Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


Delimitari si structuri privind veniturile institutiilor publice

Contabilitate+ Font mai mare | - Font mai micDelimitari si structuri privind veniturile institutiilor publice

Veniturile, potrivit contabilitatii de angajamente reprezinta "impozite, taxe, contributii si alte sume de incasat potrivit legii, precum si pretul bunurilor vandute si serviciilor prestate, dupa caz, aferente unei perioade de timp". (definitie Omf 1917/2005)Veniturile sunt evidentiate in contabilitate in concordanta cu principiul contabilitatii de angajamente. Conform contabilitatii de angajamente "efectele tranzactiilor si ale altor evenimente sunt recunoscute atunci cand tranzactiile si evenimentele se produc (si nu pe masura ce numerarul sau echivalentul este incasat sau platit) si sunt inregistrate in evidentele contabile si raportate in situatiile financiare ale perioadelor aferente". (IPSAS 1)

Acest mod de reflectare a veniturilor in contabilitate permite utilizatorilor de informatii contabile cunoasterea atat a veniturilor ce au fost deja incasate, cat si a creantelor institutiei ce urmeaza a fi incasate, cu alte cuvinte permite cunoasterea tuturor resurselor de care dispune institutia pe parcursul unui exercitiu financiar.

Veniturile se inregistreaza in contabilitatea institutiilor publice, pe baza documentelor care atesta crearea dreptului de creanta:

declaratia fiscala sau decizia emisa de organul fiscal,

avize de expeditie,

facturi,

alte documente legal intocmite sau

in momentul incasarii efective a acestora, in situatia in care nu exista documente anterioare incasarii pentru inregistrarea creantei.

Potrivit contabilitatii de angajamente, veniturile se pot recunoaste in contabilitate in urmatoarele momente:

In momentul obtinerii activelor; aceste venituri sunt specifice crearii de active fixe corporale si necorporale in regie proprie.

Exemplu

Institutia realizeaza in regie proprie un activ fix corporal sub forma unei instalatii pentru care a efectuat cheltuieli in valoare de 5.600 lei.

inregistrarea productiei in curs:

"Active fixe in curs necorporale"

"Venituri din productia de active fixe corporale"

- receptia activelor fixe:

"Instalatii tehnice, mijloace de transport, animale si plantatii"

"Active fixe in curs necorporale"

In momentul livrarii bunurilor sau serviciilor pe baza documentelor justificative ce atesta transferul dreptului de proprietate.

Exemplu

O institutie publica vinde marfuri din depozitul propriu la pret de vanzare de 5.000 lei, cost de achizitie de 4.500 lei.

- vanzarea marfurilor:

411 "Clienti"

"Venituri din vanzarea marfurilor"

"TVA colectat"

descarcarea din gestiune a marfurilor vandute:

"Cheltuieli cu marfurile"

"Marfuri"

In momentul incasarii, atunci cand momentul transferului dreptului de proprietate (livrarii) coincide cu momentul incasarii.

Exemplu

O institutie de invatamant superior incaseaza taxe de la studenti in valoare de 23.000 lei.

"Casa"

"Venituri din lucrari executate si servicii prestate"

Avand in vedere cerintele IPSAS 1, privind situatia performantei financiare a institutiei, veniturile pot fi grupate astfel:

a.       venituri din activitatile de exploatare;

b.      finantari;

c.       venituri financiare.

Toate aceste trei tipuri de venituri reprezinta venituri din activitatea ordinara.

Veniturile din activitati curente sunt "intrari brute de beneficii economice si potential de servicii inregistrate pe parcursul perioadei de raportare atunci cand aceste intrari se concretizeaza in cresteri ale activelor nete/capitalurilor proprii, altele decat cele legate de contributii ale proprietarilor". (IPSAS 1definitie)

Veniturile din activitati curente se evalueaza la valoarea justa a mijlocului de plata primit sau de primit.

Valoarea justa este suma la care poate fi tranzactionat un activ sau poate fi decontata o datorie, intre parti interesate aflate in cunostinta de cauza, in cadrul unei tranzactii desfasurate in conditii obiective.( IPSAS 9 - definitie)

Veniturile din activitati curente cuprind doar fluxurile brute de beneficii economice sau potentialul de servicii primite sau de primit de catre entitate in nume propriu. Spre exemplu, veniturile incasate de institutii reprezentand impozite si taxe cuvenite bugetului nu reprezinta venituri din activitati curente, deoarece acestea nu produc beneficii economice sau potential de servicii si nu au ca rezultat cresteri ale activelor sau scaderi ale datoriilor.

Clasa 7 de conturi cuprinde atat veniturile din tranzactii, care fac obiectul IPSAS 9 "Venituri din tranzactii de schimb", cat si veniturile provenite din finantari de la bugetele finantatoare, din subventii si alte tipuri de finantari nerambursabile.

Veniturile din tranzactii si evenimente de schimb rezulta in urma efectuarii unor activitati precum:

prestarea serviciilor;

vanzarea bunurilor;

utilizarea de catre altii a activelor entitatii producatoare de dobanzi, redevente si dividende.

In Normele romanesti, veniturile sunt tinute pe feluri de venituri, dupa natura lor si sursa de provenienta. Contabilitatea institutiilor publice grupeaza veniturile, dupa natura lor, in doua mari categorii, si anume:

venituri operationale;

venituri financiare;

venituri extraordinare.

a) Veniturile operationale reprezinta venituri ale institutiilor publice provenite din activitatea operationala si care se refera la:

venituri din activitati economice;

venituri din alte activitati operationale;

venituri din productia de active fixe;

venituri ale bugetelor reprezentate de impozite si taxe, contributii de asigurari;

alte venituri

b) Veniturile financiare sunt venituri obtinute de institutie din activitatea financiara.

c) Veniturile extraordinare cuprind veniturile obtinute de institutie din activitatea extraordinara. In normele romanesti, se considera venituri extraordinare cele referitoare la despagubirile din asigurari, precum si veniturile obtinute de institutie ce provin din valorificarea unor bunuri ale statului.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 938
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved