Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE
loading...ArhitecturaAutoCasa gradinaConstructiiInstalatiiPomiculturaSilvicultura


HIDROIZOLATII CU MATERIALE BITUMINOASE

Constructii

+ Font mai mare | - Font mai mic
HIDROIZOLATII CU MATERIALE BITUMINOASE

GENERALITATI
Acest capitol cuprinde specificatii tehnice privind executia hidroizolatiilor cu materiale bituminoase si a unora dintre lucrarile aferente acestora, in scopul protectiei constructiilor subterane si supraterane.

STANDARDE DE REFERINTA

a) STAS 2355/2-87 - Hidroizolatii si materiale bituminoase la elemente de constructii.

b) STAS 2355/3-87 - Hidroizolatii din materiale bituminoase la terase si acoperisuri.

c) C 112-86 - Normativ pentru proiectarea si executarea hidroizolatiilor din materiale bituminoase.

d) SR 1046/97 - Panza bitumata PA 55, PA 45.

e) SR 7016/1-93 - Impaslitura din fibre de sticla bitumata IA 1100, IB 1200, IBP 1200.

f) SR 138/94 - Carton asfaltat CA 300, CA 400.

g) STAS 7064/78 - Bitum pentru hidroizolatii tip H 60/75 si H 80/90.

h) STAS 1667/76 - Agregate naturale grele pentru betoane si montare lianti minerali.

i) STAS 663/89 si 491/70 - Plumb (sub forma de benzi).

MATERIALE SI PRODUSE

a) Cartoane bituminoase tip CA 300, CA 400, conform SR 138/94.

b) Impaslitura din fibre de sticla bituminate tip IA 1100, IB 1200, IBP 1200, conform SR 7016/1-93.

c) Panza bitumata tip PA 55, PA 45, conform SR 1046/97.

d) Bitum pentru lucrari de hidroizolatii tip H 68/75 si H 80/90 conform STAS 7064-78.

e) Filer de calcar, conform STAS 539-79.

f) White-spirit conform STAS 44-84.

g) Benzi de plumb de 1, 2, 3 mm grosime, conform STAS 491/70.

h) Tabla zincata, conform STAS 2028/80.

i) Placi prefabricate din beton conform NI de productie.

j) Alte materiale pentru protectie (nisip, pietris 7-15 mm) conform STAS 1667/76.

k) Betoane si mortare pentru realizarea: betonului de panta, sape suport si sape de protectie conform normelor in vigoare.

LIVRARE, DEPOZITARE, MANIPULARE

Materialele folosite trebuie sa corespunda conditiilor de calitate prevazute in standardele in vigoare si vor fi insotite de certificate de calitate si/sau Agrement tehnic.

Manipularea si transportul materialelor bituminoase se va face cu atentie, pentru a nu le deteriora, pe distante cat mai scurte.

Toate materialele in suluri pentru hidroizolatii se vor depozita cel putin sub soproane si vor fi ferite de lovituri.

La depozitare se vor lua masuri de paza contra incendiilor, conform normelor in vigoare.

CONDITII DE EXECUTIELa terase si acoperisuri

- Hidroizolatiile la cald se vor executa numai la temperatura de peste +5oC. Sub aceasta temperatura se pot executa lucrarile cu respectarea prevederilor normativului C 16-84.

- Temperatura masticului de bitum in cazan nu va depasi 220oC, iar in momentul lipirii straturilor va fi cuprinsa intre 160o si 220oC.

- Suprafetele suport pentru aplicarea barierei contra vaporilor sau a hidroizolatiei se vor verifica si controla daca corespund STAS 2355/3-87 si conditiilor de la pct.3.5 din normativul C 112-86 privind controlul pantelor, eliminarea asperitatilor, starea de intarire si de uscare a suportului, fixarea conductelor de scurgere, diblurile, agrafe de prindere, a elementelor din tabla si alte lucrari similare.

- Bariera contra vaporilor si a straturilor de difuzie sau hidroizolatie se vor aplica pe suporturile din beton sau mortar de ciment, dupa amorsarea cu emulsie sau cu solutie de bitum cu minimum 300 g/m2.

- Stratul de amorsare cu solutie de bitum se executa pe suport bine curatat si uscat, numai in perioade de timp cu temperatura exterioara pana la +6oC, iar cu emulsie de bitum pe suportul umed la temperatura peste +8oC.

- Straturile pentru difuzia vaporilor alcatuite din impaslitura bitumata perforate IBP 1200 sau 1100, prevazute sub bariera contra vaporilor, peste incaperi cu umiditate mai mare de 60% sau sub hidroizolatii aplicate pe termoizolatii, sensibile la umiditate, prevazute cu sape din beton, foile perforate se vor aplica nelipite cu suprapuneri de 5 cm si asezate cu partea blinds pe suport.

- Straturile de difuzie nu se aplica la dolii si pe o raza de cca 25 cm in jurul gurilor de scurgere si a strapungerilor.

- Comunicarea cu exteriorul a difuziei de sub copertinele aticelor se va realiza din fasii de impaslitura bitumata perforata (IBP) de 50 cm latime, asezate la 1 m distanta.

- Bariera contra vaporilor se va aplica pe suport din beton peste stratul de difuzie, lipite si acoperite cu mastic de bitum, cu suprapuneri de -10 cm si trebuie sa acopere complet partea inferioara a stratului de izolare termica.

- Protectie cu foi bitumate a placilor termoizolatoare din materiale rigide se va executa in atelier sau fabrici, prin lipirea placilor cu minium 1,5 kg/mp mastic de bitum cald, intins cu peria pe foile bitumate.

- In montarea pe acoperis, placile termoizolatoare se vor aplica cu partea neprotejata in masticul de bitum cald de acoperire a barierei contra vaporilor care nu va depasi temperatura de 150oC in timpul lipirii.

- Hidroizolatia alcatuita din straturi multiple pentru terase si acoperisuri cu panta de max.20% se va executa prin lipitea foilor bitumate, pe toata suprafata, cu masticuri din bitum preparate cu maximum 30% filere minerale, cu punctele de inmuiere1b in functie de panta (pana la 20% bitum H 80/90).

- Pentru executarea hidroizoizolatiei in campul acoperisului, sulurile de foi bitumate se vor derula pe suprafata suport si se vor curata prin periere energetica, dupa care se vor lasa un timp suficient, pentru relaxare si indreptare a foilor.

- Tehnologia si conditiile de aplicare a straturilor de hidroizolatie sunt cele din normativul C 112/86 art.3.20.1-3.20.6.

- Hidroizolatiile la elementele verticale (atice, reborduri, ventilatii, cosuri, etc.) se vor executa cu fasii croite la dimensiunile respective prin derulare pe stratul din mastic de bitum cald, incepand de jos in sus; la scafe suprapunerile se vor realiza in trepte de 40-50 cm.

- La colturi, muchii si alte locuri unde foile bitumate nu se pot derula, se admite aplicarea prin intinderea masticului cu canciocul sau gletuitorul pe elemnt si foaia bitumata, cu lipirea imediata si presarea cu canciocul, controlandu-se aderenta si continuitatea etansarii in aceste locuri.

- La atice cu inaltimea pana la 60 cm, hidroizolatia se va intoarce pe partea orizontala a aticului, minium 10 cm iar in cazul unor elemente verticale inaltimea mai mare se va ridica pana la 50 cm si se va fixa cu platbanda si bolturi impuscate la distante de cca 50 cm.

- Protectia hidroizolatiei elementelor verticale la terase circulabile si necirculabile, se va realiza cu mortar de ciment M 100 T de cca 30 mm grosime, armat cu rabit pe retea de otel beton f 6 mm la 25 cm.

- Etansarea la strapungeri se va face in functie de diametrul elementului si solicitarilor fizice si mecanice astfel:

- La strapungeri reci si fara vibratii, cu diametrul mai mic de 200 mm si cu flanse, hidroizolatia se va aplica pe flanse sudate si se va strapunge cu flanse mobile in suruburi.

- La strapungeri reci si fara vibrati cu diametrul mai mic de 200 mm si fara flanse, etansarea hidroizolatiei cu elemente verticale se va executa, dupa umplerea cu mortar a golului din jurul elementului, prin mansonare cu doua straturi de panza sau tesatura bitumata lipita cu mastic de bitum si matisate pe element cu sarma sau colier.

- Rosturile de dilatare cu rebord se vor etansa si izola conform normativului C 112-86 punctele 3.24-3.24.2.

- Montarea gurilor de scurgere, racordarea izolatiei, gulerul de plumb si montarea mufei conductei de scurgere etc. se vor face conform aceluiasi normativ, punctele 3.25, 3.26-3.26.7.

- La terase necirculabile, protectia grea (la exterior) din pietris, cu granule de 7-15 mm, se va executa prin asezare in strat uniform de 40 cm grosime.

- Modul de alcatuire a izolatiei hidrofuge la terasa: numarul de straturi, tipul de panza, impaslitura, sape etc. se vor detalia in cadrul proiectului special pentru izolatii.

Celelalte elemente de constructie ale terasei se vor executa conform prevederilor din planurile de detaliu ale proiectului (izolare termica, sape protectie tabla etc.).

LA ELEMENTELE SUBTERANELa lucrarile de hidroizolatie a constructiilor contra apelor, cu sau fara presiune, trebuie sa se respecte prevederile STAS 2355/2-87, ale normativului C 112-86, cap.4.8 si ale detaliilor respective ale proiectului.

Izolatia hidrofuga se va realiza pe toata inaltimea peretilor subsolului.

Protectia hidrozolatiei verticale se va realiza din zidarie de caramida plina, minimum 12,5 cm grosime. Elementele de beton pentru rigidizarea protectiei de zidarie se vor fixa cu distantieri pentru a nu strapunge hidroizolatia.

Modul de alcatuire a izolatiei hidrofuge sub cota terenului este precizata, prin planurile de executie ale proiectului.

VERIFICAREA CALITATII LUCRARILOR

Lucrarile de hidroizolatii, majoritatea lor fiind lucrari ascunse, calitatea lor se va verifica pe etape de executie, incheindu-se proces-verbal, din care sa rezulte ca au fost respectate, urmatoarele:

calitatea suportului - rigiditate, aderenta, planeitate, umiditate, constatari facute conform normelor in vigoare;

calitatea materialelor de hidroizolatii conform certificatelor de calitate;

pozitionarea si ancorarea pieselor metalice (daca este cazul);

calitatea amorsajului si lipirea corecta a fiecarui strat al hidroizolatiei, inclusiv a celorlalte lucrari de constructii aferente;

strangerea flanselor si platbandelor aferente strapungerilor.

Daca este cazul, se pot face si verificari prin sondaje prin desfacerea izolatiei si probe de laborator asupra materialelor.

Hidroizolatia se verifica vizual daca indeplineste conditiile:

straturile hidroizolatiei sa fie lipite uniform si continuu, fara zone nelipite;

panta catre gurile de scurgere, fara stagnari, conform proiect;

este continua si fara umflaturi;

racordarea cu elemente de stapungere, la rosturi si guri de scurgere, asigura o etansare perfecta;

protectia corespunde proiectului;

protectia hidroizolatiei verticale la atice, reborduri, strapungeri, ventilatii etc. este aderenta si fara deplasari.

Se verifica lucrarile de tinichigerie aferente ce asigura etanseitatea ceruta (copertine, glafuri etc.) si sunt bine ancorate si lipite cu falturi corect executate, cu gaurile de scurgere au gratar si functioneaza normal la turnarea apei in locurile cele mai inalte ale terasei.

Cu avizul scris al proiectantului de rezistenta se va verifica calitatea izolatiilor prin inundare cu apa de 2-4 cm grosime in punctele cele mai inalte, cu gurile de scurgere infundate. Dupa 72 ore tavanul nu trebuie sa prezinte pete si umeziri.loading...


Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1645
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2020 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site