Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


NUMIREA EXPERTULUI CONTABIL PENTRU EFECTUAREA EXPERTIZELOR CONTABILE INTR-UN PROCES CIVIL SAU COMERCIAL

Contabilitate+ Font mai mare | - Font mai micNUMIREA EXPERTULUI CONTABIL PENTRU EFECTUAREA EXPERTIZELOR CONTABILE INTR-UN PROCES CIVIL SAU COMERCIAL

In efectuarea expertizei contabile expertul contabil este in postura de consultant care ajuta pe judecator in rezolvarea unor probleme de specialitate ale procesului (civil sau comercial). Atunci cand pentru lamurirea unor imprejurari instanta are nevoie de parerea unor persoane care au cunostinte in domeniul financiar contabil numeste unul sau trei experti contabili carora le stabileste punctele nelamurite la care trebuie sa se pronunte (obiectivele).In realizarea expertizei contabile si intocmirea raportului trebuie avute in vedere urmatoarele considerente privind pozitia expertului contabil si anume:

expertul contabil nu se substituie judecatorului. Atunci cand instanta este pusa in fata unor probleme pe care nu le poate rezolva singura (nu se poate cere judecatorului sa aiba o instructie universala) in vederea inlesnirii descoperirii adevarului poate recurge la ajutorul expertilor. Judecatorul recurge la cunostintele de specialitate ale expertului contabil, dar aceasta nu inseamna ca expertul se substituie judecatorului, care la randul sau are dreptul la libera apreciere a administrarii probei cu expertiza contabila pentru a-si forma convingerea intima asupra adevarului in cauza ce se judeca.

expertul contabil nu se confunda cu judecatorul. Expertul examineaza materialele in baza dispozitiei judecatorului, iar concluziile sale ca mijloc de proba se supun aprecierii si verificarii de catre judecator intocmai ca celelalte probe administrate in proces.

expertul nu este martor. Martorul relateaza instantei fapte percepute si cunoscute personal, expertul cunoaste faptele procesului si instanta ii cere parerea din punct de vedere al cunostintelor sale de specialitate in domeniul financiar - contabil.

Martorul este examinat asupra unor fapte pe care le-a cunoscut, expertul contabil in baza unei insarcinari oficiale si a cunostintelor sale examineaza cele imprejurari care necesita lamuriri de specialitate, prelucreaza si sistematizeaza informatiile obtinute si formuleaza concluzii menite sa faciliteze stabilirea adevarului. Daca intamplator expertul contabil cunoaste faptele din proces el va fi ascultat ca martor, calitate care primeaza celei de expert si in acest caz trebuie sa informeze instanta si in consecinta renunta la efectuarea expertizei contabile.

Expertul se numeste direct de instanta de judecata afara de cazul in care partile se invoiesc in sedinta de judecata asupra persoanei expertului. In lipsa unei astfel de invoieli expertul se numeste de catre instanta dintre persoanele nepropuse de parti prin tragere la sorti.

Expertiza contabila poate fi efectuata numai de catre expertii contabili care au aceasta calitate dobandita conform prevederilor legale.

Daca raportul de expertiza este intocmit de o persoana neabilitata sau incompatibila cu exercitarea profesiei potrivit legii (expertul contabil este incompatibil cu exercitarea oricarei munci salarizate in afara CECAR, cea de cadru didactic, sau de parlamentar si consilier municipal sau judetean) expertiza contabila nu poate fi invocata sau nu poate costitui proba in justitie.In functie de etapele procesului civil sau penal si de calitatea lucrarilor de expertiza desemnarea expertului contabil se face astfel:

a)      este numit de instanta din oficiu sau la cererea partilor in cazul expertizei dispuse pentru prima data in litigiu respectiv.

b)      este numit pentru a face o expertiza contradictorie (contraexpertiza) atunci cand instanta nu este lamurita asupra adevarului de catre prima expertiza ce urmeaza a se efectua de regula de 3 experti. Contraexpertiza poate fi efectuata si la cerere motivata a partii nemultumite de continutul primului raport de expertiza contabila. (art.105 Cod procedura civila)

c)      este numit sa efectueze un supliment de expertiza, suplimentul de expertiza se efectueaza de acelasi expert care a participat la expertiza propriu zisa. (prima expertiza sau contraexpertiza) dar care urmareste obiective suplimentare la cererea instantei (altele decat cele din raportul initial).

Evidenta expertilor contabili care au primit viza pentru exercitarea profesiei, urmarirea incasarii onorariilor si plata acestora sunt activitati de expertiza judiciara ce intra in atributiunile tribunalelor judetene si ale Mun. Bucuresti.

In acest sens in cadrul tribunalelor judetene si Bucuresti functioneaza birourile locale pentru expertize tehnice si contabile judiciare aflate in subordinea presedintelui tribunalului.

Pe baza Tabloului CECAR publicat in monitorul oficial, birourile locale tin evidenta expertilor contabili in liste care cuprind modificari survenite referitoare la disponibilitatea expertilor, adresa si telefonul acestora.

Modificarile intervenite in cursul anului fata de Tabloul CECAR publicat in monitorul oficial se comunica de catre filialele locale (judetene) si ale Municipiului Bucuresti ale CECAR.
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 993
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved