Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


Gruparile de intreprinderi in practica internationala

Contabilitate+ Font mai mare | - Font mai micGruparile de intreprinderi in practica internationala

1. Abordari conceptualeO combinare de intreprinderi poate fi structurata in diferite moduri, din motive juridice, fiscale etc. Ea poate sa implice achizitionarea de catre o intreprindere a capitalului unei alte intreprinderi sau cumpararea activului net ale unei intreprinderi. Ea poate fi efectuata prin emiterea de actiuni, ori prin transferul de numerar, al echivalentului de numerar sau a altor active. Tranzactia se poate derula intre actionarii intreprinderilor ce se regrupeaza sau intre o intreprindere si actionarii celeilalte intreprinderi.

Combinarea (gruparea) de intreprinderi poate presupune:

crearea unei noi intreprinderi ce va avea controlul asupra intreprinderilor combinate;

transferul catre o alta societate a activului net al uneia sau a mai multor intreprinderi ce se grupeaza;

dizolvarea uneia sau mai multor intreprinderi ce participa la grupare.

O combinare de intreprinderi poate presupune cumpararea activului net, inclusiv orice goodwill, in locul cumpararii actiunilor altei intreprinderi. Astfel de combinari de intreprinderi nu pot aparea intre o societate mama si o filiala. Cumparatorul va aplica acest standard in situatiile sale financiare separate si, in consecinta, in situatiile financiare consolidate.

O combinare de intreprinderi poate sa dea nastere unei fuziuni juridice.

Fuziunea juridica este o fuziune intre doua societati, in care:

a)     activele si pasivele uneia din societati sunt transferate celeilalte societati, iar prima societate este dizolvata; sau

b)    activele si pasivele celor doua societati sunt transferate la o noua societate si ambele societati initiale sunt dizolvate.

O combinare de intreprinderi presupune gruparea unor intreprinderi separate intr-o singura entitate economica prin fuzionarea sau prin obtinerea controlului asupra activului net si a activitatilor unei alte intreprinderi.

2. Clasificarea operatiilor de combinare

Combinarile de intreprinderi imbraca doua forme: achizitiile si asociatiile (uniunile) de interese.

In cazul achizitiei una dintre intreprinderi este, in mod evident, cumparatorul celeilalte intreprinderi. Ea obtine controlul patrimoniului si operatiile acesteia, in schimbul unui transfer de active, al recunoasterii unei datorii sau emisiunii de actiuni.

2.1. Contabilitatea achizitiilor

O achizitie trebuie sa fie contabilizata in conformitate cu metoda costului de achizitie, in mod similar cumpararii altor active.

Data achizitiei este data la care controlul asupra activelor nete si a activitatilor societatii achizitionate este transferat cumparatorului.

Costul achizitiei reprezinta marimea numerarului sau echivalentul numerarului varsate sau valoarea justa, la data schimbului, a altor contraprestatii consimtite de cumparator, in schimbul controlului asupra activelor nete ale celeilalte intreprinderi, plus alte costuri directe atribuibile achizitiei.

Exemplu:

La 1 ianuarie anul N, societatea ALFA a achizitionat societatea BETA cu 2.000.000 u.m. Conditiile achizitiei stabilesc urmatoarele: 400.000 u.m. se platesc imediat, in numerar, 1.000.000 u.m. se platesc in actiuni BETA evaluate la valoarea justa, iar restul de 600.000 u.m. se va plati in numerar dupa 3 ani. Rata dobanzii la care ALFA ar fi obtinut un imprumut, pe piata, in conditii similare, este estimata la 10 %.

Costul de achizitie al societatii BETA se determina astfel:

- Plati in numerar la data achizitiei 400.000 u.m.

- Plati in actiuni BETA 1.000.000 u.m.

- Valoarea actuala a platilor viitoare ()    450.785 u.m.

____________________

Costul de achizitie al societatii 1.850.785 u.m.

2.2. Contabilitatea uniunilor de interese

Intr-o asociatie de interese o uniune de interese va fi contabilizata conform metodei punerii in comun a intereselor.

Atunci cand se aplica metoda punerii in comun a intereselor, pentru exercitiul in cursul caruia se produce gruparea si pentru exercitiile prezentate cu titlu comparativ, elementele situatiilor financiare ale societatilor ce se grupeaza trebuie sa fie incluse in situatiile financiare ale intreprinderilor grupate, ca si cand ele ar fi fost grupate din momentul deschiderii primului exercitiu prezentat. Situatiile financiare ale unei intreprinderi nu trebuie sa integreze o punere in comun a intereselor la care aceasta participa, daca data punerii in comun a intereselor se situeaza dupa data bilantului cel mai recent ce figureaza in situatiile financiare.

Orice diferenta intre marimea inregistrata drept capital emis plus orice complement de pret sub forma de numerar sau sub forma altor active, pe de o parte, si, marimea inregistrata in calitate de capital achizitionat, pe de alta parte, trebuie sa fie imputata asupra capitalurilor proprii.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 895
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved