Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


Repere istorice ale activitatilor de turism, Scurt istoric al activitatii de turism

Turism

+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
Creta Hotel Europa Beach 4* – all inclusive
BALNEO 2011
Complex “BRADUL – CALIMANI” 3* VATRA DORNEI
Atractii turistice din Cehia - Praga
Analiza activitatii agentiei de turism
Tipologia touroperatorilor
Serviciile, elemente de baza in turism
EVOLUTIA AMENAJARII TURISTICE A SPATIULUI GEOGRAFIC
Pagini despre citiva inaintasi - turism
IDENTIFICAREA SI VALORIFICAREA POTENTIALULUI AGROTURISTIC DIN JUDETUL ILFOV

TERMENI importanti pentru acest documentRepere istorice ale activitatilor de turismTurismul reprezinta astazi,prin continutul si rolul sau un domeniu distinct de activitate,o componenta de prima importanta a vietii economice si sociale pentru un numar tot mai mare de tari.Desi considerat de cei mai multi dintre experti un fenomen specific epocii contemporane,turismul s-a concretizat in cea de-a doua jumatate a secolului al XIX – lea si ca atare,primele incercari de definire si caracterizare a lui dateaza din aceasta perioada.

Mutatiile majore din practica turismului au favorizat intensificarea cercetarilor cu privire la continutul si trasaturile definitorii ale acestui domeniu,au impus crearea unui cadru metodologic unitary pentru inregistrarea si evaluarea dimensiunilor efectelor sale.

Turismul se prezinta asadar ca o activitate complexa,cu o multitudine de fatete,cu o incarcatura economica semnificativa,pozitionata la intersectia mai multor ramuri si sectoare din economie;toate acestea isi gasesc reflectarea in varietatea punctelor de vedere cu privire la continutul notiunii de turism si a conceptelor adiacente.

In ceea ce priveste turismul,consacrarea lui ca activitate este localizata spre sfarsitul secolului al XIX- lea,odata cu exploatarea apelor termale in tarile europene,cand se discuta despre “o noua industrie” o evolutie rapida si o importanta economica in cresteri.Cu meritele si cu minusurile turistilor,punctele de vedere consemnate evidentiaza pe de-o parte faptul ca turismul este un fenomen cu deosebita semnificatie pentru economia tarilor de referinta ce a captat atentia teoreticienilor si practicienilor sip e de alta parte,conectat la dezvoltarea economico-sociala,turismul evolueaza rapid,isi largeste continuu sfera de activitate imprimand definitiilor un character limitat.

In privinta turismului,potrivit noilor precizari,acesta se refera la activitatile desfasurate de o persoana pe durata calatoriei si a sejurului in locuri situate in afara resedintei obisnuite,pe o perioada consecutive ce nu depaseste un an,cu scop de loiser,pentru afaceri sau alte motive.Se apreciaza ca aceasta definitie este sufficient de larga pentru a acoperi calatoriile intre diferite tari,dar si in interiorul acestora si de asemeni pentru a include activitatile vizitatorilor de o zi (excursionisti) si ale celor care raman in zona vizibila cel putin 24 de ore (turisti).

Corespunzator acceptiunii prezentate pot fi identificate formele principale ale turismului si anume: turismul intern in cadrul caruia rezidentii unei tari date calatoresc in interiorul acesteia si turismul extern se prezinta sub doua fome :turismul receptor (incoming) in cadrul caruia nonrezidentii calatoresc in interiorul tarii date si turismul emitator (outgoing) in cadrul caruia rezidentii unei tari date calatoresc in afara granitelor.

In ceea ce priveste turistul,acesta este reprezentat de “orice persoana care se deplaseaza spre un loc situate in afara resedintei sale obisnuite pentru o perioada mai mica de 12 luni si ale carui motive principale de calatorie sunt altele decat activitati remunerate la locul vizat”.Legat de durata voiajului se sugereaza posibilitatea inregistrarii si evidentierii calatoriilorde diverse internale corespunzator acestui fragment a duraei calatoriilor,unii autori propun notiunea de vacantier pentru cei care realizeaza o calatorie de cel putin 4 zile.

Se face in acest fel o diferentiere intre turismul de weekend si turismul de vacanta.In privinta motivelor calatoriei se recunoaste necesitatea identificarii acestora in scopul evaluarii comportamentului de consum si a cheltuielilor vizitatorilor.

Industria turistica este acea parte a economiei alcatuita dintr-o suma de activitati sau mai multe ramuri a caror trasatura comuna este satisfacerea nevoilor turistilor.Scurt istoric al activitatii de turism


1.     Comuna primitiva


In comuna primitiva nu exista calatorii turistice,insa exista calatoria din necessitate.

Astfel calatoria a inceput odata cu practicarea razboaielor si a schimburilor care au impins oamenii dincolo de sfera de influenta a grupului social din care faceau parte.

Aceste calatorii au trezit dorinta de deplasare si curiozitate a oamenilor de a cunoaste ceea ce se afla dincolo de raza lor vizuala.


2.     Antichitatea


In antichitate apare calatoria turistica.Perioada vechilor greci in traficul de calatori au fost antrenate mase relative importante de oameni pentru vizitarea locurilor sfinte pentru a beneficia de baile curative si pentru desfasurarea jocurilor festive organizate regulat.Odata cu serbarile olimpice intalnim primele manifestari de propaganda si de “organizare” a calatoriilor.

In Roma antica majoritatea calatoriilor aveau scopuri comerciale,culturale si militare.Dezvoltarea calatoriilor a fost sprijinita de constructia de drumuri si de tehnica comunicatiilor relative dezvoltate si de aparitia primelor unitati de cazare.


3.     Evul mediu


In evul mediu calatoreau mai ales comerciantii si preotii in scopuri religioase;un numar important de calatori era format din oameni de stiinta,artisit,calfe si studenti care se indreptau spre universitatile si centrele culturale.

Aici se dezlvolta transporturile pe apa,se descopera drumul spre Indii si America ceea ce determina dezvoltarea comertului intern si international.

Tot mai multe produse se transforma in marfa ceea ce determina cresterea circulatiei banilor,transformarea economiei naturale in economia de piata.Tot aici are loc reforma religioasa care in domeniul circulatiei de calator se manifesta prin aparitia predicatorilor,a misionarilor care calatoreau de distante mari,pentru propaganda religioasa.

Dupa razboaiele napoleniene circulatia de calator se transforma in turism propriu-zis.Este inventat motorul cu aburi si aplicarea sa la trenuri si vapoare da un puternic avant dezvoltarii turismului.

In jurul anilor 1700 se formeaza “Grandtour”,un itinerary ce cuprinde Paris,Torino,Florenta,Roma,Napole,Venetia,Viena si Regiunea Rinului.

Durata calatoriei era de 3 ani,ocazie cu care incep sa se utilizeze termenii de “turism” si “turist”.

In tarile in care circulatia turistica era libera a aparut o noua ramura industriala- industria hoteliera,precum si noi activitati cum ar fi editarea ghidurilor,meseria de ghid,de restaurator.

In 1841 Thomas Cook infiinteaza in Anglia primul birou de voiaj,prima organizatie comerciala al carei scop a fost organizarea calatoriilot;in 1855 activitatea acestuia se extinde pe plan international;1872 are loc primul voiaj organizat in jurul lumii.4.     A 2-a jumatate a secolului al XIX – lea


In a 2-a jumatate a secolului XIX se construiesc retelele mondiale de cai ferate determina mutatii importante in circulatia turistica.Perfectionarea tehnica a vapoarelor stimuleaza calatoriile transcontinentale.

Reteaua unitatilor de cazare se extinde prin aparitia hanurilor,a hotelurilor destinate calatorilor in transit,a hotelurilor de lux in marile orase si a bazelor de tratament in statiunile balneare.


5.     Secolul XX

In anul 1914 se infiinteaza primul Oficiu National de Turism in Franta.

Tot atunci are loc si includerea automobilului si avionului printer mijloacele de transport de pasageri,reprezinta o revolutie atat in domeniul transportului cat si in domeniul turismului.

Dupa primul razboi mondial oferta turistica s-a restructurat,a devenit mai larga si mai diferentiata,cererea turistica c crescut prin includerea unor noi motivatii de calatorie si a unor noi mase de calatori;s-au multiplicat si destinatiile turistice: Romania, Cehoslovacia, Iugoslavia, Bulgaria, Polonis, Ungaria.

In vederea stimularii turismului o serie de tari acorda diverse facilitati turistilor straini – in jurul anilor 1930 sunt legalizate concediile platite ceea ce reprezinta o revolutie in turism.

In anul 1924 se infiinteaza in Romania ca organizatie oficiala, Oficiul National de Turism,iar in anul 1975 se infiinteaza Organizatia Mondiala a Turismului.

Dezvoltarea continua a infrastructurii,cresterea stresului dezvoltarii industriei cresterea mediului de viata,cresterea timpului liber sunt elemente care stimuleaza dezvoltarea continua si tot mai sustinuta a turismului.


1.2 Locul si rolul activitatii de turism


Privit ca activitate economica,turismul include o gama variata de servicii si anume:servicii de informare,vanzare de calatorii turistice,cazare,servicii de servire a mesei.

Numarul mare de ramuri care isi dau concursuri la efectuarea de prestatii turistice arata ce produsul turistic nu poate fi de calitate superioara decat in masura in care toate elementele care concura la crearea sa sunt de calitate superioara.Fiind una dintre formele de activitati care satisfaccerinte personale,turismul este o veriga premergatoare consumului fiind,cu efecte economice insemnate ce nu trebuie ignorate.

Mai mult de atat este de aratat faptul ca,prin rolul pe care il cere,turismul contribuie la producerea de venit rational.Creatoare de venit rational nu sunt numai alimentatia publica si transporturile turistice,ci si activitatile desfasurate de forta de munca din unitatile de cazare si din bazele de tratament.

De mare importanta pentru economia tarii,in special in ceea ce priveste aportul de valuta este turismul international;daca in balanta dintre incasari si platile externe se respecta un raport national,acesta constitue o cale foarte importanta de echilibru si chiar de creare a unui sold activ in balanta de plati a tarii.

Este bine cunoscut faptul ca turismul este un mare consumator de munca vie si asta deoarece preogresul tehnic puietreaza intr-un ritm lent in domeniul turistic,operatiunile specifice lui nu pot fi mecanizate sau automatizate la nivelul atins in alte ramuri,iar procesul de intensificare cunoaste la randul lui anumite limite dincolo de care apare riscul deteriorarii calitatii.

Turismul in desfasurarea lui presupune o cerere crescanda de bunuri si servicii cu repercursiuni pozitive asupra aferelor de productie ale acestora.Astfel,in tarile cu traditie turistica precum Spania,Franta,Austri,Elvetia,Grecia.Participarea turismului la crearea produsului intern brut este de 5-10 procente,proportie comparabila cu aportul unor ramuri de baza.

Rolul turismului pe plan social ca factor de instruire si educatie contribuie la mentinerea echilibrului biologic si fiziologic al omului contemporan care gaseste in turism o contrapondere eficienta impotriva constrangerilor de tot felul.

Contributia sa expres definitiva se refera la faptul ca turismul se manifesta ca mijloc activ de aducare,de ridicare a nivelului de instruire ,a nivelului de cultura si civilizatie al oamenilor.

Prin stimularea schimbului de valori,turismul favorizeaza si faciliteaza imbogatirea orizontului cultural,informational atat pentru turisti cat si pentru populatia locala,contribuind la formarea lor intelectuala.

Turismul se caracterizeaza prin larga sa penetrare in randul tinerilor,categoria sociala receptiva la cunoasterea prin turism,practicarea lui de catre cele mai largi categorii sociale i-au adus treptat atributul de fenomen de masa cu profunde semnificatii umane.El creaza conditii pentru accesul la valorile culturale ale civilizatiei universale pentru un numar din ce in ce mai mare de oameni.Turismul se transforma cu timpul in cel mai rafinat mijloc de utilizare a timpului liber al populatiei.De altfel el reprezinta una dintre principalele modalitati de petrecere a weekend-ului, a concediilor si a canatelor.Este bine cunoscut faptul ca prin specificul sau, turismul international face parte din structura comertului mondial invizibil reprezentand una dintre componentele principale ale acestuia.

Comertul invizibil este o forma a schimburilor internationale constituit dupa aprecierea specialistilor din ansamblul tranzactiilor economice internationale care nu au ca obiect de activitate o marfa propriu-zisa.

In etapa pe care o parcurge tara noastra, ca urmare a existentei de resurse inca neexploatate sau insuficient puse in valoare,turismul constituie o ramura cu posibilitati insemnate de crestere si ca urmare reprezinta o sfera de activitate care poate sa absoarba o parte din forta de munca ce va deveni disponibila prin restructurarea economica.


1.3       Agentii economici din turismOrganizarea si desfasurarea activitatii turistice se realizeaza de catre agentii economici din turism.

Agentii economici din turism pot fi persoane juridice cu capital privat, de stat sau mixt, cu capital strain si asociatii familiale, pot fi persoane fizice – prestatorii de servicii specifice.In functie de natura activitatii desfasurate agentii economici din turism se impart in 2 categorii: agentii prestatori directi de servicii tursitice si agentii au rol de intermediar intre agentii economici prestatori directi de servicii turistice si turisti.

Agentii prestatori de servicii turistice desfasoara o mare diversitate de activitati economice (care pot avea in totalitate un caracter turistic sau numai partial) determinat de complexitatea motivatiilor turistice.

Agentia de turism cu rol de intermediar intre agentii prestatori de servicii turistice si turisti se clasifica in 3 parti:agentii tour-operatori specializati in organizarea aranjamentelor turistice pe care le comercializeaza pe baza de contracte prin intermediul unor agentii de turism, agentii de turism cu activitate de vanzare a aranjamentelor turistice organizate de tour – operatori si agentii cu activitate mixta de tour – operatori si de vanzare directa catre turisti a aranjamentelor turistice proprii sau ale altor tour – operatori.

In functie de serviciile oferite clientelei, tour – operatorii se pot clasifica in : generalisti – sunt agentii care ofera voiaje si sejururi diverse unei clientele nestructurate, specialistii – care asambleaza un singur tip de produs turistic centrat pe o tema, o destinatie sau o anumita clientela si producatorii de voiaje sunt profilati pe serviciile turistice la comanda pentru grupuri.

Ca tour – operatori pot functiona si companiile aeriene (care ofera serviciile de transport aerian si cazare hoteliera) si companiile maritime (care ofera croaziere si cazare hoteliera).

In timp, unii dintre tour – operatori au fost absorbiti de catre corporatiile mari cu activitate diversa, altii intretin stranse legaturi, cu liniile aeriene charter particulare sau cu lanturi hoteliere, altii s-au implicat in dezvoltarea statiunilor turistice,toate acestea pentru a-si consolida pozitia pe viata si pentru a se putea dezvolta.
Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 407
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site