Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ArhitecturaAutoCasa gradinaConstructiiInstalatiiPomiculturaSilvicultura


Montarea de boxe fata si radiocasetofon pe Logan Ambiance

Auto+ Font mai mare | - Font mai micDe cand am masina m-a deranjat faptul ca nu are difuzoare pe spate, asa ca m-am hotarat sa le pun singur. Montarea difuzoarelor de 13 cm pe spate e destul de simpla: se taie materialul acela de sub luneta cu un cutter mai solid, stand in portbagaj, apoi se atasaza in suruburi difuzoarele.
Cablajul, in schimb, pare mai complicat la prima vedere. Desi nu am cablu din acel scump care sa merite toata atentia in montare, am plecat de la premisa ca ar fi bine sa-l tin mai departe de cablurile celelalte de curent asa ca traseul ales a fost pe langa tunelul central.
Material necesare:
- 2 bucati de 4 m de cablu audio
- 2 m de cablu monofilar rigid
- 1 bucata mufa ISO (se gaseste destul de usor la magazinele audio) sau mufele metalice care intra in mufa ISO (de astea n-am gasit1. Se scoate bancheta spate. Se desfac capacele de plastic dintre scaune si cel de la schimbator
2. Se introduce pe sub mocheta prin spatiul taiat unde se vad cablurile de la frana de mana cablul rigid si se scoate langa consola centrala (va puteti folosi de spatiile taiate de pe langa schimbator pentru a ghida sarma3. Se leaga de cablul rigid cablul audio si se scoate prin orificiul din spatele franei de mana. Se foloseste cablul rigid pentru a trage firul audio pe ultima portiune de mocheta ramasa si anume cea din fata banchetei.4. Cablul se ghideaza spre margini, unde e introdus in portbagaj.5. In portbagaj cablul se baga pe sub mocheta de pe lateral (care nu e prinsa in partea de jos, sta numai capacul acela de mocheta pe ea) si se conecteaza la difuzoare6. In fata se scoate RCAS/RCD -ul. Folosind o manuta dibace se scot cablurile
instalate de noi pe gaura in care intra playerul.
7. In continuare avem nevoie de conectorii care intra in spatele Cassului. Eu am fost nevoit sa le obtin destul de greu taind o mufa ISO (cea din poza cu materialele necesare8. Se conecteaza capetele metalice la cablul nostru.9. Se introduc capetele in mufa in spatiile libere (se observa in poza). in partea de sus este + iar jos - (Stanga cum privim de pe scaun este diful stanga iar dreapta - diful dreapta10. Se asaza casetofonul la loc si asta a fost tot.
Montarea de boxe fata si radiocasetofon pe Logan Ambiance

Iata cum am procedat eu. Am mers pe cheltuieli minime. De fapt costul este dat de mufa ISO tata (aprox. 20 RON) si de costul celor doua boxe + costul asetofonului.

Mai intai se da jos ornamentul de plastic care este pus in locasul radiocasetofonului:

Eu am folosit o cheie pentru a trage cele doua cleme, dar mai elegant este cu surubelnita.

Inauntru vom gasi mufa de antena si mufa ISO mama, gata cablata (vezi poza) :

----------- poza mufa ISO mama ----- ----- -------

Apoi dam jos ornamentele de la usi. Pentru prima data se poate folosi un cutit. Il introducem cu atentie intre ornament si usa pentru a distanta un pic plasticul (repetam operatiunea in mai multe puncte), apoi se trage de acesta pana cand iese. La urmatoarele eliberari se poate folosi o surubelnita. Prima data e preferabil sa folosim cutitul deoarece surubelnita are capul mai gros si poate lasa urme pe ornament.

O.K., am ajuns la locasurile boxelor din usi. Aici trebuie neaparat sa ne dotam cu o surubelnita cap hexagonal (torx) de dimensiunile suruburilor Pe capul de surubelnita folosit de mine scria Tx -25). Se desfac cele 4 suruburi si odata cu ele se scoate cosul de plastic pe care va sta boxa. E indicat in acest moment sa
imobilizam cu banda izolanta (sau scotch) cele 4 cleme in care se insurubeaza suruburile. Se taie 4 fasii de banda izolanta care se lipesc in spatele clemelor (in usa). Altfel riscam sa pierdem clemele la insurubare. Pe cosul pe care l-am desfacut se poate zari mufa (alba) in care vor intra firele de la boxe. De fapt aceasta mufa este intr-un fel o sectiune din mufa ISO mama si contine doar doi pini ISO mama. Vezi poza de mai jos (preluare de pe forumul computer games):

--------- poza pin ISO mama ---------

Eu nu am gasit in comert mufa tata corespunzatoare. Existau doua solutii. Prima era sa sacrific mufa din usa si sa inadesc firele.
A doua solutie si cea pe care am adoptat-o a fost urmatoarea:

Am cumparat o mufa tata ISO (Sper ca nu se va considera ca voi face reclama mascata daca voi spune ca am gasit aceasta mufa la magazinul BDK din Timisoara - la coltul strazilor Republicii cu Paris, cu intrare pe cea din urma) la pret 20 RON. Vezi figura:

----------- poza mufa ISO tata ----- ----- --------

Se vor scoate 4 pini (tata) din aceasta mufa. Este vorba de pinii care ar trebui sa mearga la boxele spate si pe care noi nu ii folosim. Pe poza sunt marcati cu cerculete rosii. Scoaterea se face in felul urmator. Se ia o surubelnita linie ingusta (tip ceasornicar) si se apasa in interiorul mufei pe "umarul" pinului (cel metalic). In acelasi timp, pe partea cealalta a mufei se trage de firul pinului corespunzator, pana cand este scos afara. Operatia ar trebui sa decurga usor. Nu taiati mufa ! Daca nu reusiti rugati un prieten sa va ajute. Unul impinge cu surubelnita, iar celalat trage de fir.

Dupa ce ati scos cei 4 pini cu firele aferente, acestea se lipesc la firele cu care a venit boxa din fabrica (Se foloseste un pistol de lipit). Standardul de culoare ar trebui sa se respecte. Acesta este: alb ----- stanga + ; alb-negru ----- stanga - ;
gri ----- dreapta + ; gri-negru ----- dreapta -

Daca nu aveti acest standard la firele de la boxe, incercarea plusului si minusului se face astfel: Se ia o baterie AA sau AAA de 1,5V. Se conecteaza la boxa. Daca boxa isi retrage membrana se schimba polaritatea bateriei. In momentul in care la conectarea bateriei la boxa, aceasta isi extinde membrana, plusul bateriei indica plusul + al boxei.

Atasam firele cu pini la boxa conform standardelor de + si - . Apoi pinii (tata) ii infigem cate doi in cuplele albe din cosul usilor. Cei doi pini este obligatoriu sa fie izolati cu o banda izolatoare (fiind in aer, fara conector)

Pentru a ne verifica, va trebui sa avem:
- La usa din stanga: firul alb de la boxa la firul maro din usa, iar firul alb-negru de la boxa la firul violet din usa
- La usa din dreapta: firul gri de la boxa la firul bej din usa, iar firul gri-negru de la boxa la firul alb din usa

Apoi se fixeaza la loc cosul in gaura corespunzatoare, se pun la loc suruburile, se strang si se pune le loc ornamentul de plastic prin simpla apasare.

Vom trece la montarea radiocasetofonului. Daca este prevazut cu mufa ISO, totul este simplu. Se infige mufa sa tata in mufa mama de la masina, la fel se conecteaza mufele de antene se impinge casetofonul in lacas si treaba este terminata.

Daca nu avem mufa ISO la casetofon, va trebui sa lipim firele de iesire la mufa ISO tata pe care am procurat-o din comert. Trebuie mare atentie la alimentari. Alimentarea care trece prin cheia de contact se leaga la firul galben. Daca nu stim care dintre cele doua alimentari trebuie legata aici (instructiunile casetofonului nu ne ajuta), atunci vom lua un instrument de masura. La alimentarea de +12V trecuta prin cheia de contact se leaga acea alimentare a casetofonului pe care avem consum mai mare. (Se inseriaza instrumentul de masura pe alimentarea casetofonului, instrumentul fiind pus pe pozitia de masura a curentului, amperi. Atentie la aceasta masuratoare sa nu distrugeti instrumentul de masura !). La firul rosu vom lega alimentarea permanenta a casetofonului (de obicei de aici este alimentata memoria casetofonului si ceasul, acolo unde exista). Asadar aceasta alimentare va avea un consum mai mic. La firul negru vom lega minusul radiocasetofonului.

Cum depistam la casetofon iesirile de "+" si "-" spre boxe, daca nu avem mufa ISO pe radiocasetofon si cartea tehnica nu ne ajuta cu nimic ? Se ia un instrument de masura, il fixam pe pozitia de masura "rezistenta" ("ohmi") si identificam care dintre fire sunt legate la carcasa radiocasetofonului (masa "-" ) Acele fire sunt iesirile de "-" spre boxe.
Dupa identificare legam cu atentie firele de la radiocasetofon la mufa tata ISO. Se lipesc firele cu cositor (fludor), folosind pistolul de lipit. Conectam mufele ISO mama si tata, conectam mufele de antena si impingem radiocasetofonul in lacas.


Attached thumbnail(s)

Trebuie sa mergi cu el pe langa pragul stang tot pe acolo este tras si cablajul spate),urci in sus pe langa spatar si-l tragi pe sub tableta(aia de sub luneta).Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 5104
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved