Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie

Navigatie

INSTALATIA DE LEGARE - ACOSTARE - MANEVRA

Navigatie+ Font mai mare | - Font mai micINSTALATIA DE LEGARE - ACOSTARE - MANEVRA

Totalitatea echipamentelor si dispozitivelor destinate manevrei de acostare sau legare a navei la cheu sau alte ambarcatiuni, geamanduri, pontoane, estacade, efectuarea manevrelor in port, alimentarea cu combustibil (bunkeraj), remorcajul la ureche (bord la bord).Partile componente ale instalatiei de legare-acostare-manevra, se compune din:

elemente flexibile: parame de legare cu gase protejate cu manson de panza(5 bucati prova, 5 bucati pupa), socare, saule (bandule)

elemente de fixare si ghidare: babale, binte, turnicheti, somare, nari, urechi, boturi

elemente de manevrare: vinci, cabestan

elemente pentru protectia navei, bordajului: baloane de acostare, trancheti, brau de acostare

Elemente flexibile

Paramele se utilizeaza la legarea navei (de cheu, de alte ambarcatiuni, pontoane), la remorcaj, diferite manevre curente la bord (socarele, sarme metalice).

Numarul si dimensiunea paramelor variaza functie de marimea navei, lungimea navei, capacitatea de incarcare, prescriptiilor societatilor de clasificare, SOLAS.

Elementul de baza in structura unei parame este firul.

Clasificare. Descriere. Avantaje si dezavantaje

a)     Parame vegetale: din fire de canepa, in, bumbac, manilla, sizal, iuta

Mai multe fire rasucite formeaza sfilata, mai multe sfilate formeaza suvita.

Firele se rasucesc spre dreapta iar sfilatele spre stanga. Mai multe suvite rasucite formeaza parama simpla (lantana). Paramele simple se obtin prin rasucirea a 3-4 suvite. Aceste suvite se rasucesc in jurul unei inimi vegetale (care este tot o suvita care ramane intinsa si care nu se rasuceste cu celelalte). Mai multe parame simple prin rasucire formeaza garlinul.

Paramele vegetale sunt usoare, flexibile si elastice. Devin greoaie cand se umezesc.

DECI: firul - sfilata - suvita - parame simple(lantana) - cordonul - garlinul

Pana la diametrul de ½ inch (1,26 cm) - saula (bandula)

Pana la diametrul de 1 ½ inch (3,80 cm) - socar (folosite la bolturi)

Peste 1 ½ inch pana la 10 inch - parame

cele mai rezistente, flexibile, elastice sunt cele de manilla (culoare maro), confectionate din fibra de bananier. Plutesc la suprafata apei, se manevreaza usor. De regula, se utilizeaza ca parame de remorca si legare la cheu.

paramele de canepa devin rigide, grele cand se umezesc. Se utilizeaza de regula la plasele de ambarcare materiale, alimente (socare). Patrunderea apei printre firele de canepa duce la scaderea rezistentei paramei, aceasta se umfla si isi pierde din elasticitate.

paramele din sizal (culoare galben deschis) se confectioneaza din fibra de cactus, au o rezistenta similara cu a celor din canepa, elasticitate mai mare. Sunt mai usoare cand sunt uscate. Devin rigide si grele cand se imbiba cu apa.

paramele din bumbac se utilizeaza in special pentru ambarcatiunile sportive, agrement.

b)     Parame sintetice: din fire sintetice din relon, nailon, polipropilena (culoare alba, des folosite). Sunt mult mai rezistente, elastice si flexibile. Nu sunt afectate de gradul de umiditate, insa sunt supuse degradarii la contactul cu substantele chimice.

Avantaje: usoare, plutesc la suprafata apei, usor de manevrat.

Dezavantaje: se deformeaza cand sunt supuse frecarilor repetate de babale, nari (ardere). In zona respectiva se patroneaza cu materiale plastice (gasa).

Se utilizeaza la legarea navei la cheu sau de alte nave si mai putin ca remorca.

c) Paramele metalice: foarte rezistente, putin elastice, grele, rigide. Au o viata

mai lunga, sunt mai subtiri decat cele vegetale / sintetice. Se utilizeaza la

remorcajul maritim, la instalatiile de incarcare/descarcare. Se

confectioneaza din fire de sarma din otel zincat. Mai multe fire formeaza o

vita (elementul de baza pentru paramele metalice). Mai multe vite rasucite

in jurul unei inimi impregnate cu ulei special (gudronata) formeaza parama

metalica simpla. Mai multe parame metalice simple rasucite formeaza

garlinul metalic. Inima gudronata (un socar) are rolul de a mari rezistenta

la ruginire a paramei metalice.

parame metalice rigide: 6x7; 6x19 (6 vite cu cate 7 sau 19 fire fiecare)

parame metalice semirigide: 6x12; 6x24 (mai flexibile)

parame flexibile: 6x37; 6x61 (pentru curentii bigilor, palancuri)

Caracteristicile paramelor

a)      Grosimea: la paramele vegetale si sintetice prin grosime se intelege circumferinta. La cele metalice prin diametrul sectiunii (se masoara cu sublerul si se face intre 2 vite opuse diametral).

b)      Greutatea: in Newtoni pe metru liniar de parama

c)       Rezistenta: este forta la care se rupe parama. Valorile de rupere sunt inscrise in certificatul de fabricare care se livreaza odata cu parama. Sarcina de lucru va fi mai mica decat cea de rupere. Coeficientul de rezerva  n = sarcina de rupere : sarcina de lucru, n >1. Rezistenta paramelor vegetale este proportionala cu numarul si calitatea firelor. Aceasta rezistenta scade prin catranire si rasucire. Umezeala duce la cresterea rigiditatii si micsorarea rezistentei. Uleiurile, vaselina duc la scaderea rezistentei (pentru cele vegetale, sintetice).

d)      Flexibilitatea: capacitatea de a se indoi fara a-si pierde din rezistenta. Cu cat o parama este mai flexibila, cu atat se poate lucra mai usor cu ea.

e)      Elasticitatea: capacitatea de a se intinde sub actiunea unei sarcini oarecare si de a reveni la situatia initiala dupa incetarea actiunii. Paramele elastice preiau bine socurile fara sa se rupa.

Pastrarea si intretinerea paramelor la bord

fiecare parama va avea certificat emis de producator in care sunt inscrise lungimea, grosimea, greutatea, rezistenta

se pastreaza la bord in magazie (forepeak), facute colac, pe panouri din lemn. La pupa se tin in loc adapostit, acoperite cu prelate. Se pot pastra si pe tamburii instalatiei de manevra, acestea fiind de regula, parame combinate (o parte vegetala legata cu una metalica)

paramele vegetale se feresc de umezeala, cele umede se usuca prin intinderea pe punte sau locuri bine ventilate, cele murdare se spala. Se va evita folosirea paramelor inghetate.

paramele metalice se protejeaza impotriva ruginirii. Se pastreaza in locuri uscate si aerisite. Se feresc de ploaie, se curata cu peria de sarma si se ung cu unsoare care patrunde in interior intre fire si le protejeaza.

La 2-3 luni se indeparteaza suvitele cu cavila de matisit si se verifica aspectul interior

Paramele sintetice se feresc de lumina puternica, uleiuri si materiale grase. Gasele se vor proteja cu tenda. Cele murdare se spala cu apa dulce. Se usuca, daca sunt umede, si se va indeparta sarea din apa de mare care le poate distruge prin frecare.

2. Elemente de fixare si ghidare

Utilizate pentru fixarea si dirijarea paramelor catre si dinspre directia dorita.

Elemente de fixare

a)      Babale: piese metalice din fonta, otel care servesc la fixarea gaselor paramelor sau luarea voltelor. Pot fi duble sau simple, sunt solid fixate in punte prin placi sudate. Babalele simple se numesc binte.

Babale

A - cu umeri (in cruce)

B - in V

C - dubla cu umeri

D - dubla

b)      Tachetii: piese metalice in forma de T montate pe punte, copastie, care servesc la luarea voltelor pentru paramele mai subtiri. Pentru navele mai mici acestia tin loc de babale.

c)      Stopele: aflate langa babale, folosesc la fixarea provizorie a paramei pana la luarea voltelor.

d)      Botul: parama vegetala (socar) sau lant cu un capat fixat la baza babalei si alt capat care se infasoara pe parama pana la luarea voltelor (asemanator stopelor).

Elemente de dirijare

a)     Narile: sunt deschideri in bordaj de forma circulara sau ovala, intarite, care permit trecerea paramelor in afara bordajului. Sunt din otel sau fonta, netede, fara rugozitati care sa duca la agatarea paramei.

b)     Urechile: piese metalice fixate pe punte sau copastie utilizate la dirijarea paramei spre o anumita directie in afara bordajului.

c)      Turnichetii: piese metalice cilindrice, dispuse cu axul vertical si care se rotesc la trecerea paramelor; se micsoreaza frecarea. Pot fi simpli sau combinati cu urechile.

d)     Somarul: piese metalice cilindrice, dispuse cu axul orizontal cu acelasi rol cu cel al turnichetilor.

Elemente de manevra

vinciuri de manevra

cabestane de manevra

Vinciul de manevra: poate fi separat sau pe acelasi suport cu instalatia de ancorare. In situatia in care sunt cuplate cu instalatia de ancorare exista un sistem care permite decuplarea vinciului de pe pozitia pentru ancorare si ramane doar pozitia pentru manevrarea paramelor. De regula, sunt actionate electromecanic, iar la tancurile petroliere sunt actionate cu abur. Se compun din electromotor, tamburi laterali, controler de actionare.

Se va evita ramanerea vinciului in sarcina, paramele dupa ce sunt egalate si intinse se vor fixa pe babale astfel incat tamburii vinciului sa ramana liberi pentru a putea fi utilizati in orice moment.

Cabestanul de manevra: asemanator vinciului de care se deosebeste prin faptul ca axul sau este vertical. Aceleasi componente ca si vinciul.

Legarea navei la cheu

Legarea navei la cheu este operatiunea de fixare a navei in port, la cheu in vederea desfasurarii operatiunilor de incarcare, descarcare, etc.

Conditii:

dupa ce nava a ajuns la distanta convenabila de locul de acostare ales incepe operatiunea de legare. Nava este de regula asistata de remorchere care o apropie de cheu;

pozitia navei sa permita respectiva operatiune pentru care este fixata la cheu;

siguranta navei in pozitia respectiva (referitor la vant, valuri, maree, fund mic);

posibilitatea de plecare rapida in caz fortuit;

Operatiunea propriu-zisa se desfasoara dupa cum urmeaza:

pregatirea paramelor care vor fi folosite, intinderea lor pe punte, scoaterea gaselor prin urechi, pregatire boturi, verificare vinci, cabestan, verificarea comunicatiei cu comanda;

apropierea navei de cheu (eventual cu ajutorul remorcherelor);

se arunca bandula (saula care la un capat are o para din cauciuc iar celalalt capat este legat de parama) prin care se transmite la mal parama respectiva. Odata ajunsa la mal, de celalalt capat al bandulei se leaga gasa paramei care este trasa spre cheu. Operatiunea se mai numeste si "baterea bandulei";

paramelor se dau pe rand, cate una sau cate doua, dupa cum se primesc comenzile de pe puntea de comanda. Paramele vor fi egalate si intinse astfel incat, dupa plecarea remorcherelor care au asistat nava, nava sa ramana lipita de cheu;

fixarea paramelor pe tamburul vinciului/cabestanului (cele ce vor fi folosite in timpul stationarii) si pe babale prin volte;

pe perioada manevrei se tine permanent legatura cu puntea de comanda informand asupra desfasurarii manevrei;

manevra se considera terminata cand toate paramele au fost intinse, egalate si voltate pe babale. Capetele ramase sunt asezate in ordine pentru a nu bloca accesul in zona respectiva;

verificarea continua a legaturilor navei este obligatia turei de serviciu, la nevoie virarea sau voltarea paramelor de legare (conditii meteo, descarcare, incarcare);

1 - parama prova (head line)

2 - traversa prova (forward breast line)

3 - spring prova (forward spring)

4 - parama pupa (stern line)

5 - spring pupa (aft spring)

6 - traversa pupa (aft breast line)

Comenzi utilizate in timpul manevrelor de legare-acostare:

FILA - se da drumul usor la parama

MOLA - se da drumul de tot la parama

VIRA - se trage parama (manual sau cu vinciul/cabestanul)

VOLTA - se incolaceste parama in forma de 8 cat mai strans pe babale

Rolul ofiterului - sef de manevra

La prova - ofiterul maritim de punte 3 / la pupa + ofiterul maritim de punte 2 - sefi de manevra, au urmatoarele atributii

asigurarea legaturii prova/pupa cu comanda de navigatie

respectarea dispozitiilor primite si transmiterea lor catre echipa de manevra

desfasurarea activitatii in deplina siguranta pentru viata oamenilor

comunicarea la comanda a stadiului manevrei, la terminarea ei aranjarea spatiului pentru stationare in port sau pentru mars in mare

Masuri de protectia muncii la acostare

echipajul va purta manusi si casti de protectie;

nu se lasa parama sa alunece prin palma, ci se trece din mana in mana;

nu se stationeaza langa o parama intinsa deoarece exista riscul de a se rupe si produce accidente;

nu se calca pe parame;

persoanele neautorizate care nu fac parte din echipajul portului de manevra nu au acces in zona respectiva;

nu se stationeaza in interiorul buclelor formate de parama pe punte;

luarea voltelor paramelor se face prin botarea lor si eliberarea lenta de pe vinci;

echipament corespunzator, incaltaminte antiderapanta, haine adecvate anotimpului, personal odihnit;Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 7542
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved