Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


PATRIMONIUL SI BILANTUL - FUNDAMENTE ALE LOGICII CONTABILE

Contabilitate+ Font mai mare | - Font mai micPatrimoniul si bilantul - fundamente ale logicii contabileBaza legala a organizarii contabilitatii in Romania o constituie legea nr.82/1991 republicata, respectiv legea contabilitatii. Art 1: Regiile autonome, societatile comerciale, institutiile publice, unitatile cooperatiste, asociatii si celelalte persoane fizice care au calitatea de comerciant au obligatia sa realizeze contabilitate proprie.

Obiectul de studiu al contabilitatii il constituie patrimoniul entitatilor mentionate anterior.

Notiunea de patrimoniu a fost utilizata pentru prima oara de autori francezi de drept civil Planiol si Ripert. Acestia au defenit patrimoniul ca fiind totalitatea drepturilor si obligatiilor unor agenti economici sc samd. Aceasta definitie nemultumea pe economisti pentru ca nu facea referire la bunuri economice, adica la elementelede avere care constituieobiectul Activitarii economice.

Elementele de avere, adica bunurile economice sau mijloacele economice, constituie Activul patrimonial, iar drepturile si obligatiile constituie Pasivul patrimonial.

Activ =    bunuri economice sub forma lor materiala + creante + disponibilitati banesti

Pasiv patrimonial = surse proprii + datorii

Bilant(grupare juridica)

Activ (modul de utilizare)

Pasivul

1. Drepturi reale materializate prin bunuri economice aflate in proprietatea unica a societatii comerciale indiferent de utilizarea si rolul lor financiar (chiar daca sunt cumparate si neachitate); ex: stocuri, imobilizari, materii prime, marfuri, terti, disponibilitatile bancare, numerarul aflat in casierie si altele

2. Drepturi asupra persoanelor (crenate de incasare) sunt reprezentate prin creante asupra diversilor terti (ex: bugetul de stat, alte societi comerciale, bugetul de asigurari sociale, personalul unitatii, banci, actionari etc.)

Capitalurile proprii: acele surse permanente ce apartin in intregime proprietarilor societatilor comerciale

Pasivul cuprinde datorii: reprezinta acel capital strain ce poarta denumirea si de obligatii, ce va fi rambursat intr-un anumit termen (ex: stat, organismele sociale, furnizori, personal, imprumuturi, debite si altele).

Exemplu:

La constituire, asociatii au adus ca aport la capital bunuri in valoare de 3.000.000 lei, precum si alte Active, in cadrul unei societati comerciale.

Au adus: - Constructii 2 milioane lei

- Masini 1 milion lei

- Materii prime neachitate furnizorilor 200.000 lei

- Produse finite 300.000 lei

- Disponibilitati banesti aflate in banci ( ce s-a obtinut dintr-un credit bancar ce va fi achitat ulterior de catre societate) in suma de 1.300.000.) - nu intra in capital

- Numerar in casierie 100.000 lei

- Sume incasate de la clienti 100.000

Rezulta ca totalul mijloacelor economice aduse de asociati este de 5 milioane lei. Din acest total unitatea patrimoniala detine in deplina proprietate o parte de 3,5 milioane, iar pentru restul de 1,5 milioane ea are obligatii de plata sau datorii. Rezulta faptul ca partea de 3,5 milioane lei provine din surse proprii, iar partea de 1,5 milioane provine din surse straine.

Pozitiile din Activ si Pasiv sunt denumite posturi patrimoniale.(ex: postul constructii, postul materii prime, produse finite, postul casa, conturi la banci, clienti, sau, ca Pasiv, capital social , furnizori, credite bancare pe termen scurt, sau pe termen lung daca ne referim la o perioada mai mare de 5 ani).

Echivalentul valoric a acelei parti din mijloacele economice care apartin titularului de patrimoniu este denumit Capital (sau capital social) - legea 361/1990 ca sa vedem care sunt cele 5 forme de organizare a societatilor comerciale.

Echivalentul valoric a acelei parti din mijloacele economice pentru care titularul are obligatii de plata sau datorii poarta denumirile de :

Furnizori: ce reflecta obligatii de plata catre furnizorii de materii prime aprovinzionate de la acestia (in exemplu: 200.000 lei)

Credite bancare: ce reflecta obligatii de plata sau datorii fata de bancile imprumutatoare pentru creditele obtinute de la acestea (in exemplu: 1,3 lei)

Contul la banci (in lei, valuta, devize) reprezinta denumirea atribuita disponibilitatilor banesti aflate in pastrare la banci.

