Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE

ArhitecturaAutoCasa gradinaConstructiiInstalatiiPomiculturaSilvicultura


ZUGRAV-VOPSITOR-IPSOSAR-TAPETAR - REALIZAREA ZUGRAVELILOR IN CULORI DE HUMA LA O CASA

Constructii

+ Font mai mare | - Font mai mic
PROIECT PENTRU EXAMENUL DE CERTIFICARE A COMPETENTELOR PROFESIONALE PENTRU OBTINEREA CERTIFICATULUI DE CALIFICARE PROFESIONALA NIVEL 2 , SCOALA DE ARTE SI MESERII
CALIFICAREA : ZUGRAV-VOPSITOR-IPSOSAR-TAPETAR

TEMA PROIECTULUI

REALIZAREA ZUGRAVELILOR IN CULORI DE HUMA LA O CASA

SPECIFICATIILE TEMEI:

*    AMPLASAMENT: SAT. LITENI NR. 8 JUD. CLUJ

*    BENEFICIAR: CASA FAMILIALA FAM BARAZSULY FRANCISC

*    CARACTERISTICI: LUCRARILE DE ZUGRAVELI IN CULORI DE HUMA PE BAZA DE CLEI SE EXECUTA PE TENCUIALA GLETUITA

*    EXECUTANTUL LUCRARILOR DE INTERIOARE IN CULORI DE HUMA LA O CASA: BARASZULY BOTOND

*    RECEPTIA LUCRARILOR: BARASZULY BOTOND SI BARASZULY FRANCISC

CUPRINS

I.        PARTEA SCRISA

II.           PARTEA DESENATA

III.      BIBLIOGRAFIE

IV.      ANEXE

ARGUMENT

Tema proiectului cuprinde documentatia necesara pentru realizarea lucrarilor de REALIZAREA LUCRARILOR DE TAPETE INTERIOARE , care se realizeaza casa BOLOG PETRU , situata in Loc CLUJ NAPOCA Str CIOCIRLIEI NR. 7 jud. Cluj.

Cladirea este compusa din parter si etaj si are o suprafata construita de 86..m².

Parterul este compus din antreu, o camera de zi, o bucatarie, o baie si o camara iar etajul este compus din doua camere , o baie si un hol.

Accesul intre nivele se face pe o casa de scara iluminata natural Structura de rezistenta a cladirii este alcatuita astfel :

Fundatie din beton armat

Peretii portanti din caramida plina

Planseul este realizat din beton armat clasa C12/15

Scara din lemn

Sarpanta din lemn .

Invelitoarea din tigle solzi

Pentru finisarea cladirii s-au ales urmatoarele solutii :

La exterior

  • Tencuielile exterioare    simple driscuite
  • Tamplaria este realizata din termopan pe structura din P.V.C
  • Zugravelile exterioare sunt    realizate in in culori de apa pe baza de huma
        • La interior
  • Peretii si tavanele la partea interiaoara sunt tapetate cu tapet din hirtie cauciucata ;
  • Pardoselile sunt realizate din parchet in camere si dormitoare, in holuri, bai si bucatarie , pardoselile sunt realizate din gresie ceramica antiderapanta.
  • Lucrarile de placaje    (vopsitorii) sunt realizate din faianta la peretii bailor, bucatariei si holurilor.

Functionalitatea cladirii este asigurata cu:

o       Instalatii de alimentare cu apa si canalizare

o       Instalatii tehnico-sanitare

o       Instalatii electrice

o       Instalatii de incalzire cu gaz, centrala proprie.

Izolatiile cladirii sunt :

o       Izolatii hidrofuge orizontale peste fundatie realizata din straturi de panza bitumata lipite cu bitum.

o       Izolatii termice si fonice realizate la exterior cu plostiren expandat extrudat la pereti , iar la plansee fiind realizate prin structura pardoselii din parchet laminat.

Prezentul proiect l-am realizat datorita competentelor de comunicare si numeratie, utilizarea calculatorului, asigurare a calitatii ,dezvoltare personala in scopul performantei acumulate la locul de munca,materiale de finisaj, studiul culorilor, zugraveli complexe, ipsoserii, vopsitorii complexe si lucrari de tapetare asimilate in cadrul scolii de arte si meserii nivelului II calificarea : zugrav- vopsitor- ipsosar-tapetar.

CONTINUTUL PROIECTULUI 

I.         PARTEA SCRISA

ORGANIZAREA LUCRARILOR

TEHNOLOGIA DE EXECUTIE A LUCRARIOR DE TAPETE

SDV-URI UTILIZATE LA LUCRARI DE TAPETE

VERIFICAREA CALITATII LUCRARILOR

NORME DE TEHNICA SECURITATII MUNCII , PROTECTIA CONTRA INCENDIILOR SI PROTECTIA MEDIULUI

NECESAR DE MATERIALE

PRETUL DE COST AL LUCRARII

II.            PARTEA DESENATA

PLAN DE SITUATIE

PLAN PARTER SAU PLAN ETAJ CURENT SC 1 :50

DETALII

III.        ANEXE

PLIANTE

CATALOAGE DE MATERIALE

LISTE DE PRETURIIV.        BIBLIOGRAFIE

PRINCIPII PENTRU ORGANIZAREA LOCULUI DE MUNCA

Formatia minima de lucru care sta la baza alcatuirii echipelor pentru lucrari manuale are doi muncitori , unul care pregateste materialele – muncitor auxiliar - si altul care executa lucrarile de tapetare , cu ajutorul muncitorului auxiliar . Aceasta formatie poate fi folosita numai la lucrari de mica importanta si de un volum redus.

Locul de munca trebuie i aprovizionat periodic cu materiale pentru a se asigura continuitatea procesului tehnologic. Dispunerea materialelor, dispozitivelor, sculelor si utilajelor la locul de munca trebuie facuta astfel incat sa nu fie stanjenita circulatia si miscarile muncitorilor si sa se evite deplasarile inutile sau prea lungi.

Asezarea muncitorului fasa de frontul de lucru trebuie sa asigure acestuia un camp vizual corespunzator, o pozitie comoda care sa-i confere libertate de miscare, campul vizual trebuie sa prinda peretii incaperii in care lucreaza, pentru a putea supraveghea tehnic si coloristic calitatea muncii.

PRINCIPII PENTRU ORGANIZAREA LOCULUI DE MUNCA

Paza si stingerea incendiilor si protectia mediului

Cand se lucreaza cu substante inflamabile sa se interzica fumatul si amestecul substantelor sa nu se faca pe foc sau in preajma focului.

Depozitarea materialelor inflamabile sa se faca in incaperi speciale bine aerisite.

In imediata apropiere a locului de munca cu substante inflamabile sa fie puse afise usor de citit cu inscriptiile ,, Fumatul strict interzis”, ,,Nu va apropiati cu foc deschis” si ,,Nu sudati”, ,,Nu impuscati cu pistolul pentru bolturi”.

Muncitorii trebuie instruiti zilnic.

In cazul lucrului in spatii inchise trebuie sa se lucreze cu ferestrele si usile deschise.

Transportul molozului si a resturilor materialelor de zugravit sa se faca cu mijloace speciale destinate acestui scop in spatii special amenajate depozitarii acestora.

Materialele ramase neutilizate la locul de munca se vor depozita in magazii speciale in vederea utilizarii lor pentru schimburile urmatoare.

Nu se vor deversa pe pamant, in fantani sau in ape de suprafata deseurile si molozul rezultat in urma lucrarilor de zugraveli.

Ambalajele rezultate in urma folosirii materialelor de zugravit vor fi transportate cu mijloace speciale in spatii destinate acestui scop.

Sculele si dispozitivele ce nu se mai folosesc datorita deteriorarii lor vor fi transportate si depozitate in spatiile destinate deseurilor pe categorii.

PREGATIREA SI PRELUCRAREA PERETILOR

PENTRU APLICAREA TAPETELOR

Straturile suport se pregatesc astfel:

Se verifica si se inlatura denivelarilor , fisurile , stropiturile de mortar sau de zugraveala.

Repararea defectelor suprafetelor gletuite se face cu pasta de ipsos. Suprafetele care au fost zugravite sunt razuite pana la tencuiala .

Daca peretii au fost finisati cu vopsea de ulei in stare buna , se procedeaza la degrasarea suprafetei cu una din compozitiile retetelor 59,60 sau 61.Suprafetele acoperite cu vopsea degradat sau insuficient de aderenta. Suprafetele tapetelor se curata de tapetul vechi .

Dupa pregatirea suprafetelor , aceasta se slefuieste iar praful se indeparteaza cu o bidinea. Se aplica apoi cu bidineaua straturi de amorsare din solutii de clei,solutia de clei prepararata ca in reteta 57 trebuie sa calda.

Dupa ce stratul de amorsare s-a uscat se aplica hirtia suport. Hartia de culoare apropiata tapetului , se taie in fise egale cu inaltimea portiunii peretilor care se tapeteaza,in cazul hirtiilor rezistente nedeformabile la ungerea cu adeziv,sau egal cu cel putin 1/3 din inaltimea in cazul hartiilor mai putin rezistente;

Fasiile de hartie se lipesc cu marginile cat mai alaturi nu se admit rosturi mai mari de 1 milimetru.

Daca fasiile s-au lipit cu marginile suprafetei , portiunile petrecute se slefuiesc cu hartie de slefuit pentru a obtine nivelul necesar.

Un alt procedeu este de a folosi doua benzi de hartie,una mai ingusta de 2,5-3 cm. si alta de 6-6,5 cm. banda lata se unge cu adeziv si pe mijlocul ei se lipeste banda ingusta.

Cand doua crapaturi se incruciseaza nu trebuie,sub nici motiv,ca benzile sa se aplice petrecute.In dreptul incrucisarii una din benzi trece in continuare,iar cealalta se opreste in prima banda.

APLICAREA TAPETULUI

O data cu pregatirea si prelucrarea suprafetelor care se tapeteaza si se face masuratoarea necesara pentru a determina lungimilor si numarul fasiilor de tapet si a bordurilor respective. Pentru borduri se va calcula lungimea totala cu un adaos de 15% pentru taierea,racordarii si rezervei de siguranta.

O data colturile aplicate pe perete , se lasa fasia sa coboare spre pardoseala usor,ca sa nu se rupa,fie prin cu piciorul fie cu ajutoru celui de al doilea tapetar . Dupa aplicare si intindere,fisa de tapet se netezeste usor cu mina si apoi cu peria de netezit in cepind de sus in jos si de la mijloc spre margine.

Marginea verticala a fisiei de tapet este aplicat chiar la coltul peretelui ci cu minimul 5 cm distanta de colt,astfel ca ultima fasie sa-l acopere prin petrecere si sa realizeze continuitatea desenului.

Aplicarea in dreptul usilor a tapetelor cu motive simple se face in mod obisnuit fara a se efectua vreo operatie speciala .In cazul tapetelor cu motiv . Locul intrerupatorelor si prizelor de lumina va fi decupat dupa aplicare fisile de tapet pe perete .

Se reprezinta locul dozei aparatului respectiv si prin frecare locul cu unelta din plastic sau os ,se scot in e videnta conturul acesteia.

Cu un cutit mic sau ascutit sau cu lama se fac o serie de crestaturi radial,care apoi se decupeaza cu o forfeca dupa conturul dozei .

Aplicarea tapetului din materiale plastice pe suport textil. Pregatirea si prelucrarea suprafetelor suport precum si pregatirea fasiilor de tapet pentru lipire se face ca si in cazul tapetului de hartie. Trebuie avut in vedere ca peretii sa fie perfecti uscati (umiditatea sub 2%),deoarece,tapetul constituind un strat impermeabil,nupermite difuzarea vaporilor din suport. Umiditatea astfel retinuta sub tapet favorizeaza dezvoltarea mucegaiului si putrezirea suportului textil si a hartiei suport.Se recomanda folosirea unui adeziv ,in compozitia caruia sa nu fie cuprinse materiale organice.

CALITATEA LUCRARILOR DE TAPETARE

Lucrarile de tapetare pot fi considerate de buna calitate atunci cand fasiile de tapet sunt bine lipite,fara pete,incretituri,pungi de aer sau de adeziv si nu prezinta locuri neacoperite,exfolieri,lipituri suplimentare in camp sau in jurul aparatelor electrice,conductelor,pervazurilor etc.Nuanta culorii trebuie sa fie unitara,iar motivele decorative sa aiba continuitate pe intreaga suprafata a tapetului.

Marginile fasiilor trebuie sa fie verticale iar baghetele si plintele sau pervazurile orizontale.

CONSUMURI SPECIFICE

Pentru tapetele folosite in mod curent din hartie cu pelicula de vopsea de PVA, consumurile medii sunt indicate in tabelul 28.

Tabelul 28

Denumirea materialului   

Unitatea de masura

Consumuri specifice pe 1 mp de tapet aplicat pe pereti din :

Tapet din hartie    Clei de oase kg 0,025 0,025

Hartie de ziar de 60 g/m Ipsos (pentru reparatii)

Hartie de slefuit    coli

Faina de grau   Bagheta din hartie tapet de 5 cm la-

time,din lemn sau din plastic   

Apa   

M

Kg

Kg

Kg

Kg

Kg

M

mc

3. SDV-URI PENTRU ZUGRAVELI SIMPLE

Pentru depozitare materialele in prafuri pentru zugraveli se pastreaza in lazi de lemn simplu geluite sau captusite la interior cu tabla zincata. Substantele vascoase, lichide si emulsiile se pastreaza in cutii speciale, in bidoane sau in butoaie, toate din tabla de zinc sau din tabla zincata. Pentru substantele volatile se va avea grija ca vasele sa se inchida ermetic, pentru a nu se produce vapori in magazie. Substantele caustice vor fi pastrate inchise ermetic in ambalaje proprii fiecaruia. Ambalajele de orice fel vor fi grupate in magazie pe categorii de materiale si etichetate vizibil pentru nu se confunda continutul. Se mai pot folosi pentru depozitare si pastrare sacii speciali de hartie.

Pentru manipularea pe santier si pentru transportul la locul de lucru al materialelor pentru zugraveli se folosesc cutiile originale pentru ambalaje, bidoanele cu toarta si galetile. Preparatele cu solventi volatili vor fi manipulate in vase inchise, ca si substantele acide, cele caustice, precum si cele toxice.

La locul de lucru nu trebuie adusa decat cel mult cantitatea de materiale necesara intr-un schimb.

Pentru substantele in praf fin sau toxice, volatile se vor folosi masti, sorturi si manusi de protectie.

Ambalajele de tot felul trebuie sa excluda evaporarea, scurgerea, varsarea, uscarea sau murdarirea materialelor sau a preparatelor.

Nu se deschid mai multe ambalaje deodata, ci treptat, dupa terminarea celui anterior.

Pentru prepararea culorilor cand aceasta se face pe loc este nevoie de:

cani metalice de 0,5 -1 si 2 l;

cilindrii gradati pentru dozarea materialelor;

cancioc;

aparat manual de frecat vopsele;

site cu ochiuri de diferite dimensiuni (300 – 900/cmp);

strecuratori pentru vopsele;

vas de emulsionare;

cutii, galeti, bidoane, butoaie pentru depozitare;

vase pentru fiert cleiul.

Pentru executarea manuala uneltele folosite in aceste scopuri sunt:

rascheta (spaclu) pentru indepartarea stratului vechi de culoare;

perii de sarma de diferite forme, normale si cu maner lung;

perii cu fibre vegetale;

perii de par pentru indepartarea prafului;

spacluri de lemn, metalice, de cauciuc;

drisca de lemn si drisca metalica;

lampa de benzina pentru ars vopseaua veche;

cutit pentru deschiderea crapaturilor in tencuiala sau lemn;

dispozitiv pentru fixarea pietrei sau a bucatii de lemn necesare frecarii suprafetelor;

ciocane;

ticling;

razuitoare metalica;

dalta;

carpe;

scari duble;

schele de inventar, de lemn sau metalice.

La aplicarea diferitelor compozitii se mai folosesc:

bidinele patrate sau rotunde;

bidinea cu coada lunga;

pensule rotunde pentru zugraveli;

pensule late pentru zugraveli;

tufere de par, de burete sau de cauciuc;

rigle pentru tras liniaturi si despartituri dintre doua culori;

sfoara de 20 m pentru insemnat;

fir cu plumb;

metru;

role de cauciuc pentru aplicarea desenelor de zugraveli;

burete si carpe.

La executarea mecanizata se folosesc aparate pulverizatoare precum si aparate electrice pentru zugravit.

NORME DE TEHNICA SECURITATII MUNCII

Sculele de mana trebuie sa fie intregi, in buna stare si corespunzatoare operatiei respective.

Lucratorii sa poarte ochelari de protectie cand lucreaza cu aparate de pulverizat si masti, cand in compozitia zugravelii intra substante toxice.

Incaperile pentru prepararea compozitiilor sa fie bine aerisite.

La prepararea solutiilor cu acizi sa nu se toarne apa in acizi ci invers si lucrarea sa se faca de lucratori experimentati.

Este interzisa executarea de lucrari la inaltime stand pe scanduri izolate sau pe scari atarnate.

Zugravii care lucreaza la inaltime in locuri care nu pot fi ingradite, vor purta centuri de siguranta legate cu cabluri verificate, de partile solide ale cladirii.

Se interzice ca in acelasi timp sa se lucreze la inaltimi diferite pe aceiasi verticala.Lucrarile interioare, la inaltime, se vor executa de pe esafodaje de inventar sau de pe scari reglementare, verificate inainte de fiecare intrebuintare. Se interzice folosirea podinilor impovizate.

Schelele fixe precum si cele agatate trebuie executate si verificate conform prevederilor privind montarea schelelor fara ca acestea sa aiba balansuri.

Popii schelelor trebuie sa fie verticali si solidarizati intre ei, atat in plan vertical cat si cel orizontal, cu diagonale.

Nodurile trebuie montate cu grija, astfel incat sa excluda deplasarea pieselor.

Podinele trebuie sa aiba latimea de cel putin 1 m, sa nu aiba capete lasate libere in consola si sa fie astfel montate incat sa excluda posibilitatea alunecarii sau deplasarii lor.

NECESAR DE MATERIALE

La lucrari de tapete

NR. CRT.

DENUMIREA MATERIALULUI

U.M.

CONSUMUL SPECIFIC DE MATERIALE

SUPRAFATA

tapetului

CANTITATEA

TOTALA DE MATERIALE

Sapun    cale

kg

Apa

mc

Hirtia de tapet

mp

Hirtie pentru slefuit

buc

pigmenti

kg

Ipsos constructii

kg

7. PRETUL DE COST AL MATERIALELOR PENTRU lucrari de tapete

NR. CRT.

DENUMIREA MATERIALULUI

CANTITATEA DE MATERIAL

PRET UNITAR

LEI-um

PRET TOTAL

Sapun    cale

3 kg

Apa

1mc

Hirtie de tapet

200mp

Hirtie pentru slefuit

14 buc.

pigmenti

3 kg

ipsos

8 kg

TOTAL PRET MATERIALE 4,676.000 lei

BIBLIOGRAFIE

I.           C. TSICURA-« CARTEA ZUGRAVULUI SI VOPSITORULUI » BUCURESTI- 1987

II. CONSTANTINESCU –  « INDRUMATORUL VOPSITULUI ARTISTIC » BUCURESTI- 1977

III. ROSOGA-« CARTEA ZUGRAVULUI » BUCURESTI-1998

IV . ROSOGA- « TEHNOLOGIA LUCRARILOR DE FINISAJE » BUCURESTI- 1998

V.       DAVIDESCU,I., ROSOGA, C.- TEHNOLOGIA LUCRARILOR DE CONSTRUCTII- MANUAL PENTRU LICEE INDUSTRIALE CU PROFIL DE CONSTRUCTII CLASA XA- XI BUCURESTI 1994

VI.            PESTISANU, C. CONSTRUCTII, EDITURA DIDACTICA SI PEDAGOGICA , BUCURESTI 1992

VII . DUMBRAVA D. , GLIGAN, A, -ECONOMIA SI ORGANIZAREA PRODUCTIEI -MANUAL PENTRU LICEE INDUSTRIALE BUCURESTI 1994

VIII . SIRBU V. , DESEN DE CONSTRUCTII , MANUAL PENTRU CLASA IX A SI CLASA XA-SCOALA PROFESIONALA- BUCURESTI 1995

Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1239
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2020 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site