Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AccessAdobe photoshopAlgoritmiAutocadBaze de dateCC sharp
CalculatoareCorel drawDot netExcelFox proFrontpageHardware
HtmlInternetJavaLinuxMatlabMs dosPascal
PhpPower pointRetele calculatoareSqlTutorialsWebdesignWindows
WordXml


Comunicarea pe internet - Chatul, Televiziunea, IPTV, Posta electronica

internet

+ Font mai mare | - Font mai micComunicarea pe internet
Chatul

Unul dintre serviciile oferite de Internet care faciliteaza comunicarea scrisa sau verbala intre doua sau mai multe persoane aflate in locatii diferite si care au acces la Internet. Discutiile se desfasoara intr-o asa-numita 'camera de discutii' virtuala; aici participantii se intalnesc exclusiv pentru a dialoga. Uzual se foloseste termenul de de canal de comunicatie sau mai simplu canal, care este echivalent cu 'camera' virtuala.
Canalele sunt deschise pe servere de chat sponsorizate si gazduite in general de furnizorii mari de Internet. Serverele de chat se interconecteaza formand retele virtuale cum ar fi Undernet, DalNet, ICQ, etc. Unul dintre cele mai accesate retele de chat din Romania este Undernet. Pentru a putea accesa o retea de chat este nevoie, pe langa accesul propriuzis la Internet, de un program special numit in genere client de chat (cum ar fi mIRC, ICQ, etc) care sa stie sa realizeze comunicatia intre calculatorul propriu si serverul/reteaua de chat. Corect este sa spunem ca (adica la taclale) folosind un program/client de chat si nu stau pe IRC sau mIRC.
Rezultate ale efortului sustinut a sute de voluntari de pe Internet, finatandu-se din sponsorizari si donatii, organizatiile non-profit care stau in spatele retelelor de chat ofera cel mai simplu, mai ieftin si distractiv mijloc de comunicare de pe Internet.

Televiziunea pe internet

Pachetul de servicii a ofertei de tip IPTV contine televiziune, radio si Internet in format digital (Teletext si Electronic Program Guide). Mediul de transmisie este o retea bazata pe Protocol Internet (IP). IPTV-ul se deosebeste de celelalte tipuri de televiziune digitala, DTH (Direct To the Home) si DVB-C (Cablu Digital), prin faptul ca ofera interactivitate totala. Astfel, spre deosebire de televiziunea prin cablu, serviciul IPTV permite, navigarea pe Internet direct pe televizor (cu ajutorul optional al unei tastaturi wireless) si ofera o calitate net superioara a imaginii receptionate, prin inlaturarea posibilitatii de interferenta a semnalului pe traseul pe care acesta ajunge la client. Transmisiile de televiziune sunt la o calitate superioara celei actuale datorita conexiunii Fiber-to-the-Home (FTTH). iNES foloseste pentru transmiterea programelor propria retea de fibra optica. Semnalul ajunge in televizor direct din satelit, fara distorsiuni perceptibile. Televiziunea prin IP poate fi receptionata de orice televizor care are o intrare AV, deci nu este nevoie de un televizor de ultima generatie. Totusi, pentru receptionarea in conditii optime a serviciului este nevoie de sisteme Home Cinema, de ecrane de plasma. Singurele cerinte pentru receptionarea serviciului IPTV sunt echipamente speciale si o conexiune prin fibra optica. Costurile sunt relativ mari. Pentru a fi conectat la serviciul digital se plateste mai intai o taxa de instalare, apoi se cumpara echipamente care fac posibila receptionarea canalelor si ulterior, se plateste un abonament lunar. Taxa de instalare a serviciului include instalarea fibrei optice, a echipamentelor speciale este de 500 euro. Trebuie mentionat ca pentru receptionarea semnalului de mai multe televizoare la aceeasi locatie este necesar un echipament special pentru fiecare televizor, care costa 100 euro Unicitatea serviciului IPTV reiese din posibilitatea abonatului de a interactiona cu echipamentul de emisie. Astfel, fiecare utilizator isi poate crea propria grila de programe. Practic nu mai esti limitat de ceea ce iti ofera furnizorul de televiziune prin cablu. Serviciul va include, initial, aproximativ 80 de canale, urmand ca pana la sfarsitul anului 2005 sa includa pana la 200 de canale. Costul abonamentului lunar pentru un astfel de pachet va fi de 120 euro. Va exista un singur pachet de programe.

IPTV are drept concurenti platformele digitale si televiziunea prin cablu digitala.

Abonamentul poate fi monitorizat online. Aceasta si pentru ca serviciul are si alte facilitati: furnizarea de filme si jocuri la cerere (contra cost), vizionarea emisiunilor retroactiv pe o durata de 24 de ore, intreruperea si reluarea programului din acelasi moment, inregistrarea emisiunilor, blocarea accesului copiilor la anumite programe sau restrictionarea accesului la intervalele orare dorite. Se preconizeaza ca pana la sfarsitul anului, serviciul sa aiba un numar de 500 de abonati. Target-ul serviciului iNES IPTV este populatia urbana (Bucuresti si Ilfov) cu venituri peste medie.

IPTV in lume

iNES IPTV - implementat acum in Romania, este primul serviciu FTTH (Fiber-To-The-Home) din Europa de Est. In prezent serviciile FTTH mai sunt functionale in tari precum Italia, Franta, Marea Britanie si cateva tari nordice. Primul serviciu comercial din lume de tip IPTV a fost implementat in Italia de catre compania Fastweb, care astazi este al doilea furnizor din lume ca si numar de utilizatori (161.000). Primul loc este ocupat de compania PCCW din Hong Kong cu 416.000 de utilizatori (cifrele sunt din aprilie 2005). In Franta exista mai multi furnizori, dintre care principalii sunt Neuf, Free si France Telecom ce isi impart circa 350.000 de utilizatori. In anul 2004 s-au lansat mai multe proiecte IPTV in Norvegia, Islanda, Finlanda, Irlanda, Olanda, majoritatea folosind ca suport liniile ADSL.

Se pare ca in ziua de azi tot mai multe firme tind sa diversifice platformele pe care produsele lor software pot rula. Dintre numeroasele exemple pe care le avem la indemana sa ne amintim doar de cele 'ilustre': Adobe este prezent atat pe Mac cat si pe Windows cu produsele sale Photoshop, Illustrator, Premiere, iar mai nou si PageMaker; la fel Macromedia cu Freehand, si putem nota si recenta incercare a lui Corel de a transcrie al sau Draw pe Mac. Si lista ar mai putea continua. Scala este un caz mai aparte: dupa ce timp de 4 ani s-a bucurat de succes pe calculatoarele Amiga (s-au vandut peste 90.000 de pachete), programului MultiMedia MM100 a fost in fine portat pe PC (poate vor urma si alte platforme), cu intentia de a-i cucerii pe fanii si profesionistii prezentarilor multimedia.

Posta electronica

Pentru a trimite cuiva o scrisoare electronica, trebuie sa ii cunosti adresa e-mail. Vei mai avea nevoie, fireste, de un program de transmitere e-mail, care poate fi Mail, Elm sau Pine, daca lucrezi in Unix, sau Internet Mail, Netscape Mail, Eudora Pro sau Pegasus, daca lucrezi in Windows 95. Noi vom face referire la programul Internet Mail, care este foarte simplu de utilizat si are o interfata gratica prietenoasa.

O adresa de E-mail are doua parti, Prima parte este numele utilizatorului sau orice alt nume ales de utilizator urmata de semnul @ si a doua parte este numele contului de la posta electronica urmat adesea de simbolul tarii in care se afla serverul. De obicei numele contului se confunda cu numele serverului la care este abonat calculatorul gazda. Deci o adresa poate fi scrisa sub forma: aalecu@fx.ro unde aalecu reprezinta numele utilizatorului calculatorului gazda., fx numele serverului si ro prescurtarea de la Romania. In caz ca nu apare numele tarii, se subintelege ca serverul se afla in SUA si in general apartine de una din urmatoarele sapte domenii de organizatie diferite, asa cum se observa din Tabel

Cod

Domeniu

.comEntitati comerciale

.edu

Institutii educationale

.gov

Institutii guvernamentale non-militare ale SUA

.int

Institutii internationale (NATO).

.mil

Institutii militare SUA.

.net

Resurse de retea

.org

Organizatii non-profit.

Sisteme videoconferinta

Sistemele de videoconferinta au avantajul comunicarii in timp real (imaginile video si sunet sunt sincronizate si dispuse instantaneu pe monitorul interlocutorului ).

Sistemele si solutiile oferite de UTI sunt compatibile cu toate suporturile de transmisie, cum ar fi ISDN, satelit, xDSL, linii inchiriate.

Pentru a realiza o videoconferinta, participantii au nevoie de echipamente compatibile si pot comunica folosind linii telefonice ISDN, reteaua IP a companiei sau utilizand Internet-ul.

O videoconferinta cu mai multi participanti amplasati in mai mult de doua locatii poarta denumirea de conferinta multipunct. Acest tip de videoconferinta necesita un echipament de retea specializat, numit Multipoint Conferencing Unit (MCU).

Programul (serviciul) Telnet reprezinta modalitatea de conectare la distanta, si anume accesarea unui server la care utilizatorul are un cont (login name) sau a unui server la care utilizatorul se poate conecta printr-un login cunoscut cu/fara parola si care ofera posibilitatea utilizatorului sa consulte biblioteci, baze de date, etc

           Astazi, exista diverse implementari pentru Telnet:

telnet.exe - sub sistemul Windows;

telnet.exe - sub sistemul DOS;

telnet - comanda sub sistemele Unix si Linux;

           Exista doua modalitati de utilizare a serviciului Telnet pentru accesare:

apelarea sub Windows pentru accesarea serverului la care utilizatorul are cont(login) si parola;

            - daca programul telnet are pictograma pe ecran, se activeaza pictograma- daca nu exista pictograma pe ecran, din meniul Start se selecteaza

               Run    ( apoi,  telnet  numehost  sau  telnet adresaIP ) Connect

            Exemplu:  telnet gw-chimie            sau

                     telnet 193.226.51.177

        Serverul gw-chimie  ofera prompterul  Linux (pentru introducerea de comenzi)

apelarea sub Unix sau Linux pentru accesarea altui server, dupa ce in prealabil utilizatorul a fost recunoscut de un server.

          - consultarea cataloagelor unor biblioteci din lume-care sunt accesibile-

               se poate face prin accesarea unui server, sub forma:

telnet    numedomeniu     sau

                 telnet   adresaIP

               Exemple:  telnet  hollis.harvard.edu

                        telnet 163.1.62.31

             - consultarea de informatii din diverse domenii

                Exemple: telnet camms2.caos.kun.nl   - informatii despre sistemul

                                     periodic al elementelor chimice

                        telnet nasanews@space.mit.edu  - evenimentele zilei de la

NASA

                telnet hpcvbbs.cv.hp.com  - informatii despre calculatoare

                                      Hewlett-Packard


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 963
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site