Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AccessAdobe photoshopAlgoritmiAutocadBaze de dateCC sharp
CalculatoareCorel drawDot netExcelFox proFrontpageHardware
HtmlInternetJavaLinuxMatlabMs dosPascal
PhpPower pointRetele calculatoareSqlTutorialsWebdesignWindows
WordXml


SISTEMUL DE GESTIUNE AL GRAFICELOR

excel

+ Font mai mare | - Font mai micSISTEMUL    DE GESTIUNE AL GRAFICELOR

Sistemul de gestiune al graficelorUtilizand Excel, datele din tabele pot fi reprezentate sub forma grafica. Un grafic este un instrument eficient pentru prezentarea clara a datelor, intr-un mod care ofera un impact vizual imediat. Cu alte cuvinte, graficele sunt mai usor de inteles "dintr-o privire" decat liniile si coloanele de date. In Excel se pot crea mai multe tipuri de grafice. Unele din ele sunt bidimensionale (2D), altele tridimensionale (3D).

Principalele tipuri de grafice sunt:

Arie - Area

Bara - Bar

Coloana - Column

Linie - Line

Circulare - Pie

Inel - Doughnut

Radar - Radar

XY (Dispersate) - Scatter

Suprafata - Surface

Cilindru - Cylinder

Cone - Con

Piramid - Piramida

Tipuri de grafice tridimensionale:

Zona

Bara

Coloana

Linie

Placinta

Suprafata

Pentru majoritatea tipurilor de grafice, exista cel putin doua variante sau subtipuri.

Un grafic bidimensional este desfasurat pe doua axe:

axa orizontala - axa X, numita si axa categoriilor

axa valorilor - axa Y, pe care sunt reprezentate seriile de date. O serie de date este un set de valori care descriu evolutia unei marimi.

La graficele 3D este utilizata pentru a treia dimensiune axa Z.

Grafic

 

Axa Y

 

Axa X

 

Titlu

 

Legenda

 

Un grafic contine mai multe obiecte care pot fi selectate si modificate individual. Figura urmatoare (figura 7.1) prezinta unele din aceste obiecte.

Figura 7.1

 


In continuare este prezentata o descriere sumara a principalelor tipuri de grafice.

Graficele de tip arie - Area

Un grafic arie ilustreaza continua schimbare in volum a unor serii de date. Acest tip de grafic insumeaza datele din toate seriile individuale pentru a crea linia de varf care cuprinde zona, oferind privitorului o imagine asupra modului in care diferitele serii contribuie la volumul total. Utilizati graficul arie pentru cifrele referitoare la vanzari si la productie, pentru a arata modul in care volumul se modifica in timp si pentru a evidentia cantitatea sau volumul schimbarii.


Figura 7.2

Grafice bara - Bar

Un grafic bara este utilizat pentru compararea obiectelor neconectate in timp. Acest tip de grafic nu ofera o imagine prea buna a evolutiei in timp, el utilizeaza bare orizontale pentru a arata variatia pozitiva sau negativa fata de un punct de referinta. Barele aflate la stanga punctului de referinta arata o variatie negativa iar cele din dreapta arata o variatie pozitiva.


Figura 7.3

Grafice coloana - Column

Graficele coloana sunt in general folosite pentru a arata variatia in timp a unor marimi necontinue. Acest tip de diagrama utilizeaza bare verticale pentru a da impresia de masuratori facute la intervale de timp diferite. Graficele coloana sunt folosite frecvent pentru comparea diferitelor elemente prin plasarea lor unele langa altele.

Asemanatoare cu graficele coloana sunt graficele de tip cilindru, con si piramida numai ca la aceste grafice valorile nu mai sunt reprezentate prin coloane ci prin cilindre, conuri, respectiv piramide.


Figura 7.4

Asemanatoare sunt graficele de tip cilindru, con, piramida. Diferenta este ca valorile nu mai sunt reprezentate prin coloane, ci prin cilindrii, conuri, piramide.

Grafice linie - Line

Un grafic linie ilustreaza evolutia unei marimi la care intervalele de variatie sunt egale. Daca intervalele de variatie sunt neegale se va utiliza un grafic (dispersat) XY. Pentru fiecare serie de date se va obtine in grafic o linie.


Figura 7.5

Grafice circulare - Pie

Intr-un grafic circular se evidentiaza marimea partilor in raport cu intregul. Intr-un astfel de grafic se poate reprezenta o singura serie de date. Pentru a scoate mai bine in evidenta valorile pe care le reprezinta sectoarele din grafic pot fi scoase in afara cercului. Pentru a scoate in afara un sector dintr-un grafic circular, se aplica un clic pe suprafata sectorului pentru a selecta intregul grafic, apoi un al doilea clic pentru a selecta numai sectorul, dupa care se trage sectorul in afara cercului. Se elibereaza butonul mouse-ului atunci cand sectorul este pozitionat in locul dorit.


Figura 7.6

Grafice inel - Doughnut

La fel ca si graficele circulare, graficele inel scot in evidenta marimea partilor dintr-un intreg. Deosebirea este ca structura diagramelor inel permite reprezentarea mai multor serii de date. Fiecare inel concentric contine datele dintr-o serie de date.
Figura 7.7

Grafice radar - Radar

Fiecare categorie (fiecare eticheta care ar fi afisata pe axa X la un grafic in doua dimensiuni) are propria axa. Punctele de date sunt plasate de-a lungul acestor axe. Un grafic radar rezulta prin unirea punctelor de date care au aceeasi semnificatie pe toate axele.


Figura 7.8

Grafice XY (Dispersate) - Scatter

Un grafic XY (Dispersat) este asemanator cu unul linie, numai ca ilustreaza evolutia unor marimi la care intervalele de variatie nu sunt egale.


Figura 7.9

Crearea unui grafic

O metoda pentru realizarea automata pas cu pas, a unei diagrame pornind de la datele din foaia de calcul este folosirea aplicatiei Chart Wizard. Graficele se pot crea in foaia de calcul curenta sau se pot plasa intr-o noua foaie de calcul din registrul curent.


Foaia de calcul urmatoare (figura 7.10) contine vanzarile dintr-o librarie pentru cateva articole, pe durata unei saptamani.

Figura 7.10

Pe baza acestui tabel se pot construi doua grafice

Primul grafic (figura 7.11) contine trei serii de date: vanzarile pentru creioane, caiete si pixuri. Pentru fiecare zi valorile fiecarei serii sunt reprezentate prin bare colorate in mod diferit. Barele de aceeasi culoare fac parte din aceeasi serie.


Figura 7.11

Al doilea grafic (figura 7.12) contine cinci serii de date: vanzarile efectuate luni, marti, miercuri, joi si vineri. In grafic sunt reprezentate vanzarile efectuate in fiecare zi pentru fiecare articol.


Figura 7.12

Daca analizam modul in care sunt generate seriile constatam ca la primul grafic seriile sunt generate pe linii, la al doilea grafic seriile sunt generate pe coloane. Deci, in functie de cum se genereaza seriile se obtin grafice diferite.

Daca numarul de linii este mai mare decat numarul de coloane Excel va incerca sa genereze seriile pe coloane, altfel va genera seriile pe linie. Acesta este modul in care Excel incearca automat sa genereze graficele, dar modul in care se se vor genera seriile poate fi specificat de catre utilizator.

Primul pas in crearea unui grafic este selectarea datelor din foaia de calcul. Pentru selectarea datelor se vor respecta urmatoarele reguli:

Datele pentru grafic trebuie sa fie introduse in linii si coloane, care nu trebuie neparat sa fie adiacente(celulele nediacente se selecteaza tinand apasata tasta <Ctrl>

Etichetele (textele) ce vor fi folosite in grafic vor fi plasate primele linii si primele coloane ale tabelului.

Pentru exemplul nostru vom selecta domeniul A1:F4.

Dupa selectarea datelor se face un clic pe butonul Chart Wizard. Pe ecran va apare prima fereastra din Chart Wizard - Step 1 of 4 (figura 7.13).

Din aceasta fereastra se va selecta tipul graficului. In fereastra exista doua butoane: Standard Types si Custom Types. Cand este selectat butonul Standard Types apare o lista cu toate tipurile standard de grafice. Pentru fiecare tip de grafic exista mai multe subtipuri. Daca este selectat butonul Custom Types apare o lista de grafice predefinite. Din una din cele doua liste se selecteaza tipul de grafic dorit.

Pentru exemplul nostru vom selecta un grafic de tip coloana (Column).

In partea de jos a ferestrei apar trei butoane:

Next pentru a trece la pasul urmator.

Back - pentru a reveni la pasul anterior.

Finish - se creaza graficul folosind optiunile selectate pana la acel moment.

Cancel - se renunta la crearea graficului

figura 7.14 - caseta Chart Wizard - Step 1 of 4

Se selecteaza butonul Next pentru a trece la urmatoarea fereastra din ChartWizard - Step 2 of 4.

Aceasta caseta de dialog are doua butoane in partea de sus a casetei. Se selecteaza butonul Data range. Pe ecran apare urmatoarea caseta de dialog (figura 7.14):

Figura 7.14 - ChartWizard - Step 2 of 4

In caseta Data range este afisat domeniul de celule din care se va genera graficul. Daca nu apare domeniul corect, se poate introduce alt domeniu (cu ˆ in fata).

Din lista de optiuni Series in se selecteaza Rows daca seriile de date se vor genera pe linii si Columns daca seriile de date se vor genera pe coloane.

Pentru exemplul nostru in Data range trebuie sa avem domeniul s A1:F4.

Vom genera seriile pe linie, deci se selecteaza optiunea Rows.

Se selecteaza butonul Series. Pe ecran apare urmatoarea caseta de dialog (figura 7.15):

Figura 7.15 - Step 2 of 4 - Chart Source Data

In lista Series sunt afisate seriile de date ale graficului. Daca se selecteaza o serie in caseta text Name apare sau numele seriei, sau celula care contine numele seriei, iar in caseta Values este afisat domeniul de valori din care se genereaza seria.

Pentru exemplul nostru, daca selectam seria caiete, in caseta Name va apare = Sheet1!$A$3 (A3 este celula care contine numele seriei), iar in caseta Values va apare = Sheet1!$B$3:$F$3 (setul de valori din care se genereaza seria).

In caseta text Category(x) axis labels se introduce domeniul care contine informatiile ce vor fi afisate pe axa x (a categoriilor).

In cazul nostru in aceasta caseta apare = Sheet1!$B$1:$F$1. Aceste celule contin zilele saptamanii ce vor fi afisate pe axa x.

O serie poate fi stearsa daca atunci cand este selectata se apasa pe butonul Remove.

Pentru a adauga o serie noua se apasa pe butonul Add; in caseta Name se scrie numele seriei, iar in caseta Values valorile care genereaza seria.

In casetele Name, Values si Category(x) axis labels celulele sau domeniile trebuie sa aiba specificate in fata si numele foii de calcul (numele foii de calcul este separat de referintele celulelor prin !).

Se apasa pe butonul Next.

Pe ecran apare caseta de dialog Step 3 of 4 - Chart Options.

Aceasta caseta de dialog are in partea de sus mai multe butoane din care pot fi setate diferite caracteristici ale graficului.

Butonul Axes

Cand este apasat acest buton apare urmatoarea caseta de dialog (figura 7.16):

Figura 7.16

Daca este selectata optiunea Category(x) axis in grafic vor fi afisate informatiile de pe axa X, in caz contrar pe axa X nu se va afisa nimic.

Daca este selectata optiunea Value(y) axis in grafic vor fi afisate informatiile de pe axa Y, in caz contrar pe axa Y nu se va afisa nimic.

Butonul Titles

Cand este apasat acest buton pe ecran apare urmatoarea caseta de dialog (figura 7.17):

Figura 7.17

In caseta Chart title se introduce titlul graficului.

In caseta Category(x) axis se introduce titlul axei x.

In caseta Category(y) axis se introduce titlul axei y.

In cazul in care graficul are doua axe X sau Y, in urmatoarele doua casete text se introduc titlurile asociate acestora.

Butonul Gridlines

Cand acest buton este apasat, pe ecran apare urmatoarea caseta de dialog (figura 7.18):

Figura 7.18

In aceasta caseta se specifica daca sunt afisate sau nu liniile de retea. Liniile de retea sunt linii orizontale si verticale dispuse pe intreaga suprafata a graficului. Ele sunt folosite pentru a citi mai usor valorile de pe grafic. Exista doua tipuri de linii de retea:

Principale (Major Gridlines)-pentru delimitarea intervalelor principale de pe axe.

Secundare (Minor Gridlines)-pentru a insera linii de retea intre intervalele principale de pe axe.

Daca trebuie afisate liniile de retea principale se vor marca casetele Major Gridlines, daca trebuie afisate liniile de retea secundare se vor marca casetele Minor Gridlines.

Butonul Legend

La apasarea acestui buton pe ecran apare urmatoarea caseta de dialog (figura 7.19):Figura 7.19

Daca optiunea Show Legend este setata graficul va avea atasata o legenda. Pozitia in grafic a legendei se stabileste cu una din optiunile din domeniul Placement.

Optiune

Locul de plasare a legendei

Bottom

In partea de jos a graficului

Corner

In coltul din dreapta-sus al graficului

Top

In partea de sus a graficului

Right

In partea dreapta a graficului

Left

In partea stanga a graficului

Butonul Data labels

La apasarea acestui buton pe ecran apare urmatoarea caseta de dialog (figura 7.20):

Figura 7.20

Folosind una din optiunile din domeniul Data labels, barelor din grafic li se pot asocia niste etichete. Aceste etichete pot contine fie valorile punctelor de date din grafic, fie categoria pe care o reprezinta.

Butonul Data Table

Cand acest buton este apasat, pe ecran apare urmatoarea caseta de dialog (figura 7.21):

Figura 21

Daca optiunea Show Data Table este setata sub grafic va fi afisat tabelul pe baza caruia este construit graficul.

Se apasa pe butonul Next.

Pe ecran apare caseta de dialog Step 4 of 4 - Chart Location (figura 7.22).

Figura 7.22 - caseta de dialog Step 4 of 4 - Chart Location

In aceasta caseta de dialog se specifica unde va fi plasat graficul.

Daca este selectata optiunea As new sheet - graficul se va crea intr-o noua foaie de calcul al carei nume este specificat in caseta text alaturata.

Daca este selectata optiunea As object in - se va crea in foaia de calcul specificata in caseta text alaturata.

Se apasa pe butonul Finish.

Mutarea si dimensionarea unui grafic

Dupa crearea unui grafic, acesta poate fi marit sau micsorat sau poate fi mutat in alta pozitie in foaia de calcul.

Pentru a dimensiona un grafic:

Se selecteaza graficul aplicand un clic deasupra lui. In jurul graficului vor apare mici patrate negre, numite puncte de selectare.

Se plaseaza cursorul mouse-ului deasupra unui punct de selectare. Cursorul isi va modifica forma - va capata forma unei sageti cu doua varfuri.

Se aplica un clic si se trage de acest cursor pentru a mari sau micsora graficul. Pentru a modifica dimensiunile graficului in mod proportional se va tine apasata tasta <Shift> in timp ce se trage de unul din punctele de selectare din colturi.

Pentru a muta un grafic in alta pozitie a foii de calcul:

Se selecteaza graficul aplicand un clic deasupra lui. In jurul graficului trebuie sa apara punctele de selectare.

Se aplica un clic in interiorul graficului si se trage graficul in noua pozitie. In timpul acestei operatii cursorul ia forma unei cruci cu sageti.

Modificarea tipului de grafic

La crearea unui grafic se selecteaza un anumit tip de grafic. Dupa finalizarea graficului, tipul acestuia poate fi modificat in modul urmator:

Se selecteaza graficul.

Din bara de instrumente Chart se selecteaza butonul Chart Type.

Din lista care apare se selecteaza tipul de grafic dorit.

Tipul de grafic se poate modifica si cu ajutorul optiunilor din meniu.

Se selecteaza graficul.

Se aplica un clic pe butonul din dreapta al mouse-ului, si din meniul care apare se selecteaza optiunea Chart Type.

Pe ecran apare urmatoarea caseta de dialog (figura 7.23),

Figura 7.23

asemanatoare cu caseta de dialog din care se stabileste tipul graficului la crearea lui. Se selecteaza tipul de grafic dorit.

Se selecteaza butonul OK.

Optiuni pentru afisarea tridimensionala

Pentru a modifica unghiurile, inaltimea si perspectiva tipului de grafic se foloseste comanda 3-D View care apare in meniul rapid afisat la aplicarea uniu clic pe butonul din dreapta al mouse-ului.

Pe ecran apare urmatoarea caseta de dialog (figura 7.24):

Figura 7.24 - caseta de dialog 3-D View

Butoanele pentru inaltime (Elevation) controleaza nivelul relativ la care este vazuta diagrama. Pentru a modifica valoarea existenta se pot folosi cele doua butoane sau se poate introduce o noua valoare in caseta Elevation.

Butoanele pentru rotatie controleaza unghiul de afisare al diagramei in jurul unei axe verticale. O alta probabilitate de modificare a valorii existente este introducerea noului unghi in caseta Rotation.

Daca optiunea Right Angle Axis nu este selectata in caseta de dialog apar si butoanele pentru perspectiva. Aceste butoane sunt folosite pentru a stabili profunzimea in care este prezentat graficul. In acelasi scop este folosita si valoarea introdusa in caseta Perspective.

Daca optiunea Auto Scaling este selectata cele doua dimensiuni ale graficului (baza si inaltimea) se vor stabili automat de catre Excel.

Daca optiunea Auto Scaling nu este selectata se activeaza caseta text Height in care se specifica raportul inaltime/ baza in procente.

Se selecteaza butonul OK.

Modificarea caracteristicilor unui grafic

Aproape orice parte a unui grafic Excel poate fi formatata. Aceasta flexibilitate ofera un control total asupra aspectului graficului creat. Se pot modifica culorile, hasurile, fonturile diferitelor elemente dintr-un grafic. Pentru a putea fi formatat, orice element din grafic trebuie intai selectat. Selectarea se face foarte usor cu ajutorul mouse-ului aplicand un clic peste elementul respectiv, dupa ce graficul a fost selectat. Dupa selectarea elementului dorit se apasa butonul din dreapta al mouse-ului si se aplica comanda Format + numele elementului selectat. In functie de obiectul selectat pe ecran apare o caseta de dialog care, in general, in partea superioara are mai multe butoane. Din aceste casete de dialog se selecteaza caracteristicile graficului.

Aplicatie - grafice tip placinta

Foaia de calcul urmatoare (figura 7.25) contine cheltuielile pe care le face o firma pentru a-si face reclama.


Figura 7.25

Sa se reprezinte intr-un grafic structura acestor cheltuieli.

Cel mai potrivit tip de grafic pentru a reprezenta structura acestor cheltuieli este graficul Pie.

Sa calculam in coloana C cat la suta din valoarea totala reprezinta fiecare tip de cheltuiala. In celula C4 vom introduce formula =B4/B$8 (cheltuielile/cheltuielile totale) si copiem formula in domeniul C5:C7. Pentru ca numerele sa fie afisate sub forma de procent, le selectam si le formatam de tip procent.Pentru construirea graficului:

Se selecteaza zona A4:B7.

Se apasa pe butonul Chart Wizard.

Se alege un grafic de tip Pie. Se selecteaza un subtip de grafic care sa afiseze si procentele.

Avem o singura serie de date in domeniul B4:B7. Deci seria se va genera pe coloana si domeniul de valori este B4:B7.

Din celulele specificate in Category(x) axis labels se vor extrage numele sectoarelor. Deci in cazul nostru completam cu A4:A7.

Se obtine urmatorul grafic (figura 7.26):


Figura 7.26

Dupa construirea graficului comparam procentele din coloana C cu procentele din dreptul sectoarelor. Constatam ca sunt exact aceleasi valori.

Deci fiecare sector reprezinta un procent dintr-un intreg.

Aplicatie - grafice de tip linie

Foaia de calcul urmatoare (figura 7.27) contine valoarea vanzarilor efectuate in perioada 1994-1998 de o firma distribuitoare de produse soft.


Figura 7.27

Pentru a ilustra tedintele de variatie in timp se va folosi un grafic de tip linie (nu XY pentru ca intervalele de timp sunt egale).

Pentru a crea graficul:

Se selecteaza domeniul A3:F6

Se selecteaza butonul Chart Wizard.

Se selecteaza un grafic de tip Line.

In grafic vom avea trei serii de date, pentru vanzarile de Excel, a doua pentru vanzarile de Word, a treia pentru Power Point.

Deci seriile se vor genera pe linie.

Avem trei serii:

Excel - in domeniul B4:F4

Word - in domeniul B5:F5

Power Point - in domeniul B6:F6

Pe axa x trebuie afisati anii. Deci in Category(x) axis labels completam = B3:F3.


Se va obtine urmatorul grafic (figura 7.28):

Figura 7.28

Aplicatie - grafice Stacked Line

Foaia de calcul urmatoare (figura 7.29) contine numarul de calculatoare asamblate intr-o fabrica in trei intrvale de timp: de la ora 8 la ora 16 si de la ora 16 la ora 24, de luni pana vineri.


Figura 7.29

Sa se reprezinte intr-un grafic numarul total de calculatoare asamblate la sfarsitul fiecarei perioade.

La sfarsitul perioadei 8-16 numarul total de calculatoare asamblate este egal cu suma dintre numarul de calculatoare asamblate in intervalul 0-8 cu cele asamblate in intervalul 8-16, iar la sfarsitul zilei trebuie insumate calculatoarele asamblate in cele trei perioade.

Cel mai potrivit tip de grafic este Stacked Line. La acest tip de grafic linia pentru o serie se genereaza adunand si valorile din seriile precedente.

Pentru a crea graficul:

Se selecteaza domeniul A1:F4

Se selecteaza butonul Chart Wizard.

Selectam un grafic de tip linie si ca subtip un grafic Stacked Line.

In grafic avem trei serii de date:

in B2:F2

in B3:F3

in B4:F4

Seriile sunt generate pe linie.

Pe axa x vor fi afisate zilele saptamanii, deci in Category(x) axis labels vom introduce domeniul = B1:F1.

Se va obtine urmatorul grafic (figura 7.30).


Figura 7.30

Aplicatie -grafice de tip xy dispersate (Scater)

Foaia de calcul urmatoare (figura 7.31) contine nivelul stocurilor pentru articolele realizate de o fabrica de incaltaminte pe durata unei linii.


Figura 7.31

Sa se reprezinte sub forma grafica nivelul stocurilor pentru cele trei articole.

Deoarece datele sunt distribuite inegal trebuie aleasa o diagrama xy si nu una de tip linie.

Pentru a crea graficul:

Se selecteaza domeniul A1:I4

Se selecteaza un grafic de tip xy

Seriile de date se vor genera pe linie.

Vom avea 3 serii:

Sandale    B2:I2

Adidasi    B3:I3

Pantofi    B4:I4

Pe axa x vor fi afisate zilele, deci in Category(x)Axis Labels vom avea = B2:I1


Se va obtine urmatorul grafic (figura 7.32):

Figura 7.32

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1195
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved