Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE
loading...ArhitecturaAutoCasa gradinaConstructiiInstalatiiPomiculturaSilvicultura


INSTRUCTIUNI DE EXPLOATARE CAZAN DE ABUR - 30 t/h, 15kgf/cm2, 2500C

Instalatii

+ Font mai mare | - Font mai mic
1.SCOP

Prezenta procedura descrie instructiunile de exploatare ale cazanelor de 30 t/h, 15kgf/cm2, 2500C din Centrala Termica nr.2.
2.DOMENIUL DE APLICARE

Se aplica in cadrul Sectiei Termo-Hidro.

3.DESCRIERE CAZAN – 30 t/h

3.1CARACTERISTICI TEHNICE SI CONSTRUCTIVE

Cazanul de abur - 30 t/h, 15kgf/cm2, 2500C este un cazan de radiatie cu circulatie naturala,folosind combustibil gaze naturale sau pacura cu o putere calorica inferioara de 9500 Gcal/kg. Este de tip cu drumuri orizontale de gaze, schimbul de caldura facandu-se cu suprapresiune pe partea gazelor de ardere. Aerul necesar arderii este insuflat de un ventilator printr-un preincalzitor de aer tubular amplasat pe partea superioara a cazanului.

3.2 CARACTERISTICI TEHNICE

- debit nominal 30 t/h

- debit minim 12 t/h

- presiune nominala 15 kgf/h

- presiune admisa in tambur    17 kgf/h

- presiune de incercare 21 kgf/h

- temperatura la iesire 250 C C

- temperatura apei de alimentare 100 C

- nivel minim tambur 50 mm sub axa orizontala

a tamburului

CARACTERISTICI CONSTRUCTIVE

Cazanul de 30 t/h este compus din urmatoarele parti principale:

scheletul metalic executat din profile laminate care au rolul de a sustine elementele cazanului;

tamburul superior (Æ 1100,grosimea peretelui 15 mm) cu caracterul de abur saturat; tamburul superior este amplasat in partea superioara a cazanului in directia longitudinala in interiorul caruia se afla distribuitorulde apa de alimentare, precum si instalatia de separare apa-abur; tamburul superior mai contine instalatia de purja, continua prelevata dintr-o portiune unde concentratia sarurilor este maxima;

tevi coboratoare (Tv Æ 5 OLT-35 K), care formeaza peretele lateral dreapta al drumului II de gaze sau in alta expresie ecranul lateral dreapta;

tamburul inferior ((Æ 800) amplasat in partea inferioara a cazanului si care este in legatura cu:

- ecran dreapta

- ecran fata

- ecran spate

- ecran stanga

- tevi convectie – sistem vaporizator; din tamburul inferior sunt extrase purjele intermitente, precum si golirile;

- ecranul intermediar care formeaza peretele despartitor dintre drumul I si II de gaze; se termina in zona de intoarcere a gazelor de ardere;

- ecranul lateral stanga construit din tevi (Tv Æ 5 OLT-35 K) cu platbanda sudata intre ele formeaza peretele lateral stanga al drumului I de gaze; ecranul lateral stanga are o inclinare spre tamburul inferior, in directia orizontala, suprafata care constituie vatra focarului;

- ecran fata care constituie partea din fata al cazanului format din:

- colector superior

- colector inferior

- tevile de ecran

Ecranul din fata precum si ecranul din spate comunica cu tamburul inferior si cel superior prin cinci racorduri dupa cum urmeaza:

colector superior ecran fata;

colector inferior ecran fata, fiecare cu cate cinci legaturi cu tamburul superior, respectiv inferior;

colector superior ecran spate cinci racorduri cu tamburul superior;

colector inferior ecran spate cinci racorduri cu tamburul inferior;

supraincalzitorul amplasat in prima parte a drumului II de gaze (in zona de intrare) compus din 20 de serpentine triple ( 3 randuri de tevi) confectionat din otel Tv Æ 3 OLT-35 KI; supraincalzitorul este alimentat cu abur saturat produs de tamburul superior, abur care paraseste supraincalzitorul cu o temperatura de 250 C; serpentinele sunt sustinute de tevile de convectie Tv Æ 5 OLT-35 KII din sistemul vaporizator, astfel incat este asigurata dilatarea libera a tuturor elementelor supraincalzitorului;

pe ecranul din fata sunt montate cele doua arzatoare de pacura cu ambrazura arzatoarelor; focarul este prevazut cu guri de observare, cu subare si cu aer baraj; eliminarea funinginii de pe partile convective este asigurata de o instalatie automatizata de suflare a funinginii cu abur, la fel si preincalzitorul de aer tubular este prevazut cu o instalatie de suflare a funinginii cu abur manual.

Volumul cazanului:

pe partea de apa 14,3 mc;

pe partea de abur 3,56 mc;

Suprafata de schimb de caldura:

Vaporizator    - radiatie 82,1 mp

- convectie 312 mp

CIRCUITUL DE AER SI GAZE DE ARDERE

Aerul necesar arderii este insuflat de un ventilator, cu urmatoarele caracteristici:

- presiune aer 900 mm CA

- debit aer 61500 mc/h

- turatie ventilator 1500 rot/min

- putere motor 132 kv

- tip motor - M1 B2 315S80 4380 V

Aerul refulat de ventilator cu o presiune de 640 mm CA si cu temperatura mediului ambiant este introdus in caloriferul de aer preincalzit cu abur de 15 kgf/cmp, 250 C in timpul permis.

Aerul iese din calorifer cu o temperatura de 80 C si cu o presiune de 620 mm CA si continua drumul spre preincalzitorul tubular. In preincalzitorul de aer, aerul este preincalzit la 197 C, presiunea csazand la 420 mm CA.

Aerul, astfel preincalzit este introdus in cutia de aer, intra radial in arzator si de aici in ambrazura arzatorului unde intalneste conul de pacura pulverizat.

Arzatorul este compus dintr-un tub Venturi in centrul caruia se gaseste un deflector, un injector si lancile de gaz (8 bucati).

Pacura avand o vascozitate de 2,3 E si o presiune de 35 kgf/cmp este pulverizata mecanic cu ajutorul unui injector cu tub central cu reglare pe retur si cu inchidere pe duza. Inchiderea pe duza permite circulatia pacurii prin injector in timpul nefunctionarii arzatorului asigurandu-se astfel racirea lui, precum si mentinerea temperaturii pacurii in zona arzatorului. Inchiderea duzei se face cu ajutorul unui arc, iar inchiderea se face cu ajutorul unui piston asupra caruia lucreaza o presiune diferentiala a pacurii.

Comanda inchiderii sau deschiderii injectorului, este data de un ventil electromagnetic normal deschis.

Amestecul intim intre aerul atmosferic si pacura pulverizata asigura o ardere perfecta din punct de vedere chimic si mecanic insotita de o cantitate echivalenta de caldura degajata. Aest amestec este denumit gaze de ardere si este compus dintr-o serie de elemente rezultate din ardere: CO2, H2O, SO2. Gazle de ardere iesind din drumul I de gaze ajung in zona de intoarcere unde este amplasat supraincalzitorul, iar de aici isi continua drumul prin zona denumita drumul II de gaze unde intalnesc tevile de convectie din sistemul vaporizator. Gazele de ardere parasesc drumul II de gaze cu o temperatura de 308 C si o presiune de 40 mm CA indreptandu-se spre preincalzitorul de aer tubular.

Gazele circuland in tevi, iar aerul printre tevi, se produce un important schimb de caldura fara amestecare asigurand astfel o temperatura optima aerului de ardere. Gazele de ardere parasesc preincalzitorul de aer cu o temperatura de 175 C si cu o presiune de 10 mm CA si sunt evacuate prin cos.ALIMENTAREA CAZANULUI CU COMBUSTIBIL LICHID

Pacura refulata de agregate aferente Centralei Termice nr. 2 cu o temperatura de 120 C si presiunea de 35 kgf/cmp ajunge in incinta arzatorului.In timpul nefunctionarii arzatorului, inchiderea se preduce pe duza, cu ajutorul unui arc, asigurandu-se astfet o recirculare a pacurii pa arzator fara sa intre pacura in focar. Recircularea pacurii este asigurata de ventilul de reglare progresiva amplasat pe conducta de retur care lucreaza simultan cu clapa de aer si are rolul de a regla debitul de combustibil la arzator.

Instalatia de apridere este compusa din:

conducte de aer si gaz aprindere;

conducta de aer baraj injector;

supraveghetor de flacara;

arzator pilot;

ventile manuale si electromagnetice.

Instalatia de alimentare cu pacura este compusa din:

conducta principala pacura tur;

conducta principala pacura retur;

conducta de pacura tur pentru fiecare arzator cu robinete manuale de inchidere, ventile pe reglaj a presiunii pe tur;

conducta de pacura retur si conducta de scurgere pentru arzator cu robinete manuale de inchidere, ventile pe reglaj a presiunii pe retur.

Reglarea sarcinii arzatorului intre 35-110% se face cu ventilul de reglare progresiva.

APRINDEREA

Se face controlul instalatiei de ardere, se varifica pozitia inchisa a robinetelor manuale de la arzatoare, clapele de aer in pozitie minima, deflectoarele in pozitia avansata.

Se pune pupitrul de comanda sub tensiune si se comuta cheia de regim pe pozitia MANUAL.

a)      Se comanda preventilarea, verificand pornirea VA-ului (ampermetrul si prin aprinderea lampii “VA percut”).

b)      Dupa 2 minute apare “preventilarea terminata”. Dupa terminarea preventilarii mecanismele se inchid aducand clapele de aer la pozitia minima.

c)      Se deschid armaturile de inchidere manuala ale racordurilor de pacura tur si retur ale cazanului si arzatoarelor si se face recircularea pacurii prin instalatie.

d)      Se deschid robinetele manuale pentru gaz de aprindere.

e)      Pentru arzatorul ce urmeaza a fi pus in functiune, se trece cheia pe pozitia corespunzatoare combustibilului PACURA. Se verifica primirea semnalizarii “POZITIE PORNIRE PROGRAMATOR”.

f)        Se comanda aprinderea mentinand apasat butonul pana la stingerea semnalizarii “pozitie pornire programator”.

In aest caz daca sunt indeplinite conditiile :

- presiune pacura 30 kgf/cmp

- temperatura pacura > Tmin

- presiune aer 400 mm CA

- nivel tambur N > N min

- nivel tambur N < N max atunci secventele de aprindere se succed automat, astfel:

- se pune sub tensiune transformatorul de aprindere, se deschide robinetul electromagnetic al aprinzatorului si se aprinde arzatorul pilot;

- dupa 3 secunde transformatorul pierde alimentarea;

- daca aprinzatorul arde dupa o temporizare de 2 secunde se pune sub tensiune robinetul    electromagnetic al arzatorului care se deschide si pacura este pulverizata si se aprinde flacara principala a arzatorului.

Dupa taierea alimentarii transformatorului, intra in functiune supravegherea automata a flacarii.

Stingerea flacarii arzatorului sau aprinzatorului duce la deschiderea si respectiv inchiderea robinetelor electromagnetice ale injectorului si aprinzatorului respectiv. Stingerea flacarii principale este semnalizata acustic si optic.

Simultan cu stingerea lampii “pozitia pornire programator” se stinge si lampa “preventilare terminata”.

Nestingerea lampii pozitia “pornire programator” semnifica blocarea programului de aprindere in care caz se vor verifica conditiile tehnologice:

- presiune pacura 30 atm

- temperatura pacura > Tmin

- presiune aer 400 mm CA

- nivel tambur > N min

- nivel tambur < N max

Dupa 12-15 secunde, dupa ce a fost data comanda de aprindere, se verifica primirea semnalizarii “arzator in functiune”. Arzatorul se afla in functiune cu sarcina minima.

Se aprinde al doilea arzator dupa aceeasi sectiune. Se creste sarcina cazanului pana la atingerea presiunii nominale in tambur dupa care se trece la functionarea pe automat.

Important

Dupa un rateu de aprindere a primului arzator, se va face obligatoriu o noua preventilare dupa care se va da o noua comanda de aprindere arzator.

EXPLOATAREA INSTALATIEI DE ARDERE IN FUNCTIONARE DE REGIM

Exploatarea instalatiei de ardere, se face obligatoriu cu doua arzatoare in functiune la toate sarcinile cazanului.

Se amite cu totul exceptional ca in cazul defectiunii unui arzator, sa se functioneze scurt timp cu un singur arzator.

Debitul de pacura pulverizata este reglat automat in functie de sarcina cazanului intre:2400 si 734 kg/h cu ventilele de reglare progresive pe retur.

Presiunea pacurii pe tur spre arzatoare este mentinuta constanta la valoarea de 35 kgf/cmp pentru sarcinile cazanului. Presiunea pacurii pe retur in amonte de ventilele de reglare progresiva cu sarcina intre 7 si 4 kgf/cmp.

Debitul de pacura pe retur variaza cu sarcina crescand de la 2880 kg/h la sarcina maxima la 4200 la sarcina minima.

Pe retur debitele variaza de la 480 kg/h la sarcina maxima la 3460 kg/h la sarcina minima.

Important

Se atrage atentia ca la funtionarea cu exces de are mai mic, depunerile de cenusa sunt reduse si randamentul cazanului este mai bun. Se va urmari ca debitele de aer sa fie egale la ambele arzatoare.

In caz de defectare a unui arzator, se va scoate din functiune si se va deschide aerul de baraj pentru racire.

OPRIREA INSTALATIEI DE ARDERE

Se trece cheia de regim pe pozitia “zero” verificand stingerea lampii “arzator in functiune”. Se trece cheia de regim pe manual.

1.7. PROTECTIILE CAZANULUI

- presiune pacura 30 kgf/cmp

- temperatura pacura > Tmin

- presiune aer 400 mm CA

- nivel tambur > N min

- nivel tambur < N max

2. EXPLOATAREA CAZANULUI

2.1.PORNIREA DIN STARE RECE

Pornirea constituie operatia cae mai delicata a ezploatarii cazanelor de aur, datorita faptului ca in aceasta perioada se pot intampla cle mai frecvente avarii datorita unor greseli de manevra sau a unor regimuri tranzitorii de incalzire necorespunzatoare.

PREGATIREA PORNIRII

Pornirea cazanului indiferent de cauza si durata pentru care a fost oprit se executa in baza dispozitiei scrise data de seful sectiei, in care se indica persoana care executa manevrele si ora cand cazanul urmeaza sa ajunga la parametrii normali.

Pornirea cazanului nu se face decat de fochistii autorizati si, in plus, care au instructajul pentru acest tip de cazan.

OPERATIILE PREGATITOARE

1.Se controleaza focarul, precum si partea convectiva unde nu trebuie sa fie materiale ramase de la reparatii sau muncitori ramasi in focar.

2.Se inchid usile de vizitare si ochiurile de observare.

3.Se controleaza starea balustradelor si a gratarelor, ilumunatul cazanului si in special al sticlelor de nivel si al manometrelor.

4.Cazanul lucrand cu suprapresiune pe circuitul de gaze, se va verifica starea de etanseitate ep partea gazelor a intregului circuit. In acest scop se va verifica intregul invelis metalic si in special partea superioara si inferioara unde pot apare mai repede neetanseitati. De asemenea se verifica din punct de vedere al etanseitatii montarea usilor de vizitare si a gurilor de observare. Gurile de observare trebuie sa fie in permanenta prevazute cu subarul respectiv, astfel gazele ies in sala cazane din cauza suprapresiunii in focar.

5.Se verifica starea arzatorului, toate robinetele si clapele de reglaj ale combustibilului sa fie inchise. Se va verifica prezenta si prinderea sticlei speciale a vizorului arzatorului.

6.Se vor examina prin gurile de vizitare canalele de gaze ae cazanului luminandu-se cu lampa de 24 V dupa care se inchid.

7.Se va verifica buna functionare a supapelor de siguranta acordandu-se atentie pozitiei corecte a contragreutatilor.

8.Se va da o atentie deosebita indicatoarelor de nivel si se vor incerca toate robinetele lor.

9.Se va verifica daca sunt in buna stare ventilele de alimentare si de ardere, ventilul de purjare continua, de purjare rapida, precum si starea buna a tuturor armarurilor si a clapelor.

10.Se va verifica daca sunt respectate normele de protectia muncii, la motoarele electrice si la echipamentul electric, precum si la celelalte dispozitiuni.

11.Se vor aerisi in mod obligatoriu canalele de gaze si canalele de aer, care sunt in circuit inchis. Aerisirea se face cel putin 10 minute cu ajutorul ventilatorului de aer.

12.Inainte de pornire cu cel putin 2 ore, se va pune in functionare in are timp se va observa comportarea generala a ventilatorului (vibratii, lagare, amperaj motor).

13.Umplerea cazanului cu apa, se av face cu apa demineralizata, respectand indicii de calitate prescrisi in Cartea cazanului. Cazanul se umple cu ajutorul pompei de alimentare pana la nivelul minim a sticlelor de nivel.

MANEVRE DE UMPLERE

a)      se inchid toate ventilele de scurgere ale sistemului vaporizator si anume pozitiile: 6, 7, 8, 9, 12, 13 (desen nr. 67660-0);

b)      se deschid ventilele de aerisire si anume: aerisire tambur pozitia 10 si aerisire preincalzitor pozitia 11;

c)      se deschid robinetele indicatoarelor de nivel ca si robinetii de la nivelmetru si nivostat;

d)      se deschid robinetii treptat pe bara de apa alimentare (40%) urmarindu-se ca umplerea cazanului sa se faca in decurs de 1,5 – 2 ore.

In prealabil se umple degazorul cu apa demineralizata si degazata cu ajutorul aburului, precum si preincalzita. Se pun in functiune una dintre EPA si se recircula apa intre pompa si degazor.

1.La umplerea cazanului cu apa pentru a nu supune tamburul la oslicitari termice mari, se va introduce apa in cazan cu temperatura de 50 - 60 C.treptat pe masura cresterii temperaturii corpului tamburului, debitul de apa si temperatura acesteia poate creste.

2.Dupa umplerea cu apa (cand iese apa pe aerisire tambur) se va observa daca nivelul apei scade sau daca se mentine constant. Daca scade se va controla din nou daca toate ventilele de scurgere sunt inchise sau daca sunt scurgeri la tevi, suduri, flanse, etc.3.Se verifica instalatia de ardere functie de presiunea si temperatura combustibilului.

PORNIREA CAZANULUI

Se porneste ventilul de aer cu cel putin 10 minute inainte de aprinderea focului.

In timpul perioadei de incalzire daca nivelul apei sa urcat pre mult in tambur, se va evacua cu grija apa pana la nivelul minim.

La o presiune de 0,5 – 1 kgf/cmp indicatoarele de nivel se vor purja. Purjarea se va face astfel:

se inchide ventilul de abur si se deschide ventilul de purjare, purjandu-se de apa teava si sticla;

se inchide ventilul de apa, se deschide ventilul de abur, purjandu-se de abur teava si sticla;

se deschide ventilul de apa si se inchide ventilul de abur, purjandu-se astfel cu apa teava si sticla;

se deschide ventilul de abur si se inchide ventilul de purjare, apoi se verifica nivelul apei din cazan.

Inainte si dupa purjarea sticlelor de nivel, trebuie acordata o deosebita atentie la felul cum se comporta nivelul apei.

La inchiderea purjarii acest nivel trebuie sa creasca repede apoi sa oscileze usor.

Ridicarea treptata a apei in sticla de nivel indica faptul ca ventilul de apa al sticlei are depuneri sau prezinta strangulari. In acest caz este necesara o noua purjare a sticlei de nivel.

Cand prin ventilul de aerisire a tamburului incepe sa iese abur intens, el trebuie inchis, adica la o presiune de 1,2 kgf/cmp. Tot la aceasta presiune se salt de pe scaune supapele de siguranta si se aseaza la loc. Prin aceasta se sufla abur si se curata de eventuale murdarii scaunele supapelor.

Daca inainte de pornire la cazan au fost executate lucrari ce au necesitat scoaterea buloanelor de la flanse, la atingerea presiunii de 3-4 atmosfere, trebuie din nou atinse buloanele. Nu

se admite atingerea buloanelor la o presiune mai mare. Aceasta atingere trebuie efectuata cu precautie fara a folosi parghii de prelungire pentru cheile cu care se strang piulitele. In acest timp trebuiesc revizuite si celelalte imbinari si unde este necesar stranse buloanele.

La presiunea de 5 kgf/cmp cazanul trebuie alimentat suplimentar, iar daca nivelul apei in tambur creste, se va face purjarea cazanului .

In scopul incalzirii uniforme a ecranelor, cazanul va fi purjat periodic si anume la presiunea de 3-5 kgf/cmp si la 10-12 kgf/cmp. In timpul purjarii se va verifica daca toate purjele functioneaza normal, ceea ce se constata prin incalzirea sau racirea conductelor la deschiderea si dupa inchiderea ventilelor de purjare. In timpul purjarii se va urmari cu atentie nivelul apei din tambur si in caz de nevoie se va alimenta cazanul cu apa. Durata purjarii cazanelor trebuie sa fie minim 30 secunde , incluzand si timpul de inchidere si deschidere a ventilului. In timpul pornirii cazanului se admite ca primele ventile de pe linia apei pentru drenarea ecranelor sa fie complet deschise.

Se va urmari presiunea in cazan sa creasca lent, presiunea va creste la 6 kgf/cmp in circa o ora, iar dupa 2,5 ore va atinge presiunea nominala de 15 kgf/cmp.

PUNEREA IN PARALEL A CAZANULUI

Incalzirea conductei de abur principale trebuie sa inceapa cu cel putin o ora inainte de pornirea in paralel prin deschiderea robinetului de ocolire a ventilului principal de abur. In acest fel incalzirea conductei de abur se face o data cu ridicarea temperaturii si presiunii aburului din cazan. Trebuiesc urmarite dilatarile conductelor de abur, precum si modul de lucru al reazemelor. In cazul unor fenomene anormale trebuie intrerupta incalzirea si eliminate defectele.

Se interzice punerea in paralel a cazanului, atunci cand presiunea din cazan este mai mare ca presiunea conductei de paralel de abur.

Daca in timpul cuplarii cazanului apar socuri si lovituri hidraulice in conducta de abur trebuie oprita imediat cuplarea cazanului, micsorat focul si marita purjarea conductei principale.

Timp de ½ ora de la intrarea in paralel a cazanului, sarcina se va mentine la 5-6 t/h. In aceasta perioada trebuie verificata din nou etanseitatea armaturii de evacuare si de purjare a cazanului, starea sticlelor de nivel si a manometrelor si se inregistreaza indicatiile tuturor aparatelor cazanului.

Se vor lua probe de purjare cu ajutorul vasului de racire prin deschiderea robinetilor si se va stabili de laborator cat de mare sa fie purjarea continua. Dupa ce purjarea continua este stabilita, se interzice fochistului a marii sau muicsora purja continua, fara stirea laboratorului, cre face analiza purjei.

2.2. CONTROLUL SI REGLAREA CAZANULUI IN TIMPUL FUNCTIONARII   

In timpul exploatarii cazanului, se vor urmarii parametrii pentru care a fost proiectat cazanul. Se va urmari nivelul apei din tambur sa aiba usoare oscilatii in jurul nivelului normal. Nivelul apei la indicatoarele de nivel trebuie sa se vada clar si sa fie acelasi la ambele indicatoare de pe tambur. Sticlele de nivel trebuie sa fie bine iluminate si purjarea lor in timpul functionarii se va face de cel putin 2 ori pe schimb.Cand nivelul apei a scazut sub nivelul minim, se va proceda astfel:

a)cand apa din sticla se vede, insa este sub nivel

se va urmari alimentarea cu apa;
se va micsora debitul cazanului

b)cand apa nu se vede in sticla si nivelul nu reapare la inchiderea ventilului de abur al sticlei

se va stinge imediat focul

se va opri alimentarea cu apa

se va inchide ventilul principal de apa

Spargerea unei garnituri pe conducta de combustibil a cazanului.

a) Daca este posibila izolarea portiunii.

se izoleaza portiunea de conducta si se va fuctiona pana la prima oprire programata.

b) Daca este imposibila izolarea portiunii:

se opreste cazanul

se opreste agregatul de pacura si se izoleaza

se schimba garnitura sau se inlatura deranjamentul, dupa care se porneste.

Arderea nu este perfecta:

a) Arzator dereglat, pulverizarea picaturii nu se face sub forma unui con;

se regleaza arzatorul prin tensionarea arcului din capul arzatorului;

la oprire se controleaza diuza.

b) S-a dereglat raportul aer- combustibil:

se face analiza cu aparatul ORSAT si in prezenta maistrului sau a unui specialist, in functie de cantitatea de CO2 in gazele de ardere, se regleaza aerul prin schimbarea pozitiei clapei de aer cu ajutorul mecanismului.

Scaderea presiunii in cazan pe circuitul de apa-abur, dar se poate mentine:

a) Spargere de tevi sau fisuri:

se functioneaza fara variatii de sarcina;

se anunta conducerea sectiei.

b) Scaderea focului

se urmareste intensitatea focului.

Presiunea in cazan se va mentine constanta cu o abatere de 0,5 kgf/cmp.

Supapele de siguranta trebuie sa fie in permanenta in stare perfecta de functionare, presiunile la care se regleaza deschiderea supapelor de siguranta sunt stabilite, conform Cartii cazanelor si sunt cele din tabelul de mai jos:

DENUMIREA
BUCATI
LOCUL MONTARII

PRESIUNEA DE DESCHIDERE

Supapa de siguranta dubla cu contragreutate

2

Dn 100

Pn 25

De control – 1

De lucru – 1

Pe tambur

16,5 kgf/cmp

16,8 kgf/cmp

Supapa de siguranta dubla cu contragreutate

Dn 80    Pn 25

De lucru – 1 dubla

Iesire supraincalzitor

15 kgf/cmp

Supapele de siguranta trebuie controlate fiecare prin ridicarea precauta si inceata a contragreutatilor cel putin o data pe schimb.

Manometrele trebuie verificate cel putin o data la trei luni cu ajutorul manometrului de control.

In fiecare schimb trebuie verificata (prin temperatura tevilor) etanseitatea ventilelor de purjare.

Se face verificarea periodica a functionarii ventilatorului de aer si anume:

temperatura motorului electric si temperatura lagarelor la palparea suportata cu mana;

zgomotul ventilatorului trebuie sa fie fara sunete, fara frecari nepermise si fara vibratii.

Se va urmari sistematic functionarea arzatoarelor si procesul de ardere. Flacara trebuie sa umple uniform camera focarului. In mod normal flacara trebuie sa inceapa in apropierea abrazurii, sa nu prezinte limbi de fum sau scantei luminoase, iar ca aspect sa fie luminoasa orbitoare.

In fiecare schimb se controleaza daca nu exista zgomot in camera focarului si canalele de gaze provocate de scapari de abur sau deteriorarea tevilor.

Temperatura apei de alimentare trebuie mentinuta la valoarea de proiectare 100 C deoarece la o scadere a temperaturii si sarcina cazanului scade.Regimul apei de alimentare si a apei din interiorul cazanului trebuie sa fie in concordanta cu cele specificate in Cartea cazanului.

2.3. PURJAREA CAZANULUI

Purjarea cazanului se executa in scopul mentinerii curateniei suprafetelor interioare si pentru evitarea formarii de spuma si a transportului de saruri cu aburul saturat. Purjele sunt:

purja continua cu ajutorul careia apa din cazan mentine un continut de saruri constant, prin indepartarea continua a unei parti a apei din cazan din zona in care concentratia acestor saruri este maxima;

purja intermitenta ajuta la eliminarea malului format prin partile inferioare spatiului de apa.

Cazanul este prevazut cu urmatoarele robinete de purjare:

purja tamburului inferior;

pentru purjarea continua a cazanului se gasesc montate: un robinet normal de inchidere si un grup format din trei ventile de reglare a purjei prin diuze.

Pentru purjarea periodica a cazanului, ventilul de purja rapida, se va deschide ventilul pentru fiecare circuit in parte.

Frecventa purjelor intermitente, precum si cantitatea de apa eliminata cu ajutorul purjei continue, se va stabili pe baza indicatiilor date de laborator.

Purjarea ecranelor si a tamburului inferior este de dorit sa se efectueze la un debit de abur micsorat. In cazul cazanului de 30 t/h se admite purjarea la debit si presiune nominala deoarece ventilele de purjare nu sunt mai mari de Dn 50 mm.

Inaintea inceperii unei noi purjari este obligatoriu controlul ventilelor de purja. Conductele de purjare trebuie sa fie reci, astfel se poate trece la purjare completand in prealabil continutul de apa al cazanului la un nivel care depaseste putin nivelul normal.

Purjarea se face la indicatia rezultatelor de laborator. Inaintea purjarii trebuie verificate cazanele in rezerva sau in reparatie, sa nu fie conectate la conductele de purjare.

Se interzice purjarea simultana a doua cazane intr-o conducta de purjare principala.

In cazul in care ventilele de purjare nu tin este necesar ca ele sa fie purjate cu precutie. Daca armatura are un defect greu de inlaturat cum ar fi tija indoita, supapa intepenita, se interzice utilizarea unor parghiipntru deschiderea armaturii de purjare.

Ordinea deschidelor ventilelor pentru purjare este:

se deschide complet al doilea ventil de la tambur si se slabeste foarte incet primul ventil pentru incalzirea conductei de purjare; durata purjarii intermitente nu trebuie sa fie mai marede 30 secunde incluzandsi timpul de deschidere si inchidere a ventilului.

La efectuarea purjarii trebuie asigurata o supraveghere speciala permanenta, asupra nivelului apei din cazan. In cazul in cae se constata o anomalie oarecare, purjarea trebuie intrerupta imediat.

Dupa terminarea duratei prevazute pentru purjare trebuie inchis primul ventil de la tambur iar apoi cel de-al doilea.

Trebuie constatat dupa sunete ca purjareasa intrerupt. Dupa un oarecare timp de la purjare etanseitatea armaturii de blocare trebuie verificataprin racirea tevii.

2.4.APA DE ALIMENTARE

Indici de calitate, pentru apa de alimentare:

- pH 7,5 - 9,5

- conductivitate electica max.- ms/cm

- alcalinitate “p”

- alcalinitate “m” max. 0,935 mval/l

- duritate 0,05 mval/l

- siliciu max.

- uleiuri lipsa

- hidrazina max.

- oxigen max. 0,1 ppm

Indici de calitate pentru apa din cazan:

- reziduri fixe 3000 ppm

- pH 7,5 – 9,5

- conductivitate electrica 4000 ms/cm

- alcalinitate “p” max.10 mval/l

- alcalinitate “m”

- fosfat 6 ppm

- oxigen

- siliciu

Indici de calitate pentru abur:

- pH minim 7

- conductivitate electrica max. 1 ms/cm

OPRIREA CAZANULUI

Inaintea opririi cazanului trebuie efectuata purjarea ingrijita a acestuia.

Se reduce treptat sarcina prin micsorarea combustibilului si aerului.

IMPORTANT

Aceasta reducere se face pana cand sarcina cazanului ajunge la debitul minim. Pe masura ce sarcinascade se reduce debitul apei introdus in cazan, mentinand nivelul normal in sticlele de nivel, supravegherea nivelului facandu-se tot timpul cat in cazan exista presiune.

Cand s-a ajuns la debitul minim se opresc arzatoarele, se inchide ventilul principal de abur, deschizandu-se in acelasi timp ventilul de esapare, iar alimentarea cazanului se face manual.

Oprirea ventilatorului de aer se face la circa 10 minute dupa ce s-a oprit focul si drumurile de gaze s-au ventilat bine.

Dupa decuplarea cazanului el trebuie alimentat suplimentar cu apa la nivelul superior admisibil, dupa care se inchide alimentarea cu apa a cazanului. Alimentarea cazanului se face numai atunci cand nivelul in tambur a ajuns la valoarea minima.

Cand temperatura apei in cazan a ajuns la 70-80 C se poate evacua apa din cazan. Evacuarea apei se face incet prin punctele inferioare ale cazanului si cu aerisirile deschise. Daca este nevoie ca dupa evacuarea apei din cazan sa se umble la tambur gurile de vizitareale acestora trebuie deschise cu mare atentie, se desurubeaza buloanele putin si numai dupa ce s-a convins ca nu este apa in tambur, se pot deschide complet gurile de vizitare.

2.5. SUFLAREA FUNINGINII

Instalatia este alcatuita din patru suflatoare de funingine tip SR-OA cu actionare electrica pentru partea convectiva si doua suflatoare fixepentru preincalzitorul de aer.

Modul de suflare: - abur: 15 kgf/cmp, 250 C, debit Q 4 t/h

Se incalzeste conducta de suflare drenandu-se concomitent, iar cand temperatura aburului la punctul de drenare ajunge la 2000C, se poate incepe suflarea. In momentul pornirii comenzii (de la tabloul de comanda) se pune in functiune electromotorul, care se roteste invers acelor ceasornicului, iar suflatorul se roteste in sensul acelor ceasornicelor si se inainteaza spre cazan eliberand din apasare limitatorul de cursa, iar la finele cursei pasive de 20 mm se deschide ventilul de admisie abur si incepe suflarea. Durata suflarii la un suflator este de 0,5 minute. Dupa expirarea timpului de suflare reglat, se produce oprirea electromotorului suflatorului si reversarea miscarii. Prin aceasta axul suflatorului revine in pozitia initiala, la finele cursei se opreste prin limitatorul de cursa.

In continuare se comanda suflatorul urmator secventele decurgand ca la suflatorul nr.1. dupa functionarea suflatoarelor 1+4, se pun in functiune suflatoarele 5 si apoi 6 de la preincalzitorul de aer prin mmanevrarea scurta si rapida a robinetului Dn-50 succesiv la fiecare din cele 12 tevi de suflare ce alcatuiesc un suflator. Dupa terminarea suflarii se izoleaza circuitul si se dreneaza. La suflatoarele SR-OA sunt prevazute cate un ventil de aerisire pentru introducerea aerului de baraj, contrapatrunderii gazelor de ardere si a depunerilor in teava de suflare si in suflator.

In cazuri accidentale suflatoarele se pot manevra si manual cu ajutorul manivelei dupa ce s-a scos de sub tensiune motorul.

IMPORTANT

La inceperea suflarii se mareste tirajul cazanului si se reduce sarcina cazanului cu 10-20%.

Nu se permite functionarea simultana a doua sau mai multe suflatoare. Pentru inceput cazanul se sufla o data la 8 ore.

Este obligatorie urmarirea si notarea periodica a urmatorilor parametrii, care reflecta starea de murdarie a suprafetelor de incalzire.

Se vor nota:

1.pierderile de presiune la traseul gazelor posibil inainte si dupa fiecare pachet conectiv;

2.temperatura gazelor de ardere la iesire din cazan.

Acesti parametrii care cresc o data cu intensificarea murdaririi suprafetelor

CAZURILE DE OPRIRE FORTATA

Spargeri grave de tevi neputandu-se mentine nuvelul apei in tambur sau presiunea in cazan.

Stingerea focului in focar

Intreruperea alimentarii cu apa a cazanului;

Declansarea ventilatorului de aer;

Deformari ale peretilor membrana ai cazanului;

Aparitia arderii in canalele de gaze sau in preincalzitorul de aer insotita de o crestere anormala a temperaturii gazelor la iesire din cazan;

Scaderea brusca a nivelului apei in tambur sub limita minima vizibila. In aceasta situatie, se stinge imediat focul si se inchide vana de pe iesirea aburului din cazan (dupa supraincalzitorul de abur) si nu se mai alimenteaza cazanul de apa;

Scaderea nivelului apei in tambur sub nivelul minim. In aceasta situatie se reduce mult focul in cazan si se alimenteaza cazanul cu apa pana la nivelul normal. Eventual se poate strangula sau inchide pentru scurta durata si vana de pe iesirea aburului din cazan (din supraincalzitorul de abur) pana la revenirea la normal a nivelului apei in tambur, dupa care aceasta vana se deschide;

Cresterea nivelului in tambur peste nivelul superior vizibil si nerevenirea imediata la normal a acestuia dupa ce s-a oprit alimentarea cu apa si dupa ce s-a verificat indicatorul de nivel;

Disparitia tensiunii de forta care alimenteaza agregatele anexa ale cazanului;

Disparitia tensiunii la agregatele de masura si control;

Incendiu mare in sala cazane care nu se poate localiza si ameninta direct cazanul in functiune.loading...


Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2001
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2020 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site