Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE
loading...ArhitecturaAutoCasa gradinaConstructiiInstalatiiPomiculturaSilvicultura


ZIDARII DE CARAMIDA SI B.C.A.

Constructii

+ Font mai mare | - Font mai mic
ZIDARII DE CARAMIDA SI B.C.A.

GENERALITATI
Acest capitol cuprinde specificatiile tehnice pentru lucrarile de executare a peretilor din zidarie si specificatiile pentru mortare de zidarie.

STANDARDE SI NORMATIVE DE REFERINTA

a) STAS 10109/1-82 - Lucrari de zidarie. Calculul si alcatuirea elementelor.

b) C 17-82 - Instructiuni tehnice privind compozitia si prepararea mortarelor de zidarie si tencuiala.

c) NE 012/99 - Normativ pentru executarea lucrarilor de beton si beton armat.

d) STAS 438/1-89

STAS 438/2-91

SR 438/3,4-98 - Otel beton laminat la cald. Marci si conditii generale de calitate

e) P 118/99 - Norme tehnice de proiectare si realizare a constructiilor, privind protectia la actiunea focului.

f) SR 6793/98 - Constructii civile, industriale si agrozootehnice. Cosuri, canale de fum pentru focare obisnuite la constructiile civile. Prescriptii generale.

g) STAS 457/86 - Caramizi presate pline

h) STAS 5185/2-80 - Caramizi si blocuri ceramice cu goluri verticale

i) STAS 1030/85 - Mortare obisnuite de ciment, var. Clasificare si conditii tehnice.

j) STAS 2634/80 - Verificarea calitatii materialelor in stare proaspata si intarita.

k) SRENV 459/1,2-97 - Var pentru constructii.

l) STAS 1667/76 - Agregate naturale grele pentru montare si betoane usoare.

m) STAS 790784 - Apa pentru constructii.

n) SR 388/95 - Ciment Portland

o) SR 1500/96 - Ciment Pa - 35

MOSTRE SI TESTARI

Inainte de comandarea si livrarea pe santier a materialelor necesare executiei zidariilor, se vor pune la dispozitia beneficiarului, spre aprobare, a urmatoarelor mostre:

a) caramizi presate pline;

b) caramizi ceramice cu goluri verticale.

MATERIALE UTILIZATE

a)    Caramizi presate pline cu dimensiunile 240 x 115 x 63. Caramizile utilizate vor fi numai de calitatea I, marca 100 si vor corespunde prevederilor STAS 457-86.

b)    Caramizi ceramice cu goluri verticale cu dimensiunile 290 x 140 x 88. Caramizile ceramice cu goluri verticale vor fi numai de calitatea I, marca 100 si vor corespunde prevederilor STAS 5185/2-80.

c)    Armaturi din OB 37 si PC 52 f = 8-12 mm. Armaturile vor corespunde prescriptiilor STAS 438/1-89.

d)    Armaturi din STNB f = 5,6 mm corespunzatoare prescriptiilor SR 438/2-91.

e)    Mortare si betoane conform marcilor din proiect.

LIVRARE, DEPOZITARE, MANIPULARE, TRANSPORT

Caramizile se vor aproviziona in containere, evitandu-se spargerea lor. Nu se admit caramizi sparte sau fisurate sau cele ce nu corespund conditiilor impuse prin caietul de sarcini. Se va asigura depozitarea lor sub soproane, in cantitati suficiente asigurarii unui flux continuu de executie.

Cimentul va fi livrat in saci de 50 kg, transportat si depozitat fara posibilitatea de umezire si inghet.

Armaturile se vor livra evitandu-se deteriorarea lor prin expunerea la umezeala.

Materialele sensibile la umezeala si inghet vor fi depozitate sub soproane sau magazii special amenajate.

Transportul materialelor se face cu utilaje speciale iar durata maxima de transport va fi astfel apreciata incat punerea in opera a mortarelor sa se faca in maximum 10 ore de la preparare.

VERIFICAREA CALITATII MATERIALELOR

Aceste verificari trebuiesc efectuate inaintea inceperii executiei lucrarilor pe lotul de materiale aflate in depozit sau soproane si de fiecare data cand se aprovizioneaza santierul cu un nou lot de materiale. Se vor face verificari pentru:a)    Calitatea caramizilor presate pline si caramizile ceramice cu goluri verticale conform STAS 10109/1-82; STAS 457/86; STAS 5185/2-80.

b)    Compozitia, consistenta si calitatea mortarului de zidarie conform STAS 1030/85 si instructiunile tehnice C 17/82.

c)    Compozitia, consistenta si calitatea betonului din stalpisori, centuri, buiandrugi etc. conform STAS 10109/1-92 si Normativul NE 012/99.

d)    Calitatea armaturilor conform SR 438/1-89, SR 438/2-91, SR 438/3,4-98.

EXECUTIA PERETILOR DE ZIDARIE

ZIDARIA DE UMPLUTURA

La executia lucrarilor de pereti portanti de zidarie se vor folosi numai caramizi calitatea I, marca 100, dimensiuni 240 x 115 x 63 pentru caramizi pline si 290 x 140 x 88 pentru caramizile ceramice cu goluri verticale.

Mortarul folosit este mortarul var-ciment M 50 Z.

Grosimea minima a peretilor va fi de minim o caramida, iar pentru peretii portanti exteriori folosindu-se caramizi ceramice cu goluri verticale pentru asigurarea condiitiilor de izolatie termica.

Pentru obtinerea unei aderente cat mai bune intre caramizi si mortar, caramizile se vor uda bine cu apa inainte de punerea lor in lucrare.

Rosturile orizontale, verticale si transversale vor fi bine umplute cu mortar pe toata grosimea zidului, lasandu-se neumplute numai pe o adancime de 1 cm de la fata exterioara a zidului.

Rosturile verticale vor fi tesute astfel ca suprapunerea din 2 randuri succesive pe inaltime, atat la camp cat si la interspatii, ramificatii si colturi sa se faca pe minim 1/4 caramida in lungul zidului si pe 1/2 caramida per grosimea lui. Teserea se va face obligatoriu la fiecare rand - grosimea rosturilor orizontale va fi de 12 mm, iar cea a rosturilor verticale de 10 mm.

Abaterile admisibile in grosimea rosturilor sunt cele aratate in STAS 10110/1-75.

Orizontalitatea randurilor de caramizi se obtine utilizand rigle de lemn sau metal (abstecuri) gradate la intervale egale cu inaltimea randurilor de zidarie, fixate la colturile zidariei. Verificarea orizontalitatii se va face cu o sfoara de trasat bine intinsa intre extremitatile zidariei.

Intreruperea executiei zidariei se va face in trepte, fiind interzisa intreruperea in strepi.

Legaturile dintre ziduri, la colturi, intersectii si ramificatii se face alternativ si anume: primul rand de caramizi se executa continuu la unul din ziduri si se intrerupe la cel de-al doilea in dreptul intersectiei. Randul al doilea de cel de-al doilea zid se executa continuu si se intrerupe la primul zid la intersectii si asa mai departe. Detaliile de alcatuire a legaturilor la colturi, ramificatii si intersectii sunt cele aratate in Normativul P 2-85 figurile 58-63. Teserile se vor face avand grija sa se obtina legatura de cel putin 1/2 caramida.

Taierea caramizilor necesare pentru realizarea legaturilor la colturi, intersectii, ramificatii se face cu ciocanul de zidarie bine ascutit sau cu o unealta electrica cu disc abraziv.

Ancorarea zidariei de umplutura de structura cladirii se face fie cu ajutorul mustatilor de otel beton f 8 mm la 60 cm l = 50 cm, fie cu agrafe f 8 mm l = 50 cm fixate cu bolturi impuscate in beton la cca 60 cm (Normativ P 2-85 figura 65).

Portiunile de zidarie situate in stanga si dreapta golurilor de usi si ferestre avand lungimea de peste 1 m se vor ancora ca zidaria plina (aratat mai sus); cele cu lungimea egala sau mai mica de 1 m se vor ancora conform Normativ P 2-85, figura 64b, cu bare f 8 mm.

Ancorarea de structura a zidariei parapetului la travei cu ferestre pana in elementul de beton armat (stalpi) se face cu 2 bare f 8 mm l = 50 cm.

Inainte de executarea zidariei intre elementele de beton armat pe suprafata respectiva se aplica un sprit de mortar de ciment, iar rostul vertical dintre zidarie si elementele de structura va fi umplut cu mortar M 100 Z.

Protectia anticoroziva a barelor de ancorare se va realiza prin inglobarea lor in mortar minim marca M 50 Z.

Pentru asigurarea conlucrarii peretilor care se intersecteaza se va prevedea la colturile si ramificatiile exterioare, in cazul in care nu sunt prevazuti stalpisori din beton armat, armatura orizontala din OB 37 2 x f 6 mm de 100 cm lungime.

La fiecare gol de usa se vor inzidi cate 3 (trei) gheremele de o parte si alta a golului si cel putin 2(doua) gheremele la fiecare gol de fereastra.

Gheremelele de lemn vor fi impregnate in carbolineum sau cufundate de 2-3 ori intr-o baie de bitum topit fierbinte.

Verificarea calitatii zidariilor se face pe tot timpul executiei lucrarilor iar rezultatele verificarilor se inscriu in Caietul de procese-verbale de lucrari ascunse.

PERETI DESPARTITORI DIN ZIDARIE

Se vor folosi aceleasi tipuri de caramizi, mortare si armaturi ca in cazul peretilor de umplutura.

Peretii despartitori se fixeaza la partea inferioara in pardoseala incaperii si la cea superioara prin impanarea cu mortar de ciment marca M 100 Z.

Peretii despartitori se rigidizeaza pe directia perpendiculara planului lor prin solidarizarea lor cu peretii structurali prin tesere si ancorare cu bare de otel OB 37 f 8/60 cm in rosturile orizontale.

Sporirea rigiditatii lor se obtine si prin armare lor cu bare din otel amplasate in rosturile orizontale la distanta de 4 asize.

Intreruperea zidariei se va face in trepte, fiind interzisa intreruperea in strepi.

Peretii despartitori de 7,5 cm grosime se vor executa cu mortar M 50 Z si vor fi armati conform Normativului P 2-85 pct.8.5.2. Peretii despartitori se vor ancora de elementele structurale (stalpi sau diagrame) ca si peretii de zidarie de umplutura plini sau cu goluri de tamplarie (Normativ P 2-85, pct.13.1.8).

Cand datele din proiect si prescriptiile nu au fost respectate total sau partial, investitorul (dirigintele lucrarii) va decide refacerea elementelor de zidarie necorespunzator executate fata de proiect si caietul de sarcini.

ZIDARIE DIN BLOCURI DE B.C.A.
Conditii tehnice specifice

Materialele folosite la executarea zidariei din blocuri sau placi de beton celular autoclavizat trebuie sa corespunda standardelor, normativelor si altor prescriptii in vigoare.

Conditiile principale pe care trebuie sa le indeplineasca zidaria de beton celular autoclavizat sunt urmatoarele:

Zidaria se executa din blocuri si placi intregi sau din fractiuni de blocuri sau placi, care se obtin prin taierea celor intregi. Se interzice inlocuirea acestora prin caramizi la peretii exteriori. Taierea si cioplirea blocurilor si placilor se recomanda a se face cu unelte specifice acestor materiale.

Inainte de intrebuintare, pentru obtinerea unei aderente cat mai bune intre blocuri sau placi si mortar, la punerea in lucrare acestea se vor uda cu apa.

Se atrage atentia asupra importantei hotaratoare pe care o au aceste masuri pentru asigurarea adeziunii dintre bloc si mortar si prin acestea asupra rezistentei si stabilitatii zidariei.

Consistenta mortarului de zidarie - (var-ciment) determinata cu conul etalon, va fi de 10-11 cm. Mortarele pe baza de adeziv (aracet) vor trebui sa indeplineasca conditiile de calitate si consistenta prevazuta in indicativele tehnice in vigoare.

Teserea zidariei se face obligatoriu la fiecare rand pe inaltimea zidariei, rosturile vor fi decalate cu 1, 2 pana la 1, 4 bloc.

La peretii portanti, blocurile se aseaza obligatoriu astfel ca directia de incarcare sa fie in tipare (fetele longitudinale rugoase ale betonului rezultate din taierea in fabrica, trebuie sa fie in plan orizontal).

Rosturile dintre blocuri sau placi vor avea 10 mm grosime, ele trebuie sa fie bine umplute cu mortar fara pietre sau alte corpuri straine care ar putea constitui puncte de sprijin in rost - zidaria exterioara de umplutura se leaga de stalpii si diafragmele de beton armat cu ajutorul unor mustati de 6, 8 mm diametru, lasate din stalpi la cate 60 cm pe inaltime sau prin ancorare cu ajutorul unei sine, care se fixeaza in pozitie verticala de elementul de beton si a unei platbande care se fixeaza in pozitie orizontala de blocurile de b.c.a. din 60 in 60 cm. Zidaria de umplutura a peretilor exteriori si interiori se va impana la partea superioara.

In cazul umpluturii cu peretii de caramida sau blocuri mici din beton celular autoclavizat, cand nu se poate tese, avand alta inaltime de asiza, legatura se va realiza cu ajutorul unor elemente metalice. In cazul cand inaltimea de asiza este aceeasi la imbinarea dintre peretii portanti cu peretii despartitori, se vor bate cuie inoxidabile pentru o mai buna rigidazare.

La partea inferioara, peretii despartitori se vor executa pe un pat de mortar, iar la tavan ei se vor impana.

Se recomanda acoperirea cu plasa de rabit zincata a rosturilor de legatura intre peretii realizati din materiale diferite in vederea evitarii aparitiei de fisuri. Viteza de executie a zidariei pe inaltime nu va depasi 1/2 nivel in 24 ore.

Se interzice executarea in peretii din blocuri mici de b.c.a. a santurilor pentru conductele instalatiilor interioare de incalzire, canalizare, alimentare cu apa, gaze, etc. Radiatoarele si spalatoarele se vor monta pe suporti verticali sau pe console fixate in zidarie.

Se va evita montarea pe console a obiectelor grele, acestea urmand a fi rezemate numai pe suporti fixati in pardoseala sau planseu.

Lucrarile de zidarie din blocuri mici si placi din beton celular se vor executa in perioada in care nu se intrevede ca in urmatoarele 3-4 zile, temperatura sa coboare sub +3 grade C.

Pentru asigurarea preciziei de executie se recomanda sa nu fie depasite urmatoarele abateri fata de dimensiunile din proiect pentru zidariile din blocuri si placi din beton celular autoclavizat calitatea I.

La dimensiunile zidariilor, cladirilor, incaperilor, etc.:

la grosimea zidurilor    + 8 mm

la goluri    + 20 mm

la dimensiuni orizontale ale incaperilor (cu conditia sa nu se

reduca sub 6 cm lung.de rezemare a prefabr.de planseu) + 30 mm

la dimensiunile intregii cladiri pe ambele directii + 50 mm

la dimensiunile verticale pentru diferite etaje + 20 mm

la inaltimea de 2 niv.la cladiri executate cu bloc.mici + 30 mm

La supraf.si muchiile zid.si stalpilor

la verticalit.supraf.si muchiilor + 5 mm/m

abatere fata de oriz.a supraf.superioare ale fiecarui rand de bloc + 7 mm/m

idem la toata lungimea zidariei    + 20 mmLa grosimea rosturilor

la rost orizontal    + 5 mm

la rost vertical    + 5 mm

Verificarea calitatii blocurilor

Transport, manipulare si depozitare pe santier

Verificarea pe santier a calitatii bloc.mici din beton cu agregate usoare se va face conf.STAS 6029-8.

Asezarea bloc.in mijloacele de transport se va face in randuri etanse, bine impanate. Manipulare, incarcarea si descarcarea prin basculare sunt interzise.

Se recomanda ca pentru transportul si manipularea bloc.sa se foloseasca palete, conform - “Fisei tehnologice pentru manipulare, transport si depozitarea materialelor de constructii” - 1979.

Depozitarea bloc.se va face in stive de cel mult 1,5 m inaltime.

La depozit - in aer liber, blocurile mici cu goluri se vor aseza cu golurile in jos, pe platforma, protejate impotriva umiditatii din teren. Stivele de blocuri de diatomit sau cenusa vor fi protejate in timpul anotimpului friguros impotriva precipitatiilor.

Verificarea calitatii zidariei, a verticalitatii, orizontalitatii randurilor se face pe tot parcursul executiei lucrarilor si rezultatele verificarilor vor fi inscrise in procese verbale de lucrari ascunse.

Elemente nestructurale din zidarie

Cosurile de fum se vor executa din caramizi presate pline sau caramizi cu goluri verticale numai calitatea A, marca 100, sau din prefabricate speciale. In cazul folosirii caramizilor cu goluri verticale, canalele de fum se vor captusi cu olane sau prefabricate de beton. Caramizile cu goluri verticale se vor inzidi cu mortar fluid (cu consistenta 10-11 cm) iar golurile caramizilor se vor umple cu mortar.

Zidaria cosurilor obisnuite se va alcatui din caramizi intregi, fractiunile de caramizi se vor folosi numai pentru realizarea legaturilor.

Zidaria va fi executata cu rosturile orizontale si verticale bine umplute cu mortar.

Grosimea peretilor canalelor de fum va fi de minim 1/2 caramida.

Rosturile zidariei cosurilor se vor tese folosind mortar M 100 Z.

Se vor monta numai caramizi care nu prezinta defecte sau crapaturi, fisuri.

Executia va fi ingrijita, astfel ca suprafata interioara a cosului sa fie neteda.

Deasupra invelitorii cosurile vor fi executate din zidarie cu rosturi pline, sau tencuite cu o tencuiala rezistenta.

Pe parcursul executiei lucrarilor se vor face verificari ale calitatii, verticalitatii, orizontalitatii randurilor zidariei si vor fi consemnate in procese-verbale.

SPECIFICATII PENTRU MORTARE

Mortarele folosite la lucrarile de zidarie vor fi mortare cu marca M 50 Z si M 100 Z. Pentru aceste mortare se foloseste cimentul Portland.

Mortarele vor corespunde normativului C 17-82.

Prepararea mortarelor se poate face manual sau mecanizat asigurandu-se urmatoarele conditii: dozarea exacta a componentilor mortarului, amestecarea mortarului pentru omogenizarea si obtinerea unei cat mai bune durabilitati.

Calitatea mortarelor se verifica pe parcursul executiei zidariei si a furnizarii lor in conformitate cu STAS 2634-80 “Metode de incercare a mortarelor in stare proaspata si intarita”.

EXECUTAREA LUCRARILOR PE TIMP FRIGUROS

La executarea zidariilor pe timp friguros se va tine seama de prevederile “Normativului pentru realizarea pe timp friguros a lucrarilor de constructii C 16-84”.

ABATERI ADMISE

a) Devieri de la cotele continute in planuri 5 cm.

b)    Diferente de planeitate, masurate fata de un dreptar de 3 m lungime 5 mm.

VERIFICAREA CALITATII LUCRARILOR

Verificarea calitatii lucrarilor se va face atat la terminarea unor etape (nivele), cat si la receptia lucrarii, prin verificarea:

a)    Verificarea elementelor geometrice inclusiv cele din proiect (grosime, verticalitate, planeitate etc.) la elementele realizate.

b)    Aspectul general si starea fiecarui element in parte.

c)    Inventarierea tuturor proceselor-verbale de lucrari ascunse.

d)    Corespondenta celorlalte elemente, dintre proiect si executie (goluri, gheremele, buiandrugi, etc.).loading...


Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1493
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2020 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site