Postul casei reprezinta denumirea numerarului existent in casieria unitatii patrimoniale.

Postul clienti reprezinta sumele de bani pe care unitatea le are de primit de la clientii sai in urma livrarii catre acestia de bunuri sau servicii. Sumele de bani de primit sau de incasat poarta denumirea de creante. Se spune ca unitatea are creante sau drept de creanta pe sema clientilor sai.

Postul debitori reflecta creante, adica sume de incasat de la alte persoane decat clentii sai spre exemplu: de la un gestionar pentru minusul constatat in gestiunea sa, sau de la o firma careia banca i-a virat din disponibilitatile sale banesti aflate la banca din eroare o suma de bani.

Postul creditori reflecta obligatii de plata sau datorii fata de alte persoane decat furnizorii de exemplu fata de o fima de la care s-a incasat din banca o suma necuvenita.

Plasand in stanga mijloacele economice sub aspectul conponentei lor materiale, iar in drepata acealeasi mijloace economice, sub aspectul surselor de provenienta, se obtine urmatorul tabel in care partea din stanga este denumita ACTIV, iar partea din dreapta este denumita PASIV

Patrimoniul persoanei X

ACTIV PASIV (LEI)

Componenta mijloacelor economice

Valori

Provenienta acelorasi mijloace economice

Valori

Constructii

Masini

Materii prime

Produse finite

Conturi la banci

Casa

Clienti

Total ACTIV:

2.000.000

1.000.000

200.000

300.000

1.300.000

100.000

100.000

5.000.000

Capital

Furnizor

Credite bancare

Total PASIV:

3.500.000

200.000

1.300.000

5.000.000

Egalitatea valorica total Activ = total Pasiv se explica prin faptul ca atat Activul cat si Pasivul patrimonial sa refera la aceleasi mijloace economice, cu deosebirea ca in Activ ele sunt privite dupa componenta iar in Pasiv dupa sursele de provenienta sau de finantare. Sintetizant putem afirma ca in Activ exista bunuri (constructii marfuri, materii prime), disponibilitati banesi (ex: conturi la banci, casa), cat si creante iar in Pasiv exista drepturi (capitalul social ca un exemplu) si obligatii ( ex: datorii de care stim si noi, furnizori si credite bancare)

Ca o definitie putem spune ca patrimoniului reprezinta totalitatea bunurilor aflate in posesia titularului (adica o persoana fizica sau juridica) impreuna cu drepturile si obligatiile in virtutea carora el detine acele bunuri.

Legatura dintre patrimoniu si bilant

In vorbitea curenta notiunea de bilant este atrbuita rezultatului pozitiv(daca in urma desfasurarii Activitatii se realizeaza un profit) sau, dupa caz, negativ(daca rezulta o pierdere) al unei Activitati.

Castigul reprezinta un plus de mijloace economice in Activul patrimonial, in timp ce pierderea are ca efect un minus de mijloace economice in Activul patrimonial, adica un gol de Activ.

Pentru plusul de mijloace economice din Activ trebuie sa inscriem in Pasiv sursa de provenienta a acestuia, denumita "Profit".

Rezulta ca postul "Profit" reprezinta echivalentul valoric a acelor mijloace economice intrate in Activ sub forma castigului.

Pentru minusul de mijloace economice din Activ, pe locul golului lasat de acesta vom inscrie in Activ postul "Pierdere"

Conchidem astfel, ca postul "Profit" se afla in Pasiv, iar postul "Pierdere" in Activ.

Rezulta ca bilantul este tot un patrimoniu care insa cuprinde si rezultatul pozitiv, dupa caz negativ al Activitatii desfasurate pe o perioada data.

Presupunem exemplul anterior la care adaugam situatia in care firma obtine un profit de 500.000 lei care a avut ca efect cresterea disponibilitatilor financiare cu 500.000 lei. Rezulta ca tabelul bilant, de la finele perioadei de Activitate are urmatoarea structura:

BILANT

ACTIV incheiat la finele lunii. PASIV (LEI)

Denumirea postului

Valori

Denumirea postului

Valori

Constructii

Masini

Materii prime

Produse finite

Conturi la banci

Casa

Clienti

Total ACTIV:

2.000.000

1.000.000

200.000

300.000

1.800.000

100.000

100.000

5.500.000

Capital

Furnizor

Profit

Credite bancare

Total PASIV:

3.500.000

200.000

500.000

1.300.000

5.500.000Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1223
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved