Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


Rasele de ovine

Zootehnie

+ Font mai mare | - Font mai micRasele de ovine

Rase de ovine de carne

Rasa Texel – este exploatata pentru productia de carne si lana fina. S-a format in insula cu acelasi nume din Olanda. Este o rasa a carei crestere dateaza din timpul Imperiului Roman, insa ameliorarea ei s-a facut in ultimul secol.Rasa este specializata pentru viteza de crestere, precocitate si prolificitate deosebita precum si pentru aptitudini remarcabile pentru productia de carne. Talia este de 72-85 cm la masculi, 66-70 cm la femele. Greutatea 115-130 kg la masculi, 80-90 kg la femele.

La 2,5 luni tineretul atinge 27 kg, iar la 5 luni 50 kg. Prolificitatea este de 120% la mioare si de 170% la adulte.

In cazul ingrasarii intensive tineretul are un SMZ cuprins intre 245-350 g pe zi. Randamentul la sacrificare este de 57-60 %, iar carnea si carcasa prezinta caracteristici calitative superioare.

Rasa Ile de France – este explotata pentru productia de carne si lana fina si reprezinta una din cele mai vechi rase crescute in Franta.

Aceasta rasa se caracterizeaza prin calitati deosebite ale carcasei, precocitate foarte buna, prolificitate buna ( 158% la primipare si 180% la multipare).

Greutatea corporala este cuprinsa intre 70-90 kg la femele si 100-130 kg la masculi. Mieii sunt caracterizati printr-o mare viteza de crestere, SMZ –ul fiind in primele 6 luni cuprins intre 250-300g/zi. In conditiile ingrasarii intensive mieii ating la 150 de zule cca 45 kg.

In cazul sacrificarii tineretului ovin, randamentul la sacrificare este cuprins intre 55-58%. Carnea este superioara calitativ, cu gust si miros diminuat, carcasele sunt largi cu partea posterioara f. bine dezvoltata.

Rasa Leicester – s-a format in Anglia in sec XVIII. Este cea mai veche rasa perfectionata din Anglia.

Talia este de 68-74 cm, toracele este larg, linia superioara dreapta. Greutatea corporala  este de 85-110 kg la femele si 120-130 kg la masaculi. Este o rasa precoce cu predispozitie accentuata spre ingrasare, foloseste foarte bune resursele furajere. Randamentul la sacrificare este de 55-58%.

Rasa Lincoln – s-a format in comitatul cu acelasi nume din estul Angliei.

Este o rasa masiva, viteza de crestere la tineret este f. buna, iar prolificitatea se incadreaza intre limitele 112-115%.

Greutatea corporala a oilor adulte poate ajunge la 100-120 kg iar la berbeci 135-140 kg. Tineretul ovin atinge frecvent la 12 luni cca 95 kg, avand un randament la sacrificare de 55%.

Rase de ovine de lapte

Rasa Lacaune – s-a format in Franta, este exploatata pentru productia de lapte si pentru obtinerea mieilor de macelarie. Talia medie a rasei este de 70 cm iar greutatea variaza intre intre 65-70 kg la femele si 80-90 kg la masculi.

Productia de lapte depaseste 250 l intr-o perioada de 175 zile de lactatie iar procentul de grasime din lapte este variabil intre 6.5-8%.

Rasa Awassi – Este formata in Israel, se exploateaza pentru productia de lapte si carne.

  • Talia 72 cm, trunchi piriform, la baza cozii prezinta un depozit adipos.
  • G -75-95, 50-60 kg
  • Lana groasa si mixta, 3-4 kg
  • Productia de lapte 300l, grasime 5,5-6,5%

Oile germane cu cap negru (German milk sheep) – au precocitate si prolificitate deosebita insa marele neajuns il reprezinta o sensibilitate marita fata de climatul uscat si cald.

Greutatea corporala este mare 80-90 kg la femele, 110-130 kg la masculi, productia de lapte pe lactatie este de 600 l cu un procent de grasime de 6%.

Datorita gradului ridicat de precocitate si productiei superioare de lapte mieii realizeaza in primele 2-3 luni sporuri de 400g/zi.

Rasa Sarda – s-a format in Sardinia de unde ulterior, datorita calitatilor deosebite s-a raspandit in tot bazinul mediteranian.

Talia este mijlocie, greutatea corporala cca 60 kg la masculi si cca 40 kg la femele. Trunchiul este piriform, abdomenul larg, ugerul voluminos cu ,mameloane dezvoltate.

Productia de lapte la primipare cca 180 l, la adulte cca 250 l cu un procent de grasime de 6%.

Rase de ovine romanesti

Rasa Tigaie – din efectivul national, actualmente Tigaia reprezinta cca 25%. Rasa se caracterizeaza prin rusticitate si o foarte buna adaptabilitate la zonele de deal si podis.Are ca stramos comun oaia de stepa, domesticita la sud de Marea Caspica. Este raspandita in Mongolia, Rusia, Ukraina, Moldova, Romania, Bulgaria, ex Yugoslavia, Cehia.

Varietatile de culoare sunt: alba, ruginie (lana de culoare alba, jarul de pe extremitati este castaniu-ruginiu) , neagra, bucalaie (lana de culoare alba, mai groasa, adesea prezentand in cojoc fibre mai inchise la culoare).

Talia este de 65 cm, greutatea corporala la nastere este de de 3-4.5 kg, 22 kg la 90 zile, 32-34 kg la 6 luni, 36-38 kg la 13 luni si 45-47 kg la adulte. La masculi greutatea corporala este mai mare decat la femele.

Capul este de marime mijlocie, usor alungit, cu profil drept sau usor convex la berbeci. Urechile sunt de marime mijlocie, ascutite la varf si purtate orizontal. Gatul este de lungime si grosime medie, trunchiul in ansamblul sau prezinta forme intermediare intre piriform si cilindric. Linia superioara este usor ascendenta antero-posterior, spinarea si salele sunt drepte, potrivit de lungi si largi. Crupa este larga, lunga si oblica. Pieptul este larg, abdomenul bine dezvoltat. Membrele sunt potrivit de lungi cu aplomburi corecte.

Productia de lapte este 80-175 l, cu 7% grasime, in primele 175 zile de lactatie din care 50-65% este consumata de miei. La plus variante productia de lapte depaseste 250l.

Merinosul de Palas – o rasa cu aptitudini foarte bune pentru lana fina si carne.

Formarea rasei a inceput in 1919 la Oieria Palas Constanta si s-a terminat in 1950. Talia este de 68 cm, greutatea corporala medie este de 100 kg la masculi si de 60 kg la femele.

Capul este larg, de marime mijlocie, gatul potrivit de lung, linia superioara orizontala, trenul posterior bine dezvoltat, membre puternice cu aplomburi corecte.

Ovinele intretinute in aer liber valorifica foarte bine pasunile au o vitalitate ridicata si o buna precocitate.

Prolificitatea este de cca 110%, productia de lapte cca 160l.

La 4 luni tineretul ingrasat intensiv atinge 25-30kg, la 8 luni 55-60 kg. Randamentul la sacrificare este de 45-50%. Cantitatea de lana recoltata dupa tuns este de 5-7 kg la oi si 8-11 kg la berbeci.

Rasa Turcana – este cea mai raspandita si mai veche rasa din tara. Ocupa peste 60% din efectivul total de ovine din Romania. Este foarte bine adaptata la conditiile geoclimatice specifice Romaniei. Se intalneste in toate tarile din estul Europei.

Talia este intermediara – 55-65 cm la femele si 61-75 cm la berbeci -, greutatea corporala 2.5-3 kg la nastere, 15-17 kg la 3 luni, 23-26 kg la 6 luni, 28-32 kg la 15 luni, 35 kg la 18 luni, 38-42 kg la adulte.

Capul este lung si alungit, cu profil drept sau usor concav. Urechile sunt mici subtiri si purtate oblic. Coarnele la berbeci sunt spiralate. Gatul este lung, subtire purtat oblic. Trunchiul alungit, putin adinc. Grebanul este ascutit, spinarea si salele inguste, crupa tesita, membre rezistente.

Fecunditatea 97-98%, prolificitatea  103-107%.

Varietati de culoare: alba, neagra si brumarie.

Productia de pielicele – pielicelele negre si brumarii au caracteristici deosebite insa inferioare celor de la Karakul.

Productia de lana 1.7-2.2 kg la oi si 2.5-3.5 kg la berbeci.

Productia de lapte 70-90 kg, la plus variante depaseste 235 kg.

Rasa Karakul de Botosani

In Romania indivizi Karakul au fost introdusi prima data in 1910 importati din Buhara. Datorita capacitatii remarcabile de adaptabilitate  la Botosani  a fost creata o rasa autohtona de oi Karakul, mai masiva cu o constitutie robusta si o rezistenta organica sporita, fiind omologata in 1988 sub numele de Karakul de Botosani.

Productia principala o constituie productia de pielicele obtinute prin sacrificarea mieilor in primele zile de la nastere, iar secundar se obtin cantitati apreciabile de lana si lapte.

Capul este alungit, fin, uscativ, cu profil convex, urechile mari atarnande. Gatul este subtire, putin alungit purtat oblic. Trunchiul este alungit si ingust, pieptul relativ stramt, crupa lunga si larga. Linia superioara este usor convexa. Coada la Karakul este specifica: lunga, lata, iar la baza are un depozit adipos  de marime si greutate variabila, care la adulte poate atinge 8-9 kg si care serveste ca rezerva energetica si care este valorificata doar in perioadele in care hrana este insuficienta.

Greutatea corporala este de 40-50 kg la femele si de 55-90 kg la berbeci, talia 65 cm.

Prolificitatea 103-117%, fecunditatea 97%.

Productia de lapte medie 65 kg, cu limite intre 30-100l.

Productia de lana – 1.8-2.5 kg.

Varietati de culoare: neagra (arabi), brumarie (shirazi), cafenie (komor sau kombar), sur-antic (aguti, doua culori raspandite neuniform pe lungimea aceleasi fibre), alba (issyk-kull). Pe langaaceste varietati considerate de baza pot aparea si mieii guligaz (culoarea cerului) si mieii bliliantii (fibre albe amestecate cu cele maro).


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 3310
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site