Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


Importanta cresterii iepurilor pentru productia de carne

Zootehnie

+ Font mai mare | - Font mai micIMPORTANTA CRESTERII IEPURILOR PENTRU

PRODUCTIA DE CARNE-         Cresterea iepurilor pentru productia de carne , reprezinta o ramura importanta a zootehniei , ce cunoaste o dezvoltare in multe tari cu traditie, atat in fermele mari , in flux industrial, cat si in crescatoriile mici .

Si in tara noastra , cresterea iepurilor pentru carne a luat un deosebit avant , concretizat in special in crearea de unitati specializate. De asemenea, se remarca un numar mare de crescatori individuali, care practica aceasta indeletnicire .

Acest fapt ridica o serie de probleme privind tehnologia de crestere si exploatare,dintre care, nutritia detine unul dintre principalele rolori, intrucat de aceasta depinde in cea mai mare masura starea efectivelor de animale, functia de reproducere, calitatea blanuriolr,in final eficienta economica a sectorului respectiv.

-         In acest context a devenit imperios necesara o lucrare in care sa se trateze in toata complexitatea ei aceasta problema,avand in vedere atentia ce se acorda respectivului sector de activitate in cadrul efortului de a produce mai multa materie prima pentru industria usoara si de valorificare, la un grad superior, a unor surse de furaje care, in alte tipuri de utilizare, necesita un consum mare de energie.

In lucrare sunt inmanuchiate o serie de probleme importante ale nutritiei, luandu-se in considerare atat rezultatele cercetarii stiintifice din tarile cu traditie in cresterea iepurilor, cat si ale celor din tara noastra, precum si obsrvatiile si rezultatele obtinute in productie, stabilindu-se necesarul in hrana si rolul pe care il au diferitele substante nutritive in alimentatia dirijata .

-Tinand cont de complexitatea comportamentului biofiziologic, in nutritia speciilor animalelor de blana mutle aspecte fiind inca putin studiate sau elucidate pe deplin, s-a incercat o sistematizare si o rezolvare corespunzatoare a informatiilor, pentru a veni in sprijinul specialistilor din unitatile de productie cat si crescatorilor individuali.

Oportunitatea lucrarii reiese si din abordarea diversificata pe specificul nutritiei la cele mai raspandite specii de animale de blana indeosebi cresterea iepurilor. Este oportun sa crestem iepuri pentru auto-consum , sau pentru piata; este momentul sa reluam aceasta activitate pentru ca avem conditii tehnico-materiale ideale in Europa pentru a produce economic carne de iepure .

-         si la nivel gaspodaresc, pentru auto-consum, si semi-industrial sau industrial pentru piata interna si pentru export. Iepurele a fost in tara noastra din todeauna, nu adus din alte tari, si este dureros ca acestuia sa-i ia locul alte specii intrate de curand in tara noastra.
In cele mai multe cazuri iepurele este crescut ca un simplu articol de sport;

in marile orase se pot intalni cateodata crescatorii, carea practica mai mult sau mai putin o crestere ratonala si a carui existenta este conditionata de buseuri mai faforabile ca la tara.

-         Date statistice sigure despre numarul iepurilor de casa nu exista, prin faptul ca pana acum aceasta specie de animale nu se enumara printre animalele recesionate, totusi din evaluarile partiale, numarul iepurilor de casa din tara noastra se ridica aproximativ la o jumatate de million din care cca. 84% din animale sunt crescute la tara. Iar restul de 16% la oras. In special iepurii de carne se vor dezvolta in continuare fara programe si impotriva programelor.

-         Pentru ca nu sunt asa de pretentiosi cum par si cum s-a dovedit a fi in cresterea industriala , sunt economici si dietetici si pentru ca piata lor de desfacere este nelimitata.

Prin Ordinul nr. 7 din 18. 01. 2001 si Ordinul nr. 559 din 4. 12. 2002 emise de Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor s-au aprobat " Normele sanitar- veterinare privind conditiile de sanatate pentru producerea si comercializarea carnii de iepure de casa si vanat de crescatorie". Conform acestor ordine , carnea de iepure de casa poate fi produsa intr-o intreprindere autorizata sanitar-veterinar si supusa acestui control, sa provina de la animale crescute intr-o ferma sau zona care nu este supusa unor interdictii pentru motive de politie sanitara, de la animale care au fost supuse unei inspectii antemortem si avaluate ca apte pentru taiere, sacrificate in conditii de igiena satisfacatoare si supusa unei inspectii postmortem, fiind acceptata doar cea care nu a prezentat nici o alterare.

In general se poate comercializa carnea de iepure de casa care poarta o marca de sanatate , marca de sanatate se va aplica sub respomsabilitatea medicului veterinar , pe carcase neambalate , pe alt ambalaj al carcaselor ambalate, sau pe un alt ambalaj al partilor carcaselor ori al viscerelor ambalate in cantitati mici.

- Recent datorita unor politici agricole se incearca realizarea unor exploatatii alternative pentru realizarea de produse ecologice. Iepurele fiind un animal care a fost domesticit trziu, se pliaza foarte bine la acest sistem, obtinandu-se produse ecologice de calitate. Caracterele organoleptice si gustative ale carnii de iepure sunt apropiate de a rudei sale salbatice. In principal datorita capacitatii de nutritie cu proportie mare de furaje fibroase si cerintelor extrem de modeste in ceea ce priveste biosecuritatea , cresterea intr-un mediu ecologic este facil de facut, trebuie doar sa se tina cont de folosirea raselor pretabile si adecvate.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 3136
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2023 . All rights reserved