Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


Operatiuni principale de incasari si plati prin intermediul conturilor de trezorerie

Contabilitate

+ Font mai mare | - Font mai micOperatiuni principale de incasari si plati prin intermediul conturilor de trezorerie

1. Generalitati si delimitari privind trezoreriaTrezoreria reprezinta activitatea in cadrul careia se cuprind tranzactiile si evenimentele prin care se gestioneaza instrumentele financiare pe termen scurt, disponibilitatile banesti aflate in conturi la societatile bancare, disponibilitatile banesti aflate in casieria societatilor comerciale, valorile de incasat, creditele bancare pe termen scurt, disponibilitatile banesti separate sub forma de acreditive la societatile bancare si alte valori de trezorerie[1].

In cadru trezoreriei intra toate instrumentele de decontare pe care le foloseste intreprinderea. Decontarea se poate face in mai multe moduri: in numerar sau prin banca.

Disponibilitatile banesti se prezinta sub forma numerarului din casierie, a depozitelor pastrate la societatile bancare in conturi curente deschise in acest scop, precum si sub forma valorilor de incasat in sfera carora intra cecurile de incasat, efectele de incasat si efectele remise spre scontare.

Numerarul din casierie se prezinta in lei, in devize sau atat in lei cat si in devize, iar marimea este limitata la un anumit plafon stabilit prin lege.

Titlurile de plasament, denumite si investitii financiare pe termen scurt sau valori mobiliare de plasament, sunt titluri de valoare achizitionate in vederea vanzarii si realizarii pe aceasta cale a unui castig pe termen scurt. Titlurile de plasament sunt o componenta a activelor circulante.

Depozitele la termen pentru a fi considerate instrumente de trezorerie trebuie sa fie scadente pe o perioada mai mica de un an.

Avansurile de trezorerie reprezinta disponibilitati banesti, in lei sau in devize, acordate administratorilor sau altor persoane imputernicite de entitate cu scopul de a efectua anumite plati in numele entitatii sau sume acordate salariatilor pentru deplasari.

Tot in cadrul trezoreriei intra si instrumentele financiare, foarte lichide, pe care intreprinderea intentioneaza sa le detina pe termen mai mic de un an. Pentru aceste instrumente exista piete financiare bine dezvoltate si lichide. Se prefera investirea de surplus monetar din mai multe motive. In loc sa se pastreze excedentul de lichiditati in contul curent, se poate crea un depozit pe termen scurt, cu o rata a dobanzii mai mare.

2. Conceptul, continutul si organizarea trezoreriei

Trezoreria cuprinde totalitatea mijloacelor de care dispune o entitate economica pentru a face fata platilor.

Trezoreria este reprezentata de: numerarul din casierie, in lei sau in devize, din disponibilitatile din conturile deschise la banci; de avansurile de trezorerie; de echivalentele de numerar, constand in investitii financiare pe termen scurt de natura: efectelor comerciale de incasat; titlurilor de plasament cum sunt actiunile si obligatiunile; alte valori cum ar fi: timbre fiscale, timbre postale; bonurile valorice de combustibil, tichetele de masa, inclusiv creditele pe termen scurt.

Reamintim ca echivalentele in lei sunt reprezentate de investitiile financiare pe termen scurt, care sunt usor convertite in mijloace banesti cu minimum de risc.

Organizarea evidentei trezoreriei presupune solutionarea problemelor privind:

. evaluarea elementelor componente ale trezoreriei;

. stabilirea documentelor folosite pentru evidenta existentei si miscarii trezoreriei

. organizarea evidentei operative a trezoreriei;

. conducerea contabilitatii analitice si a existentei si miscarii elementelor de trezorerie

Disponibilitatile in lei se inregistreaza si evalueaza la valoarea nominala, iar cele in valuta la valoarea nominala in devize, transformata in lei la cursul valutar al zilei, comunicat de BNR .

Titlurile de plasament se evalueaza la intrarea in patrimoniu, la costul de achizitie, care este reprezentat de costul de cumparare, sau la o valoare stabilita conform contractelor.

Evaluarea titlurilor de plasament la inchiderea conturilor se face la valoarea de intrare, valoarea de inventar sau actuala, stabilita pe baza cursului mediu al ultimei luni pentru titlurile cotate si pe baza valorii probabile pentru titlurile necotate.

La inchiderea exercitiului financiar, diferentele de curs valutar rezultate din evaluarea disponibilitatilor in valuta, a titlurilor de stat in valuta, acreditive si depozite pe termen scurt in valuta la cursul de schimb de la aceasta data si cursul de schimb de la data inregistrarii in contabilitate se inregistreaza in conturile de venituri sau cheltuieli din diferenta de curs valutar.

Inregistrarea, in contabilitate, a operatiunilor financiare in lei sau in valuta ser efectueaza cu respectarea regulamentului operatiunilor de casa si a altor reglementari emis de BNR in acest sens.

Incasarile si platile in numerar se fac prin miscarea efectiva a numerarului, consemnandu se in Registrul de casa, care constituie evidenta operativa. Operarea in Registrul de casa are loc numai pe baza documentelor justificative, cum ar fi: dispozitie de plata sau incasare, emisa de compartimentul financiar catre casierie; chitanta; bon comanda - chitanta; borderoul vanzarilor zilnice; monetar; borderoul de achizitie; liste de plata; state de plata.

Incasarile si platile fara numerar se fac, de obicei, prin institutii bancare, utilizandu-se: ordin de plata, extras de cont, cec, biletul la ordin, cambia si altele.

Dobanzile de platit sau cele de incasat aferente exercitiului financiar in curs se inregistreaza in cheltuieli financiare, respectiv venituri financiare.

Contabilitatea disponibilitatilor aflate in casierie, in banci, precum si miscarea acestora, generata de incasari si plati, se tine in lei si in valuta. Transferurile de disponibilitati banesti intre conturile la banci precum si intre conturile la si casieria persoanei juridice, se inregistreaza prin contul viramente interne.Contabilitatea analitica a trezoreriei se organizeaza pe gestiuni de pastrare si miscare a numerarului.

Contabilitatea sintetica a trezoreriei se conduce cu clasa a 5 - a de conturi, din care fac parte urmatoarele grupe de conturi:

50 "Investitii financiare pe termen scurt",

51 "Conturi la banci",

53 "Casa",

54 "Acreditive",

58 "Viramente interne"

59"Provizioane pentru deprecierea conturilor de trezorerie".

3. Contabilitatea decontarilor in numerar si prin virament in lei si in valuta

Decontarile in numerar se conduc cu ajutorul contului 5311 "Casa in lei" iar a celor in valuta cu contul 5314 "Casa in valuta", fiind reglementate conform Regulamentului operatiunilor in numerar nr. 2/1991 emis de BNR.

Miscarile in numerar la casierie sunt conduse cu ajutorul registrului de casa, condus separat pentru operatiunile in lei de cele in valuta .

Prin conturile deschise la banci se realizeaza decontarile fara numerar. Pentru disponibilitatile pastrate in conturi la banci se bonifica dobanda la vedere,

iar pentru platile facute de banci, in cadrul limitei de creditare se percep dobanzi si se achita comisioane.

Contabilitatea operatiunilor prin conturile deschise la banci, se conduce cu contul 5121 "Conturi la banci in lei" si 5124 "Conturi la banci in valuta", intervenind si conturile de cheltuieli si venituri din diferente de curs valutar, in cazul derularii operatiunilor in valuta.

Daca decontarea operatiunilor fara numerar se face conform efectelor de comert, intervin si conturile: 5112 "Cecuri de incasat" 5113 "Efecte de incasat" 5114 "Efecte ramase spre incasare

4. Contabilitatea altor valori de trezorerie

In categoria altor valori se cuprind: timbre fiscale si postale, biletele de tratament si odihna, tichetele si biletele de calatorie si diverse alte valori cum sunt si tichetele de masa .

Contabilitatea altor valori se conduce cu ajutorul contului 532 "Alte valori", care se dezvolta pe urmatoarele conturi operationale:

5321 "Timbre fiscale si postale";

5322 "Bilete de tratament si odihna";

5323 "Tichete si bilete de calatorie";

5328 "Alte valori".

Toate conturile mentionate sunt conturi de activ, debitandu-se cu intrarile in unitate de elemente apartinand altor valori si creditandu-se cu ocazia iesirii acestora din gestiune, soldul acestor conturi reprezinta alte valori existente in unitate la daterminarii lor.

5.. Contabilitatea creditelor bancare pe termen scurtPe langa creditele pe termen lung agentii economici pot beneficia si de credite pe termen scurt, cunoscute de denumirea de credite de trezorerie.

Acordarea acestor credite se face la solicitarea agentului economic, cu precizarea obiectului de creditare, insa numai pe baza de garantii materiale. Din punct de vedere

tehnic, creditele de trezorerie se pot acorda sub forma unui plafon de creditare, cunoscut sub denumirea de limita de creditare, prin contul 5121 "Conturi la banci in lei" sau printr-un cont separat de imprumut, respectiv, contul 519 "Credite bancare pe termen scurt", in cadrul caruia s-au instituit si nominalizat conturi sintetice de gradul II, asa ar fi:

5191 "Credite bancare pe termen scurt";

5192 "Credite bancare pe termen scurt nerambursate la scadenta";

5193 "Credite externe guvernamentale";

5194 "Credite externe garantate de stat";

5195 "Credite externe garantate de banci";

5196 "Credite de la trezoreria statului";

5197 "Credite interne garantate de stat";

5198 "Dobanzi aferente creditelor bancare pe termen scurt"

Toate conturile sintetice de gradul II sunt conturi de datorii, conturi cu functie de pasiv, reflectand in credit creditele angajate pe termen scurt, inclusiv dobanda datorata, iar in debit restituirea acestor credite, inclusiv dobanda platita.

In cazul in care creditul pe termen scurt se acorda prin contul 5121 "Conturi la banci in lei", contul este bifunctional, pentru evidentierea dobanzilor s-a simbolizat contul 518 "Dobanzi", in cadrul caruia s-au prevazut doua conturi sintetice de gradul II si anume :

5186 "Dobanzi de platit"

5187 "Dobanzi de incasat"

In creditul contului 5186 "Dobanzi de platit" se inregistreaza dobanzile datorate pentru creditele pe termen scurt angajate la banci, iar in debit dobanzile platite pentru soldul creditor al contului 5121 "Conturi la banci in lei".

In debitul contului 5187 "Dobanzi de incasat" se inregistreaza dobanzile de incasat pentru disponibilitatile aflate in conturile curente, iar in credit dobanzile incasate.Vlasiu Alexandru , "Mijloace si modalitati de plata ", Editura Multimedia, Arad 2004

Vlasiu Alexandru , "Mijloace si modalitati de plata ", Editura Multimedia, Arad 2004

Vlasiu Alexandru , "Mijloace si modalitati de plata ", Editura Multimedia, Arad 2004

Vlasiu Alexandru , "Mijloace si modalitati de plata ", Editura Multimedia, Arad 2004

Vlasiu Alexandru , "Mijloace si modalitati de plata ", Editura Multimedia, Arad 2004

Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1353
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2023 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site