Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie

Navigatie

SEMNALIZAREA CU MIJLOACE DE TRANSMISIUNI ACUSTICE

Navigatie+ Font mai mare | - Font mai micSEMNALIZAREA CU MIJLOACE DE TRANSMISIUNI ACUSTICE

Art. 10. Generalitati

(1) Semnalizarea cu mijloace de transmisiuni acustice se intrebuinteaza in urmatoarele cazuri:a)       pe vizibilitate redusa (ceata, ninsoare, ploaie puternica), cand nu pot fi intrebuintate alte mijloace de semnalizare (afara de radio);

b)      pentru prevenirea abordajelor pe mare.

(2) Semnalele se fac cu ajutorul alfabetului morse, iar daca se intrebuinteaza electromegafonul (megafonul), cu vocea.

(3) La transmiterea semnalelor cu alfabetul morse, sunetele lungi au o durata de 4-6 secunde, iar sunetele scurte, circa o secunda. Grupa de sunete care reprezinta litere, cifre sau un semnal special se desparte prin pauze de circa 6 secunde; grupele de cifre si semnale speciale se despart prin pauze de circa 10 secunde.

(4) Semnalizarea cu mijloace acustice intre navele de suprafata si submarine se executa utilizand mijloace hidroacustice cand submarinul este in imersiune (hidrofoane).

Art. 11. Transmiterea semnalelor cu sirena

(1) Transmiterea semnalelor cu sirena se face cu ajutorul codurilor si tabelelor de semnalizare si se executa dupa regulile semnalizarii cu mijloace luminoase, folosind aceleasi semne de procedura cu exceptia faptului ca la transmiterea seriilor de semnale nu se mai face semnul de separatie.

(2) In general repetarea semnalelor nu se face. La semnalul receptionat, nava destinatara transmite semnul "Raspuns" si numirea proprie.

Art. 12. Comunicarea cu electromegafonul

Convorbirile cu ajutorul electromegafonului se fac in special pe timpul marsului, la distante foarte mici, in orice conditii de vizibilitate.

Art. 13. Semnalizarea acustica pentru prevenirea abordajelor navelor pe mare

Pentru prevenirea abordajelor pe mare, navele Fortelor Navale folosesc semnalele acustice in conformitate cu Regulamentul International de Prevenire a Coliziunilor pe Mare.

Semnale de manevra si de atentionare

Atunci cand navele se vad unele pe altele, o nava cu propulsie mecanica in mars, manevrand asa cum este autorizat sau prescris in aceasta regula, trebuie sa indice aceste manevre prin urmatoarele semnale, emise cu fluierul:

a)       un sunet scurt pentru a spune : 'Vin la tribord', (.);

b)      doua sunete scurte pentru a spune : 'Vin la babord', (..);

c)       trei sunete scurte pentru a spune : 'Am masina inapoi', ();

Toate navele pot completa semnalele cu fluierul prescrise la paragraful (1) cu semnale luminoase repetate, daca este necesar, pe toata durata manevrei:

a)  aceste semnale luminoase au urmatoarea semnificatie :

o sclipire pentru a spune : 'Vin la tribord';

doua sclipiri pentru a spune : 'Vin la babord';

trei sclipiri pentru a spune : 'Am masina inapoi'.

b)  fiecare sclipire trebuie sa dureze aproximativ o secunda, intervalul intre sclipiri sa fie aproximativ l sec. si intervalul intre semnalele succesive trebuie sa fie de cel putin 10 secunde;

c) lumina folosita pentru acest semnal, daca exista, trebuie sa fie o lumina alba vizibila pe intreg orizontul la o distanta de cel putin cinci mile marine.

Cand navele sunt in vedere intr-un senal sau pe o cale de acces ingusta:

a) nava care intentioneaza sa depaseasca o alta nava, trebuie sa indice intentia sa emitand cu fluierul semnalele urmatoare:

doua sunete lungi urmate de un sunet scurt pentru a spune: 'Intentionez sa va depasesc prin tribord'; (¾ ¾ .

doua sunete lungi urmate de doua sunete scurte pentru a spune: 'Intentionez sa va depasesc prin babord', (. .);

b) nava care urmeaza a fi depasita trebuie, manevrand conform dispozitiilor, sa-si dea acordul sau emitand cu fluierul urmatorul semnal: un sunet lung, un sunet scurt, un sunet lung si un sunet scurt, emise in aceasta ordine (¾ . ¾ .

(4) Cand doua nave care sunt in vedere si se apropie una de alta dar dintr-o cauza oarecare una din ele nu intelege intentiile sau actiunile celeilalte, sau nu stie daca cealalta nava ia masuri suficiente pentru a evita coliziunea, nava care are indoieli va exprima imediat emitand cu fluierul o serie rapida de cel putin cinci sunete scurte. Acest semnal poate fi completat cu un semnal luminos alcatuit din cel putin cinci sclipiri scurte si rapide ( . . . . .).

(5) O nava care se apropie de un cot sau de o parte a unui senal de o cale de acces unde alte nave ar putea fi mascate de un obstacol, trebuie sa emita un sunet lung (¾).Orice nava care vine in directia sa si care aude semnalul din cealalta parte a cotului sau inapoia obstacolului trebuie sa raspunda la acest semnal emitand un sunet lung ( ¾

(6) Cand la bordul navei sunt instalate fluiere la o distanta mai mare de 100 metri unul de altul, nu trebuie sa se foloseasca pentru emiterea semnalelor de manevra si a semnalelor de avertizare decat un singur fluier.

Semnale sonore pe  vizibilitate redusa

(7) Atat ziua cat si noaptea inauntrul sau in apropierea unei zone in care vizibilitatea este redusa, semnalele prescrise de prezenta regula trebuie sa fie folosite dupa cum urmeaza:

(8) O nava cu propulsie mecanica care se deplaseaza prin apa, trebuie sa emita un sunet lung la intervale care nu vor depasi doua minute; (  ¾ ¾ )

(9) O nava cu propulsie mecanica in mars, dar stopata care nu se mai deplaseaza prin apa, trebuie sa emita la intervale care nu vor depasi doua minute, doua sunete lungi separate printr-un interval de aproximativ doua secunde. ( ¾ ¾ ¾ ¾

(10) O nava care nu este stapana pe manevra, o nava a carei capacitate de manevra este redusa, o nava stanjenita de pescajul sau, o nava cu vele, o nava care pescuieste si o nava care remorcheaza sau impinge o alta nava trebuie sa emita, in locul semnalelor prescrise la paragrafele (1) si (2) trei sunete consecutive, si anume: un sunet lung urmat de doua sunete scurte,la intervale ce nu vor fi mai mari de doua minute.(¾

(11) O nava angajata in operatiuni de pescuit, cand se afla la ancora si o nava cu capacitate de manevra redusa cand isi desfasoara activitatea la ancora trebuie sa emita la intervale care nu vor depasii doua minute doua sunete lungi separate intr+un interval care nu va depasi doua secunde.

(12) O nava remorcata sau in cazul in care se remorcheaza mai multe nave, ultima nava din convoi,daca are echipaj la bord, trebuie sa emita la intervale nu mai mari de 2 minute patru sunete consecutive si anume: un sunet lung urmat de trei sunete scurte. Cand este posibil, acest semnal trebuie emis imediat dupa semnalul emis de nava care remorcheaza.(¾

(13) Atunci cand un remorcher impingator si o nava impinsa inainte sunt conectate rigid, formand o unitate compusa, ele trebuie considerate ca o nava cu propulsie mecanica si trebuie sa emita semnalele prescrise in paragrafele (7) sau (8) ale prezentei reguli

14) O nava aflata la ancora trebuie sa bata clopotul rapid, timp de aproximativ 5 secunde, la intervale de cel mult un minut. La o nava cu lungimea de 100 metri sau mai mult se va bate clopotul la prova navei si imediat dupa aceea se va bate rapid gongul timp de aproximativ 5 secunde la partea din pupa a navei. O nava aflata la ancora poate, in plus, sa emita trei sunete consecutive si anume, un sunet scurt, unul lung pentru avertizarea unei nave care se apropie, asupra pozitiei sale si posibilitatea unei coliziuni.

(15) O nava esuata trebuie sa bata clopotul clopotul rapid,imediat inainte si dupa va emite trei lovituri de clopot separate si distincte.In plus poate sa emita cu fluerul un semnal corespunzator.

(16) O nava cu lungimea de 12 metri nu este obligata sa emita semnalele mai sus mentionate, dar in cazul in care nu le emite trebuie sa emita un alt semnal sonor, eficient, la intervale care sa nu depaseasca 2 minute.

(17) O pilotina, atunci cand se afla angajata in serviciul de pilotaj, poate sa emita, pe langa semnalele prescrise in paragrafele (7), (8) sau (13) ale prezentei reguli, un semnal de identificare constand din patru sunete scurte. ( . . . . ).

Semnale pentru atragerea atentiei
(18) Orice nava, daca socoteste ca este necesar sa atraga atentia unei alte nave, poate emite semnale luminoase sau sonore care sa nu poata fi confundate cu nici unul din semnalele prescrise de oricare din prezentele reguli, sau sa indrepte lumina proiectorului sau, in directia pericolului care ameninta nava, in asa fel incat lumina proiectorului sa nu stanjeneasca alte nave. Orice lumina pentru atragerea atentiei unei alte nave trebuie sa fie de o asemenea natura incat sa nu poata fi confundata cu nici un mijloc de semnalizare de navigatie. In intelesul acestor reguli trebuie evitata utilizarea luminilor intermitente sau rotative de mare intensitate cum ar fi luminile tip stroboscop.
Semnale de pericol

(19) O nava care este in pericol si cere ajutor trebuie sa foloseasca sau sa arate semnalele de pericol conform COLREG .Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1409
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved