Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


ArhitecturaAutoCasa gradinaConstructiiInstalatiiPomiculturaSilvicultura


Semnalizarea rutiera

Auto

+ Font mai mare | - Font mai micSemnalizarea rutiera

Art. 75. - Semnalizarea rutiera se realizeaza prin semnale luminoase, indicatoare si marcaje, precum si prin alte mijloace prevazute in prezentul regulament.

Art. 76. - (1) Persoanele care folosesc drumurile publice trebuie sa se conformeze semnificatiei semnalelor luminoase, indicatoarelor, marcajelor, precum si semnalelor agentilor care dirijeaza circulatia si ale conducatorilor de vehicule.(2) Ordinea de prioritate intre regulile de circulatie, diferitele tipuri de mijloace de semnalizare rutiera si semnalele agentului care dirijeaza circulatia este urmatoarea:

a) semnalele speciale de avertizare luminoasa si/sau sonora;

b) semnalele politistului;

c) semnalizarea temporara care modifica regimul normal de desfasurare a circulatiei;

d) semnalele luminoase;

e) indicatoarele;

f) marcajele;

g) regulile de circulatie.

SECTIUNEA 1
Semnalele luminoase

1. Semnalele luminoase pentru dirijarea circulatiei vehiculelor

Art. 78. - (1) Semnalele luminoase sunt lumini albe sau colorate diferit, emise succesiv, continuu sau intermitent, de unul sau mai multe corpuri de iluminat care compun un semafor.

(2) Dupa numarul corpurilor de iluminat, semafoarele sunt:

a) cu un corp de iluminat, cu lumina intermitenta de avertizare;

b) cu doua corpuri de iluminat, pentru pietoni si biciclisti;

c) cu trei corpuri de iluminat, pentru vehicule;

d) cu patru sau mai multe corpuri de iluminat, pentru tramvaie.

Art. 79. - (1) Semafoarele care emit semnale luminoase pentru dirijarea circulatiei in intersectii se instaleaza obligatoriu inainte de intersectie, astfel incat sa fie vizibile de la o distanta de cel putin 50 m. Acestea pot fi repetate in mijlocul, deasupra ori de cealalta parte a intersectiei.

(2) Semnificatia semnalelor luminoase pentru dirijarea circulatiei vehiculelor este valabila pe intreaga latime a partii carosabile deschise circulatiei conducatorilor carora li se adreseaza. Pe drumurile cu doua sau mai multe benzi pe sens, pentru directii diferite, delimitate prin marcaje longitudinale, semafoarele se pot instala deasupra uneia sau unora dintre benzi, caz in care semnificatia semnalelor luminoase se limiteaza la banda sau benzile astfel semnalizate.

Art. 80. - Semnalele rosu, galben si verde pot fi in forma de sageti de aceeasi culoare, pe fond negru. In acest caz interdictia sau permisiunea de trecere impusa de semnalul luminos este limitata la directia sau directiile indicate prin aceste sageti. Aceeasi semnificatie o au si sagetile aplicate pe panourile aditionale ce insotesc, la partea inferioara, semafoarele. Sageata pentru mersul inainte are varful in sus.

Art. 81. - (1) Semafoarele pentru tramvaie au forma de caseta cu patru corpuri de iluminat de culoare alba si trebuie insotite de panouri cu semne aditionale.

(2) Semnalul de libera trecere pentru tramvaie este dat de combinatia luminoasa a lampii inferioare cu una dintre cele trei lampi situate la partea superioara pentru indicarea directiei.

(3) Semnalul de interzicere a trecerii tramvaiului este dat de iluminarea concomitenta a celor trei lumini din partea superioara a casetei.

Art. 82. - (1) Semnalul verde permite trecerea.

(2) Se interzice intrarea intr-o intersectie chiar daca semnalul luminos ori un indicator de prioritate permite, daca din cauza aglomerarii circulatiei conducatorul de vehicul risca sa ramana imobilizat, stanjenind sau impiedicand desfasurarea traficului.

(3) Cand semaforul este insotit de una sau mai multe lampi care emit lumina intermitenta de culoare verde sub forma uneia sau unor sageti pe fond negru catre dreapta, acestea permit trecerea numai in directia indicata, oricare ar fi in acel moment semnalul in functiune al semaforului.

(4) In cazurile prevazute la alin. (3), conducatorii vehiculelor sunt obligati sa acorde prioritate de trecere participantilor la trafic cu care se intersecteaza si circula conform semnificatiei culorii semaforului care li se adreseaza.

Art. 83. - (1) Semnalul rosu interzice trecerea.

(2) La semnalul rosu vehiculul trebuie oprit inaintea marcajului pentru oprire sau, dupa caz, pentru trecerea pietonilor, iar in lipsa acestuia, in dreptul semaforului. Daca semaforul este instalat deasupra ori de cealalta parte a intersectiei, in lipsa marcajului pentru oprire sau pentru trecerea pietonilor, vehiculul trebuie oprit inainte de marginea partii carosabile a drumului ce urmeaza a fi intersectat.

(3) Atunci cand semnalul rosu functioneaza concomitent cu cel galben, acesta anunta aparitia semnalului verde.

Art. 84. - (1) Cand semnalul galben apare dupa semnalul verde, conducatorul vehiculului care se apropie de intersectie nu trebuie sa treaca de locurile prevazute la art. 83 alin. (2), cu exceptia situatiei in care, la aparitia semnalului, se afla atat de aproape de acele locuri, incat nu ar mai putea opri vehiculul in conditii de siguranta.

(2) Semnalul galben intermitent permite trecerea, cu respectarea semnalizarii rutiere si a regulilor de circulatie aplicabile in acel loc.

(3) Aceeasi semnificatie o are si semnalul galben intermitent al unei lampi instalate intr-un loc periculos.

Art. 86. - Semnalul luminos destinat numai dirijarii circulatiei bicicletelor are in campul sau imaginea unei biciclete de culoare rosie, respectiv verde pe fond negru.

Aceeasi destinatie o are si semnalul luminos al unui semafor insotit de un panou aditional pe care figureaza o bicicleta.

Art. 87. - (1) Cand deasupra benzilor, delimitate prin marcaje longitudinale, sunt instalate dispozitive care emit semnale rosii si verzi, acestea sunt destinate semnalizarii benzilor cu circulatie reversibila. Semnalul rosu, avand forma a doua bare inclinate si incrucisate, interzice accesul vehiculelor pe banda deasupra careia se gaseste, iar semnalul verde, de forma unei sageti cu varful in jos, permite intrarea vehiculelor si circulatia pe acea banda.

(2) Semnalul luminos intermediar care anunta schimbarea semnalului verde in cazul benzilor cu circulatie reversibila are forma unei sau unor sageti de culoare galbena ori alba cu varful orientat in diagonala catre in jos, spre dreapta. Acest semnal anunta ca banda deasupra careia se afla este pe punctul de a fi inchisa circulatiei conducatorilor carora li se adreseaza si ca acestia sunt obligati sa se deplaseze pe banda sau benzile indicate de sageti.

Art. 88. - Conducatorul vehiculului care intra intr-o intersectie la culoarea verde a semaforului este obligat sa respecte si semnificatia indicatoarelor instalate in interiorul acesteia.

Art. 89. - (1) Autovehiculele prevazute la art. 32 alin. (1) lit. a) si b) din ordonanta de urgenta, cand se deplaseaza in actiuni de interventie sau in misiuni care impun urgenta, pot circula prin intersectii, chiar daca semnalele luminoase ale semaforului interzic trecerea sau daca indicatoarele existente obliga la acordarea prioritatii ori interzic accesul.

(2) Conducatorii autovehiculelor prevazute la alin. (1) sunt obligati sa foloseasca din timp mijloacele de avertizare sonora si luminoasa.

2. Semnalele luminoase pentru pietoni

3. Alte semnale luminoase

Art. 93. - In cazul semaforizarii corelate, in lungul unui traseu pot fi instalate dispozitive de cronometrare a timpului aferent culorii, precum si dispozitive luminoase care sa arate participantilor la trafic timpii stabiliti prin programul de semaforizare, iar pentru conducatorii de autovehicule si viteza de deplasare.

Art. 94. - Semaforul de avertizare se instaleaza la iesirea din intersectie si este constituit dintr-un corp de iluminat cu lumina galbena intermitenta. Acesta poate avea in campul sau imaginea unui pieton in miscare, de culoare galbena pe fond negru.Art. 95. - Pentru semnalizarea si dirijarea circulatiei pe sectoarele de drumuri, cu exceptia autostrazilor, unde se executa lucrari pe partea carosabila, se pot instala temporar semafoare mobile, cu obligatia presemnalizarii vizibile a acestora de la o distanta de cel putin 150 m.

SECTIUNEA a 2-a
Indicatoarele

Art. 96. - (1) Indicatoarele instalate pe drumurile publice sunt:

a) de avertizare;

b) de reglementare, care pot fi:

1. de prioritate;

2. de interzicere sau restrictie;

3. de obligare;

c) de orientare si informare.

(2) Indicatoarele pot fi insotite de panouri cu semne aditionale.

Art. 97. - (1) Indicatoarele se instaleaza, de regula, pe partea dreapta a sensului de mers. In cazul in care conditiile locale impiedica observarea din timp a indicatoarelor de catre conducatorii carora li se adreseaza, ele se pot instala ori repeta pe partea stanga, in zona mediana a drumului, pe un refugiu ori spatiu interzis circulatiei vehiculelor, deasupra partii carosabile sau de cealalta parte a intersectiei, in loc vizibil pentru toti participantii la trafic.

(2) Indicatoarele pot fi insotite de panouri cu semne aditionale continand inscriptii sau simboluri care le precizeaza, completeaza ori limiteaza semnificatia.

(3) Semnele aditionale se pot aplica pe panouri ce includ indicatoare ori chiar pe indicatoare, daca intelegerea semnificatiei acestora nu este afectata.

(4) Pentru a fi vizibile pe timp de noapte, indicatoarele trebuie sa fie reflectorizante, luminoase ori iluminate.

Art. 98. - (1) Semnificatia unui indicator este valabila pe intreaga latime a partii carosabile deschise circulatiei conducatorilor carora li se adreseaza.

(2) Cand indicatorul este instalat deasupra benzii sau benzilor, semnificatia lor este valabila numai pentru banda ori benzile astfel semnalizate.

(3) Semnificatia indicatoarelor de avertizare incepe din dreptul locului sau sectorului periculos pe care il semnalizeaza si inceteaza imediat dupa acesta.

(4) Semnificatia indicatoarelor de interzicere sau restrictie incepe sau este aplicabila din dreptul acestor indicatoare. In lipsa unei semnalizari care sa precizeze lungimea sectorului pe care se aplica reglementarea ori a unor indicatoare care sa anunte sfarsitul interdictiei sau al restrictiei, semnificatia acestor indicatoare inceteaza in intersectia cea mai apropiata. Cand indicatoarele de interzicere sau restrictie sunt instalate impreuna cu indicatorul ce anunta intrarea intr-o localitate, semnificatia lor este valabila pe drumul respectiv, cu exceptia locurilor unde alte indicatoare dispun altfel.

Art. 99. - Pentru informatii, avertizari sau reguli de circulatie aplicabile temporar, se folosesc aceleasi indicatoare ca in semnalizarea permanenta, insa simbolurile vor fi aplicate pe fond galben.

SECTIUNEA a 3-a
Marcajele

Art. 100. - (1) Marcajele servesc la organizarea circulatiei, avertizarea sau indrumarea participantilor la trafic.

Acestea pot fi folosite singure sau impreuna cu alte mijloace de semnalizare rutiera pe care le completeaza, le intaresc sau le precizeaza semnificatia.

(2) Marcajele aplicate pe drumurile publice neiluminate trebuie sa fie reflectorizante sau insotite de dispozitive reflectorizante, atunci cand se adreseaza conducatorilor vehiculelor aflate in miscare.

Art. 101. - Marcajele aplicate pe drumurile publice sunt:

a) longitudinale, care pot fi:

1. de separare a sensurilor de circulatie;

2. de delimitare a benzilor de circulatie;

3. de delimitare a partii carosabile;

b) transversale, care pot fi:

1. de oprire;

2. de cedare a trecerii;

3. de traversare pentru pietoni;

4. de traversare pentru biciclisti;

c) alte marcaje, care pot fi:

1. diverse:

1.1. de ghidare;

1.2. pentru spatii inguste;

1.3. pentru spatii interzise;

1.4. pentru interzicerea stationarii;

1.5. pentru statii de autobuze, troleibuze, taximetre;

1.6. pentru locurile de parcare;

2. laterale:

2.1. pe lucrari de arta (poduri, pasaje denivelate, ziduri de sprijin etc.);

2.2. pe parapete;

2.3. pe stalpi si copaci aflati pe platforma drumului;

2.4. pe borduri.

Art. 102. - (1) Administratorul drumului public este obligat sa aplice marcaje cu linii continue sau discontinue, dupa caz, atat pentru separarea sensurilor si benzilor de circulatie, cat si pentru delimitarea partii carosabile.

(2) Marcajul longitudinal format dintr-o linie continua simpla sau dubla interzice trecerea cu vehiculul peste el.

Daca o asemenea linie separa sensurile de circulatie, se interzice trecerea pe partea opusa sensului de mers.

(3) Marcajul format dintr-o linie continua aplicata pe bordura trotuarului sau la marginea partii carosabile interzice stationarea vehiculelor pe acea parte a drumului. Cand o asemenea linie insoteste un indicator de interzicere a stationarii, aceasta precizeaza lungimea sectorului de drum pe care este valabila interzicerea.

(4) Banda delimitata printr-un marcaj longitudinal format din linii continue, pe care este aplicat si un marcaj simbolizand o anumita categorie sau anumite categorii de vehicule, delimiteaza banda rezervata circulatiei acelei sau acelor categorii de vehicule.

Art. 103. - Marcajul longitudinal format dintr-o linie discontinua simpla sau dubla permite trecerea peste acesta, daca manevra impune acest lucru.

Art. 104. - (1) Linia discontinua simpla este destinata:

a) delimitarii benzilor in vederea ordonarii circulatiei, caz in care intervalul dintre segmentele de linie este considerabil mai mare decat lungimea acestora;

b) anuntarii apropierii de o linie continua si a interdictiei impuse de aceasta sau apropierea de un alt loc ce prezinta un risc particular, cazuri in care intervalul dintre segmentele de linie este considerabil mai mic decat lungimea lor.

Linia discontinua dubla este destinata delimitarii uneia sau mai multor benzi cu circulatie reversibila. Pe asemenea benzi marcajul este insotit de dispozitivele luminoase speciale prevazute la art. 87 alin. (1) si (2).
Marcajul longitudinal format dintr-o linie continua si una discontinua alaturate are pentru conducatorul de vehicul semnificatia liniei celei mai apropiate in sensul de mers. Aceasta dispozitie nu-l impiedica pe cel care a efectuat o depasire sa-si reia locul pe sensul de mers.

(4) Nu sunt considerate marcaje longitudinale liniile continue sau discontinue care delimiteaza marginile partii carosabile sau care, unite cu liniile transversale, delimiteaza locurile de stationare.

Art. 105. - (1) Marcajul transversal constand dintr-o linie continua, aplicata pe latimea uneia sau mai multor benzi, indica linia inaintea careia vehiculul trebuie oprit la intalnirea indicatorului 'Oprire'. Un asemenea marcaj poate fi folosit pentru a indica linia de oprire impusa printr-un semnal luminos, printr-o comanda a agentului care dirijeaza circulatia, de prezenta unei treceri la nivel cu o cale ferata, cu o linie de tramvai sau a unei treceri pentru pietoni.

Inaintea marcajului ce insoteste indicatorul 'Oprire' se poate aplica pe partea carosabila inscriptia 'STOP'.

(2) Marcajul transversal constand dintr-o linie discontinua, aplicata pe latimea uneia sau mai multor benzi, indica linia care nu trebuie depasita atunci cand se impune cedarea trecerii. Inaintea unei asemenea linii se poate aplica pe partea carosabila un marcaj sub forma de triunghi avand o latura paralela cu linia discontinua, iar varful indreptat spre vehiculul care se apropie.

(3) Marcajul transversal constand din linii paralele cu axul drumului indica locul pe unde pietonii trebuie sa traverseze drumul. Aceste linii au latimea mai mare decat a oricaror alte marcaje.

(4) Marcajul transversal constand din linii discontinue paralele, aplicate perpendicular sau oblic fata de axul drumului, indica locul destinat traversarii partii carosabile de catre biciclisti.

Art. 106. - (1) Marcajele, cum sunt: sagetile, inscriptiile, liniile paralele sau oblice, pot fi folosite pentru a repeta semnificatia indicatoarelor sau pentru a da participantilor la trafic indicatii care nu le pot fi furnizate, in mod adecvat, prin indicatoare.

(2) Marcajul sub forma unei sau unor sageti, aplicat pe banda ori pe benzile delimitate prin linii continue, obliga la urmarea directiei sau directiilor astfel indicate. Sageata de repliere care este oblica fata de axul drumului, aplicata pe o banda sau intercalata intr-un marcaj longitudinal format din linii discontinue, semnalizeaza obligatia ca vehiculul care nu se afla pe banda indicata de sageata sa fie condus pe acea banda.

(3) Marcajul format dintr-o linie in zig-zag semnifica interzicerea stationarii vehiculelor pe partea drumului pe care este aplicat. O astfel de linie completata cu inscrisul 'BUS' sau 'TAXI' poate fi folosita pentru semnalizarea statiilor de autobuze si troleibuze, respectiv de taximetre.

(4) Marcajul aplicat in afara benzilor, format din linii paralele, inconjurate sau nu cu o linie de contur, delimiteaza spatiul interzis circulatiei.

(5) Marcajele se pot aplica si pe ziduri de sprijin, parapete de protectie sau alte amenajari rutiere laterale drumului, pentru a le face mai vizibile conducatorilor de vehicule.

(6) Marcajele sunt de regula de culoare alba, cu exceptia celor ce se aplica pe elementele laterale drumului care sunt de culoare alba, neagra sau galbena si neagra, precum si a celor provizorii, folosite la organizarea circulatiei in zona lucrarilor, care sunt de culoare galbena. In zonele unde stationarea vehiculelor este limitata in timp, marcajele pot fi si de alte culori.

SECTIUNEA a 4-a
Semnalizarea trecerilor la nivel cu calea ferata

Art. 107. - (1) La trecerea la nivel cu calea ferata semnalul luminos pentru anuntarea apropierii trenurilor este compus din doua lumini rosii care functioneaza intermitent alternativ. In cazul trecerii la nivel prevazute cu bariere sau semibariere, acest semnal anunta coborarea acestora.

(2) Semnalul luminos pentru anuntarea apropierii trenurilor trebuie sa fie insotit de un semnal sonor de avertizare.

Pe drumurile de pamant, cu circulatie de vehicule redusa, si pe cararile pentru pietoni poate fi folosit doar un semnal sonor de avertizare.

(3) In timpul cat semnalul cu lumini rosii prevazut la alin. (1) este stins, trebuie sa functioneze permanent un semnal cu lumina intermitenta de culoare alba, avand cadenta lenta, care semnifica permisiunea de a trece.

(4) Lampile cu lumini rosii si albe sunt montate pe acelasi suport si indreptate in aceeasi directie. Acestea se amplaseaza de fiecare parte a caii ferate, pe partea dreapta in sensul de mers, iar cand conditiile de vizibilitate impun, si pe partea stanga, pe un refugiu in mijlocul partii carosabile ori deasupra acesteia.

Art. 108. - La apropierea trenurilor semnalul luminos cu lumini rosii si cel sonor trebuie sa intre in functiune, in mod automat, concomitent cu stingerea semnalului de culoare alba si sa ramana in functiune pana la trecerea acestora.

Art. 109. - Apropierea de o trecere la nivel cu calea ferata se semnalizeaza cu indicatoare cu aceasta semnificatie instalate succesiv la 150, 100 si 50 m de calea ferata.

Art. 110. - (1) Apropierea de o trecere la nivel cu calea ferata curenta fara bariere se semnalizeaza, dupa caz, cu indicatoarele 'Trecere la nivel cu calea ferata simpla, fara bariere' sau 'Trecere la nivel cu calea ferata dubla, fara bariere', insotite de indicatorul 'Oprire'.

Semnalizarea luminoasa la trecerea la nivel cu calea ferata este insotita, in toate cazurile, de unul dintre indicatoarele 'Trecere la nivel cu calea ferata simpla, fara bariere' sau 'Trecere la nivel cu calea ferata dubla, fara bariere'.

(2) La trecerea la nivel cu o cale ferata industriala se instaleaza indicatorul 'Alte pericole', insotit de un panou aditional ce contine imaginea unei locomotive, iar circulatia se dirijeaza de un agent de cale ferata.

(3) Barierele si semibarierele sunt marcate cu benzi alternante de culoare rosie si alba si pot fi prevazute, la mijloc, cu un disc rosu. Pe drumurile neiluminate benzile trebuie sa fie reflectorizante, iar pe timp de noapte barierele si semibarierele trebuie sa fie iluminate ori prevazute cu dispozitive cu lumina rosie.

(4) Portile de gabarit instalate inaintea unei treceri la nivel cu o cale ferata electrificata, destinate sa interzica accesul vehiculelor a caror incarcatura depaseste in inaltime limita de siguranta admisa, sunt marcate cu benzi alternante de culoare galbena si neagra. Pe stalpii de sustinere ai portilor de gabarit se instaleaza indicatoare rutiere prin care se precizeaza inaltimea maxima de trecere admisa.

(5) Indicatoarele, barierele si semibarierele trebuie sa fie echipate cu dispozitive reflectorizante, omologate.

SECTIUNEA a 5-a
Semnalizarea limitelor laterale ale platformei drumului si a lucrarilor

Art. 111. - (1) Limitele laterale ale platformei drumului se semnalizeaza prin stalpi laterali de delimitare sau prin parapete dotate cu dispozitive reflectorizante de culoare rosie si alba ori galbena, omologate. Dispozitivele rosii trebuie sa fie vizibile numai pe partea dreapta a drumului, in sensul de mers. Materialele din care acestea sunt confectionate nu trebuie sa fie dure.

(2) Dispozitivele reflectorizante pentru semnalizarea limitelor platformei drumului se pot monta si pe parapetele de protectie, peretii tunelelor, zidurile de sprijin sau pe alte amenajari rutiere ori instalatii laterale drumului.

Art. 112. - (1) Semnalizarea sectoarelor de drum public pe care se executa lucrari este obligatorie, are semnificatia interzicerii circulatiei in zona afectata de lucrari si scopul de a asigura desfasurarea in conditii corespunzatoare a circulatiei pe sectorul de drum ramas neafectat sau devierea acesteia pe variante ocolitoare, dupa caz.

(2) Limitele sectoarelor afectate de lucrari trebuie semnalizate vizibil cu panouri, bariere, stalpi de delimitare, conuri sau alte mijloace fluorescent-reflectorizante. Daca aceste mijloace nu sunt reflectorizante, ele trebuie insotite pe timp de noapte de lumini de culoare galbena, iar cand lucrarea afecteaza axul drumului, luminile pot fi de culoare alba sau galbena.(3) Pentru organizarea circulatiei pe sectoarele de drum public aflate in lucru se instaleaza indicatoare si balize reflectorizante sau, dupa caz, amenajari rutiere tip 'limitatoare de viteza' si se aplica marcaje, corespunzator situatiei create. Daca este cazul, dirijarea circulatiei se realizeaza prin semnale luminoase ori semnale ale lucratorului de drumuri desemnat si special instruit.

Art. 113. - (1) Semnalizarea instituita pe sectoarele de drum pe care se executa lucrari trebuie intretinuta si modificata corespunzator evolutiei acestora. La terminarea lucrarilor executantul trebuie sa asigure, concomitent cu repararea sectorului de drum public afectat, si refacerea semnalizarii initiale sau modificarea ei, potrivit noilor conditii de circulatie.

(2) Persoanele care executa lucrari de orice natura pe partea carosabila a drumului public sunt obligate sa poarte echipament de protectie-avertizare fluorescent si reflectorizant, de culoare galbena sau portocalie, pentru a fi observate cu usurinta de participantii la trafic.

SECTIUNEA a 6-a
Semnalele politistilor si ale altor persoane care dirijeaza circulatia

Art. 116. - (1) Semnalele politistului care dirijeaza circulatia au urmatoarele semnificatii:

a) bratul ridicat vertical semnifica 'atentie, oprire' pentru toti participantii la trafic care se apropie, cu exceptia conducatorilor de vehicule care nu ar mai putea opri in conditii de siguranta. Daca semnalul este dat intr-o intersectie, aceasta nu impune oprirea conducatorilor de vehicule care se afla deja angajati in traversare;

b) bratul sau bratele intinse orizontal semnifica 'oprire' pentru toti participantii la trafic care, indiferent de sensul lor de mers, circula din directia sau directiile intersectate de bratul sau bratele intinse. Dupa ce a dat acest semnal, politistul poate cobori bratul sau bratele, pozitia sa insemnand, de asemenea, 'oprire' pentru participantii la trafic care vin din fata ori din spate;

c) balansarea cu bratul, pe verticala, a unui dispozitiv cu lumina rosie ori a bastonului reflectorizant pe timp de noapte semnifica 'oprire' pentru participantii la trafic, spre care este indreptat;

d) balansarea pe verticala a bratului semnifica reducerea vitezei;

e) rotirea vioaie a bratului semnifica marirea vitezei si grabirea traversarii drumului de catre pietoni.

(2) Politistul care dirijeaza circulatia poate face semn cu bratul ca vehiculul sa avanseze, sa depaseasca, sa treaca prin fata ori prin spatele sau, sa il ocoleasca prin partea sa stanga sau dreapta, iar pietonii sa traverseze drumul ori sa se opreasca.

(3) La efectuarea comenzilor prevazute la alin. (1) si (2), politistul poate folosi si fluierul.

Art. 117. - (1) Oprirea conducatorilor de vehicule si a pietonilor este obligatorie si la semnalele date de:

a) agentii de cale ferata, la trecerile la nivel;

b) lucratorii de drumuri, in zona lucrarilor pe partea carosabila;

c) conducatorii coloanelor de militari sau ai grupurilor organizate de pietoni;

d) membrii patrulelor scolare de circulatie, la trecerile pentru pietoni din apropierea scolilor.

(2) Conducatorii de vehicule sunt obligati sa opreasca si la semnalul nevazatorilor, dat prin ridicarea bastonului alb, atunci cand acestia traverseaza strada.

Art. 118. - (1) Persoanele prevazute la art. 116 alin. (1) si art. 117 alin. (1), care dirijeaza circulatia ori care adreseaza semnale de oprire participantilor la trafic, trebuie sa fie echipate si plasate astfel incat sa poata fi observate si recunoscute cu usurinta de catre participantii la trafic.

(2) Semnalele persoanelor prevazute la alin (1) primeaza atat fata de semnificatia mijloacelor de semnalizare, cat si fata de regulile de circulatie. Aceste semnale se executa pe timpul zilei cu bratul sau cu bastonul reflectorizant, iar pe timpul noptii numai cu un dispozitiv cu lumina rosie sau cu bastonul reflectorizant.

SECTIUNEA a 7-a
Semnalele autovehiculelor cu regim de circulatie prioritara si obligatiile celorlalti participanti la trafic

Art. 119. - (1) Autovehiculele prevazute la art. 32 alin. (1) lit. a) si b) din ordonanta de urgenta au regim de circulatie prioritara atunci cand conducatorii acestora se deplaseaza in actiuni de interventie sau misiuni care au caracter de urgenta si pun in functiune mijloacele speciale de avertizare luminoasa si sonora. Mijloacele de avertizare luminoasa si sonora pot fi folosite si separat, in functie de natura misiunii.

(2) Autovehiculele care formeaza o coloana, insotite de un autovehicul cu regim prioritar, trebuie sa aiba in functiune luminile de intalnire.

(3) Se interzice folosirea de catre conducatorul unuia dintre autovehiculele prevazute la alin. (1) a semnalelor luminoase si sonore de prioritate in alte cazuri decat cele justificate de urgenta interventiei sau misiunii lor.

(4) Autovehiculele cu regim de circulatie prioritara ce se deplaseaza in conditiile prevazute la alin. (1) nu se supun restrictiilor de viteza. La intrarea in intersectii conducatorii acestora sunt obligati sa circule cu atentie si sa ia toate masurile pentru prevenirea accidentelor.

Art. 120. La apropierea autovehiculelor cu insemnele politiei si ale pompierilor, aflate in misiune, care au in functiune semnalele luminoase de culoare rosie si albastra si, respectiv, rosie, concomitent cu cele sonore, conducatorii celorlalte vehicule sunt obligati sa opreasca de indata in afara partii carosabile sau, cand nu este posibil, cat mai aproape de partea din dreapta a partii carosabile si sa permita trecerea acestora.

La apropierea de autovehicule cu regim de circulatie prioritara, care au in functiune semnalele luminoase de culoare albastra, concomitent cu cele sonore, conducatorii celorlalte vehicule sunt obligati sa reduca viteza, sa elibereze banda pe care se deplaseaza autovehiculul prioritar ori sa circule cat mai aproape de bordura sau acostament, iar la intersectii, sa le acorde prioritate de trecere.

Conducatorii de autovehicule care se apropie de o coloana cu regim de circulatie prioritara pot depasi coloana daca li se semnalizeaza aceasta manevra de catre conducatorul coloanei. Se interzice altor conducatori de autovehicule sa se intercaleze sau sa se ataseze unei coloane cu regim de circulatie prioritara.

Art. 121. - Oprirea unui autovehicul de catre un politist aflat intr-un autovehicul cu regim prioritar se face si prin punerea in functiune a dispozitivelor luminoase cu mesaje variabile sau cu bratul. Aceste semnale pot fi adresate concomitent cu transmiterea unui apel prin amplificatorul de voce. Conducatorul de autovehicul caruia i s-a adresat semnalul este obligat sa puna in functiune de indata luminile de directie din dreapta si sa opreasca in afara partii carosabile sau, daca aceasta nu este posibil, cat mai aproape de bordura sau acostament.

Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 912
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2023 . All rights reserved