Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


Alpinism in Banat

Turism+ Font mai mare | - Font mai micAlpinism in Banat

Continuindu-se traditia din secolul trecut (Clubul Alpin al Banatului, infiintat la Caransebes, in 1876), dupa primul razboi mondial activitatea turistica si alpina in aceasta provincie istorica s-a dezvoltat. Au luat fiinta mai multe asociatii, dar si sectii ca cele ale Turing-Clubului Romaniei la Lugoj (presedinte Aurel Pitu), Timisoara (presedinte Cornel Bodea) si Caransebes (presedinte dr. Gh. Repede) sau ale asociatiei "Prietenii Naturii'.ASOCIATIA TURISTICA BANATUL. A fost fondata la Oravita in 1932 si a functionat pina in 1948. Conducatorul ei a fost profesorul Ilie Rusmir, cel care, in 1928, a facut o ascensiune in Alpi alaturi de Alexandru Colfescu, Gogu Popescu si Gogu Georgescu. Despre activitatea asociatiei se stie ca a construit un drum intre Prislop si Semenic.

SOCIETATEA SPORTIVA A UZINELOR SI DOMENIILOR RESITA[1]. Se cunosc putine lucruri despre activitatea acestei societati. Ea avea si o sectie de turism, despre preocuparile careia se poate afla din revista Resita pitoreasca, al carei prim-redactor, George Gosma, era si presedintele societatii[2].

CLUBUL TURISTIC BANATEAN. A luat fiinta la 16 martie 1935, in Caransebes, ca "asociatie romana turistica si educativa'. Dupa doua saptamini de la infiintare, asociatia avea 220 membri, "toti devotati gindului de a dezvolta turismul si alpinismul in Banat'. In Statut erau precizate obiectivele clubului: protectia naturii, dezvoltarea turismului si alpinismului - sub toate formele; imbunatatirea conditiilor de efectuare a excursiilor alpine; promovarea cercetarilor stiintifice a zonelor banatene din punct de vedere geografic, istoric, etnografic, geologic si al "tuturor ramurilor din stiintele naturale'; apararea monumentelor naturale si istorice.

O prima initiativa cu caracter de propaganda a turismului a fost editarea, incepind de la 12 aprilie 1936, a publicatiei C.T.B., organ de informare al Clubului turistic banatean, cu sediul in Caransebes. Clubul a deschis un chiosc de informatii turistice pentru publicul din Caransebes, ca si pentru cei aflati in trecere prin localitate. Chioscul furniza date cu caracter meteorologic, vindea ghiduri si harti. Un concurs de fotografii cu tematica turistica (inspirate indeosebi de frumusetile peisagistice din Valea Nemes-Marga, Valea Bistra Ardealului, de pe traseul liniei C.F.R. Caransebes-Orsova, al riului Cerna, de pe muntele Semenic, Pades, din Cazanele Dunarii s.a.), fotografii reunite apoi intr-o expozitie, in anii 1935-1937, au intregit preocuparile clubului[3]. Actiuni permanente au fost intreprinse pentru ocrotirea monumentelor naturii si a mediului inconjurator, in general. In vara anului 1936, membrii clubului au inaltat, la poalele Muntilor Poiana Rusca, la locul numit "Sapte izvoare' (Ruschita, comuna Rusca Montana), Monumentul turismului, unic in lume . Clubul a organizat numeroase excursii in judet, pe alte plaiuri romanesti si chiar in strainatate, concursuri de schi (primul - la 28 februarie 1937), actiuni pentru instalarea de marcaje turistice, actiunea de refacere si curatire a izvoarelor din muntii nostri, a instalat posturi de paza pentru ocrotirea vinatului si a pastravilor din zona Poiana Rusca. In 1938 a fost constituit Oficiul local de turism al statiunii climaterice Caransebes-Teis, pe linga care a functionat si un Birou de arhitectura peisagistica, initiativa de avangarda in acea epoca. Prin activitatea lui, Clubul turistic banatean a adus o contributie de reala valoare la promovarea turismului si alpinismului in aceasta parte a tarii. Si-a incetat activitatea la 11 iunie 1948.

Tot in Banat au mai functionat: 1. Asociatia Muntele Mic (AMIC) a functionarilor municipiului Timisoara, care a construit pe acest munte cabana "Bradisor' si pensiunea ,,Bella vista', 2. Societatea Turistica a Muncitorilor de la U.D.R. si 3. Wandervogel, cu sediul la Resita.A mai existat Uniunea turistica Resita, despre care am aflat dintr-un carnet de membru al Mariei Kaspek, pe care erau lipite timbre de plata cotizatiei pe anii 1930-1938.

Asociatia turistica Resita a luat fiinta, inaintea primului razboi mondial, in anul 1911.

Vezi, Flamura, magazin de buzunar, organ al comitetului judetean Caras-Severin al P.C.R. si al Consiliului Popular Judetean, nr. 3365, din 11 mai 1982.

Tovarasul Martin Olaru, cercetator la Oficiul Judetean al Patrimoniului National, a binevoit sa ne puna la dispozitie rezultatul cercetarilor d-sale privitoare la acest club.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1357
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved