Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


ArhitecturaAutoCasa gradinaConstructiiInstalatiiPomiculturaSilvicultura


CAIET DE SARCINI instalatii termice interioare

Constructii

+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
UTILIZAREA BETOANELOR DE INALTA REZISTENTA LA PODURI
Profile - Z, C, platou, RAL
MODELE SCARI
CAIET DE SARCINI Instalatii interioare de incalzire
PREVEDERI CONSTRUCTIVE PENTRU CLADIRI DIN ZIDARIE
CAIET DE SARCINI instalatii termice interioare
APLICATIE PODURI
INDUSTRIA MATERIALELOR DE CONSTRUCTIE
CIMENTURI CARPATCEMENT CU APLICABILITATE IN DOMENIUL RUTIER
Ce trebuie sa contina un Studiu de fezabilitate?


CAIET DE SARCINI
instalatii termice interioare

Obiectul caietului de sarcini

Prezentul caiet de sarcini are ca obiect specificarea cerintelor de

calitate ce trebuiesc respectate la executia instalatiei de incalzire cu corpuri statice radiatoare din otel.

Baza de proiectare

Solutiile de dimensionare ale sistemului general de distributie au avut la baza

urmatoarele :

date de tema ;

planuri de arhitectura si de constructii ;

Normativul de proiectarea si executarea instalatiilor de incalzire centrala I13/2002 ;

parametrii agentului termic provenit de la o centrala termica proprie - 90/70 C ;

parametrii de calcul specifici zonei climatice luata in calcul pentru localitate.

Solutia de proiectare

S-a adoptat o solutie de incalzire cu corpuri de incalzire statice     radiatoare din otel

cu inaltimea totala de 600 mm si latimea de 104 mm , prevazute cu robineti cu ventil de colt pe fiecare corp de incalzire , cu ventile de dezaerisire automate montate pe coloane , robineti de aerisire manuali montati pe fiecare radiator , robineti drepti de reglaj pe retur.

Distributia este de tipul arborescenta executata in canale tehnice sub pardoseala parterului si la plafonul subsolului tehnic acolo unde este cazul , cu panta minima de 3%o in sensul de curgere al fluidului cu echilibrare hidraulica pe ramuri. Fiecare ramura va fi prevazuta cu robineti de separare cu sfera Pn 10 bar , imbinare cu mufe si cu robineti cu sfera de golire.

Agentul termic utilizat este apa calda cu parametrii de 90/70 C preparat intr-o centrala termica proprie campusului.

Conductele utilizate in interior sunt din teava neagra de otel pentru distributie, coloane si legaturi , cele montate in distributie se termoizoleaza cu saltele de vata minerala caserata cu grosimea de 30 mm. De asemenea cele montate in canal tehnic din beton sub pardoseala parterului se termoizoleaza cu saltele de vata minerala.

4. Materialele componente ale lucrarii. Proprietati fizice, chimice, aspect, calitate, tolerante

Materialele utilizate la executarea lucrarii, vor fi conform standardelor si prescriptiilor in vigoare, trebuind sa faca fata cerintelor de calitate cerute de Legea Calitatii in Constructii, inclusiv cerintelor de calitate cerute de nivelul lucrarii.

Corpurile de incalzire utilizate vor fi radiatoare din otel si se vor monta paralel cu peretii finisati , la odistanta constanta de 5 cm fata de elementele de constructie.

Conductele din otel utilizate in instalatii, vor fi conform :

STAS 403 80 conducte de otel trase pentru instalatii

STAS 7656 80 conducte din otel sudate longitudinal pentru instalatii

Teava aprovizionata va trebui sa posede Certificatul de Calitate al producatorului.

Fitingurile cu insurubare, utilizate pentru conductele de instalatii, vor fi din fonta maleabila, conform STAS 471-81, clasificare generala, STAS 472/485-91 cu forme specifice.

Fitingurile pentru sudare, utilizate pentru conductele de instalatii, vor fi conform STAS 8805/ 1 80, 8805/2-74, 8806-80, 8807/1-80, 8807/2-74.

Armaturile utilizate vor fi, dupa cum urmeaza, conform :

- STAS 1518-68 robinete cu sertar pana, cu corp oval din fonta cu flanse Pn10 bar.

STAS 2829-68 robinete cu cep drept, cu mufe, fara presgarnitura

STAS 1733-89 garnituri nemetalice pentru suprafete de etansare plane Pn 2,54 bar

Toate conductele instalatiilor de incalzire, indiferent de locul de montaj si de caracteristicile agentului termic, se protejeaza impotriva coroziuniii prin doua straturi de baza anticorozive (grund miniu de plumb) , aplicat pe suprafata tevilor si suportilor de sustinere.

Stratul de baza ( grund) pentru protectia anticoroziva se executa din miniu de plumb sau alte materiale, aplicat dupa curatirea de rugina a suprafetelor protejate.La conductele montate aparent, neizolate termic, se aplica, peste stratul anticoroziv de baza, doua straturi de vopsea de ulei.

Aparatele , accesoriile si materialele utilizate vor fi omologate de instantele specializate si vor fi insotite de fise cu caracteristicile tehnice si functionale specifice.

Executantul si beneficiarul vor solicita certificatele de calitate si garantie pentru materialele si echipamentele aprovizionate de la furnizori. Acestea vor fi prezentate comisiei de receptie.

Pe timpul desfasurarii lucrarilor, daca este cazul, se vor intocmi dispozitii de santier pentru derogari sau modificari la solutia proiectantului.

Dispozitiile de santier vor fi predate prin Proces Verbal Dirigintelui de Santier.

Caietul de sarcini nu are caracter limitativ, insa orice modificari sau completari se vor putea face numai cu avizul proiectantului.

5. Indicatii de montaj

Antreprenorul va propune toate materialele, va asigura manopera si supravegherea tuturor lucrarilor de instalatii temice.

Lucrarea va fi executata in modul cel mai corect si complet, pentru indeplinirea conditiilor beneficiarului, care va avea dreptul sa respinga orice lucrari si materiale care nu corespund specificatiilor, standardelor sau normelor in vigoare.

Imbinarea tevilor se va face, obligatoriu, prin fitinguri cu insurubare pana la diametrul de ¾. La dimensiuni superioare, optional, prin fitinguri de insurubare sau sudare.

La imbinarile prin filete, filetul tevilor va corespunde STAS 402, trebuind sa permita insurubarea pieselor cu mana libera pana la cel putin 1/2 si cel mult 2/4 din lungimea ,,L a filetului piesei de asamblare.

Etansarea imbinarilor se va face cu materiale specializate, omologate sau in lipsa altor specificatii in proiect, cu fuior, miniu de plumb sau pasta de grafit in ulei de in dublu fiert.

Etansarea imbinarilor prin flanse se va face cu garnituri specializate, omologate, sau in lipsa altor indicatii in proiect, cu garnituri confectionate conform STAS 1733 89, unse cu psta de miniu de plumb sau grafit in ulei de in dublu fiert.

Garniturile imbinarilor cu flanse nu vor obtura sectiunile de trecere ale tevilor, iar periferia garniturii va ajunge pana la suruburile flansei.

In cazurile in care se considera ca in timpul exploatarii sunt necesare interventii frecvente, se vor folosi imbinari demontabile.

In portiunile in care conductele traverseaza elemente de constructii, nu se admit imbinari.

Conductele se vor monta numai dupa ce in prealabil, s-a facut trasarea lor, conform planurilor de detaliu de executie.

Distanta minima, conform I 13 2002 , este de 4 cm intre conducte neizolate, sau izolatiile acestora, sau intre izolatii si elemente de constructie     ( I 13 16.4 ).

Fata de conductorii electrici , traseele conductelor instalatiilor termice vor fi montate la distantele indicate in Normativele I 7 ( inst. Electrice) si I 13 ( inst. Termice ).

Conductele si instalatiile vor fi sustinute prin suporti, conform proiectului de detaliu de executie. Suportii de sustinere a conductelor, ficsi si mobili, trebuie sa asigure deplasarea conductelor prin dilatare, fara modificarea geometriei traseului. Suportii ficsi si mobili se vor realiza conform detaliilor tip IPCT.

Daca nu sunt precizati ca pozitie prin proiect, suportii ficsi si mobili se monteaza la distantele indicate in I 13 , tabelele 14.1 si 16.2.

Conductele instalatiilor interioare de incalzire cu apa se monteaza cu panta, asigurand golirea si dezaerisirea centralizata sau locala a instalatiei, printr-un numar minim de dispozitive si armaturi.

Panta normala a conductelor instalatiilor de incalzire cu apa este de 3/1000. In cazuri obligate, se poate reduce panta la 2/1000. ( I 13 16.1).

Lucrarile prezentate in planurile de executie vor fi atent verificate de catre antreprenor in ceea ce priveste toate gabaritele si coordonarea corespunzatoare.

Orice contradictie va fi semnalata proiectantului.

Executarea instalatiilor termice de catre antreprenor, se va face coordonat cu celelalte instalatii, tinand seama de sectiunile coordonatoare ale proiectului, intocmite la faza de detaliu de executie. Aceasta coordonare se va urmari pe intreg parcursul executiei incepand de la trasarea instalatiilor.

La traversarea planseelor sau a peretilor de beton armat sau caramida, se vor folosi golurile sau piesele de trecere prevazute in proiect. In acest sens, antreprenorul va coordona cu constructorul modul de verificare a executarii golurilor proiectate, odata cu turnarea betoanelor. Situatia realizarii golurilor se va consemna.

La executarea lucrarilor se vor utiliza numai materialele specificate prin proiect.

Orice propunere de inlocuire trebuie motivata de antreprenor, aprobata de proiectant si beneficiar.

Pastrarea materialelor de instalatii se face in magazii sau spatii de depozitare, organizate in acest scop, in conditii care sa asigure buna lor conservare si securitate deplina.

La manipularea materialelor si aparatelor se vor lua masuri pentru evitarea deteriorarii lor.

Se vor respecta normele de tehnica securitatii muncii.

Corpurile de incalzire vor fi montate gata formate si probate de catre furnizor.

6. Prescriptii tehnice generale de executie instalatii termice

I. 13 /2002 - Normativ pentru proiectarea si executarea

instalatiilor de incalzire centrala.

C142-35 - Instructiuni tehnice pentru executarea si

receptionarea termoizolatiilot la elementele de instalatii.

NGPM - Norme generale de protectie a muncii

- Norme generale de protectie impotriva incendiilorla proiectarea si realizarea constructiilor si

instalatiilor.

P122 87 - Instructiuni tehnice pentru proiectarea si

executarea masurilor de izolare fonica la cladiri civile, social culturale si administrative

Conductele din otel utilizate in instalatii, vor fi conform :

- STAS 403-80 - conducte de otel trase pentru instalatii

- STAS 404 / 2 80 - conducte din otel trase pentru constructii

Teava aprovizionata va trebui sa posede Certificatul de Calitate al producatorului.

7. Probe

a. Verificarea instalatiilor de incalzire se face pe intreaga instalatie, sau eventual separat pe aparate sau pe parti de instalare, in ultimele cazuri ramanand obligatorie si verificarea pe intreaga instalatie.

Probele sunt amanuntit descrise si vor fi efectuate conform Normativ I.13-02 capitol 23 si a instructiunilor furnizorilor.

Principala verificare se face prin urmatorele probe :

- proba la rece

- proba la cald

- proba de eficacitate

b. Inainte de probe, instalatiile vor fi spalate cu apa potabila sub jet continuu, pana cand apa nu mai contine impuritati.

c. Proba la rece se face in scopul verificarii rezistentei mecanice si a etanseitatii tuturor elementelor instalatiei de incalzire si consta in umplerea cu apa a instalatiei si incercarea la presiune ( 1,5 ori presiunea maxima de regim, dar nu mai mica de 5 bar, timp de 3 ore). Proba la rece se efectueaza inaintea vopsirii, izolarii termice sau mascarii componentelor instalatiei.

d. Proba la cald se face cu scopul de a verifica etanseitatea, modul de comportare la dilatare- contractare si la circulatia apei din instalatia de incalzire.

Proba se efectueaza in doua faze, la temperatura de regim de 500C in prima faza , in faza a doua la cea mai ridicata temperatura de regim ( 900C).

Odata cu proba la cald se va efectua si reglajul instalatiei.

De asemenea, proba la cald se face inaintea vopsirii, izolarii termice sau mascarii elementelor instalatiei de incalzire.

e. Proba de eficacitate se efectueaza prin masuratori cu intreaga instalatie in functiune numai dupa ce toata cladirea a fost terminata.

f. Rezultatele tuturor probelor se consemneaza in scris.

8. Norme si maruri de protectia muncii, norme si masuri PSI

  1. Norme de protectia muncii

Se vor respecta :

- Norme Generale de Protectia Muncii Ministerul Muncii si Protectiei Sociale/ 1996

- Regulament privind protectia si igiena muncii in Constructii / MLPAT 1995

- Normativ I13 -2002

- Normativ I5

- Normativ ISCIR C4

b. Masuri de protectia muncii

- Locul de munca va fi curatat de materialele nefolositoare, corest luminat si bine ventilat.

- Toate uneltele utilizate vor fi in perfecta stare.

- Aparatele electrice vor fi legate la instalatia de punere la pamant.

- Iluminarea locurilor de munca cu lampi portative se va face de la sursa de 24 V.

- Lucrarile de sudura se vor executa de catre muncitori specializati, care vor folosi echipamente de protectie.

- Spargerea golurilor in plansee, pereti, precum si realizarea de slituri in pereti, se vor executa cu echipamente adecvate ( ochelari de protectie).

- Utilizarea uneltelor pneumatice la inaltime mai mare de 1,5 m, este permisa numai pe schele construite in conformitate cu normele in vigoare.

- Rezemarea materialelor lungi ( tevi, profile etc.) de pereti este interzisa.

c.Norme PSI

- Norme generale de protectie impotriva incendiilor, la proiectarea si realizarea constructiilor si instalatiillor aprobate prin Decretul nr. 290/1977.

- Norme tehnice de proiectare si realizarea constructiilor, privind protectia la actiunea focului P118/99 .

- Normativ pentru proiectarea si executarea instalatiilor de incalzire I13/2002

- Norme de prevenire si stingere a incendiilor 381/1219/MC/1994.

d.Masuri PSI

- Instructajul tuturor muncitorilor din santier.

- Formarea unei echipe de pompieri civili, cu instructajul conform normelor.

- Eciparea santierului cu mijloace de stingere a incendiilor.

- Asigurarea unui post telefonic pentru anuntarea pompierilor in caz de incendiu.

Intocmit ,


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2208
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site