Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


PARIS-orasul lumina

Turism



+ Font mai mare | - Font mai mic



PARIS-orasul lumina

Situat pe malurile Senei, Parisul este una din capitalele culturale ale Europei ale carui valori culturale sunt deopotriva obiective turistice ce atrag anual in capitala Frantei milioane de turistii din intreaga lume. Cunoscut in lumea intreaga pentru monumentele sale si viata sa artistica si culturala, Paris este cel mai important oras din Franta. Centru politic si economic dar si simbol al culturii franceze prin marile sale muzee constitue o atractie pentru aproape trei zeci de milioane de vizitatori anual.Parisul este de mai multe secole una din capitalele mondiale ale modei, parfumurilor, bijuteriilor si luxului.



Champ de Mars - Invalides:

Turnul Eiffel - construit intre anii 1887-1889 de catre Gustav Eiffel pentru Expozitia Universala din 1889, sarbatorind centenarul Revolutiei Franceze, Turnul Eiffel contestat initial de cei care nu erau adeptii tendintelor moderne in arhitectura, cunoaste in timp un imens succes fiind azi un simbol al Parisului. Se prezinta astazi ca o sfidare a arhitecturii metalice la regulile traditionale ale constructiei, devenind un simbol al Parisului si chiar al intregii tari. 115 ani mai tarziu, acesta straluceste mai mult ca niciodata. De la inaugurarea sa din data de 31 martie 1889, peste 200 milioane de vizitatori din lumea intreaga au venit sa-l descopere. El stie sa-l incante pe fiecare, introducandu-ne in fascinantul univers al masinilor hidraulice din vremea lui Gustave Eiffel, expozitii de arta si istorie, filme si animatii (pentru o mai buna intelegere a tehnicii de constructie si a istoriei momentului), buticuri si restaurante. Totusi, mai presus de toate, Turnul Eiffel ofera atat pe timpul zilei, cat si pe timpul noptii, una dintre cele mai frumoase panorame urbane ale lumii. Turnul cuprinde 3 etaje: primul atinge o inaltime de 57 m, al doilea 115 m, al treilea 276 m altitudine (varful antenei atinge 324 m).

Primul etaj - bogat in informatii si in animatie pentru amatorii care vor sa cunoasca istoria, tehnica de constructie a turnului si marile momente ale acestuia, este etajul cel mai intins al monumentului. Expozitii in aer liber, consacrate turnului, au loc pe intinsa terasa ce domina Champ de Mars. Celelalte situri si monumente care participa la magia capitalei nu au fost uitate, deoarece ele sunt prezentate de-a lungul unei intinse galerii circulare. In Pavilionul Feeri se afla un cinematograf (le Cineiffel), in a carui filmulete se reinvie istoria construirii Turnului Eiffel, o panorama electronica permite sa descoperim Parisul in cele mai mici detalii. Tot la acest nivel se afla unul dintre cele mai interesante oficii postale din Paris, de unde se pot trimite carti postale ce poarta stampila "Paris - Tour Eiffel".Al doilea etaj - nivelul inferior - galeria interioara permite sa descoperim vitrine animate, evocand construirea turnului si modul cum sunt actionate ascensoarele.- nivelul superior - cu terasa sa circulara lipsita de grilaj, se constituie intr-un adevarat balcon deasupra Parisului.

Varful - ascensiunea pana in varf: senzatii tari pentru o plimbare unica in cabina panoramica. Dupa 160 m de urcare spectaculoasa, vizitatorul nu e departe de a se gandi ca se afla "in centrul Pamantului". La nivelul inferior, placute de orientare precizeaza distantele si directiile catre marile orase ale lumii. Vizitatorul poate de asemenea repera principalele situri pariziene care-l domina. Intr-un alt colt, o scena reconstituie, cu ajutorul figurinelor de ceara in marime naturala, momentul in care Gustav Eiffel, in compania fiicei sale, Claire, il primeste in biroul sau pe Thomas Eddison.

Le Champ de Mars - acest vast dreptunghi de verdeata amenajat    intre 1908 - 1928 se intinde in spatele Turnului Eiffel pana la Scoala Militara. Aproape de turn este o gradina engleza cu minunate alei, inconjurata de stanci ascutite, de cascade si mici lacuri. Spre Scoala Militara, intinsele sale strazi geometrice ii conserva rigoarea unui parc amenajat in stil francez.

Scoala Militara - acest edificiu care inchide perspectiva Champ de Mars, a fost construit la sfarsitul domniei lui Ludovic al XV-lea, de unul din cei mai buni arhitecti ai secolului al XVIII-lea, Jaques - Ange Gabriel (intre 1771 - 1773).

Domul Invalizilor - cladirea construita de Ludovic al XIV-lea este astazi Muzeului Istoric al Armelor, fiind totodata un muzeu de arta, de tehnica si de istorie. Adaposteste bogate colectii de arme, armuri, drapeluri, uniforme, soldati de plumb, si este considerat primul muzeu militar din lume. Colectiile prezentate publicului sunt printre cele mai numeroase din lume, ele permitand sa se reconstituie evolutia armelor si echipamentelor din timpul Preistoriei pana in zilele noastre. Alaturi de silexul utilizat in timpul Preistoriei si primele arme metalice, vom vedea o impresionanta colectie de armuri, sali consacrate armelor din perioada vechiului regim pana la cel de-al doilea Imperiu, si mai aproape de zilele noastre, evocarea marilor conflicte mondiale din anii 1914 - 1918, 1939 - 1945. Pe langa arme albe, arme de foc, uniforme si drapeluri, turistul putea admira prestigioase suveniruri evocand personaje ilustre: armurile si spadele lui Franois I, Ludovic al XIV-lea, uniformele si numeroase obiecte ce au apartinut lui Napoleon. Muzeul este situat intr-una din cele mai frumoase cladiri din Paris si inconjurat de o esplanada amenajata intre 1704 - 1720 care are 490 metri lungime si 250 metri latime.

Ile de la Cit - Ile Saint Louis

Catedrala Notre Dame - construirea acestui mare edificiu al Parisului a inceput dupa 1160 din ordinul episcopului Maurice de Sully, nefiind terminata pana in 1345, aproape doua secole mai tarziu. In 1841 Viollet - le - Duc a intreprins restaurarea acesteia, iar in anul 1864 catedrala capata infatisarea actuala. Este construita in stil gotic, iar aici se incoronau regii sau imparatii Frantei (Henric al IV-lea, Napoleon Bonaparte). Fatada: trei portaluri inegale dominate de 28 de statuete ale Galeriei Regilor, apoi a Marii Roze ale carei elemente nu s-au miscat de mai bine de 700 ani; deasupra arcadele Marii Galerii si in final cele doua turnuri care se inalta la 69 metri deasupra solului. Sageata (reconstruita de Viollet - le - Duc) este facuta din lemn de stejar acoperita cu plumb, atingand 90 m inaltime. In interior - Marea Orga care este una dintre cele mai remarcabile din Europa, prin gama si bogatia tonurilor. Armonia proportiilor si eleganta bogatelor ornamente i-a adus faima si a atras mii de turisti de pe toate meridianele; celebra Saint Chapelle, capodopera stilului gotic, impodobita cu peste 1000 vitralii, liniile sale de o mare indrazneala par a sfida orice echilibru constructiv. Tot aici, in apropiere de Catedrala Notre Dame se afla kilometrul 0 al distantelor din Franta.



toile - Champs Elyses

Piata Etoile (Piata Stelei) - este numita asa deoarece 12 strazi pornesc in forma de stea chiar de la Arcul de triumf, situat in centrul ei. Infatisarea actuala a Pietei nu a fost definitivata decat in anul 1854 (Haussmann), pana cand Arcul de triumf a fost inaugurat in 1836.

Bulevardul Champs Elyses - unul dintre cele mai celebre bulevarde ale lumii, se intinde din Piata toile pana in Piata Concorde. Bulevardul cuprinde doua parti separate de o intersectie circulara (un diametru de 140 metri) incadrata de patru fantani arteziene, denumita Rond-Point des Champs Elyses. Din Piata Etoile pana la acest punct, bulevardul are o latime de 80 de metri si este marginit de cladiri, in cea mai mare parte astazi cu destinatie comerciala. De la Rond-Point pana in Piata Concorde, bulevardul devine un parc promenada flancat de peluze si gradini care adapostesc pe partea stanga Palatul Elyse, resedinta Presedintelui republicii, iar pe partea dreapta Marele si Micul Palat, separate de strada Winston Churchill. Aceste palate din urma au fost construite pentru Expozitia Universala di anul 1900. Marele Palat, cu o fatada de 240 m (intrarea: Strada F.D. Roosvelt) este tot timpul utilizat pentru diverse Saloane sau Expozitii. O parte a edificiului este ocupata in permanenta de Palatul Descoperirii, unde sunt prezentate ultimele progrese ale Stiintei. Micul Palat adaposteste diverse colectii primite de Primaria din Paris (picturi, timbre, elemente de mobilier, obiecte de arta din diverse epoci).

