Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE
loading...ArhitecturaAutoCasa gradinaConstructiiInstalatiiPomiculturaSilvicultura


PROIECTAREA, EXECUTIA, EXPLOATAREA SI POSTULIZAREA PUNCTELOR DE DESFACERE A BUTELIILOR CU GPL LA CONSUMATORI

Instalatii

+ Font mai mare | - Font mai mic
PROIECTAREA, EXECUTIA, EXPLOATAREA SI POSTULIZAREA PUNCTELOR DE DESFACERE A BUTELIILOR CU GPL LA CONSUMATORI

* GENERALITATI
* PROIECTARE
* EXPLOATAREA PUNCTELOR DE DESFACERE A BUTELIILOR
* POSTUTILIZARE
* ANEXA 1: Desene explicative
* ANEXA 2: Marcaje si indicatoare
* ANEXA 3: Riscul si pericolul potential de incendiu si explozie
* ANEXA 4: Reglementari conexe
* ANEXA 5: Instructiuni de folosire a buteliilor
1. GENERALITATI

1.1. Obiectul, domeniul de aplicare si scopul normativului

Obiectul prezentului normativ il constituie proiectarea, executia, exploatarea si postulizarea punctelor de desfacere a buteliilor portabile cu GPL. Capacitatea maxima a punctelor de desfacere a buteliilor este de 1250 kg GPL si pot functiona in mediu urban sau rural, in conditiile prevazute de normativ.

Normativul pentru proiectarea, executia, exploatarea si postulizarea punctelor de desfacere a buteliilor este obligatoriu pentru toti agentii economici care opereaza in acest domeniu.

Scopul prezent normativ il constituie:

 • Stabilirea conditiilor de realizare a punctelor de desfacere si dimensionarea lor in functie de conditiile concrete;
 • Modularea constructiilor si precizarea conditiilor de amplasare fata de vecinatati;
 • Stabilirea cantitatii totale de GPL ce se poate afla in punctele de desfacere si, implicit, a numarului de butelii;
 • Asigurarea conditiilor de functionare in siguranta a punctelor de edsfacere;
 • Stabilirea unitara a masurilor specifice de proiectare, executie, precum si de instruire privind modul de operare – manipulare a buteliilor si de prevenire a incendiilor si exploziilor.

La stabilirea capacitatilor de stocare si a solutiilor constructive ale punctelor de desfacere, se au in vedere urmatoarele criterii principale:

- posibilitatile concrete de amplasare;
- reducerea riscului de incendiu si explozie;

1.2. Terminologie specifica

1.2.1. GPL – gaze petroliere lichefiate, avand componenti principali butanul sau propanul.

1.2.2. Butelie pentru GPL – recipient portabil, omologat.

1.2.3. Butelie plina – butelie incarcata cu maxim 12,5 kg GPL, avand sigiliu de siguranta sau eticheta de control a statiei de imbuteliere.

1.2.4. Butelie goala – butelie din care s-a consumat continutul de GPL, cu o cantitate remanenta de gaze si uneori GPL lichid.

1.2.5. Garda de protectie a buteliei – element din tabla, sudat de partea superioara a buteliei, cu scopul de a proteja robinetul si de a permite transportul manual si stivuirea acesteia.

1.2.6. Sigiliu de siguranta – element aplicat de statia de imbuteliere care garanteaza umplerea corecta si verificarea etanseitatii.

1.2.7. Robinet cu limitator de debit – robinetul cu ventil al buteliei care este cuplat cu un dispozitiv de limitare a debitului de iesire, calculat pe ntru a satisface debitul de consum si care impiedica descarcarea rapida si transvazarea GPL-ului.

1.2.8. Zona cu pericol de explozie – spatiul in care se pot acumula permanent sau accidental, gaze, in cantitati suficiente pentru a da nastere unei atmosfere explozive in amestec cu aerul.

1.2.9. Zona nepericuloasa – spatiul in care amestecul de gaze cu aerul nu este in concentratie suficienta pentru a constitui un pericol de explozie (sub limita inferioara de explozie).

1.2.10. Punct de desfacere a buteliilor cu GPL, la consumatori avand capacitatea de stocare de maxim 1250 kg, care consta din soproane inchise cu plasa de sarma, sau rastele acoperite, speciale.

1.2.11. Zonare – delimitarea spatiului cu risc de producere a unui amestec exploziv.

1.2.12. Clasificarea zonelor cu pericol de explozie – clasificarea zonelor din punctele de desfacere a buteliilor, in functie de probabilitatea aparitiei unui amestec exploziv si cuprinde:

ZONA “0”, in care atmosfera exploziva este prezenta in mod permanent pe perioade lungi de timp sau perioade scurte, care se repeta cu o frecventa ridicata, in conditii normale de functionare (respectiv mai mult de 1000 de ore pe an). Aceasta zona cuprinde interiorul buteliilor goale, sosite de la consumatori cu robinetele deschise;

ZONA “1”, in care atmosfera exploziva de gaze sau vapori poate sa apara intermitent sau periodic, in conditii normale de functionare (respectiv in total intre 10 – 1000 de ore pe an). Aceasta zona cuprinde spatiul delimitat de conturul sopronului sau rastelului cu butelii;

ZONA “2”, in care atmosfera exploziva de gaze sau vapori poate sa apara numai accidental sau in caz de avarie si pentru o perioada scurta de timp (respectiv maximum 10 ore/an). Aceasta zona cuprinde spatiile din jurul soproanelor sau rastelelor cu butelii, conform Anexei 1 – fig.1 si 2.

[top]

2. PROIECTARE

2.1. Consideratii generale

2.1.1. La proiectarea punctelor de desfacere a buteliilor, organizate in soproane inchise perimetral cu plasa de sarma sau rastele speciale, se vor determina si marca zonele cu pericol de explozie.

2.2. Capacitati admise pentru punctele de desfacere.

Punctele de desfacere a buteliilor cu GPL se moduleaza pentru urmatoarele capacitati de stocare:

 • pana la 250 kg GPL;
 • intre 250 750 kg GPL;
 • intre 750 1250 kg GPL.

La calculul capacitatii de stocare toate buteliile vor fi considerate pline, indiferent cat GPL se afla efectiv in interiorul lor.

2.3. Organizarea punctelor de desfacere.

Punctele de desfacere a buteliilor se pot organiza in:

 • soproane metalice inchise perimetral cu plasa de sarma;
 • rastele metalice acoperite.

In interiorul soproanelor, buteliile se pot stivui in pozitie verticala, cu robinetul in sus, pe maximum doua randuri suprapuse, cele pline, si pe cel mult trei randuri cele goale.

Buteliile de tipodimensiuni diferite vor fi stivuite separat, pentru a se asigura stabilitatea stivelor.

Stivuirea buteliilor in soproane se va realiza, de regula, pe latura din NORD (la umbra).

Se pot organiza puncte de desfacere avand stocat un numar diferit de butelii, cu conditia de a nu depasi capacitatile modulate (2.2.1.) si maxim 1250 kg GPL.

In rastele, buteliile pline si goale se pot dispune impreuna, numai pe doua randuri, cu robinetele in sus.

Punctele de desfacere a buteliilor portabile, organizate in rastele sau soproane, se amplaseaza fata de vecinatati astfel incat sa respecte distantele minime din Tabelul 1.

Tabel 1

Distantele minime de amplasare a punctelor de desfacere

a buteliilor portabile, fata de vecinatate

Nr. crt.

Denumirea obiectivului invecinat

Distanta in “m” pentru puncte de desfacere care stocheaza
(kg GPL)

Pana la 250

Intr 250 Έ 750

Intre 250 Έ 1250

Constructii, indiferent de gradul de rezistenta la foc, pentru functiuni:

- locuinte;

- social – administrative;

- productie si/sau depozite de materiale (combustibile si incombustibile)

- publice (scoli, spitale, muzee, cluburi, sali aglomerate, cladiri inalte si foarte inalte)

- magazine de produse combustibile si incombustibile

Constructii sub nivelul terenului. Goluri in pereti (usi, ferestre).

Ateliere, garaje, remize Cf, centrale si puncte termice, posturi de transformare si distributie electrica.

Cai ferate curente

- cu tractiune DIESEL;

- cu tractiune cu abur sau electrica

Linii de tramvai sau troleibuz

Linii electrice aeriene (H = inaltimea stalpului)

1,5 H

Marginea carosabilului strazilor si drumurilor

Paduri

Limita terenului (gardul)

NOTE:
1) Distantele se masoara pe orizontala, de la limita obiectivului vecin, pana la punctul de desfacere a buteliilor (plasa de sarma la soproane sau exteriorul rastelelor).
2) Pentru pozitia 4 din tabelul de mai sus, distantele de amplasare vor respecta prevederile CFR, dar nu vor fi mai mici decat cele din tabelul 1;
3) Pentru poz. 4, 5 si 6 din tabelul 1, distantele se masoara de la limita punctului de desfacerea buteliilor pana la axul caii ferate sau proiectia in plan de contact si a axului retelei aeriene

Punctele de desfacere a buteliilor se amplaseaza pe terenuri cat mai orizontale (panta maxim admisa – 3%). Panta nu trebuie sa conduca scaparile de GPL spre surse de foc sau sa fie orientata pe directia vantului dominant.

Pe distanta de 3 m fata de punctul de desfacere a buteliilor, nu se vor afla materiale (combustibile sai incombustibile), iar terenul din acest spatiu se acopera cu nisip sau se sapa periodic (vezi 2.1.1.)

In statiile de distributie a carburantilor la autovehicule (benzinarii), se pot amplasa puncte de desfacere a buteliilor, organizate in rastele acoperite, dispuse astfel incat sa respecte distantele minime din tabelul 1. De asemenea, zonele “Ex” ale punctelor de desfacere a buteliilor nu se vor suprapune cu zonele “Ex” ale benzinariei (guri de vizitare, de alimentare, de aerisire, pompe de distributie, separatoare pentru hidrocarburi etc.).

Se pot organiza puncte de desfacere a buteliilor portabile cu GPL, in rastele, fara a depasi cantitatea totala stocata de 500 kg GPL, langa garduri din beton sau zidarie existente, pline si etanse, cu inaltimea de minim 1,8 m si rezistenta la foc de cel putin 60 minute (Anexa 1 – fig.4).

Punctele de desfacere a buteliilor organizate in rastele, cu maxim 500 kg GPL, se pot amplasa si langa zidurile pline si etanse, rezistente la foc, ale constructiilor, cu exceptia celor avand destinatii sociale, culturale, invatamant, sali aglomerate si cladiri inalte, in urmatoarele conditii:

 • rezistenta la foc a zidului: minim 60 minute;
 • distanta de la rastel la cel mai apropiat gol al zidului: conform Tabel 1, coloana 2.

2.3.12. Prin realizarea unor parapete (paravane) de protectie, incombustibile, cu rezistenta la foc de minim 60 minute, inalte de minim 1,8 m, distantele se masoara conform Anexei 1 – fig.3.

2.4. Conditii constructive

Punctele de desfacere a buteliilor sunt constituite din soprpoane sau rastele.

Soproanele vor fi cu structuri metalice, dimensionate conform reglementarilor in vigoare si functional conform cantitatilor de GPL ce urmeaza a fi stocate. Ele vor fi fixate pe platforme din beton, cu strat exterior antiscantei, ce va depasi conturul soproanelor cu 20 cm.

Soproanele vor fi inchise perimetral cu plasa de sarma cu ochiuri de maxim 5 cm. Inchiderea perimetrala cu plasa de sarma are rolul de a:

 • permite circulatia normala a aerului in spatiul de stocare a buteliilor;
 • impiedica accesul persoanelor neautorizate;
 • impiedica manevrarea robinetelor buteliilor din exteriorul sopronului.

Fiecare sopron va fi prevazut cu usa de acces de 1,0 x 2,1 m cu toc, din profile metalice. Jumatatea inferioara a usii va fi realizata din plasa de sarma, iar cea superioara din tabla, pentru a permite inscriptionarile de avertizare – interzicere, necesare. Suprafetele de contact ale usii cu tocul, se vor proteja cu materiale care nu produc scantei la lovire. Usa va fi prevazuta cu incuietoare.

Rastelele de desfacere a buteliilor (2 x 10 butelii a cate 12,5 kg – fig.5).

Pentru a satisface cerintele prevazute la 2.4.3., rastelele sunt inchise lateral prin fasii de tabla, care au si rolul de a proteja buteliile impotriva razelor solare.

Rastelele se fixeaza pe sol impotriva rasturnarii si pe una din laturi se prevad cu usi pentru introducerea si preluarea buteliilor. Usile vor dispune de incuietori.

Punctele de desfacere a buteliilor (soproane si rastele) vor fi prevazute cu accese amenajate pentru transportul manual al buteliilor din/in strada.

Soproanele si rastelele vor fi acoperite cu tabla, plana sau cutata, prinsa in puncte de sudura, pentru a asigura:

 • protectia la intemperii si raze solare;
 • impiedicarea accesului persoanelor neautorizate;
 • continuitatea electrica pentru legarea la pamant.

Structurile metalice ale punctelor de desfacere ale buteliilor (soproane sau rastele) se nvor lega la pamant in conformitate cu Normativul I 20, rezistenta de punere la pamant fiind sub 5 ohm.Protectia anticorosiva a structurilor metalice ale punctelor de desfacere, se va realiza prin vopsire, de regula cu vopsea galbena.

Pe usile punctelor de desfacere la soproane si pe fasiile de tabla la rastele, se vor realiza urmatoarele inscriptionari:

 • Gaze petroliere lichefiate – Pericol de explozie;
 • Numele si adresa proprietarului;
 • Program de lucru.

De asemenea, se vor monta indicatoare de avertizare si interzicere conform STAS 297/2 si anume:

 • produse inflamabile;
 • pericol de explozie;
 • fumatul interzis.

Punctele de desfacere a buteliilor se doteaza cu minim 2 stingatoare portabile cu praf si CO2 tip P6. Stingatoarele se vor monta in exteriorul punctelor de desfacere, astfel incat sa fie usor accesibile.

Pentru alarmare in cazul unor situatii periculoase la punctele de desfacere, se vor prevedea dispozitive adecvate. Acestea vor fi folosite pentru a anunta scapari periculoase de gaze, care implica evacuarea persoanelor din zona si stingerea focurilor din vecinatatea punctului de desfacere a buteliilor, sau pentru alertare in caz de incendiu.

Punctele de desfacere a buteliilor, de regula, nu se prevad cu instalatii de iluminat. Daca totusi se impune iluminarea, instalatiile aferente se vor proiecta si realiza in conformitate cu prevederile specifice instalatiilor electrice in medii cu pericol de explozie.

Atunci cand punctul de desfacere a buteliilor este amenajat pe un loc neimprejmuit, se prevede un gard incombustibil de minim 1,8 m inaltime, prevazut cu poarta de acces si asigurata cu sistem de incuiere. Pentru punctele de desfacere a buteliilor amplasate in spatii (curti) imprejmuite, nu se prevad alte garduri.

Amplasarea punctelor de desfacere a buteliilor, nu trebuie sa impiedice sau sa primejduieasca iesirile, in caz de incendiu, din cladirile aflate in aceeasi curte sau in vecinatate.

[top]

3. EXPLOATAREA PUNCTELOR DE DESFACERE A BUTELIILOR

3.1. Transportul si manipularea buteliilor

Pentru a asigura functionarea normala, fara accidente, avarii, scapari de gaze, incendii sau explozii, la toate activitatile ce se desfasoara in punctele de desfacere a buteliilor, trebuie respectate masurile de operare si de prevenire prevazute in normativ.

Transportul buteliilor pline sau goale de la statia de imbuteliere la punctul de desfacere si invers, se realizeaza prin grija statiei de imbuteliere sau a societatilor autorizate de aceasta, cu mijloace de transport amenajate corespunzator.

Aprovizionarea cu butelii a punctelor de desfacere se va realiza numai in timpul zilei, daca acestea nu sunt prevazute cu instalatii de iluminat.

Aprovizionarea se va realiza ritmic, astfel incat sa nu se stocheze o cantitate mai mare de GPL decat cea pentru care a fost autorizat punctul de desfacere.

Descarcarea buteliilor pline din mijlocul de transport amenajat corespunzator, va incepe numai dupa oprirea motorului si asigurarea mijlocului de transport cu frana de siguranta, in prezenta conducatorului auto sau a delegatului care il insoteste.

Buteliile se descarca manual, bucata cu bucata, cu mare atentie, pentru a putea verifica daca fiecare butelie:

- are eticheta de control/garantie sau sigiliul statiei de imbuteliere;
- are capacul de protectie montat si operabil, astfel incat, prin demontare sa se poata realiza celelalte controale;
- are robinetul inchis;
- are montata piulita infundata din plastic;
- are termenul de verificare preiodica ISCIR;
- nu prezinta urme de striviri sau deformari, care s-ar fi putut produce in timpul transportului;
- nu prezinta scapari de gaze detectabile de operaturi si in nici un caz nu se vor controla scaparile cu flacara.

Buteliile care nu satisfac aceste conditii nu vor fi acceptate la punctul de desfacere, fiind returnate cu acelasi mijloc de transport, la statia de imbuteliere.

Buteliile care corespund verificarilor prevazute la 3.1.6., sunt transportate manual in interiorul punctului de desfacere, unde sunt stivuite conform prevederilor normativului.

In fata cumparatorului se verifica etanseitatea buteliei cu solutie de apa – sapun si se remonteaza capacul de protectie. Consumatorilor noi li se inmaneaza instructiunile scrise, de folosire. (Anexa5).

Buteliile goale vor fi aduse la punctele de desfacere cu robinetele inchise, curate si cu capacele de protectie montate. Vor fi primite la schimb numai buteliile standardizate. Celor care sunt aduse cu robinetele deschise, li se inchid robinetele si sunt insemnate, astfel incat statia de imbuteliere, sa poata lua masurile corespunzatoare.

In punctele de desfacere, temperatura suprafetelor buteliilor nu trebuie sa depaseasca 40oC.

Punctele de desfacere a buteliilor nu vor fi amenajate in spatii cu mediu coroziv pentru materialul buteliilor.

3.2. Masuri de prevenire si stingere a incendiilor, precum si de evitare a exploziilor

Principalele masuri de prevenire a incendiilor si exploziilor la punctele de desfacere a buteliilor, constau din:

 • amplasarea acestora la distante de siguranta si ferite fata de surse de foc;
 • asigurarea conditiilor specifice de transport, manipulare si stocare a buteliilor;
 • reducerea posibilitatilor de acces al persoanelor straine, iresponsabile, prin ingradire si inchidere corespunzatoare;
 • acceptarea la punctele de desfacere numai a buteliilor fara scapari de gaze (se controleaza etanseitatea, bucata cu bucata).

3.2.2. La exploatarea punctelor de desfacere a buteliilor se vor respecta, in principal, urmatoarele:

 • in interiorul punctelor de desfacere si pe o distanta de 3 m in jurul lor, se interzice depozitarea oricaror obiecte sau materiale, combustibile sau incombustibile (lemne, produse vegetale, textile, ambalaje, materiale diverse);
 • in interiorul punctelor de desfacere si pe o distanta de 10 m in jurul acestora, se interzice depozitarea buteliilor cu alte gaze (oxigen, acetilena, amoniac) si a unor ambalaje cu produse petroliere lichide (butoaie, canistre, bidoane); se excepteaza stingatoarele cu CO2 si praf din dotarea punctului;
 • se interzice fumatul si efectuarea lucrarilor cu foc deschis la mai putin de 10 m de punctul de desfacere;
 • se interzice distribuirea buteliilor pe timpul noptii, daca punctul de desfacere nu este prevazut cu instalatie de iluminat corespunzatoare;
 • se interzice orice interventie la butelii in centrul de desfacere, cum ar fi:

repararea robinetelor;

inlocuirea robinetelor;

transvazarea continutului buteliilor;

controlul incarcarii buteliei prin deschiderea robinetului;

reparatii la corpul sau fusta buteliei si orice interventii care ar putea produce scantei;

 • se interzice oprirea autovehiculelor si desfasurarea oricarei activitati nespecifice la mai putin de 5m de punctul de desfacere;

In cazul constatarii unei scapari de gaze (la descarcare, transport manual, stocare, distributie), se va proceda astfel:

 • se identifica butelia cu scapari;
 • se strange cu atentie robinetul;
 • se strange piulita din plastic infundata.

Daca scaparea a fost oprita si butelia functioneaza normal, ea poate fi vanduta; in caz contrar, butelia va fi scoasa din punctul de desfacere si dusa intr-o zona deschisa, ventilata si fara surse de foc, unde va fi supravegheata pana la golirea completa.

3.2.4. In cazul aprinderii gazului de la o butelie, se va proceda astfel:

PROIECTAREA, EXECUTIA, EXPLOATAREA SI POSTULIZAREA PUNCTELOR DE DESFACERE A BUTELIILOR CU GPL LA CONSUMATORI

Indicativ: NP 018-97

Cuprins

* GENERALITATI
* PROIECTARE
* EXPLOATAREA PUNCTELOR DE DESFACERE A BUTELIILOR
* POSTUTILIZARE
* ANEXA 1: Desene explicative
* ANEXA 2: Marcaje si indicatoare
* ANEXA 3: Riscul si pericolul potential de incendiu si explozie
* ANEXA 4: Reglementari conexe
* ANEXA 5: Instructiuni de folosire a buteliilor

1. GENERALITATI

1.1. Obiectul, domeniul de aplicare si scopul normativului

Obiectul prezentului normativ il constituie proiectarea, executia, exploatarea si postulizarea punctelor de desfacere a buteliilor portabile cu GPL. Capacitatea maxima a punctelor de desfacere a buteliilor este de 1250 kg GPL si pot functiona in mediu urban sau rural, in conditiile prevazute de normativ.

Normativul pentru proiectarea, executia, exploatarea si postulizarea punctelor de desfacere a buteliilor este obligatoriu pentru toti agentii economici care opereaza in acest domeniu.

Scopul prezent normativ il constituie:

 • Stabilirea conditiilor de realizare a punctelor de desfacere si dimensionarea lor in functie de conditiile concrete;
 • Modularea constructiilor si precizarea conditiilor de amplasare fata de vecinatati;
 • Stabilirea cantitatii totale de GPL ce se poate afla in punctele de desfacere si, implicit, a numarului de butelii;
 • Asigurarea conditiilor de functionare in siguranta a punctelor de edsfacere;
 • Stabilirea unitara a masurilor specifice de proiectare, executie, precum si de instruire privind modul de operare – manipulare a buteliilor si de prevenire a incendiilor si exploziilor.

La stabilirea capacitatilor de stocare si a solutiilor constructive ale punctelor de desfacere, se au in vedere urmatoarele criterii principale:

- posibilitatile concrete de amplasare;
- reducerea riscului de incendiu si explozie;

1.2. Terminologie specifica

1.2.1. GPL – gaze petroliere lichefiate, avand componenti principali butanul sau propanul.

1.2.2. Butelie pentru GPL – recipient portabil, omologat.

1.2.3. Butelie plina – butelie incarcata cu maxim 12,5 kg GPL, avand sigiliu de siguranta sau eticheta de control a statiei de imbuteliere.

1.2.4. Butelie goala – butelie din care s-a consumat continutul de GPL, cu o cantitate remanenta de gaze si uneori GPL lichid.

1.2.5. Garda de protectie a buteliei – element din tabla, sudat de partea superioara a buteliei, cu scopul de a proteja robinetul si de a permite transportul manual si stivuirea acesteia.

1.2.6. Sigiliu de siguranta – element aplicat de statia de imbuteliere care garanteaza umplerea corecta si verificarea etanseitatii.

1.2.7. Robinet cu limitator de debit – robinetul cu ventil al buteliei care este cuplat cu un dispozitiv de limitare a debitului de iesire, calculat pe ntru a satisface debitul de consum si care impiedica descarcarea rapida si transvazarea GPL-ului.

1.2.8. Zona cu pericol de explozie – spatiul in care se pot acumula permanent sau accidental, gaze, in cantitati suficiente pentru a da nastere unei atmosfere explozive in amestec cu aerul.

1.2.9. Zona nepericuloasa – spatiul in care amestecul de gaze cu aerul nu este in concentratie suficienta pentru a constitui un pericol de explozie (sub limita inferioara de explozie).

1.2.10. Punct de desfacere a buteliilor cu GPL, la consumatori avand capacitatea de stocare de maxim 1250 kg, care consta din soproane inchise cu plasa de sarma, sau rastele acoperite, speciale.

1.2.11. Zonare – delimitarea spatiului cu risc de producere a unui amestec exploziv.

1.2.12. Clasificarea zonelor cu pericol de explozie – clasificarea zonelor din punctele de desfacere a buteliilor, in functie de probabilitatea aparitiei unui amestec exploziv si cuprinde:

ZONA “0”, in care atmosfera exploziva este prezenta in mod permanent pe perioade lungi de timp sau perioade scurte, care se repeta cu o frecventa ridicata, in conditii normale de functionare (respectiv mai mult de 1000 de ore pe an). Aceasta zona cuprinde interiorul buteliilor goale, sosite de la consumatori cu robinetele deschise;

ZONA “1”, in care atmosfera exploziva de gaze sau vapori poate sa apara intermitent sau periodic, in conditii normale de functionare (respectiv in total intre 10 – 1000 de ore pe an). Aceasta zona cuprinde spatiul delimitat de conturul sopronului sau rastelului cu butelii;

ZONA “2”, in care atmosfera exploziva de gaze sau vapori poate sa apara numai accidental sau in caz de avarie si pentru o perioada scurta de timp (respectiv maximum 10 ore/an). Aceasta zona cuprinde spatiile din jurul soproanelor sau rastelelor cu butelii, conform Anexei 1 – fig.1 si 2.

[top]

2. PROIECTARE

2.1. Consideratii generale

2.1.1. La proiectarea punctelor de desfacere a buteliilor, organizate in soproane inchise perimetral cu plasa de sarma sau rastele speciale, se vor determina si marca zonele cu pericol de explozie.

2.2. Capacitati admise pentru punctele de desfacere.

Punctele de desfacere a buteliilor cu GPL se moduleaza pentru urmatoarele capacitati de stocare:

 • pana la 250 kg GPL;
 • intre 250 750 kg GPL;
 • intre 750 1250 kg GPL.

La calculul capacitatii de stocare toate buteliile vor fi considerate pline, indiferent cat GPL se afla efectiv in interiorul lor.

2.3. Organizarea punctelor de desfacere.

Punctele de desfacere a buteliilor se pot organiza in:

 • soproane metalice inchise perimetral cu plasa de sarma;
 • rastele metalice acoperite.

In interiorul soproanelor, buteliile se pot stivui in pozitie verticala, cu robinetul in sus, pe maximum doua randuri suprapuse, cele pline, si pe cel mult trei randuri cele goale.

Buteliile de tipodimensiuni diferite vor fi stivuite separat, pentru a se asigura stabilitatea stivelor.

Stivuirea buteliilor in soproane se va realiza, de regula, pe latura din NORD (la umbra).

Se pot organiza puncte de desfacere avand stocat un numar diferit de butelii, cu conditia de a nu depasi capacitatile modulate (2.2.1.) si maxim 1250 kg GPL.

In rastele, buteliile pline si goale se pot dispune impreuna, numai pe doua randuri, cu robinetele in sus.

Punctele de desfacere a buteliilor portabile, organizate in rastele sau soproane, se amplaseaza fata de vecinatati astfel incat sa respecte distantele minime din Tabelul 1.

Tabel 1

Distantele minime de amplasare a punctelor de desfacere

a buteliilor portabile, fata de vecinatate

Nr. crt.

Denumirea obiectivului invecinat

Distanta in “m” pentru puncte de desfacere care stocheaza
(kg GPL)

Pana la 250

Intr 250 Έ 750

Intre 250 Έ 1250

Constructii, indiferent de gradul de rezistenta la foc, pentru functiuni:

- locuinte;

- social – administrative;

- productie si/sau depozite de materiale (combustibile si incombustibile)

- publice (scoli, spitale, muzee, cluburi, sali aglomerate, cladiri inalte si foarte inalte)

- magazine de produse combustibile si incombustibileConstructii sub nivelul terenului. Goluri in pereti (usi, ferestre).

Ateliere, garaje, remize Cf, centrale si puncte termice, posturi de transformare si distributie electrica.

Cai ferate curente

- cu tractiune DIESEL;

- cu tractiune cu abur sau electrica

Linii de tramvai sau troleibuz

Linii electrice aeriene (H = inaltimea stalpului)

1,5 H

Marginea carosabilului strazilor si drumurilor

Paduri

Limita terenului (gardul)

NOTE:
1) Distantele se masoara pe orizontala, de la limita obiectivului vecin, pana la punctul de desfacere a buteliilor (plasa de sarma la soproane sau exteriorul rastelelor).
2) Pentru pozitia 4 din tabelul de mai sus, distantele de amplasare vor respecta prevederile CFR, dar nu vor fi mai mici decat cele din tabelul 1;
3) Pentru poz. 4, 5 si 6 din tabelul 1, distantele se masoara de la limita punctului de desfacerea buteliilor pana la axul caii ferate sau proiectia in plan de contact si a axului retelei aeriene

Punctele de desfacere a buteliilor se amplaseaza pe terenuri cat mai orizontale (panta maxim admisa – 3%). Panta nu trebuie sa conduca scaparile de GPL spre surse de foc sau sa fie orientata pe directia vantului dominant.

Pe distanta de 3 m fata de punctul de desfacere a buteliilor, nu se vor afla materiale (combustibile sai incombustibile), iar terenul din acest spatiu se acopera cu nisip sau se sapa periodic (vezi 2.1.1.)

In statiile de distributie a carburantilor la autovehicule (benzinarii), se pot amplasa puncte de desfacere a buteliilor, organizate in rastele acoperite, dispuse astfel incat sa respecte distantele minime din tabelul 1. De asemenea, zonele “Ex” ale punctelor de desfacere a buteliilor nu se vor suprapune cu zonele “Ex” ale benzinariei (guri de vizitare, de alimentare, de aerisire, pompe de distributie, separatoare pentru hidrocarburi etc.).

Se pot organiza puncte de desfacere a buteliilor portabile cu GPL, in rastele, fara a depasi cantitatea totala stocata de 500 kg GPL, langa garduri din beton sau zidarie existente, pline si etanse, cu inaltimea de minim 1,8 m si rezistenta la foc de cel putin 60 minute (Anexa 1 – fig.4).

Punctele de desfacere a buteliilor organizate in rastele, cu maxim 500 kg GPL, se pot amplasa si langa zidurile pline si etanse, rezistente la foc, ale constructiilor, cu exceptia celor avand destinatii sociale, culturale, invatamant, sali aglomerate si cladiri inalte, in urmatoarele conditii:

 • rezistenta la foc a zidului: minim 60 minute;
 • distanta de la rastel la cel mai apropiat gol al zidului: conform Tabel 1, coloana 2.

2.3.12. Prin realizarea unor parapete (paravane) de protectie, incombustibile, cu rezistenta la foc de minim 60 minute, inalte de minim 1,8 m, distantele se masoara conform Anexei 1 – fig.3.

2.4. Conditii constructive

Punctele de desfacere a buteliilor sunt constituite din soprpoane sau rastele.

Soproanele vor fi cu structuri metalice, dimensionate conform reglementarilor in vigoare si functional conform cantitatilor de GPL ce urmeaza a fi stocate. Ele vor fi fixate pe platforme din beton, cu strat exterior antiscantei, ce va depasi conturul soproanelor cu 20 cm.

Soproanele vor fi inchise perimetral cu plasa de sarma cu ochiuri de maxim 5 cm. Inchiderea perimetrala cu plasa de sarma are rolul de a:

 • permite circulatia normala a aerului in spatiul de stocare a buteliilor;
 • impiedica accesul persoanelor neautorizate;
 • impiedica manevrarea robinetelor buteliilor din exteriorul sopronului.

Fiecare sopron va fi prevazut cu usa de acces de 1,0 x 2,1 m cu toc, din profile metalice. Jumatatea inferioara a usii va fi realizata din plasa de sarma, iar cea superioara din tabla, pentru a permite inscriptionarile de avertizare – interzicere, necesare. Suprafetele de contact ale usii cu tocul, se vor proteja cu materiale care nu produc scantei la lovire. Usa va fi prevazuta cu incuietoare.

Rastelele de desfacere a buteliilor (2 x 10 butelii a cate 12,5 kg – fig.5).

Pentru a satisface cerintele prevazute la 2.4.3., rastelele sunt inchise lateral prin fasii de tabla, care au si rolul de a proteja buteliile impotriva razelor solare.

Rastelele se fixeaza pe sol impotriva rasturnarii si pe una din laturi se prevad cu usi pentru introducerea si preluarea buteliilor. Usile vor dispune de incuietori.

Punctele de desfacere a buteliilor (soproane si rastele) vor fi prevazute cu accese amenajate pentru transportul manual al buteliilor din/in strada.

Soproanele si rastelele vor fi acoperite cu tabla, plana sau cutata, prinsa in puncte de sudura, pentru a asigura:

 • protectia la intemperii si raze solare;
 • impiedicarea accesului persoanelor neautorizate;
 • continuitatea electrica pentru legarea la pamant.

Structurile metalice ale punctelor de desfacere ale buteliilor (soproane sau rastele) se nvor lega la pamant in conformitate cu Normativul I 20, rezistenta de punere la pamant fiind sub 5 ohm.

Protectia anticorosiva a structurilor metalice ale punctelor de desfacere, se va realiza prin vopsire, de regula cu vopsea galbena.

Pe usile punctelor de desfacere la soproane si pe fasiile de tabla la rastele, se vor realiza urmatoarele inscriptionari:

 • Gaze petroliere lichefiate – Pericol de explozie;
 • Numele si adresa proprietarului;
 • Program de lucru.

De asemenea, se vor monta indicatoare de avertizare si interzicere conform STAS 297/2 si anume:

 • produse inflamabile;
 • pericol de explozie;
 • fumatul interzis.

Punctele de desfacere a buteliilor se doteaza cu minim 2 stingatoare portabile cu praf si CO2 tip P6. Stingatoarele se vor monta in exteriorul punctelor de desfacere, astfel incat sa fie usor accesibile.

Pentru alarmare in cazul unor situatii periculoase la punctele de desfacere, se vor prevedea dispozitive adecvate. Acestea vor fi folosite pentru a anunta scapari periculoase de gaze, care implica evacuarea persoanelor din zona si stingerea focurilor din vecinatatea punctului de desfacere a buteliilor, sau pentru alertare in caz de incendiu.

Punctele de desfacere a buteliilor, de regula, nu se prevad cu instalatii de iluminat. Daca totusi se impune iluminarea, instalatiile aferente se vor proiecta si realiza in conformitate cu prevederile specifice instalatiilor electrice in medii cu pericol de explozie.

Atunci cand punctul de desfacere a buteliilor este amenajat pe un loc neimprejmuit, se prevede un gard incombustibil de minim 1,8 m inaltime, prevazut cu poarta de acces si asigurata cu sistem de incuiere. Pentru punctele de desfacere a buteliilor amplasate in spatii (curti) imprejmuite, nu se prevad alte garduri.

Amplasarea punctelor de desfacere a buteliilor, nu trebuie sa impiedice sau sa primejduieasca iesirile, in caz de incendiu, din cladirile aflate in aceeasi curte sau in vecinatate.

[top]

3. EXPLOATAREA PUNCTELOR DE DESFACERE A BUTELIILOR

3.1. Transportul si manipularea buteliilor

Pentru a asigura functionarea normala, fara accidente, avarii, scapari de gaze, incendii sau explozii, la toate activitatile ce se desfasoara in punctele de desfacere a buteliilor, trebuie respectate masurile de operare si de prevenire prevazute in normativ.

Transportul buteliilor pline sau goale de la statia de imbuteliere la punctul de desfacere si invers, se realizeaza prin grija statiei de imbuteliere sau a societatilor autorizate de aceasta, cu mijloace de transport amenajate corespunzator.

Aprovizionarea cu butelii a punctelor de desfacere se va realiza numai in timpul zilei, daca acestea nu sunt prevazute cu instalatii de iluminat.

Aprovizionarea se va realiza ritmic, astfel incat sa nu se stocheze o cantitate mai mare de GPL decat cea pentru care a fost autorizat punctul de desfacere.

Descarcarea buteliilor pline din mijlocul de transport amenajat corespunzator, va incepe numai dupa oprirea motorului si asigurarea mijlocului de transport cu frana de siguranta, in prezenta conducatorului auto sau a delegatului care il insoteste.

Buteliile se descarca manual, bucata cu bucata, cu mare atentie, pentru a putea verifica daca fiecare butelie:

- are eticheta de control/garantie sau sigiliul statiei de imbuteliere;
- are capacul de protectie montat si operabil, astfel incat, prin demontare sa se poata realiza celelalte controale;
- are robinetul inchis;
- are montata piulita infundata din plastic;
- are termenul de verificare preiodica ISCIR;
- nu prezinta urme de striviri sau deformari, care s-ar fi putut produce in timpul transportului;
- nu prezinta scapari de gaze detectabile de operaturi si in nici un caz nu se vor controla scaparile cu flacara.

Buteliile care nu satisfac aceste conditii nu vor fi acceptate la punctul de desfacere, fiind returnate cu acelasi mijloc de transport, la statia de imbuteliere.

Buteliile care corespund verificarilor prevazute la 3.1.6., sunt transportate manual in interiorul punctului de desfacere, unde sunt stivuite conform prevederilor normativului.

In fata cumparatorului se verifica etanseitatea buteliei cu solutie de apa – sapun si se remonteaza capacul de protectie. Consumatorilor noi li se inmaneaza instructiunile scrise, de folosire. (Anexa5).

Buteliile goale vor fi aduse la punctele de desfacere cu robinetele inchise, curate si cu capacele de protectie montate. Vor fi primite la schimb numai buteliile standardizate. Celor care sunt aduse cu robinetele deschise, li se inchid robinetele si sunt insemnate, astfel incat statia de imbuteliere, sa poata lua masurile corespunzatoare.

In punctele de desfacere, temperatura suprafetelor buteliilor nu trebuie sa depaseasca 40oC.

Punctele de desfacere a buteliilor nu vor fi amenajate in spatii cu mediu coroziv pentru materialul buteliilor.

3.2. Masuri de prevenire si stingere a incendiilor, precum si de evitare a exploziilor

Principalele masuri de prevenire a incendiilor si exploziilor la punctele de desfacere a buteliilor, constau din:

 • amplasarea acestora la distante de siguranta si ferite fata de surse de foc;
 • asigurarea conditiilor specifice de transport, manipulare si stocare a buteliilor;
 • reducerea posibilitatilor de acces al persoanelor straine, iresponsabile, prin ingradire si inchidere corespunzatoare;
 • acceptarea la punctele de desfacere numai a buteliilor fara scapari de gaze (se controleaza etanseitatea, bucata cu bucata).

3.2.2. La exploatarea punctelor de desfacere a buteliilor se vor respecta, in principal, urmatoarele:

 • in interiorul punctelor de desfacere si pe o distanta de 3 m in jurul lor, se interzice depozitarea oricaror obiecte sau materiale, combustibile sau incombustibile (lemne, produse vegetale, textile, ambalaje, materiale diverse);
 • in interiorul punctelor de desfacere si pe o distanta de 10 m in jurul acestora, se interzice depozitarea buteliilor cu alte gaze (oxigen, acetilena, amoniac) si a unor ambalaje cu produse petroliere lichide (butoaie, canistre, bidoane); se excepteaza stingatoarele cu CO2 si praf din dotarea punctului;
 • se interzice fumatul si efectuarea lucrarilor cu foc deschis la mai putin de 10 m de punctul de desfacere;
 • se interzice distribuirea buteliilor pe timpul noptii, daca punctul de desfacere nu este prevazut cu instalatie de iluminat corespunzatoare;
 • se interzice orice interventie la butelii in centrul de desfacere, cum ar fi:

repararea robinetelor;

inlocuirea robinetelor;

transvazarea continutului buteliilor;

controlul incarcarii buteliei prin deschiderea robinetului;

reparatii la corpul sau fusta buteliei si orice interventii care ar putea produce scantei;

 • se interzice oprirea autovehiculelor si desfasurarea oricarei activitati nespecifice la mai putin de 5m de punctul de desfacere;

In cazul constatarii unei scapari de gaze (la descarcare, transport manual, stocare, distributie), se va proceda astfel:

 • se identifica butelia cu scapari;
 • se strange cu atentie robinetul;
 • se strange piulita din plastic infundata.

Daca scaparea a fost oprita si butelia functioneaza normal, ea poate fi vanduta; in caz contrar, butelia va fi scoasa din punctul de desfacere si dusa intr-o zona deschisa, ventilata si fara surse de foc, unde va fi supravegheata pana la golirea completa.

3.2.4. In cazul aprinderii gazului de la o butelie, se va proceda astfel:

 • se da alarma;
 • se incearca oprirea sursei de scapari;
 • se intervine cu stingatoarele din dotare cu CO2 si praf pentru stingerea focului.

Dupa stingerea focului se lasa butelia sa se goleasca (ca si in cazul scaparilor neaprinse), avand grija ca gazele iesite sa nu se reaprinda sau sa explodeze.

In cazul producerii unui incendiu in vecinatate, se procedeaza astfel:

 • se anunta imediat pompierii;
 • se intervine pentru stingerea incendiului;
 • se stropesc buteliile cu apa;
 • se evacueaza buteliile intr-un loc ferit de radiatiile termice ale incendiului.

Interventia la buteliile din punctul de desfacere se va efectua numai sub controlul proprietarului punctului de desfacere, sau a personalului sau.

3.3. Instruirea personalului – diverse.

Exploatarea punctelor de desfacere a buteliilor se va realiza numai de persoane valide, de preferat care nu fumeaza si instruite corespunzator.

Instruirea practica se va referi la operatiunile ce trebuie efectuate la punctul de desfacere, la masurile de prevenire si stingere a incendiilor si evitare a exploziilor, precum si la masurile de protectia muncii.

Personalul de operare va fi dotat cu echipamentul de protectie prevazut de reglementarile in vigoare.

La fiecare punct de desfacere a buteliilor se asigura:

 • fise de instruire a personalului de operare angajat privind protectia muncii si prevenirea si stingerea incendiilor.
 • Instructiuni specifice de operare si desfacere.

top4. POSTUTILIZARE

Dupa incetarea activitatii unui punct de desfacere a buteliilor (evacuarea tuturor buteliilor pline si goale), acesta poate fi mutat si repus in functiune pe un alt amplasament implicand:

 • Demontarea imbinarilor de legare la pamant;
 • Demontarea suruburilor de fixare a soproanelor sau rastelelor de fundatii;
 • Demontarea si recuperarea imprejmuirii in cazul cand acesta exista.

Terenul pe care a fost amplasat punctul de desfacere a buteliilor trebuie readus la starea initiala si trebuie sa ramana curat.

Soproanele sau rastele rezultate in urma dezafectarii pot fi montate pe un alt amplasament, constituind un nou punct de desfacere, in conditiile prevazute de normativ, conform ciclului de utilizare, sau casate.

[top]

ANEXA 1

Figura 1 - ZONAREA “EX” A SOPROANELOR CU BUTELII

Figura 2 - ZONAREA “EX” A RASTELELOR CU BUTELII

Figura 3 - PARAPET (PARAVAN) DE PROTECTIE

Figura 4 - AMPLASAREA RASTELELOR LANGA ZIDURI EXISTENTE

Figura 5 - RASTEL ACOPERIT PENTRU 20 DE BUTELII DE 12,5 kg

[top]

ANEXA 2

MARCAJE SI INDICATOARE

La punctele de desfacere a buteliilor se vor instala:

 • Indicatoare de interzicere – STAS 297/2

poz.5 – NU FOLOSI FOC DESCHIS!

poz.8 – FUMATUL INTERZIS!

 • Indicatoare de avertizare – STAS 297/2

poz.17 – PERICOL DE EXPLOZIE

– MATERIALE EXPLOZIVE

De asemenea se va marca vizibil:

 • “Gaze petroliere lichefiate”;
 • numele si adresa proprietarului;
 • programul de lucru.

top

ANEXA 3

RISCURI SI PERICOLE POTENTIALE DE INCENDIU SI EXPLOZIE

A3.1. GPL-ul scapat din butelii poate produce incendii si poate forma cu aerul amestecuri explozive. Pentru ca o explozie sa se poata produce trebuie indeplinite simultan urmatoarele conditii:

 • gazele scapate sa formeze cu aerul un amestec exploziv, trebuie sa se afle intre limitele de explozie (inferioara si superioara);
 • sa existe o cantitate periculoasa de amestec gaze – aer (de minim dm3 in spatii inchise si peste in aer liber);
 • sa existe o sursa capabila de aprindere.

Daca una din aceste conditii nu este indeplinita, explozia nu se poate produce.

In afara limitelor inferioara si superioara de explozie a amestecului de gaze se produce numai incendiu.

A3.2. Posibilitatea de a se produce un incendiu sau o explozie. Depinde in primul rand de existenta amestecului gaze – aer de spatii deschise si peste in aer liber); deci de aparitia unor scapari de gaze din butelie.

Scenariile posibile de aparitie a scaparilor de gaze in atmosfera conduc, in principal, la urmatoarele situatii:

 • manipularea buteliilor fara capacul de protectie, care poate conduce la lovirea robinetului si la aparitia unor scapari de gaze;
 • lovirea, trantirea sau rasturnarea buteliilor in timpul manipularii sau stivuirii, poate conduce la distrugerea robinetului si la aparitia unor scapari mici de gaze;
 • lovirea, trantirea sau rasturnarea buteliilor in timpul manipularii sau stivuirii, poate conduce la distrugerea robinetului si la scapari periculoase de gaze (la buteliile cu limitator de debit si in astfel de situatii, cantitatea de gaze ce ies din butelie este limitata, golirea completa realizandu-se in minimum 8 ore) si eventual de lichid;
 • marimea maxima a scaparilor – golire aproape instantanee a buteliei – se poate produce numai in cazul expulzarii (aruncarii) robinetului sau al aparitiei unei fisuri sau crapaturi in corpul buteliei.

Toate aceste scapari reprezinta pericole potentiale. In conditiile de la A3.1., ele pot produce incendii sau explozii.

A3.3. Pericolul de incendiu sau explozie este definit ca raportul dintre pericolul potential si masurile de protectie, respectiv:

 Pericol de incendiu sau la explozie =

 A3.4. Riscul de incendiu sau explozie este determinat de aparitia unor astfel de evenimente si de consecintele acestora, fiind defint ca produsul dintre frecventa evenimentelor si consecintele acestora respectiv:

 Risc = (Frecventa evenimentelor) x (Consecintele asteptate)

 Evaluarea marimii riscului de incendiu sau de exployie, la punctele de desfacere a buteliilor, se efectueaya luand in considerare urmatorii factori principali:

 • accidente produse la robinetul buteliei, la imbinarea lui in piesa de gat sau la corpul buteliei;
 • accidente datorita produsului - GPL - din butelie cand tempera-tura depaseste 40oC;
 • erorile umane de manipulare;
 • lipsa de intretinere si a verificarilor periodice ISCIR;
 • cauze externe (inundatii, cutremure, vandalisme, accidente auto etc);
 • nerespectarea masurilor de siguranta si de prevenire;
 • erori la actionarea in caz de scapari importante de gaze;
 • marimea pierderilor materiale ce se pot produce;
 • efectele asupra personalului de operare si, eventual, a altor persoane.

Frecventa producerii unor astfel de evenimente se determina pe baze statistice inregistrate la obiective identice sau similare, de catre specialisti autorizati.

[top]

ANEXA 4

REGLEMENTARI CONEXE

1. Norme generale de prevenire si stingere a incendiilor, aprobate prin decretul nr.290/1997 si ordinul comun MI-MLPAT 1994.
2. Norme tehnice de proiectare si realizare a constructiilor privind protectia la actiunea focului P 118.
3. Normativ pentru proiectarea si executarea protectiei impotriva trasnetului, I 20.
4. Norme generale de protectie a muncii 1996
5.
Norme specifice de protectie a muncii.
6. Prescriptii Tehnice ISCIR C3; C27.
7. STAS 297/1 si 2 – Indicatoare de securitate (conditii tehnice generale si reprezentari).
8. STAS 66 – GPL – Gaz Petrolier Lichefiat.
9. STAS 12260.

top

ANEXA 5

INSTRUCTIUNI PENTRU UTILIZAREA GAZULUI PETROLIER LICHEFIAT (ARAGAZULUI)

1. Transportul si manipularea buteliilor

In timpul transportului, buteliile vor avea robinetul bine inchis si vor fi echipate cu piulita de siguranta si cu capacul de protectie, care vor fi bine insurubate.

In timpul transportului si manipularii, buteliile nu vor fi apucate de robinet sau de regulatorul de presiune, ci numai de manerul capacului de protectie.

Sunt interzise transportul si manipularea buteliilor de catre copii sub 16 ani, de persoane invalide, iresponsanbile, in stare de ebrietate sau fara simtul mirosului.

Sunt interzise lovirea sau trantirea buteliilor.

Pe distante mici, transportul buteliilor se face cu carucioare special construite. Este interzis transportul buteliilor cu biciclete sau motociclete.

2. Utilizarea buteliilor

Deoarece gazul petrolier lichefiat (G.P.L.) este aproximativ de doua ori mai greu ca aerul, buteliile pot fi utilizate numai in incaperi de la parter sau etaje.

Incaperile an care se instaleaza butelii vor aavea cel putin o fereastra spre exterior si volumul minim de 10 m3, pentru fiecare butelie; bucatariile, baile si oficiile vor avea volumul minim de 7,5 m3, in cazul utilizarii unei singure butelii.

Pentru uz casnic, este permisa utilizarea a maximum 2 butelii intr-o incapere. Pentru uz public si uz industrial, este permisa utilizarea a maximum 6 butelii pe acelasi etaj (palier) si a maximum 3 butelii intr-o incapere.

Este interzis:

 • A utiliza butelii si aparate de ardere in incaperi in care se doarme;
 • A utiliza butelii fara regulatoare de presiune, cu regulatoare desigilate, defecte sau reparate de unitati care nu apartin intreprinderii distribuitoare;
 • A utiliza butelii in alta pozitie decat in cea verticala;
 • A incalzi butelii cu apa calda, cu abur sau cu flacara, pentru marirea presiunii gazului din butelii, intrucat aceasta ar putea provoca explozia buteliilor;
 • A amplasa butelii langa sursele de caldura sau sub actiunea directa a razelor solare;
 • A spala butelii in lichide corozive (soda, lesie etc).

3. Montarea buteliilor

Se asigura usa incaperii in care urmeaza a se monta butelia, in pozitia deschis si se stinge orice sursa de foc, inclusiv tigarile.

Se transporta butelia la locul de montaj, se amplaseaza la o distanta de 1m de aparatul de utilizare, se demonteaza capacul buteliei prin desurubare spre stanga si se verifica daca robinetul buteliei este bine inchis, prin invartirea rozetei spre dreapta.

Se demonteaza piulita de siguranta cu o cheie speciala, prin desurubare spre dreapta si se verifica etanseitatea robinetului la orificiul de iesire a gazului, cu spuma de apa si sapun.

Daca se constata scapari de gaze la robinetul buteliei, se monteaza la loc piulita de siguranta si capacul de protectie, se scoate imediat butelia in aer liber (curte, balcon etc.) si se aeriseste incaperea prin deschiderea usilor si ferestrelor cel putin 30 minute.

Se anunta imediat intreprinderea distribuitoare pentru schimbarea buteliei defecte.

Este strict interzisa evacuarea gazului din butelie in incaperi, in curti, langa subsoluri sau surse de aprindere.

Daca nu s-au constatat scapari de gaze la robinetul buteliei, se va monta regulatorul de presiune, respectandu-se cu strictete urmatoarele:

 • Se urmareste ca filetul racordului robinetului buteliei si cel al piulitei olandeze a regulatorului de presiune sa fie in buna stare;
 • Se curata perfect eventualele resturi ale garniturii vechi;
 • Se aplica corect o ganitura inelara noua;
 • Cu ajutorul unei chei mecanice fixe, se insurubeaza spre stanga piulita olandeza a regulatorului de presiune, avand grija ca regulatorul sa ramana cu capacul in sus, in pozitie orizontala;
 • Se verifica etanseitatea imbinarii cu spuma de apa si sapun.

Montarea incorecta a regulatorului de presiune poate provoca accidente grave


Este intezisa montarea regulatorului de presiune fara garnitura, cu garnitura improvizata, folosita sau defecta.

Garniturile inelare tip, din clingherit, se gasesc de vanzare la distribuitori sau la gestionarii centrelor de desfacere a buteliilor.

Regulatoarele de presiune defecte se vor schimba cu regulatoare reparate la depozitele si centrele de desfacere din toata tara.

Este interzisa demontarea pieselor regulatorului de presiune. Consumatorii sunt obligati a pastra eticheta de control aplicata pe butelie, pana la golirea acesteia.

4. Verificarea etanseitatii

La punerea in functiune a unei instalatii de utilizare a GPL-ului, la schimbarea buteliei si ori de cate ori se fac manipulari la vreunul din racorduri, se va verifica in mod obligatoriu etanseitatea instalatiei, cu spuma de apa si sapun.

Este strict interzis a efectua verificarea etanseitatii cu foc, aceasta putand conduce la grave accidente

In cazul livrarii buteliei la domiciliul consumatorului, montarea ei si verificarea etanseitatii se vor executa de catre personalul intreprinderii distribuitoare.

Daca distribuitorul de aragaz nu executa verificarea etanseitatii sau o executa in alte conditii, consumatorul va anunta depozitul sau centrul de desfacere, indicand numarul de serviciu de pe insinga distribuitorului.

Daca la cererea sau refuzul consumatorului nu s-a montat butelia, acest lucru se va specifica pe contrapagina bonului de livrare, sub semnatura consumatorului.

In acest caz, precum si in cazul cand butelia nu a fost livrata la domiciliu, montarea ei si verificarea etanseitatii, cad in sarcina consumatorului.

In timpul verificarii etanseitatii, se vor controla:

 • locul de imbinare a robinetului buteliei cu butelia;
 • loczul de iesire a tijei rozetei din corpul robinetului;
 • ambele fete ale piulitei olandeze a regulatorului de presiune;
 • locul de imbinare a racordurilor de intrare si de iesire cu corpul regulatorului de presiune;
 • corpul regulatorului de presiune;
 • capetele furtunului si furtunul, pe toata suprafata lui;
 • locul de imbinare a portfurtunului aparatului de utilizare cu aparatul;
 • toate imbinarile conductelor si robinetele aparatului de utilizare.

Daca in nici un punct nu s-au constatat scapari de gaze, instalatia se poate pune in functiune.

5. Inainte de aprinderea focului

Se controleaza daca robinetul buteliei si robinetele aparatului de utilizare sunt inchise.

In cazul cand s-au uitat deschise robinetul buteliei si robinetul aparatului de utilizare si gazul s-a scurs in incapere, se vor lua imediat urmatoarele masuri:

 • se inchid robinetul buteliei si robinetul aparatului de utilizare, se deschid usile si ferestrele pentru aerisirea incaperii timp de 30 minute;
 • nu se vor aprinde chibrituri, brichete, nu se vor manevra intrerupatoarele electrice, sonerii, telefoane, lifturi, nu se va fuma si nu se vor aduce surse de foc decat dupa aerisirea incaperii.

In cazul in care toate robinetele sunt inchise, dar se simte totusi mirosul caracteristic al gazului, se vor lua masurile de mai sus si se va anunta intreprinderea distribuitoare (depozitul sau centrul de desfacere a buteliilor).

Se va verifica permanent starea furtunului de cauciuc; acesta nu trebuie sa aiba dilatari la capete, crapaturi, porozitati sau indoituri bruste.

Furtunul de cauciuc, datorita imbatrinirii, se va inlocui la 2 ani de la data fabricarii.

Se va folosi numai furtun de cauciuc, STAS 3078, avand lungimea de 1-1,1 m, pentru presiunile de 20 si 30 mbar (~ 200 si 300 mm H2O), sau furtun de cauciuc cu insertii textile, STAS 263, avand lungimea de 1-1,1 m, pentru presiunile mai mari de 30 mbar (~ 300 mm H2O).

Capetele furtunului se vor asigura cu coliere metalice, pentru a nu se desprinde in timpul functionarii instalatiei.

Este interzisa trecerea furtunului prin spatele cuptorului masinii de gatit.

Este interzisa trecerea furtunului dintr-o incapere in alta.

Este strict interzisa folosirea aparatelor de utilizare si arzatoarelor fara robinet de manevra sau a celor nestandardizate (neomologate, neavizate).

Este interzisa depozitarea materialelor inflamabile langa aparatul de utilizare, precum si acoperirea mesei resoului cu materiale care se pot aprinde.

Inainte de folosirea aparatelor de utilizare ce se racordeaza la cos, se controleaza tirajul cosurilor.

6. La aprinderea focului si in timpul functionarii instalatiei

Se deschide robinetul buteliei, rotind rozeta cu mana o tura spre stanga.

Daca rozeta robinetului este blocata, se renunta la folosirea buteliei si se anunta intreprinderea distribuitoare, pentru inlocuirea buteliei defecte.

Daca butelia nu debiteaza gaz, se procedeaza ca in aliniatul precedent.

In caz ca robinetul buteliei functioneaza normal, se apropie aprinzatorul de arzator, apoi se deschide robinetul acestuia.

Este interzisa deschiderea robinetului inaintea apropierii aprinzatorului (din sarma, cu azbest la capat, muiat in petrol sau motorina).

Este interzisa utilizarea instalatiei de aragaz nesupravegheata.

Daca in timpul functionarii se produc flacari la robinetul buteliei, se inchide imediat cu o carpa umeda acest robinet si se anunta defectiunea la intreprinderea distribuitoare.

7. La stingerea focului

Dupa utilizare, se inchide mai intai robinetul buteliei si numai dupa stingerea flacarii arzatoarelor se inchid robinetele aparatului de utilizare.

8. Depozitarea buteliilor

In incinta unui consumator cu instalatie de uz casnic, se poate depozita o singura butelie de rezerva, plina.

In interiorul cladirilor cu instalatii de uz public sau de uz industrial, se pot depozita cel mult 2 butelii de rezerva, pline sau goale, pe acelasi etaj (palier).

Incaperile in care se depoziteaza butelii trebuie sa fie la nivelul sau deasupra solului, sa aiba aerisire naturala organizata, cel putin o fereastra spre exterior si volumul minim de 7,5 m3; in incaperi nu vor exista aparate de utilizare sau butelii in functiune sau surse de incalzire cu flacara.

Buteliile de rezerva se vor depozita numai in pozitie verticala, cu robinetul inchis si avand montate piulita de siguranta si capacul de protectie.

Este interzisa depozitarea buteliilor de rezerva, pline sau goale, in incaperi in care se doarme, in bai, in W.C., in garaje, pe coridoare, in casa scarii, in casa pivnitei, in apropierea surselor de caldura sau sub actiunea directa a razelor solare, in incaperi cu mediu corosiv, exploziv sau cu pericol de incendiu.

9. Prescriptii finale

Instalatii noi de utilizare a GPL-ului vor fi puse in functiune numai de catre delegatii intreprinderii distribuitoare.

Consumatorii sunt obligati sa detecteze permanent, prin mirosire si cu spuma de apa si sapun, scaparile de gaze, pentru a preveni accidentele, si sa se semnaleze imediat intreprinderilor distribuitoare (depozitelor de aragaz sau centrelor de desfacere) defectiunile constatate la butelii.

Estre intrzisa trecerea (transvazarea) gazului din butelia livrata de intreprinderea distribuitoare, in recipiente improvizate, butelii false etc.

Inainte de a cumpara o butelie de ocazie, consumatorii vor cere avizul intreprinderii distribuitoare asupra starii ei tehnice.

La instalarea aparatelor de utilizare, se vor respecta instructiunile fabricii constructoare.

Aparatele vor fi pastrate in stare perfecta de curatenie.

Pentru avariile sau accidentele survenite ca urmare a degradarii buteliei se vor anunta imediat intreprinderea distribuitoare si unitatile teritoriale ISCIR (Inspectia pentru cazane, recipiente sub presiune si instalatii de ridicat), pentru a lua parte la cercetari.

In cazul cand s-au produs accidente, se vor anunta si organele Procuraturii, pentru cercetarea cauzelor care au produs accidentul.

Sunt interzise livrarea catre consumatori a buteliilor cu termenul de valabilitate depasit sau retinerea de catre consumatori a acestor butelii.

Intreprinderea distribuitoare are obligatia de a verifica periodic starea tehnica a instalatiilor de utilizare a gazului petrolier lichefiat.

Consumatorii sunt obligati sa dea tot concursul personalului intreprinderii distribuitoare, la prezentare.

Acest personal va legitimat de catre consumatori.

Este strict interzisa utilizarea GPL-ului ca mediu de pulverizare la diverse operatii de vopsire.

Cei ce se fac vinovati de incalcarea prezentelor instructiuni vor fi sanctionati conform legii.

[top]loading...


Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1883
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2020 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site