Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


Regiunea mediteraneana vest-italiana

Turism+ Font mai mare | - Font mai micRegiunea mediteraneana vest-italiana

Cuprinde latura peninsulara de la Marea Ligurica si Marea Tireniana, I. Sicilia, Sardinia si altele mai mici. Se desfasoara in continuarea celui celui francez.

a. Importanta mai insemnata au Riviera di Ponete si Riviera di Levante, unde peisajele rezulta din conexiunea Alpilor Maritimi si Apeninilor Ligurici cu litoralul Marii Ligurice. Dintre statiunile turistice amintim: Ventimiglia, Bordighera, San Remo - un oras vechi si pitoresc, renumit prin festivalul de muzica usoara; Imperia, Allassio, Savona - renumita prin faianta produsa aici incepand cu sec. XVI.Genova, cel mai mare port al Italiei, dispune de numeroase monumente arhitecturale (castele, palate, biserici), cartiere si piete pitoresti, casa si monumentul lui Giuseppe Garibaldi; este locul de bastina a lui Cristofor Columb si Paganini.

Trasatura caracteristica: dotari turistice de confort ridicat si diversificat.

Tipuri de turism: se imbina turismul de cura heliomarina si agrement cu turismul cultural.

b. Toscana Maritima se caracterizeaza printr-un turism complex.

Statiunile turistice au densitate mai mica - Marina di Carrara, Viareggio, Marina di Pisa, Livorno; se adauga insulele toscane: Elba (insula pe care a fost exilat Napoleon in 1814), Capraia, Montecristo, etc

La mica distanta de tarm se afla Carrara - recunoscuta datorita marmurei care exista aici; Lucca; Pisa - centru cultural, istoric, renumita prin monumente celebre ca Turnul Inclinat, Domul si Universitatea foarte veche.

c. Fluxurile turistice din Lazio sunt polarizate de Roma, insa este dezvoltat si turismul litoral, statiunile turistice fiind frecventate in primul rand de autohtoni - Lido di Ostia, Anzio, Nettuno, Circeo (langa care se intinde Parcul National Circeo, ce cuprinde muntele omonim cu Grotta dele Capre).

Foarte importanta este categoria statiunilor climaterice si balneoclimaterice piemontane, de la poalele Apeninilor: Tivoli, amplasat intr-un areal cu numeroase cascade, Palestrina, Frascati, arealul lacurilor Albano si Lai Nemi - cu Marino, Castel Grandolfo, Genzano di Roma, Bracciano. Dintre statiunile termale este cunoscuta Viterbo.

Roma

intemeiata in anul 753 i.Hr., in arealul celor sapte coline strabatute de Tibru;

capitala statului papal din 756, centru al Renasterii Europene si capitala statului italian unificat din 1871;

este considerat orasul cu cele mai multe monumente din lume, dintre care se impun: Colloseum, Forumul Roman, Capitoliul, Columna lui Traian, Termele lui Augustus si Caracalla, Templele inchinate zeitelor Vesta, Fortuna, Virilis, arcurile de triumf ale lui Septimiu Sever, Augustus, Constantin cel Mare, Mausoleul lui Adrian, basilicile Santa Maria Maggiore, San Piedro si Capela Sixtina din Vatican, piete (Spaniei) si fantani de un farmec deosebit (Trevi, Naiadi, Fiumi), palate (Colonna, Canceleria, Farnese), vile (Medici, Giulia, Farnesina), statui, poduri. Are 20 mari muzee si galerii de arta si tot atatea teatre.d. Activitatea turistica a Campaniei este polarizata de Napoli, asezat la poalele Vezuviului, se remarca prin agitatia si coloritul vietii cotidiene, dar si prin monumentele sale: Domul, cladirea universitatii, palate (Palatul Regal cu Biblioteca Nationala), Muzeul National, numeroase piete.

Vulcanul Vezuviu reprezinta o arie de recreare si drumetii; in imediata apropiere se afla ruinele orasului antic Pompei (acoperit cu un strat de cenusa de 20 m in urma exploziei vulcanului Vezuviu).

De cea mai mare importanta se bucura turismul litoral, de cura heliomarina si agrement, cu posibilitati de desfasurare atat pe litoralul peninsular - Sorento, Amalfi, Salerno - cat si in insulele din apropiere - Capri, Ischia, Ponza, Palmarola.

e. Calabria se impune prin potentialul sau turistic natural - peisaje montane (Apeninii Calabriei cu Muntii Sila si Parcul National omonim), dar si cu mari valente a turismului litoral si cultural: Reggio di Calabria, Crotone (fosta colonie greaca in care a trait Pitagora), Cosenza.

I. Lipari detin vulcani activi (Stromboli), peisaje inedite si conditii pt cura heliomarina si recreare.

f. Insula Sicilia se caracterizeaza printr-o extindere rapida a activitatii turistice, pe baza resurselor turistice naturale - peisaje montane cu vulcanul Etna, cheile Alcantara, a obiectivelor cultural-istorice din centrele urbane: Palermo, Catania, Siracusa, Messina - si mai ales a turismului litoral, in numeroase statiuni: Taormina, Augusta, Siracusa, Gela, Licata, Sciacca, Marsala, etc.

g. Insula Sardinia are caracteristici asemanatoare, turismul litotal dezvoltandu-se prin formarea unor statiuni in anii '70: Porto Torres, Arbatax, Olbia, Cagliari.

In Sicilia si Sardinia au inceput sa fie valorificate posibilitatile pentru extinderea turismului rural, in functie de potentialul peisagistic, etnografic si al gradului mai ridicat de conservare a mediului traditional.
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 869
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved