Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ArhitecturaAutoCasa gradinaConstructiiInstalatiiPomiculturaSilvicultura


Cutii de viteze(CV) Peugeot

Auto+ Font mai mare | - Font mai micCutii de viteze(CV)Gama AM

Care sunt diferitele tipuri de cutii de viteze ?

Cutiile manuale ( BVM). Ele au 5 sau 6 trepte. Se mai numesc si cutii mecanice.

Cutiile automate (BVA). Ele au 4 sau 6 trepte.

Cutiile servoasistate(BVMP). E vorba de cutii hibride, incrucisari intre o cutie mecanica si una automata. Acestea au doua moduri de functionare : unul automatic,celalalt semi-manual, cu alte cuvinte un singur impuls in sus sau in jos este de ajuns pentru a schimba treapta de viteza.

Un acelasi tip de cutie pe acelasi tip de motor poate avea mai multe versiuni. De exemplu, o versiune cu demultiplicare scurta pentru a pune in evidenta caracterul sportiv al motorului si o demultiplicare lunga pentru a favoriza consumul.

Gama Peugeot include 9 cutii de viteze diferite :

BVM5 BE4/5, ML5C, MA5 si MLGU

BVM6    ML6C

BVMP    MAP5

BVA4 AL4 si 4HP20

BVA6    AM6

Care sunt caracteristicile lor ?

MA5

Este o cutie de viteze manuala cu 5 trepte, prezenta pe 206 si 307. Cutia MA permite un cuplu maxim de 150 Nm. Ea se limiteaza deci pe motoarele 1.4 E, 1.6 E, 1.4 E 90 CP si 1.4 HDI.

206 ET3J4 1.4 90ch au doua versiuni de cutii MA :

- versiunile 206 1.4 E 90 CP XS si Quiksilver au o cuite MA5S cu demultiplicare scurta, avantajind demarajele si cuplul motor (raspuns spontan la accelerare , reprize bune la regimuri joase si medii).

- versiunile 206 1.4 E 90 CP X-Line, XT, XT Premium et Roland Garros au o cutie MA5N cu demultiplicare mai lunga, care favorizeaza consumul, nivelul sonor si confortul in utilizare.

BE4/5

Este o cutie de viteze manuala cu 5 trepte larg raspindita in gamma Peugeot. Fata de o cutie tip MA, BE4 este ranforsata, ceea ce ii permite sa suporte cupluri mai mari.

Pe 2.0 E 180 cp, acesta cutie este adaptata cu treapta 1 lunga permitind demarajul usor, a 3-a si a 4-a scurte si a 5-a adaptata la puterea motorului.

Pe 1.6 HDi 110ch, din cauza importantei cuplului , cutia a fost ranforsata.

ML5C

Este o cutie mecanica cu 5 trepte. Aceasta cutie , pe care o gasim pe 607, 807 si Expert, se distinge prin precizia selectari si rapiditatea schimbarii treptelor.

ML6C

Aceasta cutie mecanica cu 6 trepte este generatia urmatoare lui ML5C. ML6C permite sublinierea caracterului dinamic al vehiculului pastrind comfortul (in special sonor) si consumul. Avantajele cutiei ML6C fata de ML5C sunt urmatoarele :

- treapta a 5-a adaptata pentru demaraje mai bune.

- treapta a 6-a mai lunga permitind un castig de consum real pentru client.

- o ameliorare a acusticii (40 rpm mai putin la 130 km/h).

- ghidarea imbunatatita a levierului.

MLGU

Este o cutie mecanica cu 5 trepte regasita numai pe motorizarile pe benzina sau diesel de pe gama Boxer. Aceasta cutie permite un cuplu maxim de 300 Nm.

AL4

Aceasta cutie automata cu 4 trepte este echipata cu o comanda secventiala'Tiptronic sisteme Porsche', ceea ce ii ofera doua moduri de utilizare. Ea conserva in plus caracteristicile unei BVA clasica , cum ar fi trecerea intr-o treapta inferioara la apasarea brusca a pedalei de acceleratie ('kick-down') sau blocarea raportului cuplat in cazul ridicari piciorului de pe acceleratie. Functia 'Shift Lock' interzice scoaterea levierului din pozitia 'P' (Parking) fara a apsa in prealabil pedala de frana (Un semnal sonor este activat in momentul scoateri cheii din contact daca levierul nu este in pozitia 'P').

In modul secvential, schimbarea treptelor se face prin impulsuri ale levierului :

impuls catre spate : retrogradare

impulsi catre fata : trecerea intr-o trepta superioara

Acest mod secvential beneficiaza si de inteligenta cutiei. Astfel, la viteze scazute, trecerea in raportul inferior se face automat in jur de 1.000 tr/min. La fel, trecerea automata intr-o treapta superioara se face in apropierea zonei rosi.

In mod automatic auto-adaptiv cutia se adapteaza stilului de condus si conditiilor de utilizare si rulare (sarcina, relief, aderenta, .), multumita celor 9 legi de functionare pre-programate. Dotata de un sistem de comanda electronic si de un calculator, mecanismul cutiei selecteaza, fara interventia soferului raportul adecvat in functie de anumiti parametri cum ar fi regimul motorului, viteza vehiculului si pozitia pedalei de acceleratie. In cazul franari , cutia AL4 retrogradeaza automat

In afara de aceste doua moduri, AL4 dispune de doua programe : un program sport, care optimizeaza performantele motorului si placerea de a conduce, si un program zapada cu demaraj in treapta a 2-a sau a 3-a si un regim de schimbare a treptelor adaptat zapezii.

4HP20

Aceasta cutie automata cu comanda secventiala si cu 4 trepte este si ea foarte raspindita in gama Peugeot.

AM6

AM6 este prima cutie automata cu 6 trepte transversala pentru cuplu mare(ea accepta pina la 450 Nm) comercializata de Peugeot. Ea ofera solutii tehnice foarte moderne, care garanteaza simultan performante la demarare si comfort la conducere (reducerea pierderilor de putere la schimbarea treptelor si comfort acustic) :

- Gestiune electronica integrala, cu auto-adaptivitate la stilul de condus si la relief.

- Comanda secventiala Tiptronic sistem Porsche, cu 6 trepte.

Asociata cu motorul V6 3.0 210ch, AM6 ofera :

- Un prim raport scur ce ofera un demaraj remarcabil.

- O foarte buna continuitate la accelerare gratie reduceri pierderilor de regim la schimbarea treptelor.

Un comfort acustic imbunatatit pe autostrada cu o trepta a6-a foarte comfortabila.

MAP

Cutie de viteze mecanica robotizata (denumita '2-Tronic') realizata pe baza unei BVM de tip MA5, ea conserva caracteristicile tehnice si in particular cuplul maxim pa care il suporta de 150 Nm. MAP '2-Tronic' dispune deci de doua moduri de schimbare a treptelor :modul secvential (manal sau impulsional) si modul automatizat.

Principiul de functionare este bazat pe automatizarea functiilor 'ambreiaj' si 'selectie a treptelor'. Manevra de debreiere / ambreiere si selectarea treptelor sunt efectuate de servomecanisme gestionate de un calculator, ceea ce suprima pedala de ambreiaj pastrind placerea de a conduce delegind la aspectul cel mai neplacut : nenumaratele actiuni de debreiere / ambreiere.

In mode automatic, ea permite o optimizare a schimbarii treptelor si un castig la consum de 5% fata de MA5. Acest mode automatic este sistematic activat la demarajul autovehiculului. El comporta de altfel un program auto-adaptiv care se adapteaza stilului de condus,conditiilor de utilizare si de rulare.

In mod secvential, schimbarea treptelor se face prin impulsuri.

Pentru a trece de la un mod la altul este de ajuns sa se apese butonul 'Auto'.

A08 va fi primul vehicul al gamei care va primi aceasta cutie.

Care sunt tipurile de leviere de viteze?

Pe cutiile mecanice cu 5 trepte, grila de comada este de tipul 'sfestnic'. Ea este dotata cu un blocaj al terceri in marsarier, situat sub al cincilea raport sau in stiga primei trepte. Cuplarea in marsarier se face cu ajutorul unui inel de blocare care trebuie ridicat pentru a cupla aceasta trepta.


Pe cutiile mecanice cu 6 trepte, trecerea in marsarier este in stinga primei trepte. Cuplarea se face cu ajutorul unui inel de blocare care trebuie ridicat pentru a cupla aceasta trepta.

Acesta permite evitarea cuplari in marsarier atunci cand se incearca cuplarea rapida a primei trepte

Levierul cutiilor automate prezinta o 'linie' pentru modul automatic si o 'crestatura' pentru modul secvential. Fiecare levier are doua butoane pentru a putea selecta programele Zapada sau Sport.


comanda cutiei MAP '2-Tronic' prezinta doua padele in spatele volanului pentru schimbarea treptelor in mod manual . padela din stinga permite printr-o apasare catre volan trecerea intr- treapta inferioara, padela din dreapta face trecerea intr-o treapta superioara. Un levier de permite in acelasi timp schimbarea treptelor prin simple impulsuri. Un buton 'Auto' permite selectionarea modului automatic sau a celui secvential.

 


Care sunt gruparile in cadrul gamei ?

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 3174
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved