Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

ArhitecturaAutoCasa gradinaConstructiiInstalatiiPomiculturaSilvicultura


Turbine cu gaze: clasificare

Instalatii

+ Font mai mare | - Font mai mic
Turbine cu gaze: clasificare

a) Dupa tipul circuitului strabatut de mediul de lucru distingem urmatoarele tipuri de turbine cu gaze:
1. Turbine cu gaze cu circuit deschis cele mai raspandite, la care mediul de lucru il constituie gazele de ardere produse in diverse moduri, care dupa destindere intre paletele turbinei sunt evacuate in atmosfera (figura 10.1).

Fig. 10.1 Instalatie de turbina cu gaze cu

circuit deschis

C-compresor; CA-camera de ardere; T-turbina

 

 
Compresorul aspira aer din atmosfera si il comprima, dupa care il trimite in camera de ardere unde se injecteaza combustibilul, la fel ca si in cazul motoarelor cu piston cu aprindere prin compresie. In urma arderii, gazele de ardere ajunse la o temperatura in jur de 10000 C se destind intre paletele turbinei producand lucru mecanic.

Datorita temperaturii ridicata a gazelor de ardere evacuate din    instalatie

(3504500C), la aceste turbine au loc mari pierderi de caldura care conduc la valori ale randamentelor cuprinse intre 1618%. Pentru cresterea randamentului prin valorificarea caldurii reziduale a gazelor la iesirea din turbina, in cazul instalatiilor stationare se utilizeaza recuperatoare de caldura. In aceste conditii randamentul creste pana la 3040%.

2. Turbine cu gaze cu circuit inchis. Acestea folosesc drept mediu de lucru aer sub presiune, heliu, freoni sau alte gaze. Gazele, dupa destinderea in turbina trec printr-un recuperator de caldura, unde cedeaza o parte din caldura pe care o mai contin, dupa care este racit pana la temperatura mediului ambiant intr-un racitor.

  b) Dupa conditiile de ardere turbinele cu gaze pot fi:

Fig. 10.3 Instalatie de turbina cu gaze cu ardere la volum constant

1. Compresor; 2.Camera de ardere; 3.Motor de pornire; 4.Turbina cu gaze; 5.Utilizator; 6.Conducta de alimentare cu combustibil; 7.Supape de admisie; 8.Supape de evacuare 

1.Turbine cu gaze cu ardere la volum constant (figura 10.3) la care camera de ardere este prevazuta cu supape de admisie si de evacuare care asigura conditii izocore de ardere. Supapele de admisie sunt amplasate pe conducta de legatura cu compresorul iar supapele de evacuare pe conducta de legatura cu turbina. Fenomenul se desfasoara similar ca in cazul motoarelor cu ardere interna, dar in acest caz gazele de ardere sunt folosite pentru actionarea turbinei.

Procesul continua cu evacuarea gazelor arse in exterior si reintroducerea aerului proaspat in camera de ardere.

Fig. 10.4 Instalatie de turbina cu gaze cu ardere la presiune constanta

1.Compresor; 2.Camera de ardere; 3.Motor de pornire; 4.Turbina cu gaze; 5.Utilizator;    6.Conducta de alimentare cu combustibil

 

Turbine cu gaze cu ardere la presiune constanta (figura 10.4). La acest tip de turbine, camera de ardere este in legatura permanenta, atat cu compresorul cat si cu turbina. In acest fel ea este alimentata continuu cu aer comprimat si cu combustibil, ceea ce permite obtinerea de gaze de ardere care sunt dirijate catre turbina sa fie continua.

c) Dupa directia circulatiei gazelor in turbina intalnim:

1. Instalatii cu turbine axiale folosite pentru instalatiile de puteri mari din centralele electrice;

2. Instalatii cu turbine radial-axiale utilizate in instalatii de puteri medii;

3. Instalatii cu turbine radiale folosite frecvent la actionarea turbosuflantelor de supraalimentare ale motoarelor cu aprindere prin compresie.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1166
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site