Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


Clasificarea balantelor de verificare

Contabilitate+ Font mai mare | - Font mai micClasificarea balantelor de verificare

Principalele criterii de c1asificare a balantelor de verificare sunt:

  1. dupa felul conturilor;
  2. dupa numarul egalitatilor;
  3. dupa conlinutul si grafica acestora.


Clasificarea balantelor de verificare dupa felul conturilor pentru care se intocmesc

Din punct de vedere al acestui principiu, balantele de verificare se clasifica astfel:

  1. balantele de verificare ale conturilor sintetice, denumite balante generale, fiind intocmite pe baza informatiilor preluate din conturile sintetice;
  2. balantele de verificare ale conturilor analitice, fiind intocmite pe baza inforrmaliilor preluate din conturile sintetice care se intocmesc pe baza datelor preluate din conturile analitice.

Aceste balante de verificare sunt intocmite pentru fiecare cont sintetic desfasurat pe conturi analitice si au drept scop verificarea exactitatii inregistrarilor din conturile sintetice si cele analitice prin intermediul corelatiilor care trebuie sa existe intre urmatorii indicatori: solduri initiale, rulaje curente, total sume si solduri finale.

Clasificarea balantelor de verificare dupa numarul egalitatilor

In acest sens se disting urmatoarele tipuri de balante de verificare: cu o serie, cu doua serii, cu trei serii si cu patru serii de egalitati.

a. balanta de verificare cu o serie de egalitati - se intocmeste sub forma tabelara si se prezinta in doua variante, si anume:

- fie ca balanta de total sume, cuprinzand doua coloane de sume, debitoare si creditoare, al caror total trebuie sa fie egal;

- fie ca balanta de solduri, cuprinzand doua coloane de solduri finale, debitoare si creditoare, care trebuie sa fie egale intre ele;

b. balanta de verificare cu doua serii de egalitati - se intocmeste sub forma tabelara s se prezinta intr-o singura varianta, rezultata din combinarea balantei de total sume cu balanta de solduri. Acestei balante ii apartin urmaatoarele coloane: doua de total sume (debitoare si creditoare) si doua de solduri finale, al caror total general trebuie sa fie egal pentru ambele serii de egalitati;

c. balanta de verificare cu trei serii de egalitati - se intocmeste intr-o singura varianta, ca balanta de rulaje cu solduri initiale si finale, prezentandu-se in doua variante, si anume:

- prima varianta se prezinta sub forma tabelara cu sase coloane, din care doua pentru solduri initiale, doua pentru rulaje lunare si doua pentru solduri finale, ceea ce permite stabilirea a trei serii de egalitati a caror totaluri generale trebuie sa fie egale;

- a doua varianta se prezinta printr-un tabel intocmit pe sistem matriceal, care contine aceleasi egalitati, dar intretaierea randurilor cu coloanele redau formule contabile ale perioadei curente. Aceasta varianta poarta denumire de balanta-sah.

d. balanta de verificare cu patru serii de egalitati - se intocmeste sub forma tabelara si contine urmatoarele serii de egalitati: solduri initiale, rulaje curente, total sume si solduri finale. De asemenea totalul acestor serii de egalitati trebuie sa fie prezent pentru a se asigura corectitudinea si controlul inregistrarilor tranzactiilor intreprinderii in cursul perioadei curente.

Clasificarea balantelor de verificare analitice

Balantele de verificare analitice se clasifica la randul lor in functie de felul soldului pe care il prezinta conturile pentru care se intocmesc la sfarsitul exercitiului financiar astfel:

  1. balante de verificare analitice pentru conturi monofunctionale;
  2. balante de verificare analitice pentru conturi bifunctionale.


Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2870
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved