Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE
loading...ArhitecturaAutoCasa gradinaConstructiiInstalatiiPomiculturaSilvicultura


Proiect - INSTALATII DE INCALZIRE

Instalatii

+ Font mai mare | - Font mai mic
Denumire proiect : INSTALATII DE INCALZIRE
TEMA DE PROIECTARE

Proiect INSTALATII DE INCALZIRE

Sa se proiecteze instalatia de incalzire centrala pentru un ansamblu de locuinte.

La ansamblu de locuinte, pentru care urmeaza sa se dimensioneze instalatia de incalzire, se cunosc urmatoarele date de proiectare:

Planul cladirii din ansamblu

Structura elementelor de constructie care delimiteaza spatiile de incalzire.

Zona termica si eoliana in care este amplasata constructia.

Fluidul termic furnizat de centrala termica este apa calda cu parametri 85/65 C si reglajul calitativ in sistemul de incalzire.

RPE= 1,42 [m2K/W].

RPT= 1,37 [m2K/W].

RPI= 0,73 [m2K/W].

RPPS = 0,85[m2K/W].

RUI 0,212 [m2K/W].

RFE= 0,208 [m2K/W].

Temperatura de ducere: td= 85 C.

Temperatura de intoarcere: ti= 65 C.

hnivel= 2,7 m

Zona eoliana: III

Zona termica II

Usi si ferestre din lemn, simple cu deschidere interioara cu geam termoizolant:

MEMORIU TEHNIC

Necesarul de caldura pentru incalzirea depozitului s-a calculat conform STAS 1907. Stabilirea temperaturilor interioare si exterioare de calcul s-a facut conform aceluiasi STAS. Pentru incalzirea depozitului s-a ales sistemul de incalzire centrala cu agent termic apa calda 85/65o C,

Incalzirea face cu corpuri statice: radiatoare din tabla de otel tip Romstal Radiant:

22 – 300 x 500 – dublu circuit, avand inaltimea de 300 mm, pentru camera de zi.

22 – 300 x 1300 – dublu circuit, avand inaltimea de 300 mm, pentru garaj.

22 – 400 x 200 – dublu circuit, avand inaltimea de 400 mm, pentru dressing.

22 – 400 x 300 – dublu circuit, avand inaltimea de 400 mm, pentru baie 2.

22 – 400 x 400 – dublu circuit, avand inaltimea de 400 mm, pentru baie 1.

22 – 400 x 500 – dublu circuit, avand inaltimea de 400 mm, pentru baie parter.

22 – 400 x 600 – dublu circuit, avand inaltimea de 400 mm, pentru camera de zi.

22 – 600 x 200 – dublu circuit, avand inaltimea de 600 mm, pentru hol parter.

22 – 600 x 800 – dublu circuit, avand inaltimea de 600 mm, pentru bucatarie si dormitor 3.

22 – 600 x 900 – dublu circuit, avand inaltimea de 600 mm, pentru dormitor 4.

22 – 600 x 1000 – dublu circuit, avand inaltimea de 400 mm, pentru dormitor 1.

22 – 600 x 1100 – dublu circuit, avand inaltimea de 400 mm, pentru dormitor 2.

S-a ales schema de distributie inferioara a instalatiei de incalzire asigurandu-se prin dimensionare echilibrarea si stabilitatea hidraulica a instalatiei Echilibrarea hidraulica a instalatiei se realizeaza prin dimensionare si prin robineti.

Fiecare radiator este prevazut pe tur si pe retur cu robineti cu dublu reglaj ½”. Dimensionarea corpurilor de incalzire s-a facut conform normelor de fabricatie si a instructiunilor de folosire ale producatorului. Reteaua de distributie orizontala se va monta cu panta de 3 %, descendenta spre bai unde s-au prevazut robineti de golire. Circulatia apei se realizeaza cu ajutorul pompei cu care este dotata Centrala termica.

Conductele de incalzire sunt prevazute din cupru, si se vor monta aparent. Conductele de distributie orizontala se vor amplasa la partea inferioara a zidurilor.

La trecerea prin pereti sau plansee, conductele se vor monta in tuburi de protectie.

In dreptul usilor conductele se deasupra tocului superior al usii.

Tuburile de protectie vor avea diametrul superior conductelor de incalzire. Instalatia de incalzire este prevazuta cu armaturi de inchidere, aerisire, golire si reglare.

Pentru eliminarea aerului din instalatie s-a prevazut sistemul local de aerisire prin montarea ventilelor de dezaerisire f Ό” la fiecare radiator, precum si sistemul centralizat prin montarea vaselor de dezaerisire automata cu diametrul 3/8” in punctele cele mai inalte ale instalatiei.

Armaturile de inchidere si de golire sunt de tipul cu sfera.

Legaturile corpurilor de incalzire la coloane se vor face in diagonala pentru toate radiatoarele.

In cazul in care lungimea legaturilor radiatoarelor nu respecta distantele din tabelul urmator, pentru asigurarea compensarii dilatarilor, radiatorul va avea racordurile la capatul opus coloanei verticale.

Diametrul legaturii in toli

Distanta minima de la coloana la radiator (m)

Cazanul de incalzire are P = 24,0 Kw si este amplasat in Centrala termica .

Debitul de calcul pentru stabilirea capacitatii termice necesare a cazanului este de 30 Kw si a rezultat prin insumarea necesarului orar de caldura pentru incalzire, determinat conform STAS 1907 si a necesarului orar de caldura necesar pentru prepararea apei calde menajere.

Cazanul ce se monteaza in centrala termica are capacitatea de 30 Kw este prevazut cu tiraj fortat si produce agentul termic pentru incalzire si prepararea apei calde menajere. Beneficiarul are obligatia de a asigura un cazan omologat, produs de o societate autorizata pentru construirea cazanelor.

In situatia in care se asigura un cazan din import beneficiarul va asigura acest cazan numai daca este agrementat tehnic in Romania, respectiv daca are Aviz ISCIR pentru import.

Se va solicita furnizorului Cartea tehnica a cazanului tradusa in limba romana precum si Certificatul de conformitate si garantie.

Atentionez beneficiarul ca fara aceste documente cazanul nu se poate pune in functiune.

Se va asigura un cazan care functioneaza cu combustibil gazos, care produce agentul termic apa calda 85/65 o C. Cazanul va fi prevazut cu vas de expansiune incorporat pentru preluarea dilatatiilor apei din instalatie, cu pompa de circulatie si cu instalatie de automatizare a aprinderii si arderii.

La montajul si punerea in functiune a cazanului este obligatoriu a se respecta instructiunile fabricantului prevazute in Cartea tehnica. Montarea, instalarea, punerea in functiune a cazanului de incalzire centrala se face de societati autorizate de ISCIR conform normelor PTA1/2002.

In centrala termica trebuie sa fie montata o priza bipolara cu contact de protectie. In bai se vor monta sifoane de pardoseala pentru preluarea apei la golirea instalatiei.

Instalatia de alimentare cu gaz metan a cazanului, inclusiv evacuarea gazelor de ardere vor fi tratate in proiectul de specialitate.

Cazanul se va alimenta cu apa din instalatia de apa potabila. Instalatia de alimentare cu apa trebuie sa fie prevazuta cu ventil de retinere impotriva patrunderii apei din instalatia de incalzire in instalatia din care se face alimentarea.

Dilatatiile conductelor de incalzire sunt preluate natural prin curbele rezultate din traseu.

Conductele de incalzire se vor fixa prin bratari. Pe legaturile corpurilor de incalzire nu se vor prevedea bratari situate fata de coloana la distante mai mici de 0,40 metri.

Cazanul va fi prevazut si cu aparate de masura, control, reglare, automatizare (manometre indicatoare, termometru cu contacte electrice).

Pe conductele de retur, langa Centrala termica se vor monta separatoare de impuritati.

Dimensionarea conductelor de apa calda s-a facut conform prevederii Normativului I.13 art. 17.18.

Conductele de incalzire montate in spatii neincalzite vor fi izolate termic. De asemenea se vor izola termic conductele de incalzire la trecerea pe sub cada de baie.

Toate materialele folosite in instalatia de incalzire vor fi insotite de certificat de calitate.

Nu se vor introduce in lucrare materiale care nu au certificate de calitate.

Tehnologia de imbinare, etansare, fasonare:

Imbinarea tevilor din cupru se va realiza prin sudura cu fludor. Schimbarea de directie se va realiza prin fitinguri fasonate din cupru.

Conditii tehnice pentru verificarea instalatiei de incalzire:

Instalatia de incalzire se va supune urmatoarelor probe:

-proba la rece, proba la cald, si proba de eficacitate. Probele se vor executa conform instructiunilor prezentate in Normativul I.13 art. 23.1

Inainte de proba la rece instalatia va fi spalata cu apa potabila pana apa evacuata nu mai contine impuritati vizibile. Proba la rece se va executa inaintea vopsirii sau izolarii termice a elementelor instalatiei. Presiunea de proba va fi de 4 bari. Masurarea presiunii se va face cu manometru indicator. Rezultatul probei la rece se va considera satisfacator daca pe durata probei de 30 de minute manometrul nu a indicat variatii de presiune si daca la instalatie nu se constata fisuri, crapaturi, pierderi de apa la imbinari. Dupa efectuarea probei la rece instalatia se va goli.

Cazanul nu va fi supus la proba la rece.

Proba la cald are drept scop verificarea etanseitatii, a modului de comportare la dilatare si contractare, a circulatiei agentului termic si verificarea randamentului de functionare a cazanului. Odata cu proba la cald se va efectua si reglajul instalatiei. Proba la cald va dura minim 2 ore, verificandu-se daca toate corpurile de incalzire s-au incalzit la aceeasi temperatura. Se va controla daca dilatarile sunt corect preluate. Dupa racirea instalatiei se va relua inca o data proba la cald..

Proba de eficacitate se face prin masurarea temperaturii in incaperi la temperaturi scazute ale aerului exterior cat mai apropiate situatiei nominale. Masurarea temperaturilor in incaperi se va face intr-un singur punct situat la 2 metri de peretele exterior si 0,75 metri de la pardoseala. Proba se realizeaza pe durata a 24 de ore. Rezultatele se considera corespunzatoare daca temperaturile aerului interior corespund celor prevazute in proiect, cu abateri admisibile de – 0,5……+ 1 grade Celsius.

Dupa terminarea fiecarei probe se va incheia procese – verbale cu rezultatele obtinute. Procesele – verbale se vor semna de constructor si beneficiar.

.Dupa executarea probelor de presiune tevile de Cupru se vor vopsi cu vopsea rezistenta la temperaturi.

Conductele de Cupru se vor fixa cu bratari de elementele de constructii.

Robinetii montati pe conducte vor fi robineti cu sfera pentru instalatii de incazire.

Norme de protectia muncii si P.S.I.

La executarea lucrarilor constructorul va respecta prevederile Legii 90/1996, legea protectiei muncii si va lua masurile cuprinse in urmatoarele capitole din lege:

- Cap. I : - Dispozitii generale,

- Cap. II : - Echipamente tehnice, echipamente individuale de protectie si de lucru.

- Cap. III: -Obligatia privind realizarea masurilor de protectia muncii.

Conducatorii punctului de lucru au obligatia de a instrui personalul muncitor la fazele specifice de instalatii cu masurile de protectia muncii specifice fazei respective.BREVIAR DE CALCUL

5.1. Necesarul de caldura

Necesarul de caldura pentru asigurarea temperaturii interioare de confort a fost calculat in concordanta cu prevederile SR 1907/1, SR 1907/2 pentru parametrii climatici exteriori:

zona termica II, temperatura exterioara de calcul de -15°C

zona eoliana III, in interiorul localitatii, in care viteza vantului de calcul este de v=4.5m/s.

temperatura interioara de calcul: in functie de destinatia incaperilor, conform STAS 1907/2.

Coeficientii de tranfer termic prin izolatie sunt: RPE= 1,42 [m2K/W] (perete exterior), RPT= 1,34 [m2K/W] (planseu), RPI= 0,73 [m2K/W] (perete interior), RPPS = 1,85 [m2K/W] (podea), RUI= 0,212 [m2K/W] (usa interioara si exterioara), RFE= 0,208 [m2K/W] (fereastra).

Coeficientul de izolatiei termice la usi si ferestre din lemn, cuplate cu geam termoizolant a fost ales din tabelul 5 SR 1907/1 si este 0.0111. Ferestrele au latimea cuprinsa intre 30 cm si 60 cm, in functie de acesta calculandu-se lungimea rosturilor.

In calculul necesarului de caldura s-a tinut cont de orientarea peretilor, adaugand sau scazand dupa caz conform tabelului 2 din acelasi stas.

5.2. Dimensionarea radiatoarelor

La dimensionarea radiatoarelor s-a timut cont de necesarul de caldura pentru camera in discutie, de coeficientul de corectie cu altitudinea, coeficient de corectie relativ la vopsea

NECESAR DE MATERIAL

Nr.

crt.

Denumirea materialului

U.M.

Cantitatea

Centrala termica Hermann Supermicra 30 SE, pe combustibil gazos, P= 29,5 Kw, tiraj fortat, tip turbo,

buc.

Radiatoare din tabla de otel tip Romstal Radiant 22 (dublu circuit)    300 x 500

buc.

Idem    300 x 1300

buc.

Idem    400 x 200

buc.

Idem    400 x 300

buc.

Idem    400 x 400

buc.

Idem    400 x 500

buc.

Idem    400 x 600

buc.

Radiatoare din tabla de otel tip Romstal Radiant 22 (dublu circuit)    600 x 200

buc.

Idem    600 x 800

buc.

Idem    600 x 900

buc.

Idem    600 x 1000

buc.Idem    600 x 1100

buc.

Robinet de trecere ½”, inchidere cu sfera

buc.

Robinet de trecere ½”, coltar

buc.

Separator de impuritati 1”, montat pe retur

buc.

Vas dezaerisire automata 3/8”

buc.

Teava cupru 15 x 1 mm

m.

Teava cupru 22 x 1 mm

m

Adaptor Cu 15 – ½” – FE

buc.

Adaptor Cu 22 – 1” – FE

buc.

Adaptor Cu 12 – 1/2” – FE

buc.

Suport pentru baterii ½”

buc.

Racord olandez FR 1 Ό”

buc.

Teu Cu 15

buc.

Teu Cu 12

buc.

Teu Cu    22

buc

Teava cupru 15 x 1 mm

buc.

Reductii Cu 15 – 12

buc.

Curbe Cu 15

buc

Curbe Cu 12

buc.Curbe Cu 22

buc.

Fludor pentru lipit

buc.

Pasta decapanta

buc.

Izolatie conducte 15mm

m

Idem conducte 12 mm

m

Idem conducte 22 mm

m

Bratari duble pentru tevi Cu 15 mm

buc.

Idem    pentru tevi Cu 12 mm

buc.

Idem pentru tevi Cu 22 mm

buc.

Vopsea rezistenta la temperaturi ridicate

kg.

Canepa fuior pentru etansare filete

kg.

Pasta pentru etansare filete

buc.

Spuma poliuretanica

buc.

Burete abraziv

buc.

Ipsos constructii

kg.

Garnituri racord    tip Clingerit

kg.

Filtru dedurizator

buc.

Cartus filtru dedurizator

buc.loading...Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1748
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2020 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site