Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie

Navigatie

Amenajari exterioare - porturi

Navigatie

+ Font mai mare | - Font mai micAmenajari exterioare - porturi

Senalul de acces este un traseu drept care este format dintr-o succesiune de zone drepte care fac intre ele un unghi minim de 300. Lungimea sa este data de marimea celei mai mari nave care are dreptul de a intra in port, aceasta valoare fiind imperativa daca senalul este in zona cu vanturi.Pentru a se evita riscul de esuare adancimea este cu 10-15% mai mare decat pescajul celei mai mari nave: sub care; miscarile navei putand fi intrerupte de valuri a caror inaltime depaseste 3 m. de asemenea un senal de acces destinat a fi folosit de nave petroliere de 250.000 tone trebuie sa aiba 350 m. largime si o adancime de 22-23 m.

Senalul este materializat prin perechi de geamanduri ancorate pe fundul marii avand lungimi caracteristice. Axa senalului poate fi semnalata printr-un aliniament constituit din doua balize asezate pe uscat si fiind dotate cu lumini de semnalizare.

Capitaniile porturilor sunt dotate cu un sistem VTS (Vessel Trafic System), echipat cu un radar care permite sa dea navelor informatii asupra pozitiei lor in senal, precum sfaturi si indicatii asupra miscarilor navei in deplina securitate.

Senalul este dragat si intretinut cu ajutorul unor dragi aspirante in miscare (2-3 $ m3); totusi daca fundul prezinta parti componente se face apel la tehnica de spargere a pietrelor care are un pret mai ridicat (60$ m3 pentru spargere la care se adauga si 8-10$ m3 pentru transportul produselor dragate).

Avanportul. Acesta permite navelor sa stationeze in asteptarea asistentei remorcherelor pentru ocuparea danei de operare: pentru navele care sosesc si fac manevre cercul de evitare trebuie sa aiba un diametru egal de 2-3 ori lungimea celei mai mari nave. Valurile din avantport nu trebuie sa depaseasca 1,5 m. si de preferat sa fie limitate la un metru.

Digurile care protejeaza avantportul impotriva valurilor sunt facute sa reziste la valuri foarte mari.

Digul de taluz constituit din mici anrocamente acoperit de straturi de pietre de marimi mari, o carapace din stanci mari naturale sau artificiale (din beton), capabile sa reziste la eforturile impuse de hula si valuriPartea superioara a digului este formata dintr-o structura masiva de beton asezat peste nivelul aflat in mare pentru a se evita corodarea sa din cauza valurilor.

Digurile verticale sunt alcatuite dintr-un perete de inaltime mare facut din blocuri mari de beton (peste 100 tone) fixate si aliniate de piloni verticali facuti din beton usor armat sau din chesoane de beton armat. Acest perete este format pe un masiv anrocament. Dimensiunile sale trebuie sa asigure stabilitate si sa evite uzura lor din cauza valurilor care respingandu-se de ele capata amplitudini duble.

Diguri mixte sunt alcatuite prin combinarea celor doua tipuri prezentate anterior, perete si taluz de adancime, trebuind sa reziste la eforturi de valuri foarte mari.

Cand amplitudinea valurilor la care aceste diguri sunt expuse este de peste 4 m. si la care adancimea este importanta (peste 200 m.) digurile sunt constructii foarte scumpe, costurile lor variind sensibil in functie de inaltime. Este deci important sa se dispuna de date suficiente asupra caracteristicilor geotehnice si oceanografice ale zonei pentru ca dimensiunile constructiilor sa fie cat mai economice.

O atentie deosebita trebuie data posibilitatii de reparare a unui dig avariat de furtuna inainte de aparitia viitoare furtuni. Acest lucru este posibil pentru un dig de taluz a carui constructie trebuie sa reziste valurilor timp de 30 ani si nu mai putin de 10 ani; tinand cont de riscurile de avarie totala un dig vertical ar trebui sa reziste valurilor timp de 100 ani.

Alegerea intre aceste trei tipuri de constructii este conditionata de resursele locale, de rezervele naturale de stanci de greutati mari (mai mari de 50 kg.) de care un dig de taluz necesita o foarte mare cantitate.

Costul unui dig de taluz de 30 m. inaltime care rezista la valuri de 6 m. este aproximat la 60.000 $ metru liniar iar un dig vertical de 15 m. inaltime costa circa 100.000 $ metru liniar.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 735
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved