Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AccessAdobe photoshopAlgoritmiAutocadBaze de dateCC sharp
CalculatoareCorel drawDot netExcelFox proFrontpageHardware
HtmlInternetJavaLinuxMatlabMs dosPascal
PhpPower pointRetele calculatoareSqlTutorialsWebdesignWindows
WordXml


Scurta istorie a DOM

html+ Font mai mare | - Font mai micScurta istorie a DOM

Inainte de a deveni specificatie a Consortiului Web, modelul DOM a avut o lunga istorie. Istoria acestui model este intrinsec legata de evolutia navigatoarelor Web, in special a celor create de firmele Netscape si Microsoft. Pentru a caracteriza evolutia modelului DOM, atat din punct de vedere istoric, cat si din cel al posibilitatilor de utilizare, se folosesc termenii DOM Level 0, DOM intermediar si DOM avansat.1 DOM Level 0 Modelul DOM a fost introdus pentru prima oara ca DOM Level 0 (DOM de nivel 0) in browserul Netscape 2, odata cu suportul pentru limbajul JavaScript. Intentia avuta in vedere la crearea DOM a fost ca modelul sa ofere acces la unele elemente si atribute ale lor, incluse in documentele HTML. DOM de nivel 0 a fost introdus apoi in versiunea a treia a browserelor Netscape si Internet Explorer. Acest DOM mai este cunoscut sub numele de DOM clasic sau DOM JavaScript traditional. Pentru motive legate de compatibilitate, chiar si cele mai moderne browsere (inclusiv cele care suporta DOM Level 1) asigura in continuare suportul pentru DOM de nivel 0. In DOM, documentul HTML este vazut ca un arbore de noduri - obiect. Structura DOM de nivel 0 este simpla. In varful arborelui DOM se afla obiectul document. Acesta ofera posibilitatea accesului la imagini, formulare, legaturi, ancore si applet-uri, prin intermediul colectiilor de obiecte care le reprezinta.

2 DOM intermediar Ulterior modelului DOM de nivel 0 au fost utilizate DOM-uri intermediare. Acestea sunt modele proprietate, dezvoltate de catre firmele Netscape si Microsoft. Spre deosebire de DOM de nivel 0, care asigura accesul la un numar limitat de elemente HTML, DOM-urile intermediare, implementate incepand cu versiunea 4 a browserelor Navigator si Internet Explorer, aveau ca scop realizarea accesului la toate elementele HTML. Modelul DOM intermediar propus de Netscape a fost inclus in Navigator 4. Modelul utilizeaza conceptul de strat (layer) ca si concept fundamental. In aceasta versiune a navigatorului este introdus elementul layer, care nu este suportat de alte browsere. Spre deosebire de alte DOM-uri, pentru a avea acces la un formular, imagine etc. este necesar ca mai intai sa se obtina accesul la stratul care include elementele respective. Acest DOM a fost abandonat in versiunile urmatoare ale navigatorului Netscape. Modelul DOM intermediar propus de Microsoft a fost inclus in browserul Internet Explorer, incepand cu versiunea a patra a acestuia. De asemenea, browserul Opera, incepand cu versiunea 6, suporta modelul amintit. In cadrul acestuia, obiectul document.all ofera acces la elementele documentului. Pentru compatibilitate, acest model a fost inclus in versiunile urmatoare ale browserului Internet Explorer. Pentru a-l deosebi de noul DOM (DOM Level 1) utilizat incepand cu versiunea 5 a browserului Internet Explorer, Microsoft se refera la acest DOM ca la DHTML Object Model.

3 DOM avansat Prin DOM avansat se intelege DOM-ul standardizat de Consortiul Web. Acesta ofera programatorilor, printre altele, posibilitatea de a naviga in documentele XML si HTML si de a le manipula (DOM Level 1), de a modifica stilurile utilizate in aceste documente (DOM Level 2) si de a valida documentele respective (DOM Level 3). DOM Level 1 (DOM de nivel 1) este un real avantaj, deoarece, pentru prima data, un DOM ofera nu numai un model pentru intregul document HTML sau XML ci ofera posibilitatea de a schimba documentul on fly, prin modificarea unor parti (inclusiv stergerea lor) si adaugarea altora noi. Atat Microsoft, cat si Netscape au participat la elaborarea specificatiilor noului DOM. Aceste companii au cautat sa asigure suport pentru noul DOM in browserele lor, incepand cu versiunea 5 a acestora. Microsoft a continuat sa ofere suport in toate versiunile browserului Internet Explorer pentru DOM-ul sau intermediar (bazat pe document.all). Tinand seama ca Internet Explorer ofera suport si pentru DOM de nivel 0 rezulta ca acest browser suporta trei modele DOM. Pe de alta parte, browserul Mozilla este un proiect open source dezvoltat de Mozilla Project, care a decis eliminarea DOM-ului intermediar Netscape (bazat pe obiectul document.layers DOM de nivel 1 este suportat de majoritatea browserelor, dintre care amintim Mozilla, Internet Explorer 5+, Opera 5+.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1126
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved