Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AccessAdobe photoshopAlgoritmiAutocadBaze de dateC
C sharpCalculatoareCorel drawDot netExcelFox pro
FrontpageHardwareHtmlInternetJavaLinux
MatlabMs dosPascalPhpPower pointRetele calculatoare
SqlTutorialsWebdesignWindowsWordXml

Completari ale retelei INTERNET necesare penru realizarea sistemului VoIP

calculatoare+ Font mai mare | - Font mai micCompletari ale retelei INTERNET necesare penru realizarea sistemului VoIP

1 Servere pentru Telefonia   IP si PBXMulte din tranzactiile de date prin retea sunt bazate pe conceptul tehnologiei client-server.Computerele client fac cereri pentru servicii catre computerele server, care executa aceste servicii returneaza rezultatele clientilor.Suntem familiarizati cu astfel de servicii cum sunt serverele WEB, serverele de e-mail, severele  de baze de date.

Adaugand si informatii vocale in retelele de telecomunicatii trebuie adugat totusi si un set de servere destinate furnizarii de servicii de voce in noi si inovative cai.

O centrala telefonica PBX IP tipica este de fapt serverul central al telefoniei IP.In centralele clasice PSTN, centralele private PBX sunt adesea dispozitive de sine statatoare "closed-box" care ofera toate functiile si caracteristicile de voce care sunt necesare,dar sunt de obicei produse patentate.

In tehnologia VoIP, o centrala IP PBX poate fi chiar un sistem PC pe care ruleaza un sistem de operare cum ar fi Microsoft Windows,Linux, sau Sun Solaris.

O centrala IP PBX ofera aceleasi functii si caracteristici  ca si cele oferite de centralele PBX traditionale.

Desi PBX-urile standard folosite de centralele traditionale PSTN ofera o serie de caracteristici dezvoltate de-a lungul anilor, cum ar fi transferul apelului sau trimiterea apelului catre un numar interior, IP PBX au implementat foarte repede aceste functii si chiar oferind functii noi.

Alte tipuri de servere ale telefoniei IP ofera noi si interesante servicii.Posibilitatea de mesagerie unificata - convergenta mesageriei voale si e-mail - poate fi considerata un beneficiu al implementarii tehnologiei VoIP.Serverele mesageriei unificate, deasemenea ruleaza pe platforme PC si comunica cu serverele de e-mail si cu centralele IP PBX oferind mai multe posibiltati de acces la mesaje.

Figure 11. O retea VoIP si componentele sale tipice.

Un alt concept nou introdus odata cu aparitia serverelor telefoniei prin internet  (VoIP) este ceea ce se numeste "clustering", adica cateva din aceste servere sunt grupate pentru a creste scalabilitatea, siguranta si redundanta.Functiile acestor servere grupate pot fi administrate ca o entitate, oferind o putere de procesare combinata atata timp cat functioneaza logic ca un singur server.Aceasta grupare nu este valabila in centralele PBX din centralele traditionale PSTN.

Gatekeeper este un alt tip de server, folosit de protocolul G.323 pentru a oferi controlul accesului si alte functii de management pentru serviciile multimedia.

Severele pentru fluxul video si video-conferinta deasemenea merita sa fie mentionate aici.Cu toate ca nu sunt direct legate de tehnologia VoIP, serverele video vor avea un avantaj in covergenta infrastructurii retelei.

2 Gateway si Rutere VoIP

Gateway VoIP si routerele transporta pachetele de voce RTP printr-o retea de date.Gateway-urile ofera o conexiune intre reteaua VoIP si cea PSTN.Aceste dispozitive, prin urmare joaca un rol cheie in migrarea catre tehnologia VoIP.Aceste dispozitive fac posibila efectuarea de apeluri si catre abonatii centralelor traditionale PSTN.Gateway-urile trebuie sa foloseasca protocolul SS7.Acest protocol este folosit de gateway-urile VoIP pentru a semnaliza si sincroniza cu comutatoarele din centrala PSTN cand se efectueaza un apel dintr-o retea VoIP iar Chematul se afla intr-o centrala PSTN.Aceste gateway-uri pot deasemenea sa ofere conversia intre diferite codecuri, ceea se numeste transcodare.

Daca un codec, altul decat G.711 sa spunem G.729, este folosit in reteaua VoIP, informatia vocala trebuie convertita in G.711 inainte sa fie transferata retelei PSTN.

Intr-o companie, gateway-urile pot interconecta PBX-uri traditionale pentru a oferi migrarea si permiterea  desfasurarii treptate catre tehnologia VoIP.Gateway-urile pot comunica printr-un numar mare de protocoale, si trebuie sa recunoasca o mare varietate de semnalizari ale protocoalelor de informatie ale retelelor VoIP si centralelor PSTN.

Examinand header-urile pachetelor IP, routerele pot lua deciziile necesare pentru a transporta pachetele catre urmatorul router sau comutator de pachete pentru a ajunge la destinatie.Urmarirea rutei unui pachet de voce printr-o retea poate fi folositor pentru problema identificarii si diagnosticarii.

Figure 1O retea VoIP, conectata la o centrala PSTN prin intermediul Gateway-urilor

3 Aparate telefonice IP si Aplicatii pentru efectuarea convorbirilor

Pentru a face sa functioneze tehnologia VoIP, semnalul audio analog trebuie mai intai convertit in pachete digitale.Stim ca acest lucru este realizat de catre codecuri. Daca se folosesc inca vechile aparate telefonice analogice, atunci codecurile sunt localizate in IP PBX.Apelurile care sosesc sunt digitalizate aici, inainte de a fi inaintate catre reteaua de date.Ca o alternativa , codecurile pot fi localizate in aparatele telefonice.Aceste tipuri noi de aparate telefonice digitale sunt denumite aparate telefonice IP.Mai mult decat atat, acest tip de aparate telefonice sunt dotate pe langa conectorul tipic cu 4 fire si cu un conector de tip Ethernet pentru legatura cu reteaua locala (LAN).Un aparat telephonic IP face transferul de date catre serverul de telefonie IP, care realizeaza procesul de stabilire a conexiunii.

Inca o posibilitate este ca PC-ul sa serveasca ca aparat telefonic IP, atasadu-i-se casti si microfon si o placa de sunet.Procesorul PC-ului executa software-ul, procesand datele conform codecului folosit, iar rezultatul fiind inaintat spre interfata de legatura cu reteaua locala (LAN).Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1502
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved