Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


turistic 'Drumul Vinului' finantat din fonduri europene

Turism+ Font mai mare | - Font mai mic'Drumul Vinului' finantat din fonduri europene

'Drumul Vinului' este un proiect turistic, finantat cu fonduri europene, care ar urma sa lege 13 localitati din judetul Alba cu traditie in cresterea vitei-de-vie si producerea vinului.

Deocamdata, singurele semne ale existentei unui drum al vinului in judetul Alba sunt placutele de semnalizare amplasate in dreptul intrarilor in localitatile care fac parte din acest proiect turistic.In cele aproximativ 8 luni de cand se lucreaza la dezvoltarea acestui proiect, cel mai important pas a fost constituirea Asociatiei 'Tara Vinului', cea care va implementa practic proiectul.

In Carte Europeana a Turismului Viti-Vinicol exista cerinte clare pentru un astfel de proiect, pe care viticultorii si vinificatorii trebuie sa le indeplineasca. Dupa ce va fi scrisa strategia, 'Drumul Vinului', ca proiect turistic, va fi depus spre finantare din fonduri Phare.

In paralel cu scrierea strategiei si incercarea de a obtine fonduri externe, mai sunt de facut destul de multe. In primul rand se doreste amenajarea unui muzeu al vinului si a unui punct de degustare.

Primaria Alba Iulia a pus la dispozitie un spatiu in Cetatea Alba Carolina, unde va fi amenajat un centru judetean pentru promovarea viticulturii si vinificatiei, in cadrul acestuia urmand sa functioneze un muzeu unde va fi spusa 'povestea vinului', dar si un spatiu pentru degustare unde toti vinificatorii din judet vor fi invitati sa isi prezinte produsele si chiar sa le vanda. Pentru amenajarea acestui spatiu vor fi accesate fonduri europene.

CJ Alba va angaja o persoana in cadrul Serviciului turism care se va ocupa cu precadere de proiectul 'Drumul Vinului' si Asociatia 'Tara Vinului'.

CJ Alba a facut deja o analiza a infrastructurii rutiere si a ajuns la concluzia ca cel mai rau drum este cel dintre Calnic si Garbova, dar acesta va fi refacut pana la sfarsitul anului.

In paralel cu scrierea strategiei, un alt proiect in valoare de 500.000 euro va fi pregatit spre finantare prin Ansamblul Regiunilor Europene Viti-Vinicole.

Se are in vedere valorificarea potentialului important vini-viticol recunoscut al Romaniei, prin organizarea de vizite pentru turisti, in special straini, la podgoriile care indeplinesc conditiile necesare

Efecte: Introducerea in circuitul turistic a noi zone si trasee si mai buna cunoastere a vinurilor romanesti in strainatate.

Exportul romanesc de vinuri, pe principale destinatii : Germania, Republica Moldova, Marea Britanie, SUA, Republica Ceha, Israel, Danemarca, Italia, Federatia Rusa etc.

Locul Romaniei pe piata internationala a vinului

Locul 5 ca suprafata cultivata cu vita de vie (5,8% din totalul suprafetelor astfel cultivate in Europa), dupa tari ca Spnia,

Franta, Italia si Portugalia.

Locul 6 din punctul de vedere al productiei de struguri (3,6% din totalul productiei europene), dupa Italia, Franta, Spania,

Germania si Grecia.

Locul 6 din punctul de vedere al productiei de vin (2,9% din totalul productiei europene), dupa Franta, Italia, Spania,

Germania si Portugalia.

Contra argumente

-- Romania este unul din cei mai importanti producatori de vin din Europa * Din pacate, nu stim sa-l vindem * Nu exista nici macar un festival care sa promoveze podgoriile si cramele * Mai rau, in Prahova si Buzau gasesti vin moldovenesc, sud-american, sau posirca

Romania se numara printre principalele 10 tari producatoare de vin din lume, detinand pozitii avantajoase chiar si in comparatie cu celelalte tari europene. In ciuda acestui fapt, tara noastra nu a reusit sa impuna un brand de vin care sa fie cunoscut pe plan international, asa cum au facut vecinii nostri Republica Moldova si Ungaria. Ca o consecinta a acestui fapt, in Romania sosesc foarte putini turisti straini dornici sa faca un traseu al degustarilor de vin.

Tara noastra duce lipsa si de o strategie de promovare a pachetelor turistice care sa includa cramele si podgoriile romanesti. Aflata printre principalele tari ale Europei in ceea ce priveste suprafata de teren cultivata cu vie, productia de struguri si cea de vin, Romania nu are nici macar un festival al vinului, asa cum au vecinii nostri de la est, Republica Moldova. Iar daca ne vom uita putin peste hotare, vom vedea ca Republica Moldova este deja cunoscuta in lume pentru faimoasele vinuri de la Milestii Mici sau de la Cricova si ca ungurii au si ei vinuri cunoscute la nivel international.

Un proiect pilot pentru turismul care viza cramele si podgoriile romanesti a fost 'Drumul vinului - Prahova', lansat in 2002 si privit cu mult optimism. De pe urma acestui proiect, in care s-au investit aproape 2 milioane de lei noi din bugetul local al judetului Prahova, dar si fonduri europene nu au ramas decat niste indicatoare rutiere turistice care-ti spun ca te-ai afla pe drumul vinului. Surprinzator, cele cateva chioscuri de tabla prafuite care, chipurile, reprezinta podgoriile prahovene vand posirca vinuri argentiniene, sau moldovenesti.

Proiectul 'Drumul Vinului', ca parte a programului national 'Romania - tara vinurilor' ar fi putut sa fie un program viabil, drept dovada fiind faptul ca in alta tari este considerat de mare succes. Dupa derularea proiectului, turistii nu au dat navala in pensiunile din zona, iar dintre punctele de atractie ale zonei doar cateva crame si podgorii au reusit sa-si castige renume ca destinatie turistica.

In afara de inexistenta promovarii vinurilor romanesti, o alta piedica pe acest segment de turism o reprezinta numarul insuficient de hoteluri in apropierea cramelor, ceea ce este un disconfort major pentru degustatorul devotat. In multe locuri unde exista crame, cei care doresc sa le viziteze au ca alternativa de innoptare doar hotelurile din resedintele de judet. 'Deschiderea mai multor unitati de cazare in aceste zone ar creste numarul turistilor, pentru ca ideea de a innopta intr-un loc linistit, nepoluat este la mare cautare', ne-au declarat reprezentantii unei agentii de turism din Prahova.

Mai sunt insa si agentii care promoveaza un drum al vinului in Romania care este combinat si cu cramele din Republica Moldova. Avem pachete in special pentru turistii francezi pe care-i ducem sa viziteze podgoriile Murfatlar, Jidvei, Cotnari. Legam astfel de excursii si de Festivalul vinului din Republica Moldova, eveniment ce are loc in fiecare an la inceputul lunii octombrie. Pachetul este atractiv pentru ca-i ducem sa viziteze si manastirile noastre din Nordul Moldovei, iar pretul ajunge la aproximativ 80 de euro/zi/ persoana', ne-a declarat Gheorghe Fodoreanu proprietarul agentiei Invitation Romania. El a subliniat ca tara noastra are sansa de a beneficia de podgorii foarte apreciate in strainatate, iar acest lucru trebuie exploatat. 'Vinul trebuie sa fie una din atractiile Romaniei', a spus Fodoreanu. Potrivit datelor oferite de ANAT, in Romania vin anual pentru astfel de trasee doar 2000 de turisti, unul din cele mai cautate trasee romanesti fiind Bucuresti - Brasov, supranumit si 'Calea regala'. Pe acest traseu, turistii au ocazia sa deguste vinuri din podgoriile de la Urlati, Valea Calugareasca, Seciu, Breaza si Tarnave.

Sub raportul suprafetei cultivate cu vita de vie, ca si al productiei de struguri si de vin, Romania se numara printre principalele 10 tari producatoare de vin din lume, detinand pozitii avantajoase chiar si in comparatie cu celelalte tari europene. Astfel, tara noastra detine locul 5 ca suprafata cultivata cu vita de vie dupa Spania, Franta, Italia si Portugalia, locul 6 din punctul de vedere al productiei de struguri dupa Italia, Franta, Spania, Germania si Grecia si acelasi loc 6 din punctul de vedere al productiei de vin (2,9% din totalul productiei europene), dupa Franta, Italia, Spania, Germania si Portugalia.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1330
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved