Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE
loading...ArhitecturaAutoCasa gradinaConstructiiInstalatiiPomiculturaSilvicultura


Tehnologia de executie a lucrarilor de zugraveli simple

Constructii

+ Font mai mare | - Font mai mic
DOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
Pardoseli
CAIET DE SARCINI OBIECTE SANITARE, ARMATURI SI ACCESORII AFERENTE
Pereti de compartimentare - Instalatii / Racorduri
ZIDARIE - Proprietatile mecanice de rezistenta ale zidariei
Zgarie-nori
LEMN PENTRU STRUCTURI
CIMENTURI CARPATCEMENT CU APLICABILITATE IN DOMENIUL RUTIER
CAIET DE SARCINI Serviciul de alimentare cu apa - Aria administrativ teritoriala TAMASENI
DOCUMENTATIE TEHNICO-ECONOMICA LUCRARE: P + E + M
ZIDARII DE CARAMIDA1 Notiuni generale:

Suprafetele elementelor de constructii sunt acoperite,adeseori,cu un strat foarte subtire de culoare,opac sau transparent,care le asigura protectia si asteptul estetic.Daca culoarea se executa cu compozitii din a caror alcatuire nu lipseste apa se numeste zugraveala.

Zugravelile sunt lucrari de finisaj care se executa in interiorul constructiilor,imbracand uniform o pelicula elementele sau obiectele pe care se aplica.

Compozitia acestora este un amestec intim,bine omogenizat dintre: un element colorant (pigmentul); un element piliculogen (liantul); un element care da consistenta de lucru (diluant si solvent) si diverse materiale ajutatoare.

In notiunea de zugraveli se cuprind toate acele lucrari de specialitate care se executa de zugrav intrebuintand in compozitia de zugravit un liant in care prezenta unei cantitati de apa.

In ansamblul lucrarilor care alcatuiesc o constructie,zugravelile indeplinesc unu sau mai multe roluri si anume:protectie (prin pelicula creata);estetic (prin culoare si luciu) si igienic (se intretin usor).

Stratul protector,format de zugraveli si de vopsitorii,apare ca necesar atunci cand este vorba de protectii contra:
- ruginirii (anticorosiv) -la constructii si tamplarii metalice;

- focului (ignifug) - la elementele de constructii din lemn;

- acidului (antiacid) - la diverse rezervoare sau alte obiecte a caror suprafata devine in contact cu substantele acide.

Zugravelile,fiind in general opace,acopera si eventualele imperfectiuni si neomogenitati ale suportului caruia ii confera un astept placut,uniform sau cu anumite efecte dorite.

2 Clasificarea lucrarilor de zugraveli:

Dupa astept si calitate,zugravelile se impart in:

- spoieli (varuieli) interioare si exterioare cu lapte de var fara pigmenti pe pereti si tavane;se utilizeaza la constructii industriale,cladiri auxiliare,magazii,constructii provizorii,in dependinte etc;

- zugraveli simple,constand in acoperirea suprafetelor cu o cmpozitie de zugravit intr-o singura culoare;se utilizeaza la incaperi de locuit,cladiri administrative,social-culturale etc;

- zugraveli in culori,constand dintr-o culoare de fond pe care se aplica diferite desene in una sau mai multe culori;se folosesc la incaperi de locuit,birouri,restaurante,camine culturale,sali de lectura etc;

- zugraveli in relief,care se executa aplicand un strat de compozitie de consistenta vascoasa,astfel ca sa se obtina un desen in relief;se folosesc la incaperile de locuit si la finisarea interioara a incaperilor de importanta deosebita

Tehnologia de executie a lucrarilor de zugraveli cu lapte de var (spoieli sau varuieli):

Zugravelile cu lapte de var interioare si exterioare pe pereti si tavane se utilizeaza la constructii industriale,cladiri auxiliare,magazii,constructii provizorii,dependinte etc.

3 Prepararea compozitie:

Grundul se prepara din: 2 kg var gras pasta,0,1 kg sare de bucatarie si apa pana la obtinerea unui volum de 10 L compozitie.

Varul pasta se dilueaza cu 5 L de apa si se adauga sarea de bucatarie dizolvata in prealabil in apa fierbinte ; treptat se adauga si restul de apa,amestecand pana la omogenizare.Inainte de intrebuintare,compozitia se trece printr-o sita de 225 ochiuri/cm².

Compozitia pentru statul vizibil se prepara din var gras pasta diluat in apa in proportie de 1:1 (var:apa), prin amestecare pana la perfecta omogenizare.

Inainte de a fi intrebuintata,compozitia se strecoara prin sita cu 900 ochiuri/cm² pentru retinerea impuritatilor si a perticulelor de var nestin sau de colorant.

3.1 Aplicarea grundului:

- grundul se aplica manual cu bidineaua,imediat dupa terminarea lucrarilor pregatitoare (cel mult dupa 24 ore);

- stratul de grund se aplica uniform si continuu,netezirea facandu-se orizontal la pereti si perpendicular pe directia luminii la tavane.

3.2 Aplicarea stratului vizibil:

- in cazul lucrarilor de volum mic,stratul vizibil se executa manual;

- dupa uscarea grundului se aplica compozitia de zugravit,intr-un strat sau doua,pana se obtine o culoare uniforma pe toata suprafata;

- compozitia se aplica cu bidinele,mai intaii la tavane si apoi la pereti.

Echipa de lucru trebuie alcatuita din doi muncitori care lucreaza bidinea in bidinea,adica:unul de pe scara dubla varuieste partea de sus,iar al doilea de pe pardoseala lucreaza in urma primului,completand acopereriea pana la pardoseala.Zugraveala nu are timp sa se usuce,de aceea nu se creeaza linii vizibile de intreruperi.

Compozitia se intinde intr-un strat subtire,uniform si continuu,care patrunde in porii tencuielii si ii uniformizeaza absortia.Se urmareste sa nu ramana urme de bidinea sau scurgeri de compozitie.Pentru aceasta se folosesc bidinele mari rotunde sau patrate.

Fiecare faza de zugravire manuala se compune din doua operatii:

- aplicarea compozitiei si intinderea ei;

- sensul de miscare a bidibelei la aceste operatii este perpendicular pe cel anterior;

- la plafoane,ultima netezire se executa pe directia luminii (spre fereastra) ;

- iar la pereti,in sens orizontal;

- in timpul lucrului trebuie evitate depunerile la fundul vasului (compozitia se agita din cand in cand) .

Fiecare strat se aplica numai dupa uscarea celui precedent.

In cazul unor incaperi in care se executa lambriuri in vopsea de ulei (bai,bucatarii,spalatorii,sali de clase etc) , se zugraveste mai intai partea superioara a peretelui impreuna cu tavanul,iar apoi se executa lambriul in ulei.Limita de demarcatie se trage cu culoare de apa.

La lucrari cu volum mare , spoieli si zugraveli se executa mecanizat,folosindu-se in acest scop aparatul de pulverizat de timp Calimax,cu actiune discontinua si aparatele electrice de tip AEZ-1 si AEZ-2,cu actiune continua,la care compozitia de zugraveli este absorbita de pompa aparatului,printr-un furtun,dintr-un vas alimentat continuu.

La aparatul de tip CALIMAX,pentru fiecare alimentare a rezervorului cu compozitia de zugraveala,este necesara intreruperea lucrului,in timp ce la aparatele electrice de timp AEZ,compozitia de zugraveala este absorbita de pompa aparatului fara a fi necesara intreruperea lucrului.

4 EXECUTAREA LUCRARILOR DE SPOIELI SI

ZUGRAVELI:

Materiale,lucrari pregatitoare si aparete folosite pentru executarea lucrarilor de zugraveli.

Compozitia pentru stratul vizibil de prepara,in cazul spoielilor cu lapte de var,din var gras pasta diluat cu apa in proportie de 1:15 (var : apa) , prin amestecare pana la perfect omogenizare , iar in cazul zugravelilor simple , in acelasi mod , agaudangu-se in compozitie pigmenti pana la nuanta dorita.

Laptele de var se amesteca cu colorantul muiat in prealabil cu 24 de ore inainte.Nuanta culorii se stabileste prin probe pe hartie , dupa uscarea compozitie aplicare.Pentru a se evita variatiile de nuanta in cadrul aceluiasi camp vizibil,compozitia colorata trebuie preparata in cantitati suficiente , cel putin pentru zugravirea unei incaperi sau a unei fatade.

Inainte de a fi intrebuintata , compozitia se strecoara prin sita cu 900 ochiuri/cm² pentru retinerea impuritatilor si a particulelor de var nestins sau de colorant.Prepararea compozitie:

Grundul se prepara din: 2 kg var gras pasta,0,1 kg sare de bucatarie si apa pana la obtinerea unui volum de 10 L compozitie.

Varul pasta se dilueaza cu 5 L de apa si se adauga sarea de bucatarie dizolvata in prealabil in apa fierbinte ; treptat se adauga si restul de apa,amestecand pana la omogenizare.Inainte de intrebuintare,compozitia se trece printr-o sita de 225 ochiuri/cm².

Compozitia pentru statul vizibil se prepara din var gras pasta diluat in apa in proportie de 1:1 (vad:apa), prin amestecare pana la perfecta omogenizare.

Inainte de a fi intrebuintata,compozitia se strecoara prin sita cu 900 ochiuri/cm² pentru retinerea impuritatilor si a perticulelor de var nestin sau de colant

a) Stropirea cu matura

b) stropirea cu peria

c) Dispozitiv pentru stropit

Executarea unei linii de demarcatie

Executarea zugravelilor:

a)      Aparat de pulverizat de tip “Calimax” ;

b)      Aplicarea compozitiei de zugraveala.

Aparat electric de zugravit de tip AEZ

Calificare: zugrav, ipsosar, vopsitor, tapetar

PROIECT DE SPECIALITATE

Tema: Tehnologia de executie a lucrarilor de zugraveli simple

6 Conditii de calitate la lucrari de zugraveli:

Calitate suprafetei suport pe care se aplica zugravelile se verifica cand se executa aceasta lucrare.

Executarea zugravelilor este interzisa inainte ca suprafata support sa fie confort normelor de calitate.

Calitatea zugravelilor se verifica numai dupa uscarea completa si are ca scop depistarea defectelor care depasesc abaterile admisibile.

Materialele pot fi folosite numai dupa ce au fost verificate conform normelor corespunzatoare.

Prin examinarea vizuala se verifica aspectul suprafetei ce trebuie sa aiba aceeasi culoare, sa nu prezinte pete, stropi, scurgeri, cojiri, urme de pensula.

Urmele de bidinea sunt admise numai daca sunt vizibile pana la o distanta de 1 m de la suprafata zugravita. La zugravelile stropite, stropii trebuie sa fie uniform. Zugraveala trebuie sa fie aderenta, adica nu trebuie sa se ia pe mana.7 Organizarea locului de munca la lucrari de zugraveli:

Locul de munca trebui aprovizionat periodic cu materiale pentru a se asigura continuitatea lucrari.

Materialele si uneltele trebuie asezate astfel incat sa nu fie necesare miscari prea multe si sa nu ocupe prea mult loc.

Asezarea muncitorilor fata de frontul de munca trebuie sa se faca corespunzator, sa aiba o pozitie comoda si libertate de miscare.

Muncitorul trebuie sa observe peretii incaperi in care lucreaza pentru a putea supraveghea calitatea lucrari.

Formatia minima de lucru este compusa din 2 muncitori.

5 Masuri de protectia muncii la lucrari de zugraveli:

In spatiile inchise trebuie sa se lucreze cu usile si ferestrele deshide.

Muncitorii care lucreaza la inaltime trebuie sa verifice stabilitatea

schelelor

La folosirea instalatiilor de stropit acestea trebuie sa fie curate si sa functioneze bine.

Daca se lucreaza cu solventi inflamabili, muncitorii trebuie sa poarte ochelari de protectie si sa nu umble cu surse de foc.

Materialele si uneltele trebuie sa fie de buna calitate si sa nu prezinte defecte.

CUPRINS

1 Notiuni generale

2 Clasificarea lucrarilor de zugraveli

3 Preapararea compozitiei

3.1 Aplicarea grundului

3.2 Aplicarea stratului vizibil

Executarea lucrarilor de spoieli si zugraveli

5 Masuri de protectia muncii la lucrari de zugraveli

6 Conditii de calitate la lucrari de zugraveli

7 Organizarea locului de munca

Bibliografie

Anexe

ARGUMENTE

Amploarea lucrarilor de investitii din tara noastra si multitudinea specialitatilor care concura la realizarea acestora, necesita pregatirea unor a muncitorilor calificati in mai multe specialitatii inrudite, din aceasta categorie facand parte si constructorul finisor.

Acestui muncitor ii revine sarcina de a executa lucrari de finisare a constructiilor (tencuieli, pardoseli,placaje, vopsitorii,zugraveli etc.) lucrari ce raman vizibile si care asigura aspectul si functionalitatea lor.

Executarea lucrarilor de zugraveli este operatie importanta care se poate obtine cu putina indemanare si respectand tehnologia de executie.

Astfel in tema aleasa 'Tehnologia de executie a lucrarilor de zugraveli simple' au tratat o trecere in revista a tipurilor de lucrari de    zugraveli dar si modul de executie al acestor lucrari.

Consider ca lucrarile de zugraveli'sunt lucrari de finisaje    care asigura protectie tencuielilor dandu-le in acelas timp aspectul decorativ urmarit.loading...


Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 7014
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2020 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site