Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE
loading...AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


EVALUAREA ACTIVELOR IMOBILIZATE

Contabilitate

+ Font mai mare | - Font mai mic
DOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
CONTABILITATE - LEGEA NR. 82/1991
Piata informatiei contabile
Contabilitatea capitalurilor
CECUL - Conditii de valabilitate si executare
REPREZENTAREA CIFRICA A MISCARILOR DE VALORI CA UN BILANT MOBIL-PRIMA TREAPTA A METODEI CONTABILITATII
IAS 17 LEASING
Leasingul modalitate de finantare a imobilizarilor
MODELE GLOBALE PRIVIND ″CONTUL DE PROFIT SI PIERDERE″
METODA CONTABILITATII - CONCEPTE DE BAZA
Delimitari si evaluarea stocurilor

Evaluarea activelor imobilizate

In raport de momentul in care se realizeaza, evaluarea elementelor in situatiile financiare poate fi:
1. Evaluare la intrare: se utilizeaza la inregistrarea operatiilor economice care genereaza miscari de natura intrarilor. in functie de calea de intrare, bunurile sunt evaluate la cost de achizitie, cost de productie si valoarea justa.

Costul de achizitie utilizat pentru imobilizarile procurate cu titlu oneros, cuprinde pretul de cumparare, taxele nedeductibile, cheltuieli de transport-aprovizionare si alte cheltuieli accesorii necesare pentru punerea in stare de utilizare sau intrarea in gestiune a bunului respectiv mai putin reducerile comerciale si alte elemente similare acordate de furnizor.

Costul de productie, utilizat pentru imobilizarile produse in institutie, cuprinde costul de achizitie al materiilor prime si materialelor consumabile, celelalte cheltuieli directe de productie, precum si cota de cheltuieli indirecte de productie, alocate rational ca fiind legate de fabricatia acestora. Pierderile de materiale, manopera si alte costuri inregistrate peste limitele normal admise, cheltuielile cu depozitarea, cu exceptia cazurilor in care aceste costuri sunt necesare procesului de productie, anterior trecerii intr-o noua faza de fabricatie, cheltuielile de administratie care nu participa la aducerea stocurilor in forma si locul final, precum si cheltuielile de desfacere, sunt costuri care nu trebuie incluse in costul de productie fiind recunoscute direct, drept cheltuieli ale perioadei in care au survenit. Daca un element necorporal a fost raportat anterior drept cheltuiala, el nu mai poate fi recunoscut ca parte din costul unui activ necorporal.

Valoarea justa utilizata pentru imobilizarile obtinute cu titlu gratuit reprezinta suma pentru care un activ ar putea fi schimbat de buna voie intre doua parti aflate in cunostinta de cauza, in cadrul unei tranzactii, cu pretul determinat obiectiv.

Dupa recunoasterea lor. imobilizarile necorporale si corporale necesita cheltuieli ulterioare recunoscute, de regula, drept cheltuieli in perioada in care au fost efectuate, daca acestea asigura utilizarea continua si normala. In schimb, in cazul in care cheltuielile conduc la imbunatatirea parametrilor tehnici initiali, respectiv cresterea performantelor sau a duratei de functionare, acestea trebuie recunoscute drept parte componenta a activului.
Evaluare cu ocazia inventarierii generale a patrimoniului, se efectueaza la inchiderea exercitiului bugetar, ocazie cu care fiecarei imobilizari i se atribuie o valoare de inventar stabilita in functie de utilitatea, starea bunului si pretul pietei.

Evaluare la inchiderea exercitiului se realizeaza in scopul intocmirii situatiilor financiare anuale. Astfel, imobilizarile se evalueaza si se reflecta la:

valoarea de intrare imobilizarile corporale ce apartin domeniului public al statului;

valoarea contabila imobilizarile necorporale si corporale ce apartin domeniului privat al statului precum si imobilizarile financiare puse de acord cu rezultatele inventarierii.

Evaluarea la iesire este utilizata la inregistrarea curenta a operatiilor care genereaza miscari de natura iesirilor. De regula, activele imobilizate sunt evaluate la iesire la valoarea lor contabila.loading...


Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 805
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2020 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site