Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AccessAdobe photoshopAlgoritmiAutocadBaze de dateCC sharp
CalculatoareCorel drawDot netExcelFox proFrontpageHardware
HtmlInternetJavaLinuxMatlabMs dosPascal
PhpPower pointRetele calculatoareSqlTutorialsWebdesignWindows
WordXml


Aplicatia grafica pentru prezentari PowerPoint

power point

+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
Inserare, stergere, copiere diapozitive, duplicare)
Editarea continutului foliilor
Formatare text si imagini
CUM SÃ REALIZATI O PREZENTARE CAT MAI REUSITÃ CU UN EFORT MINIM
Microsoft powerpoint
GRAPHING WITH POWERPOINT
MICROSOFT POWER POINT – Crearea unei prezentari
PowerPoint - curs
Efecte aplicate diapozitivelor
FEREASTRA DE LUCRU A POWERPOINT


Aplicatia grafica pentru prezentari PowerPoint

PowerPoint (PP) face parte din setul de programme Microsoft Office si are urmatoarele avantaje :

  • Are acelasi tip de interfata cu celelalte aplicatii Office
  • Permite integrarea intr-o prezentare a informatiilor create cu Word sau ExcelAplicatia opereaza cu urmatoarele entitati:

o        Prezentarea (presentation) este un ansamblu de foi de prezentare. Pe fiecare foaie de prezentare va fi afisata o categorie de informatii , fie sub forma de text fie in forma grafica, fie in ambele forme.

o        Foaia de prezentare (slide) ese unitatea de prezentare. Ea organizeaza informatia in mai multe formate :

Titlu (title) care este folosit de obicei pentru titlul prezentarii ; este format din text evidentiat prin formatul si marimea caracterelor

Lista marcata (bulleted list) folosita pentru a evidentia o informatie formata din enumerari

Coloanele de text- folosite pentru a usura citirea unui text mai mare

Tabelul- folosit pentru a prezenta de obicei o informatie numerica ce necesita alinerea pe verticala, aranjarea dupa un anumit criteriu, stabilirea unei relatii intre date

Textul si graficul, sau numai graficul- care sunt folosite pentru prezentarea informatiilor numerice sub forma de diagrame si explicarea lor

Textul si imaginea care sunt folosite pentru prezentarea imaginilor a sunetelor sau a animatiei, impreuna cu un text explicativ

Fiecare dintre aceste informatii este inserata in foaia de prezentare sub forma de obiect. Fiecare foaie de prezentare poate avea la randul ei un titlu.

o        Foaia de prezentare ascunsa (hidden slide) este o foaie de prezentare care nu va fi expusa in timpul unei prezentari electronice. Folosind aceasta facilitate se pot oferi sau nu informatii suplimentare , in functie de reactia auditoriului in timpul prezentarii

o        Foaia de prezentare de baza (master slide) reprezinta structura de baza care determina aspectul prezentarii. In ea se memoreaza diferite date despre foile prezentarii : pozitia titlului si a obiectelor in cadrul foii, entitatile care se repeta in fiecare foaie de prezentare (de exemplu numarul foii si data la care se face prezentarea ) si schema de culori folosita in prezentare

o        Planul prezentarii (outline) contine rezumatul lucrarii format din titlurile foilor de prezentare si listele marcate. El poate fi vizualizat pe ecran sau tiparit la imprimanta, permitand celui care realizeaza prezentarea sa aiba o vedere de ansamblu a prezentarii, sa verifice daca prezentarea informatiilor se face intr-o ordine logica si sa urmareasca mai usor in timpul expunerii ordinea in care isi prezinta verbal ideile. Subiectele din prezentare pot avea niveluri diferite. Pentru fiecare nivel se poate stabili o anumita formatare (fontul, dimensiunea si stilul caracterelor, schema de culori, elemente grafice si chenarele folosite).

o        Notele (notes) sau observatiile contin imagini in miniatura (thumbnails) ale foilor de prezentare. Ele permit urmarirea ordinii si continutului prezentarii fara a rasfoi foile de prezentare reale. Notele sunt utile pentru a repeta mai usor ordinea in care se va face prezentarea fara a exista riscul de a omite un punct din prezentare.

o        Comunicatele (handouts) sunt copii ale prezentarii care pot fi oferite interlocutorilor.

Fata de alte aplicatii Office apar urmatoarele concepte noi:

o        Reintoarcerea (drill down) este o facilitate prin care utilizatorul poate reveni temporar la documentul sursa care contine obiectul legat sau incapsulat in prezentare (de exemplu un obiect sau o diagrama creata cu Excel sau Word). Facilitatea se poate folosi pentru a examina si modifica obiectul.

o        Schema de culori (color scheme) este o combinatie unica de doua culori folosita pentru prim plan (foreground) si fundal (background) in cadrul unei prezentari, astfel incat sa se asigure compatibilitatea foilor de prezentare in timpul prezentarii

o        Recolorarea desenului (recolor picture) este o facilitate prin care pot fi arminizate culorile dintr-o imagine cu schema de culori folosita in prezentare si prin care poate fi eliminat contrastul intre culorile nepotrivite astfel incat sa se pastreze unitatea de culoare in prezentarea vizuala.

o        Retrogradarea (demote) este schimbarea nivelului unui subiect in cadrul planului lucrarii. Subiectul retrogradat va fi subordonat subiectului precedent si va fi formatat conform noului nivel

o        Gruparea obiectelor (group) este o facilitate prin care se poate crea un singur obiect din mai multe tipuri de obiecte (text, imagine, diagrama) care poate fi mutat si redimensionat ca un singur obiect.

o        Degruparea obiectului (ungroup) este operatia inversa prin care se descompune un obiect in obiectele componente care pot fi apoi formatate si manevrate independent.

o        Durata repetitiei (rehearse new timing) este o caracteristica a functiei de prezentare a diapozitivelor (slide show) prin care se pastreaza timpul consumat cu repetarea fiecarei foi de prezentare la trecerea in revista cu operatia de ordonare a foilor de prezentare (slide sorter).

o        Afisarea foilor prezentarii (slide show) este o functie prin care pot fi prezentate foile pe monitorul calculatorului ca si cum ar fi proiectate pe ecran, fara sa mai fie afisate instrumentele interfetei aplicatiei Powerpoint (bara de meniuri, barele de instrumente..). In timpul prezentarii electonice trecerea de la o foaie la alta se poate face automat prin stabilirea timpului de expunere a unei foi sau manual (folosind mouse-ul sau tastatura), la fel cum se manevreaza diapozitivele cu un epidiascop.

Powerpoint dispune de urmatoarele instrumente pentru a construi mai usor o prezentare si mai eficient :

o        Sabloane de foi de prezentare (template) sunt modele de foi de prezentari in care sunt stabilite schema de culori, modelul fundalului, etc) care pot fi folosite la construirea unei prezentari.

o        Procedura asistent a continutului (Autocontent Wizard) este o procedura care initiaza un dialog prin care se cere comunicarea unui set de informatii necesare pentru formatarea prezentarii si un model de prezentare. Ulterior se deschide prezentarea formata din mai multe foi de prezentare predefinite, ale caror obiecte se vor completa cu informatiile precizate. In functie de modelul de prezentare ales (recomandarea unei strategii, vanzarea unui produs, a unui serviciu, a unei idei..) vor fi completate un anumit numar de foi de prezentare si, in fiecare foaie obiectele precizate.o        Prezenatre globala (blank presentation). Este o foaie de prezentare neformatata. Dupa stabilirea continutului foii se trece la aplicarea unui sablon sau a diferitelor formatari.

Cu PowerPoint sunt posibile:

Creare diapozitive

Adaugare si prelucrare text in material deja existent

Desenare, deplasare, dimensionare obiecte

Efecte speciale si grafice adaugate diapozitivelor

Facilitati de colorare

Pregatire note pentru prezentari si discursuri

Ce este o prezentare?

O prezentare este o succesiune de diapozitive concepute pentru a expune o idee, pentru a sustine un punct de vedere . Cu ajutorul programului PowerPoint se pot crea diapozitivele pentru a fi incluse in prezentare in orice ordine.

Crearea unei prezentari noi

Modalitati de creare a unei prezentari noi:

Autocontent Wizard – permite crearea a sase tipuri de prezentari incluzand cele de tip strategie, vanzari, instruire. Prezentarea preliminara obtinuta poate fi ulterior imbunatatita.

Pick a Look Wizard –creaza un set de diapozitive cu aspect consistent si profesional

Template- permite crearea unei expuneri cu diapozitive pornind de la un diapozitiv pregatit anterior

Blank presentation- permite pornirea de la zero. Se va furniza atat maniera cat si continutul prezentarii

Current presentation format- e disponibila doar daca pe ecran exista o prezentare anterioara. Permite crearea unei noi prezentari pornind de la cea existent.

Tiparirea unei prezentari

Merita mentionat faptul ca in caseta de dialog Print exista o optiune: Print to File care tipareste prezentarea sub forma unui fisier pe disc, care poate fi tiparit ulterior sau poate fi tiparit utilizand un alt calculator care nu dispune de PowerPoint.

Optiunea Collate este utila atunci cand se tiparesc mai multe copii ale unei prezentari. Cand aceasta optiune este activata, programul PowerPoint tipareste o copie completa a prezentarii, inainte de a tipari copia urmatoare. Cand optiunea este dezactivata, se tiparesc toate copiile primului diapozitiv, apoi copiile celui de-al doilea..

Modificarea aspectului unei prezentari

Un sablon este un diapozitiv predefinit livrat impreuna cu programul. Contine o schema de culori si o aranjare generala pentru fiecare diapozitiv de prezentare. Fiecare sablon dispune de un diapozitiv principal (Slide Master) utilizat pentru a controla redactarea si stilul fiecarui diapozitiv din prezentare. Acest fapt asigura un aspect consistent pentru toate diapozitivele din prezentare.

Se poate aplica un sablon in fiecare moment, intreaga prezentare preluand astfel aspectul noului sablon.

Optiunile AutoLayouts (redactare automata)

Permit sa se specifice structura unui anumit diapozitiv din prezentare. Se pot utiliza din meniul Format- Slide Layout sau cu clic dreapta pe diapozitiv si optiunea Slide Layout.

Editarea diapozitivului principal

Pentru a vizualiza diapozitivul principal dintr-o prezentare se alege:

View-Master-Slide Master

Daca se adauga diferite obiecte ( texte, chenare, grafice..) la diapozitivul principal aceste obiecte vor apare in toate diapozitivele din prezentare.

Inserarea, stergerea si copierea diapozitivelor

Se poate insera un diapozitiv in orice moment si in orice pozitie in cadrul unei prezentari:

Insert-New Slide. In lista Choose an Autolayout se alege tipul dorit de redactare.

Pentru a crea o copie identica a unui diapozitiv

Se selecteaza diapozitivul care se duplica si :Edit-Duplicate sau Ctrl+D.

Diapozitivul duplicat este inserat dupa cel original.

Adaugarea de diapozitive dintr-o alta prezentare

Se deschide prezentarea in care se vor adauga diapozitivele si se selecteaza diapozitivul dupa care se va face inserarea apoi :Insert-Slides from File. Diapozitivele noi preiau aspectul prezentarii curente.

PP poate extrage si prelua alineate dintr-un document creat cu un editor de text pentru a crea diapozitive tip lista cu articole marcate : Insert-Slides from Outline. In caseta de text se selecteaza documentul utilizat.

Pentru deplasarea diapozitivelor intre prezentari diferite se deschid ambele prezentari cu Window-Arrange All.

Adaugarea unui obiect de tip text intr-un diapozitiv

Pentru inserarea unei casete de text se selecteaza caseta Text Box sau din meniu Insert –Text Box apoi se stabilesc limitele casetei de text.In interiorul casetei se pot modifica tipul de aliniere si spatierea.

Crearea unei liste de articole marcate

Un text se poate transforma intr-o lista de articole marcate in etapele:

o        Clic in cuprinsul paragrafului

o        Format-Bullets and Numbering

Inserarea unui obiect (bitmap, document word sau excel, imagine paint shop) se realizeaza din meniul: Insert- Object si apoi se selecteaza varianta dorita.

Utilizarea alineatelor pentru crearea listelor

Alineatele permit deplasarea unuia sau mai multor randuri dintr-un paragraf cu o anumita distanta fata de marginea din stanga. Pentru realizarea alineatului dupa selectarea textului se deschide meniul View-Ruler si se pozitioneaza marcatorii pentru fiecare tip de pozitionare.

Modificarea aspectului textului

Un font este o clasa de caractere care au acelasi aspect (Arial, TimesNewRoman). Un stil este o intensificare standard cum ar fi caractere ingrosate sau inclinate. Un efect este o intensificare standard, cum ar fi umbra sau subliniere.

Modificarea aspectului unui text se face din meniul Format-Font.

Desenarea obiectelor intr-un diapozitiv

Programul PowerPoint dispune de mai multe instrumente de desenare, care se pot utiliza pentru desenarea unui obiect intr-un diapozitiv. Desenele se executa cu instrumentele de desenare. Daca acestea nu se afla pe ecran :

o        Clic dreapta pe una din barele cu instrumente

o        Se bifeaza optiunea de desenare

Pentru desenarea uneia dintre figurile pe care PowerPoint le pune la dispozitie :

o        Se desfasoara meniul cu forme automate (Autoshapes) si se selecteaza figura dorita

o        Se deplaseaza cursorul mouse-ului in pozitia in care se va plasa un colt sau, respectiv, centrul figurii care se va desena.

o        (optional) In timpul desenarii obiectului se pot tine apasate una sau ambele taste urmatoare:

o       ctrl- pentru a desena un obiect incepand din centrul sau

o       shift-pentru a desena o figura care pastreaza proportiile din paleta Autoshapes.

Rotirea unui obiect

o        Se selecteaza obiectul care se va roti

o        Se selecteaza instrumentul free rotate de pe bara cu instrumente de desenare.

o        Dupa deplasarea cursorului mouse-ului pe unul din punctele de dimensionare se deplaseaza acesta cu mouse-ul in sensul rotatiei dorite.

Meniul Draw contine un submeniu Rotate/Flip care asigura optiuni suplimentare de rotatie: se poate roti un obiect cu 900 spre stanga sau spre dreapta sau se poate roti un obiect fata de o axa imaginara, verticala sau orizontala, pentru a obtine imaginea in oglinda a acestuia.

Adaugarea de text la un obiect se face cu optiunea Add text din meniul contextual al obiectului. Atributele textului adaugat pot fi modificate cu Format Autoshape-Text Box din meniul contextual al obiectului.

Adaugarea de imagini si sunet

Programul PowerPoint este insotit de cateva sute de imagini de tip ClipArt care se pot utiliza in prezentari. Termenul ClipArt desemneaza o colectie de imagini sau ilustratii grafice create anterior care se pot insera intr-un diapozitiv.

Inserarea unei ilustratii ClipArt se face cu Insert-Clipart sau cu butonul similar de pe bara Standard.

Se pot de asemenea insera ilustratii create in alte aplicatii grafice folosind Insert-Picture.

Se pot de asemenea insera ilustratii grafice noi (care nu exista) din meniul Insert-Object. In lista Object Type se selecteaza aplicatia cu care se va crea aplicatia grafica.

Modificarea culorilor unei ilustratii grafice se efectueaza din meniul contextual al ilustratiei cu optiunea Format Picture-Recolor.

Adaugarea de efecte sonore se realizeaza din meniul Insert-Object selectand in lista Object Type fisiere care contin sunete.

Adaugarea unui diagrame intr-un diapozitiv

Inserarea unei diagrame intr-un diapozitiv se realizeaza cu meniul Insert-Graph sau folosind butonul similar de pe bara cu instrumente standard.

Editarea formularului de date

o        Se selecteaza diagrama cu dublu clic

o        In meniul contextual se selecteaza Datasheet.

Modificarea tipului de diagrama se realizeaza cu ajutorul optiunii Chart Type din meniul contextual al diagramei.

Elemente caracteristice ale unei diagrame:

o        Corpuri de litera

o        Culori

o        Titluri si etichete

o        Axe

o        Casete de text

o        Chenare si culori de fond

Adaugarea unei diagrame de structura

Inserarea diagramei se realizeaza , dupa stabilirea diapozitivului gazda cu meniul: Insert-Picture-Organization Chart sau folosind butonul similar de pe bara standard de instrumente.

La completarea diagramei tastarea fiecarui element se incheie cu Esc.

In cadrul editarii unei diagrame de structura :

o        Se pot selecta unul sau mai multe nivele

o        Se pot decupa si copia casete.

o        Se pot aplica stiluri de diagrame pe anumite portiuni selectate (Styles).o        Se poate stiliza textul.

o        Se poate modifica aspectul casetelor si liniilor folosind meniul Boxes dupa selectarea zonelor care se vor formata.

Pozitionarea si dimensionarea obiectelor

Selectarea obiectelor implica:

o        Clic pe obiect pentru selectarea unuia singur

o        Pentru selectarea mai multor obiecte se tine apasata tasta Shift

o        Pentru a anula selectia obiectelor se executa clic in afara suprafetei obiectelor selectate.

o        Utilizarea instrumentului de selectie (butonul cu cursor de mouse de pe bara instrumentelor de desenare) permite selectarea rapida a mai multor obiecte prin trasarea unei casete de selectie (dreptunghi)

E posibila suprapunerea mai multor obiecte si din meniul Draw se poate modifica suprapunerea lor pozitionand in fata sau in fundal unele dintre ele.

Gruparerea obiectelor determina tratarea lor unitara, ca un grup. Se obtine dupa selectarea obiectelor cu Draw-Group. Anularea gruparii se face cu : Draw-Ungroup.

Decuparea marginilor unei ilustratii grafice

o        Se selecteaza ilustratia grafica

o        Tools-Crop Picture

o        Se pozitioneaza mouse-ul pe unul dintre punctele de dimensionare si se deplaseaza cursorul pana cand liniile de decupare ating pozitia dorita

Adaugarea unei umbre unui obiect se face prin selectarea obiectului si apoi selectarea butonului Shadow de pe bara cu instrumente pentru desenare. Pe bara Shadow-Settings exista butoane care permit modificarea culorii si pozitiei umbrei.

Utilizarea culorilor si a fundalurilor

Schemele de culori sunt seturi de culori complementare destinate a fi culori de baza intr-o prezentare. Fiecare schema de culori controleaza culoarea de fundal a diapozitivului , culoarea liniilor, a textului, a umbrelor, a fondului obiectelor si a altor elemente care apar intr-un diapozitiv.

Selectarea unei scheme de culori se realizaza cu Format-Slide Color Scheme. Se poate aplica o schema de culori unui singur diapozitiv sau tuturor diapozitivelor din prezentare.

Modificarea fundalului : dupa selectarea diapozitivului, Format-Background.

Rearanjarea diapozitivelor se poate face in modurile de vizualizare Slide Sorter sau in modul de vizualizare Sinteza (Outline View, Normal View) si se realizaeza tragand cu mouse-ul diapozitivul pe care-l mutam la locul dorit.

Ascunderea unui diapozitiv se poate face prin selectarea diapozitivelor care se ascund (intr-unul din modurile de vizualizare) si selectarea optiunii Slide Show-Hide Slide. Aceasta facilitate permite ca unele diapozitive sa fie prezentate doar cand se considera oportun.

Vizualizarea unei prezentari

Vizualizarea unei prezentari se realizeaza cu meniul Slide Show-View Show(F5).

Trecerea de la un diapozitiv la altul se poate face cu ajutorul unui clic de mouse, folosind tastele sau meniul oferit de pointerul din stanga jos a ecranului.

Se pot adauga tranzitii temporizate diapozitivelor, care modifica trecerea de la un diapozitiv la altul. Pentru o tranzitie se pot stabili doi parametri: efectul si temporizarea. Efectul se aplica la trecerea de la diapozitivul anterior la cel curent iar temporizarea la trecerea de la diapozitivul curent la cel urmator.

Pentru a aplica o tranzitie unui diapozitiv : Slide Show-Slide Transition dupa ce a fost selectat diapozitivul caruia i se aplica. Pentru a selecta mai multe diapozitive se tine tasta Shift apasata in timp ce se selecteaza acestea.

Crearea unui Custom Show(constructor de diapozitive)

Se poate crea un slide care listeaza articole de agenda sau sectiuni principale ale prezentarii. Cu diapozitivul agenda se poate sari la fiecare sectiune din prezentare si apoi reveni la diapozitivul agendei. Pentru aceasta se creaza intai un Custom Show adica un fel de miniprezentare inclusa care sa fie rulata la selectarea unui articol al agendei.

Creare Custom Show: Slide Show-Custom Show-New.

Pentru crearea agendei:

o        Se trece in vizualizarea Slide Sorter.

o        Se selecteaza primul slide din fiecare Custom Show care se va folosi. Apare un nou slide tip agenda cu articole enumerate.

o        Pentru a crea un hyperlink de la fiecare articol (bullet) se selecteaza acesta si Slide Show-Action Settings. Se selecteaza Hyperlink to-Custom Show si apoi se alege prezentarea care se va rula. Se bifeaza caseta Show and return care determina revenirea la diapozitivul agenda.

Crearea de pagini de note ale prezentatorului

Paginile de note sunt utile pentru ca ajuta la sustinerea coerenta a prezentarii.

O pagina de note este impartita in doua parti: o versiune in rezumat a diapozitivului apare in partea superioara a paginii in timp ce notele sunt plasate sub diapozitiv.

Notele se introduc in modul de vizualizare Notes Pages:

o        Se deschide prezentarea

o        View-Notes-Pages

o        Clic pe caseta textului notelor- se introduce textul

o        Se salveaza notele care se pot ulterior lista sau afisa in timpul prezentarii cu ajutorul butonului de meniu din coltul stanga jos al ecranului.

Utilizarea optiunii Notes Master

Asa cum o prezentare de diapozitive dispune de un diapozitiv principal, asa si notele dispun de un Notes Master care cuprinde fundalul si modul de organizare pentru toate paginile de note. Se poate utiliza optiunea in urmatoarele scopuri:

o        Adaugarea de informatii cu privire la fundal(data, timpul, numarul de pagini)

o        Adaugarea unei ilustratii grafice (sigla, de exemplu) care sa apara pe fiecare pagina de note…

Modificarea optiunilor Notes Master: View-Master-Notes Master.

Crearea de copii pentru auditoriu se realizeaza cu File-Print. In sectiunea Print what-Handouts si se stabilesc toate caracteristicile listarii.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1024
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site