Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE

ArhitecturaAutoCasa gradinaConstructiiInstalatiiPomiculturaSilvicultura

Cadastru

PAVAJE DIN PIATRA NATURALA SAU DIN BETON PENTRU IMBRACAMINTI DE DRUMURI, PLATFORME SI TROTUARE

Arhitectura

+ Font mai mare | - Font mai mic
Pavaje din piatra naturala sau din beton pentru imbracAminTi de drumuri, platforme si trotuare

Generalitati

Prezentul caiet de sarcini se refera la proiectarea, executarea, verificarea calitatii si la receptia lucrarilor de pavaje fie din piatra naturala (pavele normale, pavele abnorme sau calupuri), fie din pavele prefabricate din beton.1.2. domeniul de utilizare

Pavajele din pavele normale si abnorme se folosesc:

pe sectoare de drumuri sau strazi cu trafic intens si greu, cu ramblee inalte cand sistematizarea traseului nu este inca definitivata (de ex. retelele subterane nu sunt inca executate) sau cand conditiile tehnico-economice justifica folosirea lor;

la rampele de incadrare, depozitare sau locuri de parcare unde stationeaza vehicule grele;

la pasajele de nivel si pe zonele de circulatie cu tramvaie sau cai ferate urbane, cand pe aceste zone circula si autovehicule.

Pavajele din calupuri se folosesc indeosebi:

pe strazi magistrale cu functie de tranzit si pe strazile oraselor;

la locurile de parcare;

ca pavaje decorative.

Pavajele din pavele de beton se folosesc indeosebi la:

platforme industriale sau publice in localitati;

locuri de parcare si stationare pentru autovehicule de orice fel;

statii de alimentare cu carburanti pentru autovehicule (statii de benzina).

1.3. Terasamente si fundatii

Terasamentele se executa conform STAS 2914-84. Pavajele din pavele se aseaza pe fundatii pregatite conform proiectelor de executie respectand conditiile generale din STAS 6400-84. Pavajele din pavele se aseaza pe fundatie prin intermediul unui substrat de nisip. In cazuri speciale (pavaje decorative, pavaje in rigole, pavaje in statii de autobuze, etc) pavajele se pot aseza pe un substrat de mortar marca M100.

Conditii tehnice

2.1. Elemente geometrice

Inaltimea pietrelor naturale inclusiv grosimea stratului de nisip sau mortar de ciment trebuie sa corespunda tabelului 1 din SR 6978-95, adica:

Felul pavajului

Inaltimea pietrelor

cm

Grosimea stratului de nisip

cm

Pavele normale

Pavele abnorme

Calupuri

Pavelele din beton sunt de diferite forme si dimensiuni functie de furnizor. Pentru folosirea acestor tipuri de pavele furnizorul trebuie sa posede agrementare de la Ministerul Lucrarilor Publice si Amenajarea Teritoriului (MLPAT).

Pavele din beton prin forma lor sunt de doua tipuri:

pavele autoblocante;

pavele care nu sunt autoblocante.

Grosimile minime sunt:

8 cm pentru pavele ca imbracaminti carosabile;

6 cm pentru pavele ca imbracaminti pentru trotuare (accidental carosabile).Pavelele din beton care nu sunt autoblocante se pot folosi doar pentru trotuare si curti unde nu circula vehicule grele.

In profil transversal bombamentul se realizeaza conform SR 6978-95, iar in profil longitudinal conform STAS 863-85.

Pantele transversale sunt:

pentru pavaje din pavele normale si abnorme: 3%;

pentru pavaje din calupuri si din beton: 2,5%;

in piete, platforme si locuri de parcare: 12,5%.

2.2. Denivelari si abateri de la cotele prescrise in proiect

Se admit denivelari in lungul drumului si la pante transversale dupa cum urmeaza:

Felul imbracamintii

Denivelari maxime in lungul drumului sub dreptar de 3 m

mm

Abateri limita la pantele transversale

mm/m

Pavaj din pavele normale

Pavaj din pavele abnorme

Pavaj din calupuri

Pavaj din beton

Incadrarea pavajelor de piatra se face cu borduri de piatra naturala (SR 667-01) sau cu doua randuri de pavele asezate pe fundatii de beton conform detaliilor din SR 6978-95. Pe sectoarele de strazi cu trotuare, incadrarea va fi constituita din bordurile trotuarelor. Bordurile se aseaza pe o fundatie de beton si se rostuiesc cu mortar de ciment.

Intre pavaj de orice fel si borduri se intercaleaza 1-2 siruri de pavele asezate in lung cu 1-2 cm mai jos decat pavajul, formand rigola de scurgere a apelor. Aceasta rigola se executa pe fundatie de beton si rosturile se umplu obligatoriu cu mortar de ciment sau cu mastic bituminos. Trotuarele se executa la nivelul bordurilor spre rigola.

2.4. Asezarea pavelelor

Asezarea pavelelor fasonate se face functie de tipul lor conform SR 6978-95. Asezarea pavelelor din beton se face conform schitelor din proiecte cu rosturile tesute care depind de forma specifica a pavelelor autoblocante sau nu.

2.5. Materiale

Materialele folosite la pavaje trebuie sa indeplineasca conditiile de calitate prescrise in standardele respective sau sa posede certificatul de calitate al furnizorului in conformitate cu agrementarea MLPAT pentru cele din beton

Astfel:

Piatra naturala pentru drumuri: SR 667-01;

Agregate naturale neprelucrate pentru drumuri STAS 662-89;

Filer de calcar STAS 539-79;

Ciment Portland cu adaos de zgura SR 1500-96;

Bitum pentru drumuri SR 754-99;

Borduri din beton pentru trotuare STAS 1139-87;

Masticuri bituminoase STAS 183-72.

Prescriptii generale de executie

3.1. Pavajele nu se vor executa pe fundatii inghetate

Fundatia pavajelor se verifica inainte de asezarea pavelelor conform STAS 6400-84. Pe fundatiile din beton pavajele se executa numai dupa ce betonul atinge cel putin 80% din rezistenta sa la 28 zile conform STAS 1275-88.
3.3. Asezarea pavajelor pe nisip

Dupa executarea incadrarilor si verificarea fundatiei, se aseaza un strat de nisip care se niveleaza si se piloneaza, apoi se asterne un al doilea strat de nisip afanat, in care se aseaza pavelele sortate, fixandu-le prin batere cu ciocanul.

Asezarea pavelelor normale si abnorme se face cu cel putin 3 cm mai sus decat cota finala a pavajului si cu 2 cm mai sus in cazul pavajului de calupuri si a celor de beton.

Dupa asezarea pavelelor sau calupurilor se face prima batere cu maiul la uscat, batandu-se bucata cu bucata, verificandu-se suprafata cu dreptarul si sablonul si corectandu-se eventualele denivelari. Pentru calupurile din beton se foloseste placa vibratoare.

Se imprastie apoi nisip pe toata suprafata pavajului, se stropeste abundent cu apa si se freaca cu peria, impingandu-se nisipul in rosturi pana la umplerea lor.

Dupa aceasta operatie se executa a doua batere cu maiul si se cilindreaza cu un cilindru compresor de 6,,,8 tone, dupa ce s-a asternut un strat de nisip 1,,,1,5 cm grosime.

Neregularitatile ramase dupa aceasta operatie, se suprima prin scoaterea pavelelor si revizuirea grosimii stratului de nisip, adaugandu-se sau scotandu-se material.

Baterea se face cu un mai mecanic sau cu unul manual de circa 30 kg, la pavele normale si abnorme, si cu unul de 25 kg pentru calupuri. Pentru calupurile din beton se foloseste obligatoriu placa vibratoare.

3.4. Asezarea pe mortar de ciment

Pavelele si calupurile asezate pe mortar de ciment marca M100 se implanta cu mana inainte de inceperea prizei mortarului, batandu-se cu ciocanul la cota prescrisa.

3.5. Umplerea rosturilor

Umplerea cu nisip a rosturilor pavajului se executa cu nisip argilos care este periat si udat.

3.5.2. Umplerea cu amestecuri bituminoase

Se poate face cu:

mastic cu bitum (preparat conform SR 183/1-95; SR 183/2-98);

mortar cu suspensie de bitum filerizat;

mortar cu emulsie cationica.

Dozajele mortarelor de suspensie din bitum sau cu emulsie cationica se stabilesc prin incercari intr-un laborator de specialitate.

Operatia de umplere se poate face:

prin introducerea masticului sau mortarului in rosturi.

Dupa ce s-au golit rosturile pe adancimea indicata in proiect, s-au curatat cu apa si s-au zvantat, se amorseaza si se toarna masticul sau mortarul, pe jumatate din adancimea lor, apoi se completeaza si cealalta jumatate.

Amorsarea se face fie cu bitum taiat (0,5kg/m2), fie cu suspensie de bitum filerizat (1kg/m2) sau cu emulsie cationica (0,5kg/m2).

Masticul cu bitum se toarna atunci cand acesta are temperatura de 160,,,180 C.

prin raspandirea masticului sau mortarului, (cu suspensie de bitum sau emulsie cationica) pe toata suprafata pavajului.

Inainte de aceasta operatie, se curata rosturile si se amorseaza in conditiile aratate mai sus.

Operatia de raspandire a mortarului cu suspensie de bitum sau emulsie cationica se face conform prevederilor actelor normative in vigoare.

Dupa terminarea operatiei de rostuire (dupa racirea masticului sau dupa ruperea suspensiei din bitum sau emulsiei cationice) se presara pe toata suprafata pavajului un strat de nisip grauntos curat, in grosime de 5 mm.

3.5.3. Umplerea cu mortar de ciment

Rosturile se vor curata in prealabil, ca si rosturile umplute cu mastic.

Mortarul folosit pentru umplere este de marca M 100.

Drumul poate fi dat in circulatie numai dupa cel putin 14 zile de la data terminarii rostuirii; in acest timp suprafata pavajului se va uda cu apa.

Pavajele din calupuri de beton nu se rostuiesc cu exceptia rigolelor de langa borduri.

Verificarea lucrarilor in timpul executiei

Materialele vor fi verificate pentru a corespunde conditiilor tehnice de calitate prevazute in standardele respective.

Verificarile si determinarile care nu pot fi executate pe santier vor fi executate de un laborator de specialitate, pe probe luate conform prescriptiilor din standardele respective.

Controlul executarii lucrarilor trebuie facut in permanenta de organul de control tehnic.

Inainte de executarea pavajelor, se va verifica daca fundatia indeplineste conditiile prevazute la pct. 3.2 din prezentul standard.

Se vor verifica profilurile transversale si longitudinale, denivelarile, abaterile, marimea rosturilor, incadrarea pavajelor conform prescriptiilor din prezentul standard.

In profilul longitudinal, verificarea se face cu un dreptar de 3 m lungime, asezat pe axa drumului sau strazii si pe primul rand de pavele de langa bordurile de incadrare sau de langa rigola.

In profil transversal, verificarea se face cu un sablon avand profilul drumului sau strazii. Verificarea se face din 25 in 25 m.

Pentru masurarea denivelarilor, se va folosi o pana gradata avand lungimea de 30 cm, latimea de max. 3 cm si grosimea la capete de 1,5 cm si 9 cm.

Pana are inclinarea de 1/4.

Verificarea cotelor in lung se face cu ajutorul unui aparat de nivel.

Rezultatele verificarilor vor fi trecute in evidentele de santier (cartea constructiei, carnet de masuratori, registru de laborator etc.) care alcatuiesc documente de control.

Receptia lucrarilor

Receptia preliminara a lucrarilor de pavaje se face in conditiile respectarii prevederilor legale in vigoare, a prevederilor din prezentul standard si a datelor din proiectul lucrarii.

Pavajele se receptioneaza atunci cand toate lucrarile prevazute in documentatie sunt complet terminate.

Receptia finala va avea loc dupa o perioada de doi ani de la data receptiei preliminare si se va evalua in conformitate cu dispozitiile legale.

NOTA IMPORTANTA:

Caietul de sarcini a fost intocmit pe baza prescriptiilor tehnice de baza (stas-uri, normative, instructiuni tehnice, etc.) in vigoare la data elaborarii proiectului.

Orice modificari ulterioare in continutul prescriptiilor indicate in cadrul caietului de sarcini, ca si orice noi prescriptii aparute dupa data elaborarii proiectului, sunt obligatorii, chiar daca nu concorda cu prevederile din cadrul prezentului caiet de sarcini.

Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2272
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2020 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site