Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


CONTABILITATEA CREANTELOR RESTANTE SI INDOIELNICE AFERENTE OPERATIUNILOR INTERBANCARE

Contabilitate+ Font mai mare | - Font mai micCONTABILITATEA CREANTELOR RESTANTE SI INDOIELNICE AFERENTE OPERATIUNILOR INTERBANCARE

Depozitele, creditele, valorile primite in pensiune, precum si dobanzile aferente acestor creante, nerambursate la scadenta, respectiv neincasate la scadenta, se inregistreaza in conturile "Creante restante" si "Dobanzi restante" si sunt evidentiate in contabilitatea institutiilor de credit cu ajutorul conturilor din grupa 18 "Creante restante si indoielnice" care se dezvolta pe urmatoarele conturi:181 - Creante restante

1811 - Creante restante

1812 - Dobanzi restante

1817 - Creante atasate si sume de amortizat

18171 - Creante atasate

18172 - Sume de amortizat

182 - Creante indoielnice

1821 - Creante indoielnice

1822 - Dobanzi indoielnice

1827 - Creante atasate si sume de amortizat

18271 - Creante atasate

18272 - Sume de amortizat

Contul 1811 "Creante restante" evidentiaza creantele din depozite constituite, credite acordate (inclusiv pe baza valorilor primite in pensiune) si valori de recuperat, nerambursate la scadenta.

Contul 1812 "Dobanzi restante" evidentiaza creantele provenite din dobanzile neincasate la scadenta.

Contul 1817 "Creante atasate si sume de amortizat" evidentiaza creantele atasate si sumele de amortizat aferente creantelor si/sau dobanzilor restante. Contul se dezvolta pe sintetice de gradul III dupa cum urmeaza:

18171 "Creante atasate" care reflecta dobanda, calculata in baza ratei de dobanda prevazuta prin intelegerile contractuale, aferenta creantelor si/sau dobanzilor restante;

18172 "Sume de amortizat" care reflecta alte sume aferente creantelor si/sau dobanzilor restante, care sunt avute in vedere la determinarea ratei efective a dobanzii si care sunt amortizate prin metoda dobanzii efective (ex. comisioane incasate/platite in avans ce sunt parte integranta a randamentului efectiv al unui instrument financiar, costuri de tranzactionare, diferente rezultate din evaluarea la valoarea justa a instrumentelor acoperite printr-o operatiune de acoperire a valorii juste etc.).

Toate conturile au functie contabila de activ. Se debiteaza cu ocazia inregistrarii creantelor si dobanzilor neincasate la restante si se crediteaza cu incasarea lor.

Contul 1821 "Creante indoielnice" evidentiaza creantele din depozite constituite, credite acordate (inclusiv pe baza valorilor primite in pensiune) si valori de recuperat, trecute in litigiu.

Contul 1822 "Dobanzi indoielnice" evidentiaza creantele provenite din dobanzile neincasate la scadenta trecute in litigiu.

Contul 1827 "Creante atasate si sume de amortizat" evidentiaza creantele atasate si sumele de amortizat aferente creantelor si/sau dobanzilor indoielnice. Contul se dezvolta pe sintetice de gradul III dupa cum urmeaza:

18271 "Creante atasate" care reflecta dobanda, calculata in baza ratei de dobanda prevazuta prin intelegerile contractuale, aferenta creantelor si/sau dobanzilor indoielnice;

18272 "Sume de amortizat" care reflecta alte sume aferente creantelor si/sau dobanzilor indoielnice, care sunt avute in vedere la determinarea ratei efective a dobanzii si care sunt amortizate prin metoda dobanzii efective (ex. comisioane incasate/platite in avans ce sunt parte integranta a randamentului efectiv al unui instrument financiar, costuri de tranzactionare, diferente rezultate din evaluarea la valoarea justa a instrumentelor acoperite printr-o operatiune de acoperire a valorii juste etc.).

Toate conturile au functie contabila de activ. Se debiteaza cu ocazia inregistrarii creantelor si dobanzilor neincasate la indoielnice si se crediteaza cu incasarea lor sau cu trecerea lor pe pierderi.

Principalele operatii contabile privind creantele restante sau indoielnice sunt urmatoarele:

trecerea la creante restante a imprumuturilor acordate altor institutii de credit sau a depozitelor constituite la alte institutii de credit si neincasate la scadenta:

1811 "Creante restante"

131 "Depozite la institutii de credite"

141 "Credite acordate altor institutii de credit"

trecerea la dobanzi restante a dobanzilor aferente imprumuturilor acordate altor institutii de credit sau aferente depozitelor constituite la alte institutii de credit si neincasate la scadenta:

1812 "Dobanzi restante"

1317 "Creante atasate si sume de amortizat"

1417 "Creante atasate si sume de amortizat"

trecerea la creante indoielnice a imprumuturilor acordate altor institutii de credit sau a depozitelor constituite la alte institutii de credit trecute in litigiu:

1821 "Creante indoielnice"

131 "Depozite la institutii de credite"

141 "Credite acordate altor institutii de credit"

trecerea la dobanzi indoielnice a dobanzilor aferente imprumuturilor acordate altor institutii de credit sau aferente depozitelor constituite la alte institutii de credit trecute in litigiu:

1822 "Dobanzi indoielnice"

1317 "Creante atasate si sume de amortizat"

1417 "Creante atasate si sume de amortizat"

incasarea creantelor si/sau dobanzilor restante si/sau indoielnice:

111 "Cont curent la BNR"

121 "Conturi de corespondent la alte institutii de credit (nostro)"

1811 "Creante restante"

1812 "Dobanzi restante"

1821 "Creante indoielnice"

1822 "Dobanzi indoielnice"

trecerea pe pierderi a creantelor si/sau dobanzilor indoielnice:

"Pierderi din creante nerecuperabile acoperite cu provizioane"

"Pierderi din creante nerecuperabile neacoperite cu provizioane"

1821 "Creante indoielnice"

1822 "Dobanzi indoielnice"Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1627
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved