Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AccessAdobe photoshopAlgoritmiAutocadBaze de dateCC sharp
CalculatoareCorel drawDot netExcelFox proFrontpageHardware
HtmlInternetJavaLinuxMatlabMs dosPascal
PhpPower pointRetele calculatoareSqlTutorialsWebdesignWindows
WordXml


Atributele HSPACE si VSPACE

html

+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
Structura unui document HTML
Adrese URL absolute si adrese URL relative
Editarea unei pagini HTML
Atributul ALIGN - pozitionarea unei imagini
Blocuri <nobr>
HTML - CREAREA PAGINILOR WEB CU HTML
Elementul FONT
Despre elemente si tag-uri
Reprezentarea sistemelor Lindenmayer ca documente XML
Programare WEB - Introducere in lumea JavaScript


Atributele HSPACE si VSPACE

Nu sunt prea multe despre aceste atribute. In esenta ele controleaza spatiul liber pe orizontala (HSPACE) si verticala (VSPACE) dintre text si imagine. Exemplul urmator este elocvent:
Acesta este o broscuta.Acesta este o broscuta. <IMG SRC='frog.gif' width='80' height='60' HSPACE='20' VSPACE='20' align='left'> Acesta este o broscuta. Acesta este o broscuta.

Acesta este o broscuta.Acesta este o broscuta. Acesta este o broscuta. Acesta este o broscuta.

Realizarea unor elemente speciale cu ajutorul imaginilor

Utilizarea imaginilor ne permite sa trecem peste limitarile de stil impuse de limbajul HTML. Utilizand imagini putem realiza liste cu design special, linii orizontale, putem pagina un document pentru a putea fi tiparit la imprimanta asa cum ne dorim (este vorba de a determina cu exactitate unde dorim sa se intrerupa o pagina), putem chiar trisa motoarele de cautare (nu este corect si nici nu recomand acest lucru), etc. Mai jos am sa arat cum se face o lista cu ajutorul imaginilor si am sa reiau modul de realizare al unei linii orizontale.

Realizarea listelor cu ajutorul imaginilor   Fiecare pozitie din lista nu va mai fi definita de tag-ul <li> ci va fi scrisa sub forma:

<IMG SRC='numeimagine.gif' ALIGN=TOP>textul aferent pozitiei din lista<br>

Prin urmare, lista va arata ca mai jos:

<UL> <IMG SRC='SAGEATA.GIF' ALIGN='TOP'>Locul unu<BR> <IMG SRC='SAGEATA.GIF' ALIGN='TOP'>Locul doi<BR> <IMG SRC='SAGEATA.GIF' ALIGN='TOP'>Locul trei<BR> </UL>

Locul unu Locul doi Locul trei

Utilizarea elementului UL va comunica browserului ca ceea ce se afla intre tag-urile <UL> si </UL> va trebui amplasat in pagina ca si cum ar fi o lista neordonata. Acest lucru se refera in mod expres la modul de aliniere in pagina al imaginilor si textului aferent acestora. Lucrurile stau identic si in cazul in care dorim sa realizam o lista ordonata. In aceasta situatie imaginile ce trebuie folosite vor contine cifrele ce ar fi fost atribuite in mod automat daca am fi utilizat o lista ordonata. Mai jos este un astfel de exemplu.

<UL> <IMG SRC='unu.gif' ALIGN='TOP'> Locul unu<BR> <IMG SRC='doi.gif' ALIGN='TOP'> Locul doi<BR> <IMG SRC='trei.gif' ALIGN='TOP'> Locul trei<BR> </UL>Locul unu Locul doi Locul trei

Observatie: imaginile sunt prea mici pentru a putea face o diferenta intre top, bottom si middle. De regula se foloseste top sau bottom. Middle este randat putin cam ciudat in Netscape (cel putin pentru exemplul de fata). In functie de situatie vei folosi una din cele doua valori. Indiferent asupra careia te decizi, este bine sa previzualizezi pagina in ambele browsete (I.E si N.C). Tot aici trebuie sa spun ca in exemple nu am mai declarat marimea imaginilor. Asta nu inseamna ca nu trebuie trecuta.

Un alt lucru de care trebuie tinut seama la realizarea listelor cu imagini se refera la realizarea imaginilor. Acestea trebuie sa contina si spatiul necesar alinierii. Cu alte cuvinte, trebuie sa contina un spatiu gol care va avea o culoare transparenta sau va fi similara cu fundalul siteului. Acest spatiu va determina distanta dintre cifra, de exemplu, si continutul listei. In exemplul dat de mine nu exista acest spatiu. El a fost introdus de la tastatura (maxim un spatiu gol). In exemlul cu lista neordonata imaginile contin acest spatiu suplimentar.

Realizarea liniilor orizontale cu ajutorul imaginilor   Acest exemplu a fost prezentat mai sus

Concluzii

Din nefericire, atributele elementului IMG nu ne permit un control mai aprofundat asupra pozitionarii imaginilor. Pentru a avea un control absolut asupra pozitionarii in pagina a imaginilor trebuie apelat la tabele sau la CSS.   In continuare am redat cateva sfaturi legate de utilizarea imaginilor:

utilizeaza cat mai frecvent text alternativ (atributul ALT) pentru imagini folosite in scop explicativ (nu pentru imaginile utilizate in designul site-ului, acestea sunt imagini 'oarbe')

foloseste intodeauna atributele WIDTH si HEIGHT

unde poti exprima ceva in cuvinte incearca sa elimini imaginile

incearca sa folosesti imagini cu dimensiuni reduse

foarte multe imagini sunt protejate de drepturile de autor. De cele mai multe ori toate imaginile scanate, copiate de pe site-uri renumite (mai mult sau mai putin) sunt protejate de legea dreptului de autor. Cel putin asa stau lucrurile in SUA si U.E. Salvarea vine tot de pe internet unde poti gasi destule imagini publice. Am gasit si eu cateva adrese interesante si am sa le plasez in sectiunea dedicata legaturilor.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 810
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site