Piata Concorde - aceasta piata de 84000 m2 a fost amenajata din 1748 pana in 1763 de arhitectul Gabriel sub numele de Palatul Ludovic al XV-lea. Din cauza ca succesorul sau, Ludovic al XVI-lea a fost ghilotinat pe data de 21 ianuarie 1793, ea a poartat numele de Piata revolutiei pana in 1795. Numita in acel an pentru prima data Piata Concorde, ea redevine Piata Ludovic al XV-lea in 1815, apoi Piata Ludovic al XVI-lea de la 1826 pana la 1830. Revolutia din anul 1830 i-a redat numele de Piata Concorde. In 1836 a fost inaltat in centrul ei Obeliscul, monument cu o inaltime de 23 de metri adus dintr-un templul egiptean de la Luxor . De o parte si de alta a obeliscului se afla doua fantani iar in cele patru colturi ale pietei se afla 8 statuete simbolizand mari orase ale Frantei.

Arcul de Triumf - inalt de 50 metri, lat de 45, a fost construit in cinstea lui Napoleon I. Arcul este decorat cu basoreliefuri celebre: La Marseillaise, Le Triomphe, La Rsistence, La Paix. Sub bolta, din data de 11 noiembrie 1920 se afla mormantul Soldatului Necunoscut. In interior se afla un muzeu ce infatiseaza istoria monumentului.

Louvre - Tuilleries

Muzeul Luvru -vechiul palat regal construit timp de peste 300 de ani, incepand din anul 1204 pana in epoca Renasterii a devenit muzeu in 1793 fiind azi prin coletiile sale una dintre cele mai importante institutii muzeale din lume. Piramida din Luvru, o cupola din sticla speciala si beton alb, sustinuta de 80.000 bare metalice, realizata pentru a lumina subsolurile muzeului; Arcul de Triumf "Carrousel" (1806 - 1808). Printre colectiile muzeului se numara:

Antichitatile romane: acest departament prezinta civilizatia Vechiului Orient Apropiat, care se intinde pe mai bine de 7000 de ani i. Hr. Ele s-au succedat in Mesopotamia, in Iran si in tinuturile Levantului - imens teritoriu care se intinde de la Marea Mediterana pana in India. Sectiunea islamica reuneste opere din secolul al VII-lea pana in secolul al XIX-lea, provenind de pe teritoriile islamice.

Antichitatile egiptene: creat de Jean-Franois Champollion, acest departament ilustreaza arta veche a Egiptului, conform unui dublu circuit: un parcurs cronologic de la Origini si pana in vremea Cleopatrei si un parcurs tematic care evidentiaza anumite aspecte ale civilizatiei egiptene.

Antichitatile grecesti, etrusce, romane: acest departament reuneste opere care apartin de trei civilizatii antice: Grecia, Etruscia si Roma. La parter, un parcurs cronologic in jurul statuilor, grupeaza opere din mileniul III i. Hr. pana in secolul VI d.Hr. La primul etaj, colectia este prezentata prin tehnici si materiale: bronzuri si bijuterii, argintarie, sticlarie, figurine si vase din lut ars.



Picturile: colectiile acestui departament acopera istoria picturii europene din mijlocul sec. al XIII-lea pana la mijlocul sec al XIX-lea. Acestea sunt distribuite in trei mari grupe: scoala franceza care este majoritara, scolile italiana si spaniola si scolile din Europa de Nord (Germana, Flamanda si Olandeza). Sculpturile: sculptura europeana din Evul Mediu Tarziu pana in mijlocul secolului al XIX-lea este reprezentata in acest departament. Esentialul colectiilor il constituie operele frantuzesti, la care se adauga, pentru Italia, Spania si Europa de Nord, numeroase exemplare semnificative.Obiecte de arta: colectiile reunite in acest departament apartin tuturor perioadelor - obiecte din Evul Mediu si Renastere, arta decorativa din secolul al XVII-lea si XVIII-lea.

Gradinile Tuilleries - in secolul al XVI-lea, in acelasi timp cu ridicare noului Palat din Luvru, Caterina de Medici a dat ordin sa fie amenajat un parc in stil italian. Palatul Tuilleries a fost distrus in timpul insurectiei pariziene a comunelor (1871), dar Gradinile Tuilleries, transformate deja din secolul al XVII-lea de Le Notre, dupa instructiunile lui Colbert, Ministrul lui Ludovic al XIV-lea, sunt astazi tipul de "gradina frantuzeasca". Terasa Bord de L Eau (Malul Apei) domina Sena. Pe malul opus, de-a lungul strazii Rivoli se afla terasa Feuillants. Aproape de Piata Concorde, langa Bord de L Eau, se gaseste Pavillon d Orangerie (expozitii temporare), iar de cealalta parte a strazii Rivoli, Pavillon du Jeu de Paume (picturi impresioniste).

Colina Montmartre

Basilica Sacre Coeur - biserica ridicata printr-un ordin, in perioada 1876 - 1919, data la care au fost terminate lucrarile, simbolizeaza inceputurile Crestinismului. Basilica are o cripta foarte vasta, iar in turnul clopotnitei se gaseste unul dintre cele mai mari clopote din lume: La Savoyarde (19 tone) si prezinta numeroase cupole, fiind dominata de Dom. In fata bisericii se afla o terasa care ofera o priveliste magnifica asupra Parisului. In jurul acesteia se deruleaza o intreaga retea de stradute si scari pitoresti ale vechiului Montmartre (rue de Saules, rue St. Vincent, rue du Mont-Cenis, rue de Chevalier de la Barre, etc.), a carui celebritate a fost data de artistii si scriitorii care au locuit aici.

Intre bulevardul Junot si strada Lepic, inconjurata de arbori, se afla ultimele doua mori ale "satului" Montmartre (Moulin de la Galette). Bulevardul Clichy, Piata Blanche si celebra Piata Pigalle de la poalele Montmartre constituie in acelasi timp cartierul cantaretilor si al cluburilor de noapte a caror animatie si caracter nu se contureaza decat odata cu lasatul serii. Tot aici se afla vestitul club de cabaret Moulin Rouge.

Opera -Bazilica Madeleine

Opera - a fost construita incepand cu anul 1861 de catre Charles Garnier, care a vrut astfel sa faca din Napoleon al III-lea egalul marilor suverani constructori. Este cel mai mare teatru liric putand sa adaposteasca 2000 de persoane. Opera este dotata cu o bogatie decorativa extrema. Ridicate pe un mare peron de zece trepte, vestibulele se deschid prin sapte arcade separate de grupuri sculptate. La etaj, foaierul se deschide printr-o loja cu saisprezece coloane gemene care dubleaza coloanele mici ce incadreaza portile - ferestre pe care se ridica busturi ale compozitorilor. In interior ca si in exterior, jocul pietrelor albe, al marmurei de toate culorile si a bronzului auriu, confera o maretie proportiilor cladirii. Sala este impodobita astazi cu un tavan pictat de Chagall, a carui poezie este in concordanta cu decorul somptuos.

Bazilica Madeleine - sfarsitul secolului al XVIII-lea a cunoscut un viu interes pentru arta greco-romana, si cand Napoleon I a vrut sa ridice un "templu al gloriei", a ales proiectul lui Vignon, copie a unui templu roman inconjurat in intregime de coloane corintice, avand fiecare cate 20 metri inaltime. Frontonul, sculptat de Lemaire reprezinta Judecata de Apoi. Edificiul va fi terminat doar in 1840 si inzestrat cu o decoratie bogata din care se remarca mai ales scena "Botezul lui Christos" sculptata de Rude si "Casatoria Fecioarei" realizata de Pradier, de o parte si de alta a vestibulului.

Hotel de Ville



Hotel de Ville (Primaria) - actuala cladire a Primariei a fost reconstruita (dupa incendiul din mai 1871) si terminata in 1882 de catre Ballu si Deperthes, care se inspira, in ceea ce priveste fatada, din arhitectura cladirilor renasterii. Rolul politic al municipalitatii din Paris a fost deseori important, iar Primaria, in Evul Mediu, in timpul Revolutiei si in timpul Comunelor din 1871, a constituit scena evenimentelor istorice considerabile. In nise si pe varfurile exterioare se aliniaza de-a lungul peretilor 136 de statui ale personajelor cunoscute. In spatele Primariei se afla Biserica St. Gervais si St. Protais, inceputa la sfarsitul secolului al XV-lea. Aceasta nu a fost terminata decat in anul 1657, de unde contrastul edificiului i stil gotic si fatada de inspiratie greco-latina.

Bastilia - dupa ce Sena taie bulevardul Bastiliei, duce in Piata unde se ridica fortareata cu acest nume, care devenita inchisoare regala simboliza arbitrarul vechii monarhii. Cucerita de parizieni la 14 iulie 1789, Bastilia a fost apoi demolata. In 1840 a fost ridicata pe locul ei Colonne de Juillet, in memoria victimelor din zilele de iulie 1830, ingropate sub ea. Piata Bastiliei devine astfel unul dintre cele mai celebre locuri ale gandirii si actiunii revolutionare franceze. In varful coloanei se afla Geniul Libertatii care domina orasul de la o inaltime de 52 metri.

Piata Vosges - veche piata regala, a capatat acest nume in anul 1800, in onoarea departamentului care si-ar fi achitat primul indatoririle fata de stat. Aceasta piata este inconjurata din patru parti de case care au conservat aspectul si ordinea specifica epocii. Parterul este construit in arcade. In centrul fatadei se afla Pavilionul regelui; Richelieu locuia la nr. 18, Victor Hugo locuia la etajul al III la nr. 6 (aici s-a instalat muzeul Victor Hugo). In centrul pietei se afla un scuar cu o statuie ecvestra a lui Ludovic al XIII-lea. La vest de Piata Vosges s-a ridicat progresiv in secolul al XVII-lea si XVIII-lea un cartier in care dainuie numeroase fatade de epoca, case vechi pitoresti si ceea ce e mai important, cateva hoteluri particulare care sunt astazi monumente importante.

Cartierul Latin

Gradina si Palatul Luxemburg - in timpul domniei lui St. Louis se stabilesc pe acest spatiu verde calugari. Maria de Medici, la inceputul sec. XVII-lea creeaza in acest spatiu un parc mare in stil francez (23 ha), care a fost foarte putin transformat dupa aceea. Acesta contine un numar mare de monumente, printre care si Fantana Medicis. Palatul Luxembourg a fost construit tot de Maria de Medici, care a marit Hotelul Luxembourg pe care-l cumparase in 1612 (astazi Palatul Micului Luxembourg). Noul palat in stil florentin, trecand de-a lungul timpului de la un proprietar la altul, devine Palat Guvernamental in anul 1975 si, din 1879, adaposteste Senatul.

Panteon - Sorbona - proiectat pentru a fi biserica, edificiul a fost terminat in 1789 si Revolutia a facut din acesta "templul Renumitilor" pentru "marii oameni ai libertatii franceze" Destinat cultului numai de doua ori, Panteonul devine din nou din 1885 Necropola Laica a Oamenilor Ilustri. Se gasesc aici, intre alte monumente funebre, cele ale lui Voltaire, Rousseau, Hugo si Zola. Edificiul este realizat intr-un stil original, in care se amesteca influente greco-romane si neogotice. In piata Panteonului se afla Biserica St. Etienne du Monde (sec XVII) in care se gaseste racla Sfanta Genevieva: clopotul Bisericii Abatiei, numit astazi Turnul Clovis. In fata Panteonului se afla vestita Universitate Sorbona, fondata de canonicul Robert de Sorbon. Sorbona contine o parte a Facultatii de Litere si a Rectoratului Academiei din Paris. Biserica Sorbonei in stil iezuit (1642) adaposteste Mormantul lui Richelieu si in cripta ramasitele universitarilor morti pentru Franta.

Muzeul Rodin - pe flancul stang al Invalizilor se gaseste cladirea Biron (construita intre 1728 - 1731 de Gabriel si Aubert), un exemplu maret al bogatiei stilului regentei, cu gradina in stil englez foarte incantatoare. Cladirea adaposteste astazi principalele opere ale sculptorului Rodin. Intreaga strada Varenne este presarata cu hoteluri. In coltul strazii Barbet de Jouy, Hotelul Choiseul, transformat in muzeu postal, pastreaza sobrietatea stilului clasic. Hotelul Gouffier de Thoix este un bun exemplu in stil rocaille.

Centrul Cultural Pompidou - inaugurat la inceputul anului 1977, centru de arta unic in Europa, rivalizeaza cu cele mai moderne centre din SUA. Acest centru este dedicat artei contemporane sub toate formele ei. De o arhitectura moderna bizara, acesta merita a fi vizitat.

Cartierul Dfense - in nord-vest, ultramodernul cartier Dfense (orasul de sticla) cu arcul Dfense, sub forma si structura cubica, cea mai mare realizare din lume, cu 36 etaje, fiecare perete avand 110 metri (1030 cuburi) in interior cu marmura de Carrara, iar pe exterior cu oglinzi refractare, una dintre constructiile monumentale ale Frantei si unicat pe Glob.





Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



});

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1254
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved