inregistreaza la institutiile publice implicate in derularea acestor fonduri (Fondul National si Agentiile de Implementare) ca si creante - sume de primit si datorii - sume de plata.

Aceste sume sunt recunoscute ca venituri si cheltuieli numai in contabilitatea institutiilor publice care au calitatea de beneficiari finali ai fondurilor respective.7. Debitori si creditori diversi, debitori si creditori ai

bugetelor

Sumele datorate institutiilor publice de catre terte persoane fizice sau juridice, altele decat personalul propriu si clientii, se inregistreaza ca si debitori diversi.

Sumele datorate de institutiile publice unor terte persoane fizice sau juridice, altele decat personalul propriu si furnizorii, se inregistreaza ca si creditori diversi.

Evidenta creantelor bugetare ale bugetului de stat, bugetelor locale, bugetului asigurarilor sociale de stat, bugetului asigurarilor pentru somaj si al Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate, se realizeaza pe baza declaratiilor fiscale sau deciziilor emise de organul fiscal. Evidenta analitica se tine pe tipuri de impozite si pe platitori, pe structura clasificatiei bugetare.

Creditori ai bugetelor mai sus mentionate    sunt persoane fizice si juridice pentru sumele de restituit sau de compensat cu alte creante ale aceluiasi buget sau cu alte creante ale altor bugete, la cererea acestora sau din oficiu; sunt evidentiati pe tipuri de impozite si pe platitori, pe structura clasificatiei bugetare.

In aceasta grupa se cuprind si conturi in care se evidentiaza imprumuturile pe termen scurt acordate din bugetul de stat, bugetul local, bugetul asigurarilor pentru somaj, potrivit legii, precum si dobanzile aferente acestora.

8. Conturi de regularizare

Conturile de regularizare se utilizeaza cand operatiunile isi extind efectele pe mai multi ani, iar veniturile si cheltuielile trebuie sa fie atribuite exercitiului in care au fost realizate sau efectuate, dupa caz.

Conturile de regularizare si asimilate cuprind: cheltuieli in avans, venituri in avans si decontari din operatii in curs de clarificare.

Sumele platite in exercitiul financiar curent, dar care privesc exercitiile financiare urmatoare, se inregistreaza distinct in contabilitate, la cheltuieli in avans (chirii, asigurari, abonamente publicatii, alte cheltuieli efectuate in avans).

Sumele incasate in exercitiul financiar curent, dar care privesc exercitiile financiare urmatoare, se inregistreaza distinct in contabilitate, la venituri in avans (venituri din chirii, abonamente la publicatii, abonamente la institutiile de spectacole, alte venituri realizate in avans).

Operatiunile care nu pot fi inregistrate direct in conturile corespunzatoare, pentru care sunt necesare clarificari ulterioare, se inregistreaza, provizoriu, intr-un cont distinct. Sumele inregistrate in acest cont trebuie clarificate de catre institutie in termenul cel mai scurt.

9. Decontari

Decontarile intre institutiile publice cuprind operatiunile de decontare intervenite in cursul exercitiului intre institutia superioara si institutiile subordonate sau intre institutiile subordonate aceleiasi institutii superioare, dupa caz, reprezentand valoarea activelor fixe si a materialelor transmise si primite in vederea executarii unor actiuni in cadrul institutiei, precum si sumele transmise de institutia superioara catre institutiile din subordine pentru efectuarea cheltuielilor din alocatii bugetare, din fonduri speciale, fonduri cu destinatie speciala, imprumuturi externe rambursabile si nerambursabile. Contabilitatea decontarilor intre institutiile publice cuprinde operatiile care se inregistreaza reciproc si in aceeasi perioada de gestiune, atat in contabilitatea unitatii debitoare, cat si a celei creditoare apartinand aceluiasi ordonator principal de credite.

La consolidare soldurile acestor conturi se elimina.

Inregistrarea in contabilitate a creantelor si datoriilor se efectueaza in momentul constatarii drepturilor si obligatiilor.Potrivit H.G. nr.264/2003, republicata, privind stabilirea actiunilor si categoriilor de cheltuieli, criteriilor, procedurilor si limitelor pentru efectuarea de plati in avans din fonduri publice, M.O. nr.109/2004.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1178
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved