Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


Grecia

Turism



+ Font mai mare | - Font mai mic



Grecia

Din punct de vedere turistic Grecia este divizata in doua mari regiuni: regiunea greco-ionica si cretana, respectiv regiunea greco-egeeana.

Regiunea turistica greco-ionica si cretana include partea vestica si extremitatea sudica a Greciei, fiind formata din trei zone: Insulele Ionice si Epirul, vestul Peloponezului si Insula Creta.



a. Insulele Ionice, au peisaje pitoresti, cu vegetatie relativ bogata, posibilitati de plaja si agrement nautic, vestigii istorice, asezari rustice. Aici se inscriu I. Corfu cu orasul omonim, I. Paxos, I. Cefalonia, I. Leucas, I. Ithaka (patria lui Ulise), I. Zakynthos cu asezarea omonima.

Muntii Pindului (2637 m) ofera peisaje pitoresti, conservate partial prin Parcul National Pind, forme de relief carstic si calcaros, etalate pana la tarmul Marii Ionice, tarm insotit de o ingusta campie litorala cu plaje. Cateva mici asezari urbane capata tot mai mult functie turistica: Ioannina (langa lacul omonim), Arta, Preveza, Agrinion, Mesolongion etc.

b. Peloponezul - cu peisaje mediteraneene montane si litorale - este aria de raspandire a civilizatiei miceniene a aheilor (sec. XVI-XII i.e.n.), derivata din cea cretana. Cele mai multe vestigii se gasesc in partea vestica si sudica, la: Elis, Olimpia (locul de inceput al Jocurilor Olimpice in anul 776 i.e.n.; se gasesc ruinele Templului lui Zeus, statuia acestuia sculptata de Fidias, ruinele Templului Herei, altarul lui Cronos), Pylos, Messena, Sparta (cu ruinele celebrei cetati dorice).

Patras este centrul urban si turistic principal din nord-vestul zonei, iar micile statiuni sau localitati turistice (Loutra, Pyrgos, Pylos, Kotronas) au perspective certe de dezvoltare.

c. Insula Creta este teritoriul pe care s-a dezvoltat prima civilizatie din Europa (minoica), comparabila ca vechime cu cea a Egiptului antic, si care a stat la baza civilizatiei grecesti continentale. Au fost descoperite vestigiile a 93 orase, cele mai importante fiind Cnossos, Phaistos, Mallia, Praisos, Zakros.

Circulatia turistica inca este modesta, dar cu perspective reale de intensificare, datorita peisajelor montane cu paduri intinse, a mostenirii culturale si a conditiilor foarte bune de practicare a curei heliomarine. Activitatea turistica a prins contur in mici statiuni sau localitati turistice: Iraklion, Irapetra, Sitia, Nikolaus etc.

Regiunea turistica greco-egeeana converge spre Marea Egee si Atena. De o mare complexitate si intindere, este divizata in mai multe zone: Grecia nordica; Tesalia; Peninsula Attica si Insula Eubeea; Peloponezul de Nord-Est; insulele din jumatatea nordica a Marii Egee (Sporadele de Nord, Limnos, Lesvos, Chios); Insulele Ciclade; Insulele Sporade de Sud.

a. Attica, Beotia si Insula Eubeea formeaza zona turistica centrala si cea mai importanta, polarizata de Atena. Atrage foarte multi turisti prin peisajul tipic mediteranean, cu munti calcarosi, fragmentati de chei si defilee, tarmuri inalte insotite de plaje insorite si cu nisip fin, dar mai ales prin vestigiile istorice concentrate in Atena.

Atena este asezata la poalele colinei Acropole (156 m inaltime) si la 5 km de mare, poate fi considerata oras-muzeu. Se detaseaza Complexul antic de pe Acropole, consacrat zeitei Atena, ce include Parthenonul (Marele Templu), Templul Zeitei Atena, opera a lui Fidias, Erechteionul (dedicat lui Poseidon si Atenei), Templul lui Hephaistos, Propileele (avanportile), muzeul, etc. In jur se gasesc vestigiile unor teatre antice (Atycus, Dionysos), Templul lui Pericle, Muzeul National de Arheologie, iar spre centrul orasului, Stadionul Olimpic, locul unde s-au desfasurat primele jocuri olimpice moderne (in anul 1896).

Perioada romana este reprezentata prin vestigii ca Arcul de Triumf si Marea Biblioteca a lui Hadrian.

La acestea se adauga catedrala bizantina (sec. XI), Biserica Daphni (sec. XII), cladirea Parlamentului, etc.

In apropiere de Atena se gasesc locurile istorice Marathon si Salamina, care amintesc de vremurile de glorie ale coalitiei de polisuri in luptele impotriva persilor.

Din portul Pireu se organizeaza croaziere si excursii spre insulele din Marea Egee.

Statiuni turistice: Rafinas, Elefsis, Vouliagmeni.

Vestigiile istorice de la Megara si Teba amintesc de vechile orase-cetati, iar defileul de la Termopile de rezistenta eroica a soldatilor condusi de Leonida.

Muntele Parnassos (2457 m) era consacrat lui Apolo si Muzelor. La poalele lui sud-vestice, la Golful Itea, intr-un circ montan suspendat deasupra nivelului marii, este Delfi, renumit pentru celebrul oracol antic. Principalele obiective sunt: Templul lui Apollo, stanca Sibilei - lacasul celui mai vechi cult delfin, teatrul si stadionul.

Insula Eubeea dispune de conditii naturale de exceptie pentru cura heliomarina si o pozitie avantajoasa fata de capitala. Mici orase statiuni sau localitati turistice sunt in curs de dezvoltare: Chalkis, Karystos, Oreos.

b. Nord-estul Peloponezului reprezinta aria de maxima dezvoltare si concentrare a centrelor civilizatiei miceniene: Micene, Argos, Tirint, Epidaur, Navplion.

Micene (Mikene) - vestigiile palatului regelui Agamemnon (conducatorul razboiului troian), Poarta Leilor, mormantul lui Agamemnon;

Epidaur se remarca prin teatrul antic sapat in munte, prin lacasul construit de Policlet si consacrat zeului Asclepios; a fost stabiliment balnear intens vizitat;

Navplion este in prezent o statiune pitoreasca, cu un vechi hotel (Grande Bretagne), fosta baza a venetienilor din vremea carora a ramas cetatea de pe mica insula Burzi si care beneficiaza de unele dotari turistice.

Corintul a cunoscut maxima dezvolate in perioada greaca arhaica, are aspect de oras modern, dar cu arhitectura heterogena datorita faptului ca a fost reconstruit dupa cutremurul din anul 1928.

c. Tesalia

Se impune aici Muntele Olimp, lacasul zeilor din antichitate. La poalele lui este Dion - principalul punct de plecare spre varf, unde se conserva conturul cetatii antice, ce cuprindea sanctuarele lui Zeus Olimpianul si a zeitei Dimitra. Era locul unde Filip al II-lea isi sarbatorea victoriile.

Muntele Ossa adapostea Centaurii din antichitate.

Centrele polarizatoare sunt Larissa si Volos.

d. Grecia de Nord se desfasoara de-a lungul granitei cu Macedonia si Bulgaria.

Centrul polarizator este orasul Salonic (Thessaloniki) dispus in doua "trepte": orasul de sus, cu vechea cetate cu metereze (sec. IV), si orasul de jos, modern, cu plaje si diverse obiective turistice. A fost intemeiat in anul 315 i.Hr. de Regele Casandros, pe ruinele cetatii Therma; pastreaza vestigii elenistice, romane si bizantine: castrul roman, arcul de triunf al imparatului Galerius, bisericile bizantine Sf. Sofia si Sf. Dimitru, Turnul Alb. Interesant de vizitat este muzeul "Rotonde", cu mari colectii de mozaicuri si icoane pictate.

Alte centre turistice sunt: Alexandroupolis - oras antic, cu cel mai vechi far; Pella - locul de nastere al imparatului Alexandru Macedon, fosta capitala a Regatului Macedoniei; Vergina - prima capitala a Regatului antic macedonian, devenit apoi orasul sacru al regilor macedonieni si locul unde se afla mormantul regelui Filip al II-lea.

Din partea continentala a Greciei de Nord se desprinde Peninsula Calcidica, in care se afla mica localitate Stagira, locul de nastere al filozofului antic Aristotel. La randul ei, se prelungeste sub forma digitata cu alte trei peninsule inguste. In peninsula estica este localizata Republica Monastica de pe Muntele Athos (360 kmp). Baza de plecare spre Athos este oraselul turistic Ouranopolis.

Athosul este simbolul crestinismului rasaritean, renumit prin cele 20 de manastiri si schituri suspendate pe inaltimi stancoase, majoritatea datand din secolele IX-X. A fost cel mai important centru artistic al lumii bizantine.

e. Insulele Sporade de Nord si insulele din nord-estul Marii Egee (Thasos, Samothraki, Limnos, Lesvos, Chios) dispun de clima mediteraneana, plaje de calitate, vegetatie specifica (maslini, vita de vie, palcuri de chiparos, pin de Alep) si asezari care si-au pastrat nota de originalitate.

Microstatiuni: Thasos, Kastrou si Varos (in I. Limnos), Mytilini (in I. Lesvos), Chios, Skyros, etc.

f. Insulele Ciclade sunt favorizate de pozitia fata de capitala si de portul Pireu, de bogatia vestigiilor istorice - in special din perioada clasica greaca, de natura generoasa si de asezarile inedite.

Insula Delos a fost unul dintre locurile sacre ale Greciei antice, deoarece legenda spune ca aici s-a nascut Apolo. Au fost ridicate mai multe temple si sanctuare in cinstea diverselor zeitati, dar mai ales a lui Apolo si Artemisei. Aici s-a constituit in anul 478 i.Hr. "Liga maritima de la Delos", sub hegemonia neoficiala a Atenei. In prezent este vizitata pentru "cartierul vilelor", construit din materiale foarte vechi, in stil antic, cu vile de o somptuozitate deosebita.

Insula vulcanica Santorini are una dintre putinele plaje de culoare neagra.

g. Insulele Sporade de Sud prezinta trasaturi asemanatoare cu celelalte insule din Marea Egee - relief muntos, peisaj mediteranean, plaje insorite si fragmentate la baza abrupturilor stancoase, vestigii istorice, asezari specifice.

Se detaseaza Insula Rhodos, vestita prin "Colosul din Rhodos". Pot fi vizitate numeroase temple, palate, gradini, statui, biserici.

In Grecia predomina doua tipuri de turism: turismul cultural, dezvoltat pe baza vestigiilor apartinand mai multor civilizatii suprapuse, si turismul litoral, de cura heliomarina ca urmare a climatului mediteranean si a plajelor insorite.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1013
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved