Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


Parcul National Retezat

Turism+ Font mai mare | - Font mai micParcul National Retezat

Retezatul este cel mai complex si mai grandios masiv montan din toate sectoarele geografice ale Carpatilor romanesti. Originalitatea sa consta in existenta unor spectaculoase creste alpine care depasesc 2000 de m inaltime si un relief sculptural, in care s-au imprimat urmele a doua mari glaciatiuni (Riss si Wurm), facandu-se remarcata existenta unei puternice modelari climatice, sub forma de trepte (Borascu, Rau Ses, Gornovita). Parcul National Retezat s-a infiintat in anul 1935. In prezent parcul are statut de arie naturala protejata de interes national si international, fiind recunoscut ca Rezervatie a Biosferei din anul 1979. Prin constituirea Parcului National Retezat se urmareste protectia si conservarea unor esantioane reprezentative pentru spatiul biogeografic national, cuprinzand elemente naturale cu valoare deosebita sub aspect fizico-geografic, floristic, faunistic, hidrologic, geologic, paleontologic, speologic, pedologic si peisagistic.Parcul National Retezat - Rezervatie a Biosferei se afla in partea de vest a Carpatilor Meridionali, cuprinzand o suprafata de 38.138ha din Masivul Retezat-Godeanu.

In interiorul lui exista douazeci de varfuri de peste 2000 m si peste 80 de lacuri glaciare (intre care Lacul Bucura, cel mai mare lac glaciar din tara). Parcul este renumit pentru diversitatea floristica si faunistica, adapostind aproape 1190 specii de plante superioare, 90 taxoni endemici, 130 de plante rare sau vulnerabile, 50 specii mamifere, 168 specii de pasari, 9 specii de reptile, 5 specii amfibieni.

Incepand din anul 1999, Parcul National Retezat are administratie proprie; din luna septembrie 2004 Parcul National Retezat a devenit membru al Fundatiei PAN PARKS, iar din anul 2007 este protejat ca propunere de sit pentru reteaua ecologica europeana NATURA 2000, in vederea conservarii habitatelor naturale si a speciilor de plante si animale salbatice de interes comunitar.

Date generale:

Localizare parc: Carpatii Meridionali, masivul Retezat- Godeanu; jud. Hunedoara, in cea mai mare parte

Suprafata parcului: 38138 ha: fond forestier 18608 ha (49%), gol alpin (pasuni alpine, stancarii, jnepenisuri, luciu de apa) 19530 ha (51%).

Structura de proprietate: fond forestier proprietate a statului 46%, fond forestier proprietate a composesoratelor 3%, gol alpin proprietate a primariilor 49%, gol alpin proprietate a composesoratelor 2% (situatie la 30 iunie 2006).

Sediul administrativ: Centrul de Vizitare Nucsoara, comuna Salasu de Sus, localitatea Nucsoara, jud. Hunedoara.

Administrator: Regia Nationala a Padurilor-Romsilva, prin Directia Silvica Deva- Administratia Parcului National Retezat.

Elemente naturale deosebite: Masivul Retezat: partea centrala si nordica- roci metamorfice si granodiorite, partea sudica- roci sedimentare; Godeanu- roci cristaline. 

  • Cel mai mare lac glaciar din Romania- Bucura 8,8ha. Cel mai adinc lac glaciar- Zanoaga 29m. 1190 de specii de plante superioare- o treime din plantele din Romania.
  • Mii de specii de nevertebrate, din care 9 specii endemice de fluturi de zi, cel putin 6 specii endemice de plecoptere si 4 de trichoptere; 9 specii de reptile; 185 specii de pasari, din care 120 cuibaresc in parc; 55 specii de mamifere, adica peste 23% din mamiferele terestre ale Europei (ursi, lupi, rasi, cerbi, caprioare, pisici salbatice, capre negre, marmote, vidre si altele). 

Turism:

Acces la parc: Vest: Gura Zlata, Gura Apei; nord: Rausor, Carnic, Baleia, Stana de Rau; sud: Buta si Campusel

Cel mai apropiat aeroport: Timisoara.

Acces auto: Vest DJ685, Carnesti- Gura Apei; Nord DJ 686 Rau de Mori- Rausor; DJ 667A Ohaba de sub Piatra- Carnic; DJ 667 Pui- Stana de Rau si Pui- Baleia; Sud DN 66A Petrosani- Campusel

Acces tren:  Subcetate, Ohaba de sub Piatra, Lupeni

Atractii turistice:

  • in parc: 80 de lacuri si tauri, 20 de varfuri de peste 2000m, cel mai intins si cel mai adanc lac glaciar din Romania, 54 habitate cat. IUCN, plante si animale rare sau vulnerabile, relief glaciar in nord si relief carstic in sud;
  • in zonele din apropierea parculuiCetatea si schitul ColtParcul Natural Gradistea Muncelului- Cioclovina, Geoparcul Dinozaurilor, biserica Densus, complexul carstic Ponorici- Cioclovina, pestera Tecuri, Ulpia Traiana Regia, Ulpia Traiana Sarmizegetusa, poiana cu narcise Salas, mlastina de la Pesteana

Centre de vizitare, puncte de informare: Centrul de Vizitare Nucsoara, Centrul de Vizitare Ostrovel, Punctul de Informare Bradatel, Punctul de Informare Buta.

Programe turistice: drumetii pe trasee de dificultate medie si mare, vizitarea monumentelor istorice si paleontologice, trasee usoare spre puncte de belvedere, schi la Rausor si Cheile Butii, trasee pentru schi de tura, trasee de alpinism, programe pentru studierea/observarea florei; birdwatching si observare urme animale.

Trasee turistice recomandate: Gura Apei-Lacul Bucura: 5-6 ore, punct albastru, banda rosie; Pietrele- Vf. Retezat: 3-4 ore, triunghi albastru; Rausor-Pietrele: 2-3 ore, cruce albastra.

Posibilitati de cazare: Pensiunea Anita, Cabanele Dorulet, Cabana Gura Zlata, Cabana Rotunda, Pensiunea Iris, Pensiunea Dora, Cabana Pietrele, Refugiul Gentiana, Complexul turistic Cheile Butii.

Tur operatori ecoturism: Uricani Adventure

Activitati permise: turism controlat, activitati educative, pasunat traditional; detalii la www.retezat.ro- Regulamentul PNR.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1393
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved