Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


CONTABILITATEA OPERATIUNILOR DIN AFARA BILANTULUI

Contabilitate+ Font mai mare | - Font mai micContabilitatea operatiunilor din afara bilantului

Operatiunile in afara bilantului cuprind angajamentele date si primite reprezentand drepturi si obligatii ale caror efecte asupra marimii si structurii patrimoniului bancii sunt conditionate de realizarea unor operatiuni ulterioare, precum si unele bunuri si operatiuni care nu pot fi integrate in activul si pasivul bilantului bancii.Contabilizarea operatiunilor in afara bilantului bancii se realizeaza cu ajutorul conturilor din clasa 9, grupate in functie de natura lor, astfel:

- angajamente de finantare;

- angajamente de garantie;

- angajamente privind titlurile;

- operatiuni in devize;

- angajamente diverse;

- angajamente indoielnice;

- conturi de evidenta.

In conturile de angajamente date si primite se inregistreaza numai angajamentele irevocabile cu titlu oneros.

Contabilitatea operatiunilor in afara bilantului se tine, de asemenea, in partida dubla, prin utilizarea conturilor corespondente prevazute pentru operatiunile in devize, sau - dupa caz - a unui cont denumit Contrapartida pentru celelalte operatiuni in afara bilantului.

Angajamentele de finantare reprezinta promisiunea irevocabila de a pune la dispozitie fonduri (deschideri confirmate de credite sau acorduri de refinantare) in favoarea unui beneficiar, banca sau client. Acestea se inregistreaza in afara bilantului, la nivelul prevazut in contract si se diminueaza pe masura punerii la dispozitie a fondurilor.

Angajamentele de garantie sunt operatiunile prin care o banca (garantul) se angajeaza in favoarea unui tert (beneficiarul) sa asigure, la ordinul si in contul ordonatorului, plata unei obligatii subscrisa de acesta, in situatia in care ordonatorul nu o poate efectua el insusi. Angajamentele de garantie sunt contabilizate in functie de calitatea ordonatorului, banca sau client.

Angajamentele privind titlurile cuprind operatiunile efectuate de catre banca, aferente titlurilor cumparate sau vandute cu posibilitatea de rascumparare si a altor titluri primite sau de livrat. Conturile in afara bilantului privind operatiunile in devize evidentiaza operatiunile de schimb la vedere si la termen, precum si opratiunile privind devizele date si luate cu imprumut. Conturile de angajamente diverse inregistreaza alte angajamente date sau primite, care nu se regasesc in categoriile angajamentelor prezentate anterior, cum sunt: redevente, locatii de gestiune, chirii si alte datorii asimilate, titluri primite si date in garantie si alte angajamente diverse.

Angajamentele indoielnice cuprind angajamentele de orice natura, a caror realizare devine probabila. Angajamentele de finantare devin indoielnice atunci cand creditul respectiv se inregistreaza la creante indoielnice. Angajamentele de garantie sunt considerate indoielnice in situatia in care banca garanta va fi obligata sa intervina pentru plata obligatiilor subscrise. Valorile date in garantie devin indoielnice atunci cand exista probabilitatea nerambursarii contrapartidei. Pentru angajamentele indoielnice se constituie, de regula, provizioane pentru riscuri si cheltuieli.

Conturile de evidenta, de regula, asigura tinerea evidentei tehnico-operative privind: mijloacele fixe luate cu chirie, valori primite in pastrare sau custodie, creante scoase din activ urmarite in continuare, debitori din penalitati pretinse si alte operatiuni.

In aceasta categorie de conturi se inscrie si contul Contrapartida care se utilizeaza pentru debitarea sau creditarea unor conturi in afara bilantului

Contabilitatea operatiunilor in afara bilantului bancii se conduce cu ajutorul contruilor din clasa 9, respectiv:

- contul 901 - Angajamente in favoarea institutiilor de credit;

- contul 902 - Angajamente primite de la institutii de credit;

contul 903 - Angajamente in favoarea clientelei;

contul 904 - Angajamente primite de la clientela.

Conturile 901 si 903 sunt conturi de activ si se debiteaza cu angajamentele de finantare acordate de catre banca in favoarea altor banci sau in favoarea clientelei. Conturile se crediteaza cu utilizarea sau stingerea angajamentelor de finantare.

Soldul conturilor reprezinta angajamentele de finantare existente, acordate de catre banca in favoarea altor banci sau in favoarea clientelei.

Conturile 902 si 904 sunt conturi de pasiv si se crediteaza cu angajamentele de finantare primite de catre banca in favoarea altor banci sau in favoarea clientelei financiare si institutiilor administratiei publice. Conturile se debiteaza cu utilizarea sau stingerea angajamentelor de fnantare.

Soldul conturilor reprezinta angajamentele de finantare existente, primite de catre banca de la alte banci, de la clientela financiara si de la institutiile administratiei publice.

Principalele conturi in care se evidentiaza operatiunile in afara bilantului in devize sunt:

- contul 931 - Operatiuni de schimb la vedere;

- contul 932 - Operatiuni privind devizele date si luate cu imprumut;

- contul 933 - Operatiuni de schimb la termen.

Angajamentele indoielnice se evidenteaza in contul 981 - Angajamente indoielnice, cont de activ.

Conturile de evidenta in care se inregistreaza operatiunile in afara bilantului bancilor sunt urmatoarele:

- contul 991 - Bunuri     luate cu chirie;

- contul 992 - Valori     primite in pastrare sau custodie;

- contul 993 - Creante scoase din activ, urmarite in continuare;

- contul 994 - Debitori din penalitati pretinse;

- contul 995 - Amortizarea aferenta gradului de neutilizare a mijloacelor fixei;

- contul 998 - Alte conturi de evidenta;

- contul 999 - Contrapartida.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1411
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved